PROGRAM

PRAĆENJA KVALITETA ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA ZA 2016. GODINU

("Sl. list grada Smedereva", br. 8/2016)

 

I OSNOVE PROGRAMA

Zemljište je nezamenjiv prirodni resurs, posebno značajan kao supstrat za gajenje biljaka, ali je takođe i prirodna sredina za mnoge druge oblike života na zemlji. Ono je teško obnovljivo prirodno bogatstvo od neprocenjive koristi za čovečanstvo. Iz tog razloga neophodno je održavati njegove funkcije i kvalitet.

II CILJ KONTROLE

Zemljište je relativno stabilan sistem i promene njegovih osobina pod uticajem prirodnih faktora odvijaju se veoma sporo. Sa druge strane, čovek u procesu privrednog razvoja, raznim aktivnostima utiče na njegovu degradaciju. Kao takvo, zemljište zahteva posebnu i stalnu brigu.

U tom cilju vrši se sistematsko praćenje kvaliteta zemljišta, na teritoriji grada Smedereva i na taj način formira se baza podataka.

III OBIM KONTROLE I LOKACIJE

Program praćenja kvaliteta zemljišta obuhvata uzorkovanje i analiziranje poljoprivrednog zemljišta (u blizini industrijske zone, deponije i frekventnih saobraćajnica i lokaliteti pod baštenskom i njivskom proizvodnjom povrća) i zemljišta u urbanim zonama (u blizini industrijske zone, deponije i frekventnih saobraćajnica, u zoni sanitarne zaštite izvorišta vodovoda, u okviru komunalne sredine - u zoni rekreativnih, parkovskih površina, dečijih igrališta, zdravstvenih objekata i okruženju javnih česama). Predviđeno je ukupno 15 mernih mesta.

Broj i raspored lokaliteta i položaj mernih mesta mora biti prikazan Gauss-Krigerovim koordinatama u skladu sa Uredbom o programu sistemskog praćenja kvaliteta zemljišta, indikatorima za ocenu rizika od degradacije zemljišta i metodologiji za izradu remedijacionih programa ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 88/2010).

IV PARAMETRI KONTROLE KVALITETA ZEMLJIŠTA

Indikatori za ocenu rizika od degradacije zemljišta ocenjuju se na osnovu opštih elemenata za ocenu rizika od degradacije datih u Prilogu 1. Uredbe o programu sistemskog praćenja kvaliteta zemljišta, indikatorima za ocenu rizika od degradacije zemljišta i metodologiji za izradu remedijacionih programa ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 88/2010).

Granične i remedijacione vrednosti koncentracija opasnih i štetnih materija i vrednosti koje mogu ukazati na značajnu kontaminaciju zemljišta definisane su u Prilogu 3. Uredbe iz stava 1.

U uzorcima zemljišta ispitivaće se:

- pH - vrednost (u vodi), sadržaj vlage (%),

- organska materija (gubitak žarenjem na 550°C u %),

- sadržaj gline(%) (čestice < 2μm);

- sadržaj metala u mg/kg (Pb, Cd, Zn, Cu, Ni, Cr, Hg, As);

- policiklični aromatični ugljovodonici μg/kg (naftalen, acenaftilen, acenaften, fluoren, fenantren, antracen, fluoranten, piren, benzo(a)antracen, krizen, benzo(b)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(a)piren, indeno (1,2,3-cd)piren, dibenzo (a, h) antracen, benzo (g, h, i) perilen;

- ukupni PAH;

- pesticidi μg/kg (DDE/DDD/DDT ukupni, lindan, aldrin, endrin, dieldrin, HCH (α, β, γ), heptahlor, heptahlo-repoksid, alahlor, heksahlorbenzol, atrazin, simazin, propazin, trifluralin, dihlorbenil, endosulfan)

- polihlorovani bifenili (ukupni) mg/kg (PCB sum, PCB 28, PCB 52, PCB 101, PCB 118, PCB 138, PCB 153, PCB 180) a sve u skladu sa Prilogom 3. Uredbe iz stava 1.

V IZVEŠTAVANJE O REZULTATIMA MERENJA

Ovlašćena organizacija je u obavezi da prilikom dostavljanja izveštaja prikaže listu metoda i standarda koji se koriste za uzorkovanje zemljišta, analizu uzoraka i obradu podataka, kao i ocenjivanje vrednosti koncentracija.

Rezultati će biti prikazani tabelarno, grafički i tekstualno objašnjeni, sa zaključkom o stanju na lokacijama koje su utvrđene Programom i eventualnom preporukom za izradu remedijacionih programa u slučaju registrovanja remedijacionih vrednosti koncentracija opasnih i štetnih materija ili vrednosti koje ukazuju na značajnu kontaminaciju zemljišta. Tumačenje rezultata ispitivanja vršiće se u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

VI MERE ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Realizacija Programa praćenja kvaliteta zemljišta na teritoriji Grada Smedereva za 2016. godinu obuhvata dve faze:

I faza - Donošenje Programa praćenja kvaliteta zemljišta na teritoriji grada Smedereva za 2016. godinu, od strane Gradskog veća grada Smedereva;

II faza - Izbor ovlašćene stručne organizacije za realizaciju Programa i potpisivanje ugovora.

VII IZVORI FINANSIRANJA

Monitoring zemljišta na mernim mestima određenim ovim Programom, finansiraće se u iznosu od 350.000,00 dinara, na osnovu Odluke o budžetu grada Smedereva za 2016. godinu ("Službeni list grada Smedereva", broj 9/2015 i 1/2016) u okviru razdela 4 - Gradska uprava, Program 6 - Zaštita životne sredine, Programska aktivnost - 0401-0003 Praćenje kvaliteta elemenata životne sredine, funkcija 560; pozicija 154, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge - monitoring vazduha, zemljišta, buke.

VIII

Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".