PRAVILNIK

O USLOVIMA I POSTUPCIMA ZA ISKLJUČENJE I PONOVNO PRIKLJUČENJE KUPACA SA ODNOSNO NA SISTEME DALJINSKOG GREJANJA I SANITARNE TOPLE VODE

("Sl. list grada Pančeva", br. 22/2016)

Član 1

Ovim Pravilnikom se definišu uslovi i postupci za isključenje i ponovno priključenje kupaca na sistem daljinskog grejanja i sanitarne tople vode, na zahtev kupca.

Član 2

Isključenje i ponovno priključenje na sistem daljinskog grejanja i sanitarne tople vode može se vršiti u sledećim objektima:

• višeporodični stambeni objekti

• samostojeći porodični objekti

• poslovni prostor u višeporodičnim stambenim objektima

• poslovni prostor u samostojećim objektima

• poslovni prostor u višeporodičnim stambenim objektima sa sopstvenom toplotnom podstanicom

Isključenje i ponovno priključenje na sistem daljinskog grejanja i sanitarne tople vode vrši se samo za stambeni ili poslovni prostor u celini.

Pod samostojećim objektom smatra se objekat koji ima sopstveni priključak u šahtu, sopstvenu toplotnu podstanicu ili posebnu potisnu granu u razdelniku u zajedničkoj toplotnoj podstanici i nema zajedničke površine sa drugim objektom priključenim na sistem daljinskog grejanja.

ISKLJUČENJE SA SISTEMA DALJINSKOG GREJANJA

Član 3

Isključenje sa sistema daljinskog grejanja vrši JKP "Grejanje" Pančevo (u daljem tekstu: "Energetski subjekt") o trošku kupca.

Isključenje nije dozvoljeno u toku grejne sezone zbog ugrožavanja pružanja usluge grejanja ostalim korisnicima.

Po zahtevu za isključenje, Energetski subjekt postupa u periodu od 1.05. do 1.09. tekuće godine.

Član 4

Kupac u samostojećem porodičnom ili poslovnom objektu se može isključiti sa sistema daljinskog grejanja pod sledećim uslovima:

• ukoliko podnese pisani zahtev za isključenje i priloži dokaz o vlasništvu nad predmetnim stambenim/poslovnim prostorom

• ukoliko snosi troškove radova i materijala koji nastaju zbog isključenja sa sistema. Troškovi se utvrđuju na osnovu stvarnog utroška materijala i rada za svaki objekat koji se isključuje u skladu sa važećim cenovnikom materijala i usluga Energetskog subjekta

• ukoliko izmiri sva dospela dugovanja pre isključenja objekta.

Kupac u višeporodičnom stambenom objektu, poslovnom prostoru u višeporodičnom stambenom objektu, kao i poslovnom prostoru u višeporodičnom stambenom objektu sa sopstvenom toplotnom podstanicom, može se isključiti pod sledećim uslovima:

• podnese pisani zahtev za isključenje i priloži dokaz o vlasništvu nad predmetnim stambenim/poslovnim prostorom

• ukoliko snosi troškove radova i materijala koji nastaju zbog isključenja sa sistema. Troškovi se utvrđuju na osnovu stvarnog utroška materijala i rada za svaki objekat koji se isključuje u skladu sa važećim cenovnikom materijala i usluga Energetskog subjekta

• ukoliko izmiri sva dospela dugovanja

• ukoliko dostavi pisanu saglasnost 65% vlasnika grejane površine priključenih na jednu toplotnu podstanicu, odnosno na posebnu granu u razdelniku u zajedničkoj toplotnoj podstanici koja poseduje sopstveno merilo, overenu pečatom skupštine stanara ili od strane nadležnog organa, ako nema formirane skupštine

• ukoliko postoje tehničke mogućnosti za potpunu obustavu toplotne energije.

Član 5

Kod Kupca u višeporodičnom stambenom objektu, isključenje stana ili poslovnog prostora sa sistema daljinskog grejanja nije moguće ako ne postoje tehničke mogućnosti za potpunu obustavu isporuke toplotne energije u stan ili poslovni prostor.

Stvaranje tehničkih mogućnosti se dokazuje Elaboratom o tehničkim mogućnostima za isključenje za svaki slučaj posebno, imajući u vidu da je isporuka toplotne energije neminovna preko dela zajedničke unutrašnje instalacije koja prolazi kroz stan/poslovni prostor, a koja je funkcionalno povezana u celom objektu i/ili preko zajedničkih površina sa grejanim prostorom.

Član 6

Elaborat o tehničkim mogućnostima za isključenje može da izradi Energetski subjekt ili drugo pravno lice, odnosno preduzetnik koji je upisan u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije u relevantnoj oblasti.

Elaborat o tehničkim mogućnostima za isključenje se dostavlja Komisiji za energetsku efikasnost grada Pančeva (u daljem tekstu: Komisija) radi ocene i davanja saglasnosti.

O izvršnoj oceni elaborata Komisija će obavestiti Energetskog subjekta i podnosioca zahteva i jedan primerak elaborata na koji je data saglasnost dostaviti Energetskom subjektu na trajno čuvanje.

Član 7

Elaborat o tehničkim mogućnostima za isključenje mora da sadrži:

Proračun koeficijenta prolaza toplote, proračun toplotnih dobitaka za površine prema susednim grejanim prostorima za svaki izvor dobitaka pojedinačno, prikazani tabelarno i proračun dobitaka toplote od cevne mreže, pre i posle primene mera za smanjenje dobitaka toplote,

Potreban hidraulički proračun cevne mreže ukoliko se elaboratom predviđa izmeštanje cevne mreže iz prostora koji je predmet elaborata,

Grafičku dokumentaciju koja mora da sadrži:

• crteže osnove i preseke predmetnog prostora date u vidljivoj razmeri, sa naznačenim položajem grejnih tela, vertikala i registara kao i jasno naznačene površine koje su izvor dobitaka toplote,

• Predmer i predračun radova koji služi samo kao orijentacija visine ulaganja i stvaranja tehničkih uslova.

• Dobitke toplote neophodno je eliminisati postavljanjem izolacije i/ili izmeštanjem cevne mreže.

• Nakon primene mera za smanjivanje dobitaka toplote, dobici ne mogu biti veći od 25% ukupno izračunatih dobitaka pre primene mera, tako da svaki pojedinačni izvor dobitaka toplote mora biti eliminisan najmanje 50%. Ulazne parametre neophodne za izradu Elaborata o tehničkim mogućnostima određuje Komisija.

Član 8

Nakon dobijanja saglasnosti od strane Komisije podnosilac zahteva-kupac sprovodi mere iz elaborata, o sopstvenom trošku.

Kupac je dužan da nakon ispunjenja svih mera iz elaborata obavesti Energetskog subjekta u pisanoj formi o ispunjenosti mera.

Po prijemu obaveštenja od strane kupca, Energetski subjekt će ispuniti mere iz elaborata, o trošku kupca koje se odnose na površine kroz koje se ostvaruju dobici, i nakon toga u roku od 14 dana isključiti kupca sa sistema grejanja, pod uslovom da su ispunjeni i ostali uslovi predviđeni ovim Pravilnikom.

Član 9

Isključenje sa sistema vrši Energetski subjekt o trošku kupca.

Isključenje se vrši blindiranjem i/ili odsecanjem radijatorskih veza ili radijatorskih krugova u ormariću.

Član 10

O izvršenom isključenju sastavlja se zapisnik koji potpisuju obe strane (kupac i Energetski subjekt).

Prilikom potpisivanja zapisnika o isključenju, kupac potpisuje izjavu kojom daje saglasnost da Energetski subjekt, po potrebi, može da izvrši postupak kontrole.

Član 11

Ukoliko se u postupku kontrole utvrdi da se kupac neovlašćeno priključio na sistem grejanja, ili ne dozvoljava kontrolu, Energetski subjekt će izvršiti fakturisanje troškova grejanja od datuma isključenja.

Obračun varijabilnih troškova grejanja u situaciji iz stava 1 ovog člana izvršiće se po postupku utvrđenom članom 49. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom kupaca na području grada Pančeva ("Sl. list Grada Pančeva" br. 19/15 i 26/15)(u daljem tekstu: Odluka).

Član 12

Obaveze kupca nakon isključenja sa sistema daljinskog grejanja definišu se pojedinačno za svaki objekat Rešenjem o isključenju.

Rešenje o isključenju donosi direktor Preduzeća, ili lice koje on ovlasti.

Kupac nakon isključenja sa sistema daljinskog grejanja ima obavezu da izmiruje troškove definisane članom 67. i članom 69. Odluke u zavisnosti od vrste objekta koji je isključen.

Za sve kupce koji su ranije isključeni sa sistema daljinskog grejanja, po bilo kom osnovu, važi obaveza iz člana 87. Odluke.

Član 13

Kupac čiji je objekat isključen je u obavezi da vodi računa o sekundarnoj mreži daljinskog sistema grejanja.

Sve štete koje mogu nastati na sekundarnoj mreži, padaju na teret kupca.

PONOVNO PRIKLJUČENJE NA SISTEM DALJINSKOG GREJANJA

Član 14

Kupac u višeporodičnom stambenom objektu, poslovnom prostoru u višeporodičnom stambenom objektu, kao i poslovnom prostoru u višeporodičnom stambenom objektu sa sopstvenom toplotnom podstanicom koji je isključen sa sistema daljinskog grejanja u skladu sa aktima koji regulišu ovu materiju, može se ponovo priključiti na sistem daljinskog grejanja ukoliko ispuni uslove utvrđene ovim Pravilnikom i Odlukom.

Kupac u samostojećem porodičnom ili poslovnom objektu koji je isključen sa sistema daljinskog grejanja u skladu sa aktima koji regulišu ovu materiju, može se ponovo priključiti na sistem grejanja u skladu sa članom 78. Odluke.

Priključenje na sistem daljinskog grejanja vrši Energetski subjekt, o trošku kupca.

Član 15

Kupac stiče pravo na priključenje stambenog/poslovnog prostora na sistem daljinskog grejanja ukoliko podnese pisani zahtev za priključenje i priloži dokaz o vlasništvu nad predmetnim stambenim/poslovnim prostorom.

Kupac je dužan da snosi troškove radova i materijala koji nastaju zbog priključenja na sistem. Troškovi se utvrđuju na osnovu stvarnog utroška materijala i rada za svaki objekat koji se priključuje u skladu sa važećim cenovnikom materijala i usluga Energetskog subjekta.

Kupac je dužan da izmiri sva dospela dugovanja prema Energetskom subjektu.

ISKLJUČENJE SA SISTEMA SANITARNE TOPLE VODE

Član 16

Isključenje sa sistema sanitarne tople vode vrši Energetski subjekt o trošku kupca.

Obustava naplate usluge počeće narednog meseca od dana potpisivanja zapisnika o isključenju.

Član 17

Kupac stiče pravo na isključenje stambenog/poslovnog prostora sa sistema sanitarne tople vode ukoliko podnese pisani zahtev za isključenje i priloži dokaz o vlasništvu nad predmetnim stambenim/poslovnim prostorom.

Kupac je dužan da dostavi saglasnost svih kupaca sa iste vertikale toplotnog voda, overenu od strane nadležnog organa.

Kupac je dužan da izmiri sva dospela dugovanja.

Član 18

Energetski subjekt će po završetku radova sačiniti zapisnik o isključenju. Prilikom potpisivanja zapisnika o isključenju, Kupac potpisuje izjavu kojom daje saglasnost da Energetski subjekt, po potrebi, može da izvrši postupak kontrole.

Član 19

Ukoliko se u postupku kontrole utvrdi da se kupac neovlašćeno priključio na sistem sanitarne tople vode, ili ne dozvoljava kontrolu, Energetski subjekt će izvršiti fakturisanje troškova sanitarne tople vode od datuma isključenja.

Obračun varijabilnih troškova izvršiće se kao da je svakoga dana, od dana isključenja, potrošnja bila na nivou najviše zabeležene prosečne dnevne potrošnje sanitarne tople vode po članu domaćinstva.

PONOVNO PRIKLJUČENJE NA SISTEM SANITARNE TOPLE VODE

Član 20

Priključenje na sistem sanitarne tople vode vrši Energetski subjekt o trošku kupca.

Član 21

Kupac stiče pravo na priključenje stambenog/poslovnog prostora na sistem sanitarne tople vode ukoliko podnese pisani zahtev za priključenje i priloži dokaz o vlasništvu nad predmetnim stambenim prostorom.

Član 22

Energetski subjekt će sačiniti zapisnik o izvršenim radovima. Ponovna naplata usluge počeće narednog meseca od dana priključenja.

PRELAZNE ODREDBE

Član 23

Na sva pitanja koja nisu regulisana ovim Pravilnikom, primenjivaće se Zakon, Odluka i drugi opšti akti.

Član 24

Ovaj Pravilnik stupa na snagu po dobijanju saglasnosti od strane Gradskog veća Grada Pančeva, a primenjuje se osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Pančeva.