PRAVILNIK

O NAČINU I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR PROGRAMA OD JAVNOG INTERESA KOJE REALIZUJU UDRUŽENJA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA U 2016. GODINI, KOJA SE NE FINANSIRAJU PO DRUGIM OSNOVAMA IZ BUDŽETA GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 7/2016)

Član 1

Pravilnikom o načinu i kriterijumima za izbor programa od javnog interesa koje realizuju udruženja na teritoriji grada Smedereva u 2016. godini, koja se ne finansiraju po drugim osnovama iz sredstava budžeta grada Smedereva (u daljem tekstu: Pravilnik), se utvrđuju način, postupak i kriterijumi za izbor programa od javnog interesa koje realizuju udruženja na teritoriji grada Smedereva u 2016. godini, koja se ne finansiraju po drugim osnovama iz sredstava budžeta grada Smedereva, postupak sprovođenja javnog konkursa za sufinansiranje programa od javnog interesa koje realizuju ova udruženja na teritoriji grada Smedereva u 2016. godini, kao i prava i obaveze korisnika čiji program bude izabran.

Član 2

Pod programom od javnog interesa koji do sada nisu finansirani po drugim osnovama iz budžeta grada Smedereva za 2016. godinu smatraju se programi u oblasti: društvene brige o deci, zaštite interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i izbeglica, podsticanje nataliteta, pomoć starima, zdravstvene zaštite, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, nauke, zaštite životne sredine, održivog razvoja, zaštite životinja, zaštite potrošača, borba protiv korupcije i programi udruženja koja imaju delatnost od opšteg interesa za bezbednost.

Član 3

Visina sredstava za sufinansiranje programa iz člana 2. ovog Pravilnika utvrđuje se Odlukom o budžetu grada Smedereva.

Sredstva iz stava 1. ovog člana se dodeljuju na osnovu javnog konkursa za sufinansiranje programa od javnog interesa koje realizuju udruženja na teritoriji grada Smedereva u 2016. godini, koja se ne finansiraju po drugim osnovama iz sredstava budžeta grada Smedereva (u daljem tekstu: Javni konkurs).

Javni konkurs raspisuje Gradsko veće grada Smedereva.

Konkursni postupak sprovodi Komisija koju je Rešenjem obrazovala gradonačelnica grada Smedereva.

Član 4

Javni konkurs se objavljuje na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva i na zvaničnoj internet strani grada Smedereva (www.smederevo.org.rs) i on mora da sadrži:

• nazive programa za koje se sprovodi javni konkurs;

• obim sredstava koja se dodeljuju;

• moguće učesnike javnog konkursa;

• rok za podnošenje prijava na javni konkurs;

• način prijavljivanja na javni konkurs;

• definisanje potrebne dokumentacije koja se podnosi uz prijavu na konkurs;

• merila i kriterijume za odabir programa;

• adresu na koju se dostavlja prijava;

• obrazac prijave na javni konkurs i

• izjavu odgovornog lica.

Član 5

Osnovni kriterijumi za dodelu sredstava udruženjima za realizovanje programa od javnog interesa po ovom Pravilniku su:

- da udruženje ima status pravnog lica, da je osnovano u skladu sa propisima kojim je uređeno osnivanje udruženja i da je upisano u odgovarajući registar;

- da je sedište udruženja na teritoriji grada Smedereva i da se programi realizuju na teritoriji grada Smedereva;

- da udruženje konkuriše sa programom i aktivnosti u oblastima koje su od javnog interesa, a koje se ne finansiraju po drugim osnovama iz budžeta grada Smedereva;

- broj članova udruženja.

Prioritet za dodelu sredstava će imati udruženja koja:

- raspolažu odgovarajućim kapacitetima za realizaciju programa uz reference koje poseduju za prethodne dve godine,

- svoje programe rada usmeravaju ka većem broju korisnika,

- mogu da obezbede merljive rezultate u odnosu na predložene troškove,

- imaju visok stepen uspešnosti u realizaciji programa rada i projekata,

- rade na postizanju društvene solidarnosti, samopomoći, pomoći licima u specifičnim životnim situacijama.

Član 6

Prijava na konkurs za izbor programa udruženja iz člana 2. ovog Pravilnika se podnosi Komisiji za sprovođenje javnog konkursa navođenjem osnovnih podataka o udruženju na obrascu prijave na konkurs.

Obrazac prijave na konkurs je sastavni deo ovog Pravilnika i biće objavljen na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva i na zvaničnoj internet strani grada Smedereva (www.smederevo.org.rs).

Uz prijavu udruženja podnose i sledeću dokumentaciju:

- dokaz o upisu udruženja u registar nadležnog organa;

- precizno navođenje oblasti na koju se program odnosi;

- podatke o ciljnoj grupi - lica na koja se program odnosi;

- detaljan opis programa i definisanje njegove svrhe;

- vreme realizacije programa;

- reference i druge publikacije o aktivnosti udruženja;

- izjavu ovlašćenog lica, potpisanu i overenu pečatom udruženja.

Član 7

Komisija razmatra prijave i u skladu sa uslovima Konkursa sačinjava listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva i na zvaničnoj internet strani grada Smedereva (www.smederevo.org.rs) i na listu učesnici konkursa imaju prava prigovora u roku od 5 dana od dana njenog objavljivanja.

Eventualne prigovore razmatra Komisija u roku od 15 dana od dana prijema, pa nakon toga, na predlog Komisije, Gradsko veće grada Smedereva donosi odluku o prigovorima i konačnu odluku o izboru programa i iznosu sredstava za sufinansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja na teritoriji grada Smedereva u 2016. godini, koja se ne finansiraju po drugim osnovama iz budžeta grada Smedereva.

Član 8

Na osnovu konačne Odluke iz člana 7. ovog Pravilnika, gradonačelnica grada Smedereva zaključuje pojedinačne Ugovore o sufinansiranju programa od javnog interesa koje realizuju udruženja građana na teritoriji grada Smedereva u 2016. godini, a koji se ne finansiraju po drugim osnovama iz budžeta grada Smedereva, po dobijanju saglasnosti Gradskog pravobranilaštva grada Smedereva na tekst Ugovora.

Član 9

Udruženja su dužna da sredstva koriste isključivo za namene za koja su im dodeljena, a da dokaze o namenskom trošenju sredstava dostave gradonačelnici grada Smedereva u roku koji će se definisati ugovorom.

Ukoliko udruženje ne dostavi u ostavljenom roku izveštaj o realizovanju programa za koji su dodeljena sredstva, to ima za posledicu neodobravanje sredstava u narednoj godini za te namene.

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu grada Smedereva".

 

PRIJAVA
ZA DODELU SREDSTAVA NA JAVNI KONKURS ZA IZBOR PROGRAMA OD JAVNOG INTERESA KOJE REALIZUJU UDRUŽENJA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA U 2016. GODINI, A KOJA SE NE FINANSIRAJU PO DRUGIM OSNOVAMA IZ BUDŽETA GRADA SMEDEREVA

 

Naziv učesnika konkursa

 

Sedište, adresa i broj

 

Broj telefona/ e - mail adresa

 

Broj računa i naziv banke

 

PIB broj učesnika konkursa

 

Matični broj učesnika konkursa

 

Ime i prezime odgovornog lica

 

Ime i prezime lica zaduženog za kontakt

 

Telefon/ e - mail lica zaduženog za kontakt

 

Oblast za koju se konkuriše

 

Iznos sredstava potreban za potpunu realizaciju programa

 

Iznos sredstava koji se potražuju iz budžeta grada Smedereva

 

Iznos sopstvenih prihoda uloženih u realizaciju programa

 

Iznos sredstava koja su ostvarena iz drugih izvora za realizaciju programa

 

Overena izjava odgovornog lica udruženja da će se sredstva trošiti namenski u skladu sa programom

 

 

U _________________________,

 

_______________________

_______________2016. godine

 

Odgovorno lice

 

M.P.

 

 

IZJAVA

Kao odgovorno lice, udruženja _______________________________________, podnosioca prijave na javni konkurs za sufinansiranje programa od javnog interesa koje realizuju udruženja na teritoriji grada Smedereva u 2016. godini, koja se ne finansiraju po drugim osnovama iz budžeta grada Smedereva, pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljujem:

- da podnošenjem prijave prihvatamo sve uslove utvrđene Javnim konkursom za sufinansiranje programa od javnog interesa koje realizuju udruženja na teritoriji grada Smedereva u 2016. godini, koja se ne finansiraju po drugim osnovama iz budžeta grada Smedereva;
- da su svi podaci navedeni u prijavi istiniti i verodostojni;
- da će se sredstva dobijena za realizaciju programa koristiti isključivo za namenu za koje su dodeljena;
- da ćemo u roku predviđenom ugovorom, dostaviti izveštaj o realizaciji programa, sa dokazima o namenskom trošenju sredstava u skladu sa zaključenim Ugovorom;
- da ćemo pre zaključenja Ugovora, a nakon konačnosti Odluke o izboru programa i iznosu sredstava za sufinansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja na teritoriji grada Smedereva u 2016. godini, koja se ne finansiraju po drugim osnovama iz budžeta grada Smedereva, otvoriti namenski račun u Upravi za trezor - Filijala Smederevo;
- da Udruženje _______________________________ nije finansirano sredstvima budžeta grada Smedereva u 2016. godini po drugim osnovama.

U _________________________,

 

_______________________

_______________2016. godine

 

Odgovorno lice

 

M.P.

 

Uz prijavu udruženja prilažu program koji sadrži:
• dokaz o upisu udruženja u registar nadležnog organa;
• precizno navođenje oblasti na koju se program odnosi;
• podatke o ciljnoj grupi - lica na koja se program odnosi;
• detaljan opis programa i definisanje njegove svrhe;
• vreme realizacije programa;
• reference i druge publikacije o aktivnosti udruženja za prethodne dve godine;
• izjavu ovlašćenog lica, potpisanu i overenu pečatom udruženja