ODLUKA

O POSLOVNOM, MAGACINSKOM PROSTORU I GARAŽAMA GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 15/2014, 29/2014, 11/2015, 28/2015 i 22/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se postupak davanja u zakup poslovnog, magacinskog prostora i zidanih garaža, utvrđuje visina zakupnine, uređuje način kontrole korišćenja poslovnog, magacinskog prostora i garaža u javnoj svojini grada Pančeva, odnosno na kojima je isti korisnik i regulišu druga pitanja u vezi sa korišćenjem istih.

Član 2

Poslovnim prostorom, u smislu ove odluke, smatra se jedna ili više prostorija namenjenih obavljanju poslovne delatnosti, koje po pravilu čine građevinsku celinu, a nalaze se u stambenom, poslovnom ili stambeno-poslovnom objektu.

Magacinskim prostorom, u smislu ove odluke, smatra se prostor koji se koristi za smeštaj robe i za njenu zaštitu od kvarenja ili zagađivanja.

Zidanom garažom (u daljem tekstu: garaže) u smislu ove odluke, smatra se objekat ili prostorija namenjena za parkiranje vozila u zonama stanovanja.

Član 3

Pod poslovnim prostorom Grada Pančeva, (u daljem tekstu:Grad), u smislu ove odluke, podrazumeva se:

- poslovni prostor u javnoj svojini Grada,

- poslovni prostor u državnoj svojini na kome je Grad nosilac prava korišćenja,

- poslovni prostor koji Grad koristi na osnovu pravnog posla,

- poslovni prostor za koji se u skladu sa zakonom utvrdi da je bez vlasnika.

Poslovni prostor Grada čini i prostor na teritoriji Grada koji je u dotrajalom - neupotrebljivom stanju, a za koji postoji interes Grada da se preduzimanjem građevinskih radova u skladu sa pozitivnim propisima dovede u stanje podobno za upotrebu a za koji se u skladu sa zakonom utvrdi da je bez vlasnika.

Poslovni prostor Grada čini poslovni prostor namenjen za rad i umetničko stvaranje - ateljei, za koji se odredbe ove odluke primenjuju u svemu što nije regulisano Odlukom o ateljeima.

Član 4

Upravljanje poslovnim, magacinskim prostorom i garažama iz člana 2. i 3. ove odluke poverava se Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo (u daljem tekstu: JP "Direkcija").

Ugovorom zaključenim između Grada i JP "Direkcija" utvrdiće se spisak poslovnog prostora sa površinama i delatnostima koji je poveren na upravljanje JP "Direkcija".

Do dana zaključenja ugovora iz prethodnog stava, odluku o delatnostima koje se mogu obavljati u poslovnom prostoru koji je predmet javnog oglašavanja, kao i odluku o davanju saglasnosti za promenu ili proširenje delatnosti po zahtevima zakupaca poslovnog prostora donosi Nadzorni odbor JP "Direkcija".

Član 5

JP "Direkcija" je ovlašćena da u ime Grada vodi evidenciju poslovnog, magacinskog prostora i garaža, obavlja poslove davanja u zakup i otkazivanja ugovora o zakupu poslovnog, magacinskog prostora i garaža, obavlja poslove upravljanja (održavanje, obnavljanje, unapređivanje kao i izvršavanje zakonskih i drugih obaveza u vezi sa poslovnim, magacinskim prostorom i garažama), stara se o naplati zakupnine, pokreće i vodi sudske i druge postupke u vezi sa zakupodavnim odnosom, izuzev svojinsko-pravnih sporova i vrši druge poslove i pravne radnje u vezi poslovnog, magacinskog prostora i garaža u skladu sa zakonom, Statutom Grada i ovom Odlukom.

JP "Direkcija" je u obavezi da donese godišnji Program davanja u zakup neizdatog poslovnog, magacinskog prostora i garaža.

JP "Direkcija" je u obavezi da donese godišnji Plan održavanja, obnavljanja i unapređivanja poslovnog, magacinskog prostora i garaža.

II SLUŽBENI PROSTOR GRADA

Član 6

Prostor koji koriste za rad organi i službe Grada, javna i javno komunalna preduzeća čiji je osnivač Grad, kao i ustanove i javne organizacije koje nemaju status organa jedinice lokalne samouprave, a koji je namenjen za izvršavanje njihove nadležnosti, čini službeni prostor Grada (u daljem tekstu: službeni prostor).

Ugovorom ili osnivačkim aktima subjekata iz stava 1. ovog člana kojima je povereno na upravljanje na nepokretnostima u javnoj svojini Grada bliže će se urediti uslovi za davanje u zakup delova poslovnog prostora koji ne služe neposredno ostvarivanju delatnosti tih preduzeća.

Postupak davanja u zakup nepokretnosti iz prethodnog stava sprovešće se po odredbama ove Odluke.

Sredstva ostvarena od zakupa prostora iz prethodnog stava, prihod su subjekata iz stava 1. ovog člana i koriste se za obavljanje delatnosti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Akt kojim se poslovni prostor iz stava 1. ovog člana utvrđuje za službeni prostor Grada, donosi Gradonačelnik grada Pančeva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Gradskog veća.

Član 7

Subjekti iz člana 6. koji koriste službeni prostor neposredno su odgovorni za namensko korišćenje službenih zgrada i prostora i za sprovođenje mera čuvanja i zaštite istih u skladu sa propisima kojima se reguliše ta oblast.

III POSTUPAK DAVANJA U ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA

Član 8

Poslovni, magacinski prostor i garaže daju se u zakup na određeno vreme, na period od pet godina.

Na zahtev zakupca, koji je uredno izmirivao zakupninu, trajanje zakupa može se produžiti na period od narednih pet godina, kada zakupac traži produženje ugovora o zakupu zaključenog na određeno vreme, najranije 3 meseca, a najkasnije mesec dana pre isteka ugovora, a što će se regulisati zaključenjem Aneksa ugovora.

Član 9

Poslovni, magacinski prostor i garaže daju se u zakup javnim nadmetanjem putem oglašavanja u lokalnom listu ili u nekom od dnevnih listova, na sajtu Grada i na sajtu JP "Direkcija".

Odluku o raspisivanju oglasa za davanje u zakup poslovnog, magacinskog prostora i garaža donosi Nadzorni odbor JP "Direkcija".

Odluka iz stava 2. ovog člana treba da sadrži potpuni tekst oglasa.

Član 10

Odlukom o raspisivanju oglasa za davanje u zakup poslovnog prostora, određuju se delatnosti koje će se obavljati u poslovnom prostoru, a u skladu sa propisima o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje prometa robe i vršenja usluga u prometu robe, propisima o zaštiti životne sredine i zaštiti od buke.

Član 11

Prilikom određivanja delatnosti koja se može obavljati u poslovnom, magacinskom prostoru koji se nalazi u objektima koji su pod zaštitom, JP "Direkcija" pre raspisivanja oglasa pribavlja mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

Član 12

Oglas za davanje u zakup obavezno sadrži:

1) naziv zakupodavca;

2) bliže podatke o načinu davanja u zakup poslovnog, magacinskog prostora i garaže u javnoj svojini;

3) podatke o poslovnom, magacinskom prostoru, odnosno garaži (redni broj u oglasu, adresa, poslovna zona, površina);

4) vrstu poslovne delatnosti koja se može obavljati;

5) vreme na koje se poslovni, magacinski prostor i garaže daju u zakup;

6) naznaku da u postupku mogu da učestvuju fizička lica za davanje u zakup garaže a preduzetnici i pravna lica za davanje u zakup poslovnog i magacinskog prostora;

7) odredbu da je svaki učesnik obavezan da izvrši uplatu depozita u visini dve početne mesečne zakupnine, obračunate u skladu sa odredbama ove odluke i broj uplatnog računa;

8) napomenu da se najpovoljnijem ponuđaču uplaćeni depozit ne uračunava u zakupninu i da se isti vraća ponuđačima koji ne uspeju na javnom nadmetanju u roku od pet dana od dana održavanja javnog nadmetanja, a najpovoljnijem ponuđaču u roku od pet dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, te da se depozit neće vratiti ponuđaču koji nije pristupio javnom nadmetanju;

9) početni iznos zakupnine za poslovni, magacinski prostor i garažu, koji su predmet javnog nadmetanja;

10) naznaku da na izlicitirani iznos zakupnine, zakupac plaća porez na dodatu vrednost kao i sve troškove korišćenja poslovnog prostora (utrošak el. energije, vode, grejanja, iznošenja smeća i dr), za period trajanja zakupa;

11) odredbu da je ponuđač koji je izlicitirao najviši iznos zakupnine, dužan da dostavi jedno od sredstava obezbeđenja plaćanja zakupa za period trajanja zakupa;

12) odredbu da se poslovni, magacinski prostor i garaža daju u viđenom stanju, uz naznaku da je moguće izvršiti uvid u poslovni prostor pre održavanja javnog nadmetanja;

13) odredbu da se neće razmatrati ponude ponuđača koji ima neizmirene obaveze po osnovu izvornih lokalnih prihoda;

14) odredbu da se neće razmatrati ponude ponuđača koji je odustao od zaključenja ugovora o zakupu poslovnog prostora koji je bio predmet ranijeg oglašavanja, i to u roku od tri godine od dana odustanka;

15) odredbu da će se u slučaju odustanka od zaključenja ugovora od strane najpovoljnijeg ponuđača, zaključenje ugovora o zakupu poslovnog prostora ponuditi prvom sledećem učesniku javnog nadmetanja;

16) taksativno navedene podatke i priloge koje treba da sadrži prijava;

17) adresu i način na koji se upućuje prijava, uz napomenu da podnosilac prijave istu dostavi u zatvorenoj koverti sa naznakom: "PRIJAVA ZA POSLOVNI - MAGACINSKI PROSTOR U OGLASU OZNAČEN REDNIM BROJEM - "NE OTVARAJ" - adresom, odnosno sedištem lica koje se prijavljuje na oglas;

18) rok za podnošenje prijava;

19) odredbu da se nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave neće uzimati u razmatranje;

20) odredbu da će se postupak javnog nadmetanja održati ukoliko se na oglas javi jedno zainteresovano lice;

21) vreme i mesto održavanja javnog nadmetanja;

22) odredbu da se visina mesečne zakupnine usklađuje prema odredbama odluke;

23) odredbu da se nakon pravnosnažnosti akta nadležnog organa grada Pančeva, zaključuje ugovor o zakupu na određeno vreme;

24) odredbu da je obavezan prikaz lične karte učesnika kao i prikaz urednog punomoćja overenog u sudu;

25) napomenu da sva priložena dokumentacija ne može biti starija od šest meseci;

26) napomenu da priložena dokumentacija može biti u originalu ili overenoj fotokopiji.

Član 13

Postupak davanja u zakup poslovnog, magacinskog prostora i garaža sprovodi Komisija za davanje u zakup poslovnog, magacinskog prostora i garaža (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija se obrazuje na period od četiri godine.

Komisiju obrazuje rešenjem Gradonačelnik grada Pančeva.

Komisiju čine predsednik, dva člana i njihovi zamenici.

Predsednika, zamenika predsednika, jednog člana i zamenika člana predlaže direktor JP "Direkcija", a jednog člana i zamenika člana predlaže načelnik Gradske uprave Grada, iz reda zaposlenih iz organizacione jedinice Gradske uprave u čijoj su nadležnosti imovinsko pravni poslovi.

Član 14

U postupku javnog nadmetanja ne mogu kao ponuđači učestvovati predsednik, članovi Komisije i njihovi zamenici.

Član 15

Rad Komisije je javan.

O radu Komisije tokom postupka javnog nadmetanja, vodi se zapisnik koji potpisuju predsednik i prisutni članovi Komisije.

Za punovažan rad Komisije obavezno je prisustvo predsednika i dva člana Komisije ili njihovih zamenika.

Član 16

Na osnovu raspisanog oglasa iz člana 12. ove odluke, u postupku javnog nadmetanja radi davanja u zakup poslovnog, magacinskog prostora, odnosno garaža, zainteresovana lica podnose prijave.

Jedno lice može da podnese prijavu za više poslovnih, magacinskih prostorija, odnosno garaža, s tim što je u obavezi da za svaki prostor podnese potpunu prijavu i uplati depozit.

Član 17

Prijava treba da sadrži:

1) podatke o podnosiocu prijave i to:

a) za fizička lica, kod davanja u zakup garaža - ime prezime, adresu, broj lične karte, JMBG;

b) za preduzetnike: ime i prezime preduzetnika, adresu, broj lične karte, JMBG, naziv radnje, matični broj;

v) za pravna lica:naziv i sedište, overenu kopiju rešenja o upisu pravnog lica u registar kod nadležnog organa, kao i punomoćje za lice koje zastupa podnosioca prijave ne starije od šest meseci,

2) podatke o poslovnom, magacinskom prostoru i garaži za koju se prijava podnosi, sa rednim brojem iz oglasa,

3) delatnost koja će se obavljati,

4) izjavu da poslovni prostor preuzima u viđenom stanju,

5) dokaz o uplati depozita,

6) dokaz o tome da podnosilac nema neizmirenih obaveza po osnovu izvornih lokalnih prihoda.

Član 18

Otvaranje postupka javnog nadmetanja proglašava predsednik ili zamenik predsednika Komisije, pozivom da svi zainteresovani podnosioci prijava pristupe javnom nadmetanju.

Član 19

Nakon otvaranja postupka javnog nadmetanja, Komisija pristupa utvrđivanju broja podnetih prijava i konstatuje ko je od podnosilaca prijava lično prisutan, odnosno da li punomoćnik podnosioca prijave ima urednu punomoć - ovlašćenje da učestvuje u postupku javnog nadmetanja.

Nakon utvrđivanja identiteta podnosilaca prijava, Komisija utvrđuje da li su podnete prijave blagovremene, potpune i uredne.

Neblagovremene, nepotpune i neuredne prijave, Komisija neće uzeti u razmatranje, što se zapisnički konstatuje.

Član 20

Predsednik ili zamenik predsednika Komisije objavljuje visinu početne zakupnine za poslovni, magacinski prostor, odnosno garažu i utvrđuje da svaki naredni licitacioni korak ne može biti manji od 5% od prethodno najviše izlicitiranog iznosa i poziva učesnike da ponude svoje početne iznose.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da jasno i glasno kaže koji iznos nudi.

Predsedavajući Komisije pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodno ponuđenog iznosa i konstatuje koji je najveći iznos ponuđen i ime ponuđača.

Učesnik koji je ponudio najveći iznos, obavezan je da na poziv predsednika Komisije, odmah potpiše izjavu kojom potvrđuje da je saglasan da najveći ponuđeni iznos predstavlja visinu mesečne zakupnine.

Ukoliko učesnik koji je ponudio najveći iznos odbije da odmah potpiše izjavu iz prethodnog stava, smatra se da je odustao od ponude i gubi pravo na povraćaj depozita.

Učesnik koji je izlicitirao najviši iznos i potpisao izjavu iz stava 4. ovog člana je najpovoljniji ponuđač.

Član 21

Depozit se ne vraća najpovoljnijem ponuđaču koji nije zaključio ugovor o zakupu poslovnog prostora sa JP "Direkcija".

Član 22

Komisija je obavezna da Gradonačelniku grada Pančeva u roku od 8 dana od dana sprovedenog postupka javnog nadmetanja dostavi:

1) predlog za davanje u zakup poslovnog, magacinskog prostora, odnosno garaže,

2) fotokopiju prijave,

3) dokaz o uplati depozita,

4) zapisnik sa javnog nadmetanja,

5) drugu dokumentaciju za koju Komisija smatra da je potrebna za odlučivanje.

Član 23

Na osnovu dostavljene dokumentacije Gradonačelnik Grada, po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća grada Pančeva, donosi rešenje o davanju u zakup poslovnog, magacinskog prostora i garaža, na period do 5 godina najpovoljnijem ponuđaču, i isto se dostavlja svim učesnicima.

Na rešenje o davanju u zakup poslovnog, magacinskog prostora i garaža, dopušten je prigovor Skupštini grada Pančeva u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja.

Rešenje iz stava 2. ovog člana je konačno, a isto se može pobijati u sudskom postupku.

Član 24

Rešenje o davanju u zakup poslovnog, magacinskog prostora, odnosno, garaže na koje nije uložen prigovor, odnosno rešenje Skupštine grada Pančeva doneto po prigovoru, smatra se konačnim, i isto se može pobijati u sudskom postupku.

Rešenje iz prethodnog stava prestaje da važi ako ponuđač u roku od 8 dana od dana pravosnažnosti rešenja ne zaključi ugovor o zakupu poslovnog, magacinskog prostora ili garaže na određeno vreme.

Ugovore o zakupu poslovnog, magacinskog prostora i garaža u ime zakupodavca potpisuje direktor JP "Direkcija".

Član 25

Ukoliko ponuđač u odnosu na koga je doneto rešenje o davanju u zakup poslovnog magacinskog prostora ili garaže svojom krivicom ne zaključi ugovor o zakupu u roku od 8 dana od dana pravosnažnosti rešenja o davanju u zakup poslovnog magacinskog prostora ili garaže na predlog Komisije, Gradonačelnik grada Pančeva, po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća će doneti rešenje o davanju u zakup poslovnog prostora koji je bio predmet javnog nadmetanja prvom sledećem učesniku koji je ponudio najvišu zakupninu i dostavio izjavu da prihvata zaključenje ugovora o zakupu.

U slučaju da prvi sledeći najpovoljniji ponuđač ne prihvati zaključenje ugovora o zakupu u roku od 8 dana od dana donošenja akta iz prethodnog stava, smatra se da postupak davanja u zakup poslovnog prostora nije uspeo.

IV DAVANJE U ZAKUP VAN POSTUPKA JAVNOG NADMETANJA

Član 26

Poslovni, magacinski prostor i garaže koje su poverene na upravljanje JP "Direkcija", mogu se izuzetno, dati u zakup van postupka javnog nadmetanja u sledećim slučajevima:

1. kad zakup traže ambasade stranih država u Republici Srbiji, kao i trgovinska i vojna predstavništva i druge organizacije pri diplomatsko konzularnim predstavništvima u Republici Srbiji, pod uslovom reciprociteta, međunarodne organizacije za pomoć i saradnju sa zemljama Evropske unije, međunarodne humanitarne organizacije u cilju obezbeđenja uslova za smeštaj i rad u Republici Srbiji,

2. kada zakup traže domaće humanitarne organizacije, organizacije i udruženja građana iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, prosvete sporta, socijalne i dečije zaštite, brige o mladima i političke stranke pod uslovom da taj prostor ne koriste za ostvarivanje prihoda, agencije, direkcije i druge službe i organizacije čiji je osnivač nosilac prava javne svojine, a za koje osnivačkim aktom nije utvrđena obaveza tih nosilaca da im obezbede poslovni prostor za rad i da je unapred utvrđena namena poslovnog prostora za delatnost humanitarnih organizacija, političkih stranaka i organizacija i udruženje građana iz navedenih oblasti, a za koje je to utvrđeno odlukom Nadzornog odbora JP "Direkcija" Pančevo,

3. kada zakupac prestane da obavlja svoju delatnost, usled bolesti, odlaska u penziju ili smrti, a dodelu u zakup traži bračni drug, dete ili roditelj zakupca (članovi porodičnog domaćinstva), pod uslovom da nastavi sa obavljanjem iste delatnostima,

4. kada zakupac - pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice čiji je osnivač ili kada zakupac - pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice, a oba pravna lica imaju istog osnivača, odnosno kada je kod zakupca - pravnog lica došlo do određenih statusnih promena,

5. kada zakupac fizičko lice traži određivanje za zakupca pravno lice čiji je osnivač - ili kada osnivač pravnog da bude određen za zakupca, kao fizičko lice,

6. kada zakupac koji je zaključio ugovor o zakupu prema odredbama ove Odluke, i uredno izmirivao obavezu plaćanja zakupnine, traži produženje ugovora o zakupu, zaključenog na određeno vreme, najranije tri meseca, a najkasnije mesec dana pre isteka ugovora o zakupu,

7. kada se nepokretnost daje za potrebe održavanja sportskih, kulturnih, sajamskih, naučnih i drugih sličnih potreba, a rok je kraći od 30 dana.

8. kada se nepokretnost ne izda u zakup posle sprovedenog jednog postupka javnog oglašavanja, ali ne ispod tržišne visine zakupnine za tu nepokretnost, odnosno visine zakupnine propisane ovom odlukom,

9. kada davanje u zakup traži fizičko lice kojem je ta nepokretnost oduzeta nacionalizacijom. odnosno njegovi naslednici pod uslovom da je pokrenut postupak za vraćanje oduzete imovine pred nadležnim organom,

10. kada jedan od zakupaca iste nepokretnosti traži prestanak zakupodavnog odnosa, a drugi zakupac traži zaključenje ugovora o zakupu,

11. kada zakupac - pravno lice zatraži određivanje za zakupca nepokretnosti drugo pravno lice, pod uslovom da ono izmiri celokupan dug zakupca nastao usled neplaćanja zakupnine i troškova korišćenja zakupljene nepokretnosti , a ukoliko taj dug nije moguće namiriti na drugi način,

12. kada je to potrebno radi bolje organizacije i efikasnosti rada nosioca prava javne svojine, odnosno korisnika stvari u javnoj svojini, kao i posebnih službi i organizacija čiji su oni osnivači,

13. kada zaključenje ugovora o zakupu garaže traži vlasnik stana ili zakupac stana gde je garaža sastavni deo stana i sa stanom čini jednu celinu, odnosno ima vertikalnu komunikaciju sa stanom.

Član 27

Davanje u zakup poslovnog prostora van postupka javnog nadmetanja neprofitnim organizacijama od javnog interesa iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, prosvete, sporta, socijalne i dečije zaštite, brige o mladima, sprovešće se u postupku javnog oglašavanja po odredbama ove odluke.

Prioritet prilikom davanja u zakup poslovnog prostora imaće subjekat iz prethodnog stava koji nije zakupac poslovnog prostora kojim upravlja JP "Direkcija", koji ima veći broj realizovanih programskih projekata u periodu od poslednje 3 godine, koji je ranije registrovan kod nadležnog organa kao i sa brojnijim članstvom, a što će u svakom konkretnom slučaju ceniti Komisija.

Član 28

Van postupka javnog oglašavanja pravo na zakup imaju političke stranke koje imaju odbornika u skupštini Grada, odnosno poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine ili u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Van postupka javnog oglašavanja pravo na zakup imaju agencije, direkcije, službe i druge organizacije čiji je osnivač grad Pančevo, radi obavljanja poslova iz njihovog delokruga rada, na osnovu obrazloženog predloga nadležnog organa zaduženog za delatnost podnosioca zahteva, uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 30% od zakupnine propisane članom 30. ove Odluke.

Član 28a

Odluku o davanju u zakup poslovnog, magacinskog prostora i garaža, van postupka javnog nadmetanja, donosi Gradonačelnik grada Pančeva, po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća grada Pančeva, a na obrazložen predlog Komisije.

V NAČIN I POSTUPAK UTVRĐIVANJA ZAKUPNINE

Član 29

Visina zakupnine za poslovni, magacinski prostor i garaže utvrđuje se u postupku javnog nadmetanja.

Početnu visinu zakupnine predstavlja procenjena tržišna visina zakupnine po m2 korisne površine, u zavisnosti od poslovne zone u kojoj se poslovni i magacinski prostor nalazi, kao i delatnosti koja se u istom obavlja.

Na teritoriji grada Pančeva, određuju se sledeće poslovne zone, i to:

PRVA POSLOVNA ZONA Granice zone prema obuhvatu Plana generalne regulacije grada Pančeva - Celina 1, obuhvata prostor oivičen sledećim ulicama sa svim pripadajućim parcelama čiji je front naslonjen na navedene ulice:

Ulica Moše Pijade, do ulice Dimitrija Tucovića, Dimitrija Tucovića uključujući i Hajduk Veljkovu ulicu do pruge Beograd-Pančevo-Vršac (do kružnog toka), dalje ul. Stevana Šupljikca, Prvomajskom do prevodnice/obala Tamiša, obalom Tamiša putem odbrambenog nasipa Pančevo-Kovin, deo ulice Dositeja Obradovića, Kej Radoja Dakića, Mučenička i Trg Mučenika, do ulice Moše Pijade.

DRUGA POSLOVNA ZONA: Obuhvata teritoriju naseljenog mesta Pančeva van obuhvata plana generalne regulacije Pančeva - celina 1

TREĆA POSLOVNA ZONA: obuhvata teritoriju naseljenih mesta na teritoriji grada Pančeva.

Za poslovni, magacinski prostor, odnosno garaže koje se nalaze na uglu i pripadaju različitim zonama smatraće se da pripadaju onoj zoni za koju je utvrđena veća početna visina zakupnine.

Član 30

Visina zakupnine

Početna visina zakupnine za poslovni prostor po zonama iznosi:

Zona

Dinara po m2

Prva

300,00

Druga

200,00

Treća

100,00

Početna visina zakupnine za magacinski prostor po zonama iznosi:

Zona

Dinara po m2

Prva

150,00

Druga

100,00

Treća

50,00

Korisna površina poslovnog i magacinskog prostora izračunava se po m2 neto površine objekta obračunato po SRPS U. C2. 100 koji je utvrđen Rešenjem o označavanju standarda i srodnih dokumenata u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS" br. 27/2007), (u daljem tekstu : SRPS U. C2. 100).

Član 31

Zidane garaže na teritoriji grada se razvrstavaju u dve kategorije i to:

- I kategorija garaža - garaže koje se nalaze u stambenoj zgradi

- II kategorija garaža - garaže koje se ne nalaze u stambenoj zgradi.

Visina zakupnine utvrđuje se u postupku javnog nadmetanja.

Početnu visinu zakupnine za garaže predstavlja procenjena tržišna visina zakupnine po m2 korisne površine, u zavisnosti od kategorije.

Početna visina zakupnine po kategorijama za zidane garaže iznosi:

Kategorija

Dinara po m2

Prva

81,24

Druga

50,64

Korisna površina izračunava se u dinarskom iznosu po m2 neto površine objekta obračunato po SRPS U. C2. 100 koji je utvrđen Rešenjem o označavanju standarda i srodnih dokumenata u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS" br. 27/2007), (u daljem tekstu: SRPS U. C2. 100).

Član 32

Visina zakupnine za poslovni prostor namenjen za delatnost neprofitnih organizacija od javnog interesa u oblasti obrazovanja, prosvete, nauke, kulture, sporta i fizičke kulture, zdravstvene, socijalne i dečije zaštite, brige o mladima utvrđuje se u visini od 25% početne visine zakupnine za poslovni i magacinski prostor iz člana 30. ove Odluke.

Visina zakupnine za poslovni prostor namenjen za obavljanje umetničkom delatnošću - ateljea, utvrđuje se u visini od 25%početne visine zakupnine za poslovni i magacinski prostor iz člana 30. ove Odluke.

Visina zakupnine za poslovni prostor namenjen za obavljanje delatnosti političke stranke, utvrđuju se u visini od 25% početne visine zakupnine za poslovni i magacinski prostor iz člana 30. ove Odluke.

Član 33

Sekretarijat za skupštinske poslove, poslove Gradonačelnika i Gradskog veća Gradske uprave Grada je dužan da do kraja svake godine za narednu godinu dostavi JP "Direkcija" spisak političkih stranaka koji imaju odbornike u Skupštini grada Pančeva odnosno poslanike u Skupštinama APV i RS.

Član 34

Na utvrđeni iznos zakupnine iz člana 30, 31, 32 ove Odluke, obračunava se porez u skladu sa Zakonom.

Član 35

Zakupac se obavezuje da dostavi jedno od sredstava obezbeđenja plaćanja zakupa za period trajanja zakupa i to:

1. Bankarsku garanciju "bez prigovora" i naplativu na "prvi poziv" sa klauzulom o uračunavanju valorizacije u garanciju,

2. Sopstvenu (solo) menicu.

Bankarska garancija dostavlja se u roku od 45 dana od dana zaključenja ugovora i daje se na period važenja koji ne može biti kraći od 12 meseci, s tim da su zakupci pre isteka roka u obavezi da važnost garancije produže pre isteka roka, na period koji ne može biti kraći od narednih 12 meseci, pod pretnjom raskida Ugovora.

Sopstvena (solo) menica dostavlja se u roku od 8 (osam) dana od dana zaključenja Ugovora, pod pretnjom raskida.

Član 36

Prihodi od davanja u zakup poslovnog, magacinskog prostora i garaža su javni prihod i uplaćuju se u korist budžeta grada Pančeva.

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se za tekuće i investiciono održavanje, te rekonstrukciju i adaptaciju neizdatog poslovnog, magacinskog prostora i garaža za tekuću godinu i pribavljanje poslovnog, magacinskog prostora i garaža na način predviđen Statutom grada i Zakonom.

Član 37

Početna visina zakupnine za poslovni, magacinski prostor i garaže na teritoriji Grada Pančeva, utvrđena po odredbama ove odluke, menja se jedanput godišnje u postupku utvrđivanja budžeta Grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina mesečne zakupnine može se izmeniti u slučaju donošenja odnosno izmene Zakona ili drugih podzakonskih akata kojima se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Visina zakupnine koja je ugovorena u skladu sa ovom Odlukom, usklađuje se jedanput godišnje u visini procenjene inflacije za tu godinu, utvrđene fiskalnom strategijom u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

Izuzetno, visina mesečne zakupnine iz prethodnog stava, može se izmeniti u slučaju donošenja, odnosno izmene Zakona ili drugih podzakonskih akata kojima se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Visina zakupnine koja se fakturiše zakupcima koji imaju zaključene ugovore o zakupu poslovnih, magacinskih prostora i garaža, pre stupanja na snagu ove Odluke, usklađivaće se na način utvrđen u stavu 3. i stavu 4. ovog člana.

Član 38

Zakupnina za korišćenje poslovnog, magacinskog prostora i garaža plaća se mesečno, najkasnije do 10-og u mesecu za prethodni mesec, a na osnovu ispostavljene fakture.

Zakupac je u obavezi da pored zakupnine snosi troškove korišćenja zajedničkih uređaja u zgradi, utroška električne energije, vode, grejanja, higijene, kao i ostale komunalne troškove i plaća u naznačenom roku, na osnovu ispostavljenih računa nadležnih javnih i javno-komunalnih preduzeća.

Član 39

Ukoliko se u ulici, u kojoj se nalazi poslovni prostor, izvode radovi čiji je investitor Grad Pančevo , a usled kojih je ozbiljno otežan redovni način poslovanja zakupca zakupnina se može umanjiti najviše do 50% od zakupnine, za vreme trajanja građevinskih radova.

Odluku o umanjenju donosi Gradonačelnik grada Pančeva po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća, a na obrazloženi predlog Nadzornog odbora JP "Direkcija".

VI TEKUĆE I INVESTICIONO ODRŽAVANJE

Član 40

Tekuće održavanje poslovnog, magacinskog prostora i garaža pada na teret zakupca nakon zaključenja ugovora o zakupu.

Investiciono održavanje, adaptaciju i rekonstrukciju neizdatog poslovnog, magacinskog prostora i garaža u skladu sa godišnjim programom vrši JP "Direkcija".

Zakupac je dužan da u slučaju potrebe za hitnom intervencijom radi otklanjanja mogućnosti nastanka štete na poslovnom prostoru odmah o tome pismeno obavesti zakupodavca, koji je u obavezi da odmah po prijemu obaveštenja pristupi otklanjanju uzroka nastanka eventualne štete.

Član 41

Zakupac ne može vršiti adaptaciju poslovnog, magacinskog prostora i garaže bez prethodne saglasnosti JP "Direkcija".

Svi troškovi adaptacije zakupljenog poslovnog, magacinskog prostora i garaže izvršene u skladu sa stavom 1. ovog člana padaju na teret zakupca.

Član 42

Zakupac poslovnog, magacinskog prostora i garaže, može podneti zahtev za izvođenje radova koji imaju karakter investicionog održavanja, prema uobičajenim standardima i važećim propisima u oblasti građevinarstva.

Na osnovu Zahteva zakupca iz st. 1. ovog člana, Izveštaj o postojećem stanju poslovnog, magacinskog prostora i garaže i opravdanosti izvođenja radova na predmetnom investicionom održavanju, izrađuje JP "Direkcija" putem zaposlenih lica odgovarajuće struke koja ispunjavaju uslove predviđene propisima o izgradnji objekata (u daljem tekstu: Tehnička komisija).

Ukoliko Tehnička komisija smatra da su radovi opravdani, sačiniće opis, predmer i predračun planiranih radova kao i rok u kome se radovi trebaju izvesti.

Saglasnost za izvođenje radova iz stava 1. ovog člana, donosi Nadzorni odbor JP "Direkcija".

Zakupac je u obavezi da se tokom izvođenja radova odobrenih od strane JP "Direkcija" pridržava odobrenog opisa, predmera i predračuna, kao i da u slučaju odstupanja od odobrenih radova na investicionom održavanju poslovnog prostora u svakom pojedinačnom slučaju od JP "Direkcija" traži odobrenje za to odstupanje.

VII USLOVI I POSTUPAK ODOBRAVANJA ZAKUPCU DA SOPSTVENIM SREDSTVIMA IZVODI RADOVE NA INVESTICIONOM ODRŽAVANJU POSLOVNOG, MAGACINSKOG PROSTORA I GARAŽA

Član 43

Zakupac može podneti zahtev za dobijanje saglasnosti za izvođenje radova na investicionom održavanju poslovnog, magacinskog prostora i garaže JP "Direkcija" i isti treba da sadrži:

- vrstu radova koje zakupac želi da izvede,

- rok za izvođenje radova,

- predmer i predračun neophodnih radova po zahtevu zakupca,

- drugu dokumentaciju neophodnu za potvrdu opravdanosti zahteva, zavisno od vrste radova, u svemu u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Zahtevi koji ne sadrže potrebnu dokumentaciju neće se uzimati u razmatranje.

Član 44

Zahtevi zakupaca prosleđuju se Tehničkoj Komisiji za priznavanje ulaganja u poslovni, magacinski prostor i garaže radi ocene njihove opravdanosti, kontrole, zahtevane vrednosti i zahtevanog roka.

Tehnička komisija se sastoji od 5 članova, koju imenuje direktor JP "Direkcija".

Član 45

Po podnošenju zahteva, Tehnička komisija će izaći na lice mesta radi provere stanja objekta i utvrđivanja neophodnosti traženih radova.

Na osnovu priloženog izveštaja Tehničke komisije, kojim je ocenjen zahtev zakupca kao opravdan, zatim da je podneta dokumentacija uredna, izvršena kontrola vrste radova, jediničnih cena materijala i radova, Nadzorni odbor JP "Direkcija" donosi Odluku kojom se daje saglasnost na vrstu i vrednost radova koje će zakupac izvesti svojim sredstvima, uz preciziranje roka u kojem je dužan da izvede odobrene radove.

Član 46

Nakon završetka radova, Tehnička komisija će zapisnički konstatovati vrstu i vrednost izvedenih radova, kao i rok u kome su isti izvedeni.

Član 47

Nakon izvođenja radova zakupac je u obavezi da podnese zahtev JP "Direkcija" za priznavanje troškova investicionog održavanja , uz koji se kao dokaz dostavljaju računi, s tim da iznos uloženih sredstava mora biti verifikovan od strane Tehničke komisije koja će proceniti vrednost, kvalitete i standard izvedenih radova, te ukupno stanje poslovnog, magacinskog prostora i garaže, u odnosu na izveštaj o postojećem stanju, kao i opis, predmer i predračun planiranih radova odobrenih od strane JP "Direkcija".

Član 48

Zakupac koji je izveo radove na investicionom održavanju u skladu sa ovom Odlukom, ima pravo na umanjenje zakupnine u iznosu od najviše 50% od mesečne zakupnine, za period koji odgovara visini uloženih sredstava, bez mogućnosti priznavanja svojinskih prava na poslovnom prostoru po osnovu ulaganja sredstava.

Odluku kojom se utvrđuje konačna vrednost izvedenih radova, i period oslobađanja zakupca od plaćanja dela zakupnine, donosi Nadzorni odbor JP "Direkcija".

Član 49

U slučaju da zakupac, kome su odobrena ulaganja u smislu ove odluke, vraća zakupljeni prostor , dužan je da isti preda u stanju u kome je prostor bio nakon završetka radova za koje je pribavljena saglasnost JP "Direkcija", uzimajući u obzir amortizaciju prostora za period koji je protekao od momenta završetka radova do predaje prostora, pod uslovom da je korišćenje prostora vršeno na način koji se smatra uobičajenim za određenu vrstu delatnosti koja se u istom obavlja.

Ukoliko se obradom enterijera narušio osnovni izgled zakupljenog prostora, zakupac može da demontira delove enterijera pod uslovom da to ne ostavi oštećenja na elementima poslovnog, magacinskog prostora i garaža.

Prilikom primopredaje poslovnog prostora obavezno se sačinjava zapisnik koji potpisuju lica koja su prisustvovala primopredaji.

Član 50

Ukoliko popravka dotrajale stolarije i zamena dotrajalih delova nije svrsishodna vrši se potpuna zamena, odnosno zamena dotrajale stolarije novom, i standardne fabričke izrade sa termopan staklom 4+12+4 mm.

Član 51

Ne priznaju se razni "plemeniti" materijali primenjeni na zidove i plafone.

Za sve predviđene radove priznaje se vrednost materijala standardnog kvaliteta domaće proizvodnje I klase.

Član 52

Ukoliko izvedeni radovi prelaze vrednost radova standardne izrade predviđene ovim pravilnikom, mogu se priznati samo troškovi do visine vrednosti standardne izrade.

Član 53

Radovi na uređenju enterijera, kao i pokretna oprema enterijera se ne priznaju.

Član 54

Kod izvođenja radova u objektima nad kojima je ustanovljena zaštita i za koje uslove daje Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo, priznaje se vrednost radova ukoliko su izvedeni u skladu sa datim uslovima (osim enterijera).

Član 55

Na osnovu odluke Nadzornog odbora JP "Direkcija", iz člana 48. ove Odluke zaključuje se Aneks ugovora o zakupu poslovnog, magacinskog prostora i garaža, kojim se reguliše period za koji zakupac stiče pravo na umanjenje zakupnine.

VIII OBAVEZE ZAKUPCA

Član 56

Zakupac može ući u posed poslovnog, magacinskog prostora i garaže, nakon zaključenja ugovora o zakupu poslovnog, magacinskog prostora i garaže.

U momentu ulaska zakupca u posed poslovnog, magacinskog prostora i garaže, sačinjava se zapisnik o primopredaji između zakupca i JP "Direkcija", kojim se detaljno utvrđuje stanje objekta u momentu početka korišćenja. Zapisnik potpisuju obe ugovorne strane.

Po prestanku zakupa, zakupac je dužan da preda JP "Direkcija", poslovni, magacinski prostor i garažu u stanju kakvo je bilo u vreme predaje, odnosno u stanju za koje mu je odobreno ulaganje, o čemu se sačinjava zapisnik o primopredaji između JP "Direkcija" i zakupca.

Zakupac je pored navedenog u obavezi da nadoknadi svu eventualno nastalu štetu na poslovnom, magacinskom prostoru i garaži, što će se takođe konstatovati u zapisniku.

Član 57

Zakupac je dužan da poslovni, magacinski prostor i garažu koristi za obavljanje delatnosti koja je određena ugovorom.

Zakupac ne može ceo, odnosno deo poslovnog, magacinskog prostora i garaže dati u podzakup drugom licu.

Zakupac ne može garažu koristiti za obavljanje poslovne delatnosti.

U slučaju promene registracionih podataka u toku trajanja zakupa (promena prebivališta - sedišta, promene naziva firme, registracije, odnosno promene broja tekućeg računa) zakupac je dužan da o tome pismeno obavesti JP "Direkcija", u roku od 8 (osam) dana.

IX UGOVOR O ZAKUPU POSLOVNOG, MAGACINSKOG PROSTORA I GARAŽE

Član 58

Prava i obaveze zakupodavca i zakupca regulišu se ugovorom o zakupu koji se zaključuje u pisanoj formi.

Član 59

Ugovor o zakupu sadrži naročito:

1. podatke o poslovnom, magacinskom prostoru i garaži, podatke o zakupcu;

2. odredbu da se poslovni, magacinski prostor i garaže daju u zakup na određeno vreme, na period od pet godina;

3. datum početaka zakupa;

4. visinu zakupnine uz napomenu da se zakupnina plaća mesečno od momenta početka zakupa, na osnovu ispostavljene fakture najkasnije do 10-og u mesecu za prethodni mesec, a u slučaju da zakupac ne dobije fakturu osnov za plaćanje je ugovor o zakupu, u visini poslednje primljene fakture;

5. odredbu da je zakupac dužan da poslovni, magacinski prostor i garažu koristi samo za obavljanje delatnosti koja je određena ugovorom;

6. odredbu da zakupac ne može poslovni, magacinski prostor i garažu odnosno njihove delove dati u podzakup drugom licu;

7. odredbu da zakupac ne može garažu koristiti za obavljanje poslovne delatnosti;

8. odredbu da je zakupac u toku trajanja zakupa obavezan da u poslovnom prostoru obavlja utvrđene delatnosti;

9. odredbu da je zakupac pored zakupnine sa pripadajućim porezom, dužan plaćati naknadu za troškove korišćenja zajedničkih uređaja u zgradi koja nije uračunata u zakupninu, troškove električne energije, troškove komunalne potrošnje (voda, otpadna voda, grejanje, iznošenje smeća, dimničarske usluge i sl.);

10. odredbu da je zakupac dužan snositi troškove tekućeg održavanja poslovnog odnosno magacinskog prostora i garaže nakon zaključenja ugovora o zakupu;

11. odredbu da je zakupac dužan da dostavi sredstvo obezbeđenja plaćanja zakupa;

12. odredbu da se u roku od osam dana od dana zaključenja ugovora o zakupu vrši primopredaja poslovnog, magacinskog prostora i garaže, o čemu se sačinjava zapisnik o stanju u kome se poslovni, magacinski prostor i garaža nalazi;

13. odredbu da će se urednom dostavom otkaza Ugovora smatrati i pribijanje otkaza na vrata poslovnog, magacinskog prostora i garaže, u slučaju neuspele dostave redovnim putem.

X NASTAVAK ZAKUPODAVNOG ODNOSA U DRUGOM POSLOVNOM PROSTORU

Član 60

Gradonačelnik grada po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća Grada na predlog JP "Direkcija" može dati saglasnost za nastavak zakupa u sledećim slučajevima:

- zakupcima poslovnog prostora koji je srušen zbog više sile ili privođenja zemljišta nameni;

- zakupcima poslovnog prostora čija je upotreba zabranjena odlukom nadležnog organa.

U napred navedenim slučajevima zakupodavni odnos se uređuje zaključenjem Aneksa ugovora, koji se zaključuje na preostalo vreme zakupa, za drugi odgovarajući poslovni prostor.

XI PRESTANAK UGOVORA O ZAKUPU

Član 61

Ugovor o zakupu prestaje istekom perioda na koji je zaključen.

Ugovor o zakupu može prestati i pre isteka roka na koji je zaključen, otkazom zakupodavca uz poštovanje otkaznog roka od 30 dana, ispunjenjem sledećih uslova:

1. ako zakupac ne plati, ili plati samo deo od fakturom utvrđenog iznosa zakupnine, dva meseca uzastopno, tj. tri meseca u toku kalendarske godine,

2. ako zakupac ne plati, tj. plati samo deo naknade za korišćenje zajedničkih uređaja u zgradi, troškove električne energije, troškove komunalne potrošnje (voda, otpadna voda, grejanje, i sl.) dva meseca uzastopno, tj. tri meseca u toku kalendarske godine,

3. kada zakupac poslovnog, magacinskog prostora ili garaže u celini ili delimično izda nepokretnost u podzakup drugom licu,

4. kada zakupac ne dostavi sredstvo obezbeđenja plaćanja zakupa iz člana 35. ove odluke,

5. kada zakupac u poslovnom prostoru obavlja delatnost koja nije sadržana u ugovoru o zakupu, odnosno kada u garaži obavlja poslovnu delatnost.

Član 62

Odluku o otkazu ugovora o zakupu donosi Nadzorni odbor JP "Direkcija".

Ugovor o zakupu poslovnog, magacinskog prostora i garaže može prestati otkazom zakupca bez navođenja posebnog razloga sa otkaznim rokom od 30 dana.

U slučaju neuspele dostave otkaza ugovora o zakupu, urednom dostavom smatraće se pribijanje otkaza na vrata poslovnog, magacinskog prostora i garaže.

XII DAVANJE POSLOVNOG PROSTORA NA KORIŠĆENJE

Član 63

Izuzetno, poslovni prostor iz čl. 1. ove odluke koji nije neophodan za vršenje poslova iz delokruga organa Grada može se dati na korišćenje drugom nosiocu prava javne svojine za potrebe rada organa i organizacija, korisnika javnih sredstava tog nosioca prava javne svojine na određeno ili neodređeno vreme.

Član 64

Akt o davanju na korišćenje poslovnog prostora donosi Gradonačelnik grada po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća grada Pančeva.

Akt iz stava 1. ovog člana sadrži:

1. naziv podnosioca zahteva - korisnika poslovnog prostora

2. bliže podatke o poslovnom prostoru koji se daje na korišćenje

3. oznaku poslovne delatnosti koja će se obavljati u poslovnom prostoru

4. naznačenje na koji period se poslovni prostor daje na korišćenje

5. naznačenje da li se poslovni prostor daje na korišćenje sa ili bez naknade

6. druge potrebne podatke.

Član 65

Korisnik kome je poslovni prostor dat na korišćenje može, uz saglasnost Nadzornog odbora JP "Direkcija" izvesti radove na investicionom održavanju korišćenog poslovnog prostora.

Član 66

Korisnik iz prethodnog člana dužan je da sam snosi troškove tekućeg održavanja poslovnog prostora, da uredno plaća troškove utrošene električne energije, vode, grejanja odnošenja smeća, etažnu naknadu za poslovni prostor i sve druge troškove koji su vezani za korišćenje poslovnog prostora uključujući i javne prihode.

XIII DAVANJE U ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA NA ROK KRAĆI OD 30 DANA

Član 67

Izuzetno, od odredaba ove odluke poslovni prostor se može dati u zakup na rok kraći od 30 dana za potrebe održavanja sportskih, kulturnih, sajamskih, naučnih i drugih sličnih potreba, van postupka javnog oglašavanja.

Odluku po zahtevu za davanje u zakup poslovnog prostora donosi Gradonačelnik grada Pančeva po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća, a na obrazložen predlog Nadzornog odbora JP "Direkcija".

Član 68

Zakupac je dužan da za vreme trajanja zakupodavnog odnosa iz prethodnog člana poslovni prostor koristi kao dobar domaćin.

Visina zakupnine za poslovni prostor koji je izdat na rok kraći od 30 dana utvrđuje se u visini početne tržišne zakupnine, srazmerno vremenu korišćenja, površini i zoni u kojoj se poslovni prostor nalazi.

Na ugovorni odnos između zakupodavca i zakupca kojem je dat poslovni prostor na period kraći od 30 dana, primenjuju se sve opšte odredbe ove Odluke kao i odredbe Zakona o obligacionim odnosima.

XIV KONTROLA KORIŠĆENJA

Član 69

Kontrolu nad korišćenjem poslovnog, magacinskog prostora i garaža obavlja Komisija za kontrolu korišćenja poslovnog, magacinskog prostora i garaža, koju imenuje Nadzorni odbor JP "Direkcija", a koja se sastoji od predsednika, dva člana i njihovih zamenika.

Predsednika, jednog člana i njihove zamenike predlaže direktor JP "Direkcija".

Jednog člana i njegovog zamenika predlaže načelnik Gradske uprave grada Pančeva.

Komisiju za kontrolu korišćenja poslovnog, magacinskog prostora i garaža imenuje Nadzorni odbor JP "Direkcija".

Komisija za kontrolu korišćenja poslovnog, magacinskog prostora i garaža , će izlaskom na teren izvršiti uvid u:

1. delatnost koja se u njima obavlja,

2. faktički zatečeno stanje - ko je u posedu predmetnog poslovnog, magacinskog prostora, garaže (ima li podzakupa),

3. da li je zakupac započeo da izvodi radove na adaptaciji, rekonstrukciji ili investicionom održavanju poslovnog, magacinskog prostora ili garaža bez prethodne pismene saglasnosti zakupodavca.

Komisija za kontrolu korišćenja poslovnog, magacinskog prostora i garaža, će prilikom vršenja kontrole, zatečeno stanje zapisnički konstatovati i bez odlaganja jedan primerak zapisnika sa predlogom mera dostaviti direktoru JP "Direkcija, radi preduzimanja adekvatnih mera i pokretanja postupaka u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 70

Komisija za kontrolu korišćenja poslovnog, magacinskog prostora i garaža je u obavezi da jednom godišnje podnese izveštaj o stanju poslovnog, magacinskog prostora i garaža gradonačelniku Grada i Nadzornom odboru JP "Direkcija".

Član 71

JP "Direkcija" je u obavezi da donese godišnji Program davanja u zakup neizdatog poslovnog, magacinskog prostora i garaža u roku za donošenje odluke o budžetu Grada.

Odlukom Nadzornog odbora JP "Direkcija" utvrdiće se poslovni prostori namenjeni za davanje u zakup zakupcima iz člana 27. i 28. ove Odluke, kao i poslovni prostori za bavljenje umetničkom delatnošću - ateljea, za koje se visina zakupnine utvrđuje na način propisan čl. 32. ove Odluke, do zaključenja Ugovora iz člana 4. Odluke.

Član 72

Javna i Javna komunalna preduzeća čiji je osnivač Grad, ustanove i javne službe u oblasti društvenih delatnosti i socijalnog staranja su u obavezi da u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu odluke dostave nadležnom organu Gradske uprave za poslove upravljanja imovinom grada, podatke o prostoru koji koriste za službene potrebe.

Gradonačelnik grada će na osnovu dostavljenih podataka - izveštaja doneti akt kojim će se utvrditi službeni prostor grada Pančeva.

Član 73

Gradonačelnik Grada donosi akt o unošenju i brisanju poslovnog prostora iz evidencije poslovnog prostora na predlog Nadzornog odbora JP "Direkcija", sa tehničkom skicom za predmetni poslovni prostor koja čini sastavni deo akta.

Član 74

Izuzetno, od odredaba ove odluke licu ili njegovim naslednicima, kojima je nepokretnost u kojoj se nalazi poslovni, magacinski prostor oduzeta nacionalizacijom, i evidentirana su u Direkciji za imovinu RS kao podnosioci zahteva za restituciju, dozvoljava se trajanje zakupa u predmetnom prostoru do okončanja postupka za povraćaj nacionalizovane imovine.

XV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 75

Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza iz člana 4. ove Odluke zaključiće se u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu Odluke.

Član 76

govori o zakupu poslovnog, magacinskog prostora i garaža, koji su zaključeni pre stupanja na snagu ove Odluke, mogu se produžiti za period od narednih 5 (pet) godina, zaključenjem Aneksa ugovora, pod uslovom da zakupci nemaju neizmirenih dugovanja po osnovu zakupnine, troškova komunalne potrošnje i javnih prihoda, te da se prema poslovnom prostoru odnose sa pažnjom dobrog domaćina.

Član 77

Zakupci koji su zaključili ugovor o zakupu poslovnog prostora i garaža na neodređeno vreme pre stupanja na snagu ove odluke, a nemaju neizmirenih obaveza po osnovu zakupodavnog odnosa sa JP "Direkcija", nastavljaju sa korišćenjem poslovnog prostora i garaža, najduže za period od naredne 3 (tri) godine počev od dana stupanja na snagu ove odluke, bez mogućnosti daljeg produženja zakupa.

Član 78

Postupci zakupaca za priznavanje investicionih ulaganja kao i ulaganja u adaptaciju i rekonstrukciju poslovnog, magacinskog prostora i garaža pokrenuti do dana stupanja na snagu ove odluke okončaće se u skladu sa Odlukama koje su bile na snazi u vreme podnošenja zahteva za priznavanje ulaganja.

Postojeći ugovori, u kojima je zaključkom nadležnog organa Grada odobreno priznavanje visine uloženih sredstava u investiciono održavanje, adaptaciju ili rekonstrukciju poslovnog, magacinskog prostora, ostaju na snazi do isteka perioda za koji se plaća umanjena zakupnina po osnovu ulaganja.

Član 79

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o poslovnom, magacinskom, prostoru i garažama grada Pančeva ("Sl. list grada Pančeva", br. 2/13 - prečišćen tekst i 24/13).

Član 80

Ovaj Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".