PRAVILNIKO TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA ŽITARICE I NJIHOVE PROIZVODE NAMENJENE ZA INDUSTRIJSKU PRERADU I PEKARSKI KVASAC("Sl. glasnik RS", br. 63/2009 i 68/2016 - dr. pravilnik) |
Ovim pravilnikom propisuju se tehnički i drugi zahtevi za žitarice i njihove proizvode namenjene za industrijsku preradu i pekarski kvasac.
Proizvodi iz člana 1. ovog pravilnika, osim zahteva propisanih posebnim tehničkim propisima prilikom stavljanja na tržište ili u upotrebu, moraju da ispune i zahteve utvrđene srpskim standardima:
1) SRPS E.B1.200 Pšenica kao sirovina za mlinsku industriju - Opšti uslovi kvaliteta;
2) SRPS E.B1.200/1 Pšenica kao sirovina za mlinsku industriju - Opšti uslovi kvaliteta - Izmene i dopune;
3) SRPS E.B1.201 Durum pšenica kao sirovina za mlinsku industriju - Opšti uslovi kvaliteta;
4) SRPS E.B3.516 Kukuruz kao sirovina za industrijsku preradu i stočnu hranu - Uslovi kvaliteta;
5) SRPS E.B3.516/1 Kukuruz kao sirovina za industrijsku preradu i stočnu hranu - Uslovi kvaliteta - Izmene;
6) SRPS E.M8.020 Metode za ispitivanje proizvoda industrije vrenja - Uzimanje uzoraka pekarskog kvasca.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Danom početka primene Pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina ("Sl. glasnik RS", br. 68/2016), odnosno 1. januara 2018. godine, prestaje da važi Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za žitarice i njihove proizvode namenjene za industrijsku preradu i pekarski kvasac ("Sl. glasnik RS", br. 63/2009), u delu koji se odnosi na žita.