PRAVILNIK

O UGOVARANJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA ZA 2016. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 110/2015, 3/2016, 47/2016 i 71/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima za 2016. godinu (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond) i davalaca zdravstvenih usluga (zdravstvene ustanove, privatna praksa i druga pravna lica), kriterijumi i merila za utvrđivanje naknade za njihov rad, odnosno način plaćanja zdravstvenih usluga i drugih troškova u skladu sa zakonom, postupak konačnog obračuna sa davaocima zdravstvenih usluga i druga pitanja od značaja za zaključivanje ugovora.

Član 2

Ugovor iz člana 1. ovog pravilnika zaključuje filijala Republičkog fonda na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga (u daljem tekstu: filijala), osim ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Član 3

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog fonda, osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond vojnih osiguranika), u skladu sa ugovorom koji je zaključen između Republičkog fonda i Fonda vojnih osiguranika, kao i licima koja zdravstvenu zaštitu koriste na osnovu međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju.

Član 4

Iznos sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2016. godinu utvrđuje se Finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2016. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davaocima zdravstvenih usluga za pružanje zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2016. godinu, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo, i to:

- Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite za 2016. godinu (Prilog 1),

- Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2016. godinu (Prilog 2),

- Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2016. godinu (Prilog 3),

- Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2016. godinu (Prilog 4),

- Predračun sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2016. godinu (Prilog 5),

- Predračun sredstava ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže za 2016. godinu (Prilog 6).

Za određene vrste zdravstvenih usluga, utvrđene ovim pravilnikom, davaocu zdravstvenih usluga obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene predračunom sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocima zdravstvenih usluga određenim ovim pravilnikom utvrđuje se godišnji iznos naknada za usluge, lekove i medicinska sredstva.

Usklađivanje sredstava iz ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda najviše do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Član 6

Uslov za zaključivanje ugovora je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom fondu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2016. godinu (u daljem tekstu: plan rada).

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na opštem aktu kojim je utvrđen plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2016. godinu (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) koji donosi Republički fond.

Davalac zdravstvenih usluga izrađuje plan rada na osnovu metodologije za izradu plana rada koju utvrđuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (u daljem tekstu: Institut "Batut"), u skladu sa opštim aktima kojim su utvrđene nomenklature zdravstvenih usluga, koju donosi ministar nadležan za poslove zdravlja.

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom iz Plana mreže

Član 7

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže mora biti sačinjen na osnovu elemenata iz Plana zdravstvene zaštite.

Planirani obim zdravstvenih usluga ne može biti manji od planiranog obima zdravstvenih usluga u prethodnoj godini, osim u slučaju da zdravstvena ustanova iz objektivnih razloga predloži smanjenje planiranog obima zdravstvenih usluga, o čemu mišljenje daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja i dostavlja ga filijali.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa Planom zdravstvene zaštite daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja koji dostavlja zdravstvenoj ustanovi i filijali.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut "Batut".

Mišljenje o usaglašenosti plana rada sa Planom zdravstvene zaštite Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu - Pasterov zavod (u daljem tekstu: Pasterov zavod), u delu koji se odnosi na vakcine i serume, Instituta za transfuziju krvi Srbije i vojnomedicinskih zdravstvenih ustanova koje su delom kapaciteta uključene u Plan mreže, daje Institut "Batut".

Član 8

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove u delu koji se odnosi na lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal i lekove za dijalizu, krv i labilne produkte od krvi sa naknadama za ove namene iz predračuna iz člana 4. ovog pravilnika (Prilog 1. i 5), utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove koja se finansira plaćanjem zdravstvenih usluga po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga sa naknadom iz predračuna iz člana 4. ovog pravilnika (Prilog 2, 3, 5. i 6) utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada Instituta "Batut" i plana rada Pasterovog zavoda, koji se odnosi na vakcine i serume, sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom, utvrđuje Republički fond.

Član 9

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja.

Republički fond, odnosno filijala sa zdravstvenom ustanovom ugovara zaposlene najviše do broja i po strukturi, koji su utvrđeni kadrovskim planom iz stava 1. ovog člana, za čije se plate sredstva obezbeđuju iz organizacije obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Spisak zaposlenih za čije se plate sredstava obezbeđuju iz organizacije obaveznog zdravstvenog osiguranja, usaglašen i potpisan sa zdravstvenom ustanovom, sa stanjem na dan 1. januar 2016. godine, sastavni su deo ugovora (u daljem tekstu: ugovoreni broj i struktura zaposlenih).

U slučaju izmene u ugovorenom broju i strukturi zaposlenih, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene. Filijala evidentira dostavljene promene.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za zakonito sprovođenje postupka koji za posledicu ima izmenu u ugovorenom broju i strukturi zaposlenih i za tačnost podataka iz stava 4. ovog člana, kao i za obračun i isplatu plata za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih.

Član 10

Republički fond sprovodi centralizovane javne nabavke za potrebe zdravstvenih ustanova iz Plana mreže sa kojima ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite, u skladu sa zakonom kojim je uređeno zdravstveno osiguranje.

Predmet centralizovanih javnih nabavki iz stava 1. ovog člana su robe i usluge utvrđene opštim aktom Vlade Republike Srbije kojim je uređeno planiranje i vrsta roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke, kao i druge robe i usluge po ovlašćenju zdravstvenih ustanova.

Član 11

Zdravstvena ustanova je u obavezi da sačini listu čekanja pod uslovima, na način i po postupku koji su utvrđeni opštim aktom Republičkog fonda.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da vrstu i broj zdravstvenih usluga sa liste čekanja izvrši u skladu sa planom rada.

Član 12

Zdravstvena ustanova je u obavezi da, u skladu sa zakonom, prioritetno zaključi ugovor sa Republičkim fondom za raspoložive kapacitete u pogledu prostora, opreme i kadrova, odnosno da prioritetno izvršava ugovorne obaveze prema Republičkom fondu, u odnosu na druga pravna i fizička lica sa kojima ima zaključene ugovore o pružanju zdravstvenih usluga.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da finansijski plan iskazuje i sve knjigovodstvene promene evidentira prema izvorima finansiranja.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuje Finansijski plan, informator o radu, plan rada, završni račun i finansijske izveštaje, kao i osnovne podatke o organizaciji, rukovodstvu, izabranim lekarima, podatke o medicinskoj i dijagnostičkoj opremi, zalihama lekova, medicinskog i potrošnog materijala, u skladu sa zakonom.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuje liste čekanja i da vrši ažuriranje podataka.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENOJ USTANOVI IZ PLANA MREŽE

1. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite

Član 13

Naknada kojom se obezbeđuju sredstva za plate i naknade plata za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih, sa pripadajućim porezima i doprinosima, utvrđuje se u visini naknade za ovu namenu koja je utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu za zdravstvene ustanove primarnog (sa apotekama), sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite (u daljem tekstu: Predračun sredstava za 2015. godinu).

Obračunata sredstva zdravstvene ustanove iz stava 1. ovog člana sadrže i sredstva koja se prema pozitivnim propisima isplaćuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja:

1) dodatke na plate u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva;

2) druge dodatke koji su utvrđeni propisima kojima se uređuje obračun i isplata plata zaposlenih kod korisnika javnih sredstava.

U skladu sa važećim propisima kojima su uređeni obračun i isplata plata zaposlenih kod korisnika javnih sredstava i izmenama u ugovorenom broju i strukturi zaposlenih, usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana u toku ugovornog perioda vrši se do visine potrebnih sredstava, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 14

Naknada troškova prevoza na posao i sa posla, za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih, koji koriste prevoz, zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje na nivou naknade za ovu namenu za 2015. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za ovu namenu u toku 2016. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 15

Naknada za lekove utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2015. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi se pored naknade za lekove iz stava 1. ovog člana priznaju i sredstva po osiguranom licu za lekove oktreotid i lanreotid, u skladu sa uslovima za propisivanje i izdavanje ovih lekova utvrđenim opštim aktom Republičkog fonda (u daljem tekstu: Lista lekova), ako se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Zdravstvenoj ustanovi iz stava 2. ovog člana naknada za lekove utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu uz umanjenje za fakturisanu vrednost lekova oktreotid i lanreotid u periodu januar-oktobar 2015. godine i projektovane za period novembar-decembar 2015. godine u visini dvostruke vrednosti fakture za oktobar 2015. godine.

Usklađivanje naknade iz ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti lekova, osim lekova iz stava 2. ovog člana, a najviše do iznosa sredstava utvrđenog Finansijskih planom.

Član 16

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2015. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize vrednosti utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 17

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2015. godinu, umanjena za sredstva za otpremnine, jubilarne nagrade i ispunjavanje obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Usklađivanje sredstava za materijalne i ostale troškove vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda koji se mogu finansirati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u toku 2016. godine.

Sredstva utvrđena na način iz stava 1. ovog člana uvećavaju se na osnovu zahteva zdravstvenih ustanova za:

1) otpremnine, jubilarne nagrade i druga primanja za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih, po posebnom kolektivnom ugovoru za oblast zdravstva;

2) učešće u finansiranju zarade koja proističe iz zakonske obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom, čiji broj se utvrđuje u odnosu na ugovoreni broj i strukturu zaposlenih za odgovarajuću godinu, uplatom sredstava u skladu sa zakonom za 2016. godinu, osim ako obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom nije izvršena zapošljavanjem ovih lica u okviru ugovorenog broja i strukture zaposlenih.

Ukupna sredstva za materijalne i ostale troškove utvrđuje se najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Spisak materijalnih i ostalih troškova koji se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja odštampani su uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo (Prilog 7).

Izuzetno od stava 5. ovog člana zdravstvena ustanova može sredstva u visini do 5% od vrednosti sredstava za materijalne i ostale troškove, utvrđene na način iz stava 1. ovog člana, koristiti za materijalne i ostale troškove koji nisu obuhvaćeni u Prilogu 7. ovog pravilnika i ne mogu se koristiti za troškove u okviru društvene brige za zdravlje na nivou autonomne pokrajine, opštine, odnosno grada i troškove radi ostvarivanja opšteg interesa u zdravstvenoj zaštiti koje obezbeđuje Republika Srbija, u skladu sa zakonom kojim je uređena zdravstvena zaštita.

Sredstva iz stava 6. ovog člana posebno se iskazuju u okviru naknade za materijalne i ostale troškove i ne usklađuju se u toku ugovornog perioda.

Član 18

Naknada za energente utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu usklađenih do nivoa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Usklađivanje naknade za energente vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda koji se odnose na kapacitete zdravstvene ustanove namenjene pružanju ugovorene zdravstvene zaštite u toku 2016. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 19

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini sredstava iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove za period januar-oktobar 2015. godine, uvećane za projektovanu fakturisanu vrednost za period novembar-decembar 2015. godine koja je utvrđena na osnovu dvostrukog iznosa vrednosti participacije iskazane u fakturama za oktobar 2015. godine.

Usklađivanje sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu participacije zdravstvene ustanove iskazane u fakturi u toku 2016. godine.

Član 20

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se u visini sredstava koja su za ove namene utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu.

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se prema kriterijumima koji su primenjeni na domove zdravlja kod utvrđivanja naknada za ove namene.

Usklađivanje naknade za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal vrši se u toku 2016. godine prema stvarnom utrošku iz materijalnog knjigovodstva zdravstvene ustanove, a usklađivanje naknade za materijalne troškove vrši se na način utvrđen članom 17. ovog pravilnika.

Član 21

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, kod koje su u toku 2015. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2016. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Ako zdravstvena ustanova u toku 2016. godine uvede novu metodu u lečenju, zahtev za finansiranje pružanja usluga primenom nove metode na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja dostavlja filijali po prethodno pribavljenom mišljenju nadležnog zavoda za javno zdravlje o potrebama osiguranih lica za zdravstvenom uslugom koja se obezbeđujeprimenom nove metode.

Zahtev iz stava 2. ovog člana sadrži vrstu i obim zdravstvenih usluga na mesečnom nivou, kao i specifikaciju troškova lekova i medicinskih sredstava po usluzi.

Filijala dostavlja zahtev iz stava 2. ovog člana stručnoj službi Republičkog fonda koja je nadležna za medicinske poslove i procenu novih tehnologija, radi davanja mišljenja o opravdanosti podnetog zahteva.

Ako se u postupku utvrdi da je zahtev opravdan, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali nakon izmene predračuna sredstava dostavi dopunu plana rada na osnovu koje se zaključuje aneks ugovora.

Zdravstvena ustanova može da pruža zdravstvene usluge koje se obezbeđuju primenom nove metode na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja od dana zaključenja aneksa ugovora.

Naknade za lekove i medicinska sredstva zbog uvođenja nove metode uvećavaju se do procenjenih troškova, odnosno do visine troškova za te namene koji se ne mogu izmiriti iz ugovorenih naknada.

Član 22

Zdravstvenoj ustanovi na primarnom nivou zdravstvene zaštite utvrđuje se okvirna vrednost sredstava do koje lekari zdravstvene ustanove mogu upućivati osigurana lica u zavode za javno zdravlje radi pružanja zdravstvenih usluga iz oblasti mikrobiologije, parazitologije i virusologije.

Okvirnu vrednost sredstava iz stava 1. ovog člana filijala utvrđuje na osnovu jednog od sledećih kriterijuma ili njihovom kombinacijom:

1) prema broju opredeljenih lica kod izabranog lekara;

2) broj i/ili vrednost fakturisanih analiza iz stava 1. ovog člana za osigurana lica po zdravstvenim ustanovama u prethodnoj godini.

Filijala opredeljeni kriterijum jednoobrazno primenjuje na sve zdravstvene ustanove na svom području koje imaju izabrane lekare.

Ukoliko zdravstvena ustanova upućivanjem osiguranih lica u zavode za javno zdravlje ostvari veću vrednost od okvirne vrednosti sredstava za usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali dostavi obrazloženje koje sadrži analizu razloga povećanog broja uputa.

Zavod za javno zdravlje je u obavezi da mesečno dostavlja filijali podatke po zdravstvenim ustanovama o vrsti usluga i o broju uputa.

Član 23

Ako zdravstvena ustanova u svom sastavu ima apoteku, ugovaranje farmaceutske zdravstvene delatnosti obezbeđuje se u skladu sa odredbama ovog pravilnika iz pododeljka - 1.2. Apoteka.

Zdravstvenoj ustanovi koja u svom sastavu ima stacionar, naknade se utvrđuju po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Zdravstvena ustanova koja u svom sastavu nema stacionar, a pruža usluge dijalize, naknada za dijalizni materijal utvrđuje se po kriterijumima za ove namene utvrđene za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa.

Zdravstvenoj ustanovi iz stava 2. ovog člana, naknada za ishranu osiguranih lica koja se leče u zdravstvenoj ustanovi, utvrđuje se u visini ugovorene naknade utvrđene Predračunom sredstva za 2015. godinu.

Usklađivanje naknada iz st. 2-4. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na način koji je utvrđen za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou.

1.1. Naknada za stomatološke zdravstvene usluge

Član 24

Kriterijumi na osnovu kojih se domu zdravlja utvrđuje naknada za stomatološke zdravstvene usluge za 2016. godinu su:

1) naknada za plate za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih - shodno članu 13. st. 1. i 2. ovog pravilnika;

2) naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih, koji koriste prevoz, shodno članu 14. ovog pravilnika;

3) naknada za ostale direktne i indirektne troškove koja obuhvata:

(1) sredstva za lekove i za sanitetski i medicinski potrošni materijal u visini predračunskih sredstva za 2015. godinu;

(2) sredstva za materijalne i ostale troškove, utvrđena u visini procentualnog učešća ovih sredstava u ukupnoj naknadi zdravstvene ustanove primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika, koje mogu da se koriste za namene utvrđene u članu 17. ovog pravilnika.

Usklađivanje naknade iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana vrši se na način utvrđen čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknade iz stava 1. tačka 3) podtačka (2) ovog člana na način utvrđen članom 17. ovog pravilnika, u delu koji se odnosi na sredstva za jubilarne nagrade, otpremnine i ispunjavanje obaveza za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i pogrebne usluge, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ove namene.

Član 25

Zavodu za stomatologiju naknada po namenama utvrđuje se u skladu sa članom 24. ovog pravilnika, kao i sredstva za energente u visini planirane ugovorene naknade za ovu namenu za 2015. godinu.

Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku koji pružaju stomatološke usluge na primarnom nivou, koji su u 2015. godini imali utvrđenu okvirnu naknadu za stomatološku zdravstvenu zaštitu, sredstva za 2016. godinu utvrđuju se u visini fakturisane vrednosti stomatoloških usluga za period januar-oktobar 2015. godine koje su pružene osiguranim licima, projektovane na godišnji nivo.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija, koja pruža stomatološke zdravstvene usluge, okvirna sredstva za 2016. godinu utvrđuju se shodno članu 24. ovog pravilnika.

Ostalim zdravstvenim ustanovama koje pružaju stomatološke zdravstvene usluge na primarnom nivou naknada se utvrđuje shodno članu 24. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. i člana 25. st. 1. 3. i 4. ovog pravilnika, naknada za materijalne troškove obuhvata ostale naknade i primanja ugovorenim radnicima, u skladu sa zakonom i posebnim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a usklađuje se shodno članu 17. ovog pravilnika.

Cene stomatoloških usluga utvrđuju se opštim aktom Republičkog fonda.

1.2. Apoteka

Član 26

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže zaključuje se radi snabdevanja osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i određenim vrstama pomagala koji se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja u 2016. godini.

Ugovor sa apotekom iz stava 1. ovog člana zaključuje se na osnovu:

1) Liste lekova koju utvrđuje Republički fond;

2) cene leka koja je postignuta u postupku centralizovane javne nabavke koju sprovodi Republički fond;

3) troškova prometa na malo za izdate lekove na recept u iznosu od 12%;

4) nabavne cene pomagala koja ne može biti viša od najvišeg iznosa naknade za pomagalo, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 8.);

5) troškova prometa na malo za izdata pomagala u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Ako je u sprovedenom postupku centralizovane javne nabavke postignuta niža cena leka u odnosu na cenu leka postignutu u prethodnom postupku centralizovane javne nabavke, cena leka koji je nabavljen u prethodnom postupku javne nabavke i nalazi se na zalihama apoteke u trenutku zaključenja okvirnog sporazuma može se primenjivati najduže u roku od 10 dana računajući od dana potpisivanja okvirnog sporazuma između Republičkog fonda i dobavljača.

Informacija o potpisivanju okvirnog sporazuma objavljuje se na internet stranici Republičkog fonda.

Izuzetno, za lekove sa Liste lekova za koje cena nije utvrđena u postupcima centralizovanih javnih nabavki, u smislu stava 2. tačka 2) ovog člana, ugovor sa apotekom zaključuje se na osnovu nabavne cene leka, umanjene za popuste iskazane u fakturi dobavljača, koja ne može biti viša od cene leka utvrđene Listom lekova.

Za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije i hepatitisa B Republički fond priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu leka.

Pored cena za izdate lekove i pomagala priznaje se i porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Apoteci sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za plate i naknada troškovaprevoza za dolazak i odlazak sa rada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknada za materijalne troškove shodno članu 17. ovog pravilnika.

Na apoteke sa područja AP Kosovo i Metohija shodno se primenjuje stav 2. tač.1), 2) i 4) ovog člana.

Član 27

Apoteka je u obavezi da izda lek i pomagalo koji su propisani na lekarskom receptu, odnosno nalogu.

Ovlašćeno lice ne sme, bez odobrenjalekara koji je propisao lek, da umesto propisanog leka izda lek sličnog sastava.

Svaka zamena leka iz stava 2. ovog člana mora se obavezno naznačiti u receptu.

Apoteka je u obavezi da obezbedi asortiman lekova sa Liste lekova i pomagala radi redovnog i kontinuiranog snabdevanja osiguranih lica.

Član 28

Ugovor sa apotekom za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima osiguranih lica zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Ako apoteka u svom sastavu ima ogranke, odnosno jedinice za izdavanje gotovih lekova, ugovor se zaključuje za pružanje usluga u svim ograncima, odnosno jedinicima za izdavanje gotovih lekova.

U apoteci, ogranku apoteke, odnosno jedinici za izdavanje gotovih lekova, obavezno je prisustvo licenciranog diplomiranog farmaceuta u vreme izdavanja leka osiguranom licu.

Član 29

Apoteka koja zaključuje ugovor sa Republičkim fondom obezbeđuje tehničke i organizacione pretpostavke za elektronsku komunikaciju i razmenu podataka sa informacionim sistemom Republičkog fonda.

Apoteka je u obavezi da u periodu važenja ugovora prati promene u tehničkom uputstvu Republičkog fonda i da ih u predviđenom roku implementira u svoj informacioni sistem.

Detaljni tehnički uslovi koji podrazumevaju opise formata elektronskih faktura i šifarnika, logiku kontrola i svih drugih vidova elektronske komunikacije objavljuju se na internet stranici Republičkog fonda.

Član 30

Apoteka je u obavezi da posebno vodi materijalno knjigovodstvo za lekove i medicinska sredstva koje izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

2. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite

Član 31

Naknada kojom se obezbeđuju sredstva za plate i naknade plate za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih utvrđuje se shodno članu 13. ovog pravilnika.

Naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih utvrđuje se shodno članu 14. ovog pravilnika.

Član 32

Naknada za lekove u zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu, usklađena sa važećom Listom lekova.

Usklađivanje naknade za lekove u zdravstvenoj ustanovi vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, koja u lečenju osiguranih lica koristi antituberkulotike druge linije, naknada iz stava 1. ovog člana uvećava se za vrednost obaveze zdravstvene ustanove prema dobavljaču na osnovu ugovora o javnoj nabavci antituberkulotika druge linije koji je zdravstvena ustanova zaključila sa dobavljačem u postupku centralizovane javne nabavke koju sprovodi Republički fond.

Sredstva iz stava 3. ovog člana iskazuju se posebno u okviru naknade za lekove u zdravstvenoj ustanovi.

Član 33

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2015. godinu.

U okviru naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal posebno se iskazuju sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavlja u postupku centralizovane javne nabavke.

Usklađivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 34

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se shodno članu 17. ovog pravilnika.

Član 35

Naknada za energente utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstva za 2015. godinu.

Usklađivanje naknade za energente vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda koji se odnose na kapacitete zdravstvene ustanove namenjene pružanju ugovorene zdravstvene zaštite u toku 2016. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 36

Sredstva za ishranu osiguranih lica koja se leče u zdravstvenoj ustanovi, utvrđuju se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu.

Sredstva iz stava 1. ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda sa obračunskim rashodom za ishranu osiguranih lica koja se leče u zdravstvenoj ustanovi, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 37

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se shodno članu 19. ovog pravilnika.

Član 38

Naknada za krv i labilne produkte od krvi, zdravstvenoj ustanovi koja ima sopstvenu proizvodnju, utvrđuje se u visini sredstava za ovu namenu koja je utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu.

Naknada za krv i labilne produkte od krvi zdravstvenoj ustanovi koja nabavlja krv i labilne produkte od zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost transfuzije krvi, utvrđuje se na osnovu fakturisane realizacije za period januar - septembar 2015. godine projektovane na godišnji nivo, po cenama za krv i labilne produkte od krvi koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda.

Usklađivanje naknade iz ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 39

Naknade za implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, implantate u kardiohirurgiji, kardiologiji, vaskularnoj hirurgiji i za ostali ugradni materijal, utvrđuju se u visini sredstava koja su za ove namene utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu.

U okviru naknade za ostali ugradni materijal posebno se iskazuju sredstva za kohlearne implantate i intraokularna sočiva.

Naknade iz st. 1. i 2. ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ove namene.

Član 40

Naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, iz opšteg akta Republičkog fonda kojim su utvrđeni standardi materijala za dijalizu, i za parenteralne lekove gvožđa koji se koriste za dijalizu, utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu, usklađena sa važećom Listom lekova.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 41

Naknada za citostatike sa Liste lekova, naknada za lekove sa C liste i naknada za lekove koji se koriste za lečenje hemofilije, utvrđuju se u visini sredstava koja su za ove namene utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu, usklađena sa važećom Listom lekova.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ove namene.

Član 42

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, kojoj su u toku 2015. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2016. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Kod uvođenja novih metoda u lečenju, u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, shodno se primenjuju odredbe člana 21. ovog pravilnika.

2.1. Obezbeđivanje naknade, pored naknade utvrđene predračunom, za određene vrste zdravstvenih usluga

Član 43

Za određene vrste zdravstvenih usluga, u skladu sa ovim pravilnikom, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava zdravstvenim ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite za 2016. godinu (u daljem tekstu: Predračun sredstava za 2016. godinu).

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, za pružene dijagnostičke usluge pozitronske emisione tomografije - PET, obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, u visini stvarnih troškova nabavke radiofarmaka.

Član 44

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuju sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, u visini stvarnih utrošaka zdravstvene ustanove za lekove i medicinska sredstva na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, za:

1) transplantaciju srca, bubrega, jetre i kostne srži;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) perkutanu vertebroplastiku;

4) sistem mehaničke stimulacije rada leve komore;

5) mehaničku ekstrakciju tromba.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja pruža zdravstvene usluge lečenja osiguranih lica obolelih od fenilketonurije, priznaju se sredstva u visini stvarnih troškova za dijetetske proizvode neophodne u lečenju ove bolesti.

Član 45

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja pruža usluge transplantacije ćelija i tkiva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, obezbeđuje se naknada stvarnih troškova nabavke i uvoza ćelija i tkiva, izvršene u skladu sa zakonom, radi pružanja usluga transplantacije, na osnovu dostavljene dokumentacije.

Član 46

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja je specijalizovana za pružanje zdravstvene zaštite deci i kojoj Predračunom sredstava za 2016. godinu nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, kojoj Predračunom sredstava za 2016. godinu nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu, kod pružanja usluga dijalize osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega.

Član 47

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, koja pruža uslugu hirurške intervencije osiguranom licu obolelom od hemofilije, a kojoj Predračunom sredstava za 2016. godinu nisu utvrđena sredstva za lekove namenjene lečenju hemofilije, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, za lekove namenjene lečenju hemofilije.

Član 48

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, obezbeđuje se naknada za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima, u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2016. godinu.

Član 49

Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Institutu za onkologiju Vojvodine, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2016. godinu, obezbeđuje se naknada za pokriće troškova upućivanja zaposlenih u Zdravstveni centar Kladovo zbog pružanja usluga zračne terapije, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji su instituti zaključili sa Zdravstvenim centrom Kladovo.

Troškovi iz stava 1. ovog člana obuhvataju troškove smeštaja, prevoza i terenski dodatak, u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva, odnosno ugovorom o radu.

Član 50

Za zdravstvene usluge iz čl. 43-49. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture, u skladu sa aktom o fakturisanju koji donosi Republički fond.

3. Zdravstvena ustanova specijalizovana za produženu rehabilitaciju

Član 51

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije i bolničkog lečenja sa onom zdravstvenom ustanovom za koju je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala za sva osigurana lica.

Filijala može sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju ugovoriti i pružanje ambulantno-polikliničkih usluga iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Pored usluga iz stava 3. ovog člana zdravstvenoj ustanovi koja nema ugovorenu naknadu za bolničko lečenje, naknada za ambulantno-polikliničke usluge može obuhvatiti i usluge iz oblasti funkcionalne procene kardiovaskularnog sistema koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Član 52

Naknada za stacionarnu rehabilitaciju zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu analizefakturisane vrednosti za realizovani broj bolesničkih dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge, zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, utvrđuje se u visini sredstava koja su za ovu namenu utvrđena Predračunom sredstava za 2015. godinu, a najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Naknade za bolničko lečenje obezbeđuju se na način i iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvataju sredstva za usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkoglečenja i ambulantno-polikliničke usluge po uputu izabranog lekara.

Naknada za plate i troškove prevoza na posao i sa posla za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih iz kadrovskog plana obezbeđuje se isključivo za pružanje usluga iz stava 4. ovog člana.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za obračun i isplatu plata i naknadu troškova prevoza za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih.

Usklađivanje naknade iz stava 3. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analizefakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom, a naknade iz stava 4. ovog člana na isti način kao i za ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini sredstava iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove za period januar-oktobar 2015. godine, uvećane za projektovanu fakturisanu vrednost za period novembar-decembar 2015. godine, koja je utvrđena na osnovu dvostrukog iznosa fakturisane vrednosti za oktobar mesec 2015. godine.

Usklađivanje naknade za participaciju vrši se u toku ugovornog perioda na način iz člana 19. stav 2. ovog pravilnika.

4. Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja

Član 53

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja naknada se utvrđuje za:

1) usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije (po uputu izabranog lekara i/ili internom uputu zdravstvene ustanove);

2) usluge epidemiologije i poslove u vezi sa sprovođenjem obavezne imunizacije;

3) poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine.

Naknada za usluge, poslove i zadatke iz stava 1. ovog člana utvrđuju se u visini sredstava koja su za ove namene utvrđena Predračunom sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2015. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 2. ovog člana vrši se na osnovu analizefakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, kojoj je u 2015. godini utvrđena naknada za troškove energenata u postupku upravljanja medicinskim otpadom, naknada za ovu namenu utvrđuje se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2015. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, naknada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknada za materijalne i ostale troškove, energente i troškove laboratorijskog materijala na nivou sredstava utvrđenih za ove namene za 2015. godinu i usklađuje se u toku 2016. godine.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja vrši u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar nadležan za poslove zdravlja.

5. Ostale zdravstvene ustanove iz Plana mreže

Član 54

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost transfuzije krvi i zdravstvenom ustanovom koja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, vrši obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, zaključuje filijala za sva osigurana lica Republičkog fonda, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama.

Član 55

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 54. ovog pravilnika utvrđuje se, za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, u visini ugovorenih sredstava za 2015. godinu, a zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost transfuzije krvi utvrđuje se i naknada za krv za ambulantnu transfuziju.

Naknada iz stava 1. ovog člana usklađuje se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi obezbeđuju se sredstva u visini stvarnih troškova za "pretragu registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze sa proširenim HLA testiranjem (1. faza)" i "dodatna potvrdna testiranja kod odabranih davalaca matičnih ćelija hematopoeze (2. faza)."

Član 56

Filijala nadležna za Južnobački okrug zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi pružanja zdravstvenih usluga i sprovođenja poslova i zadataka iz delokruga rada antirabične stanice, na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Član 57

Vojnoj bolnici Niš i Vojnomedicinskom centru Novi Sad, koji su delom kapaciteta uključeni u Plan mreže, naknada se utvrđuje otkupom plana rada samo za vrednost lekova i medicinskih sredstava po kriterijumima kao i za druge ustanove sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Vojnomedicinskoj akademiji, koja je delom kapaciteta uključena u Plan mreže, naknada za izvršene zdravstvene usluge utvrđuje se na način utvrđen ovim pravilnikom za druge ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Usklađivanje naknada iz st. 1. i 2. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na način koji je utvrđen za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

IV UGOVARANJE SA USTANOVOM SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 58

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima Republičkog fonda smeštenim u ustanovi socijalne zaštite.

Član 59

Ustanovi socijalne zaštite naknada se utvrđuje u ukupnom iznosu, na godišnjem nivou, koja sadrži sredstva za plate za utvrđeni medicinski kadar, sredstva za naknadu po osnovu ugovora o radnom angažovanju u slučajevima kada nedostatak utvrđenog medicinskog kadra nije moguće rešiti zasnivanjem radnog odnosa i sredstva za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal.

Ustanovi socijalne zaštite sredstva za plate utvrđuju se na način iz člana 13. ovog pravilnika za broj i strukturu zdravstvenih radnika koji pružaju usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, sa stanjem na dan 30. novembar 2015. godine, najviše za broj i strukturu utvrđene normativom kadra.

Ustanovi socijalne zaštite sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuju se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2015. godinu.

Ustanova socijalne zaštite je odgovorna za obračun i isplatu plate zaposlenim zdravstvenim radnicima koji pružaju zdravstvene usluge na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

V UGOVARANJE SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA KOJI NIJE U PLANU MREŽE

Član 60

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže može se zaključiti pod uslovom da se radi o zdravstvenim uslugama koje po obimu i/ili vrsti nije moguće obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže.

U postupku ocene opravdanosti zaključivanja ugovora, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana, Republički fond pribavlja mišljenje Instituta "Batut".

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond, plaćanjem paušalne naknadeili otkupom plana rada davaoca zdravstvenih usluga.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ugovor sa apotekom koja nije u Planu mreže zaključuje se pod istim uslovima pod kojim se zaključuju ugovori sa apotekama iz Plana mreže, shodno odredbama čl. 26-30. ovog pravilnika.

Član 61

Davaocu zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, naknada za zdravstvene usluge maksilofacijalne hirurgije utvrđuje se po namenama kao i za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Član 62

Zavodu za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) naknada za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite osiguranim licima utvrđuje se na isti način kao drugim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa.

ZZZR naknada za plate i naknada troškova za dolazak i odlazak sa radautvrđuje se za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih.

Za pružanje dijagnostičkih usluga i usluga iz oblasti stomatološke zdravstvene zaštite, ugovor sa ZZZR zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe člana 23. i čl. 26-30. ovog pravilnika.

Član 63

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala uz prethodno mišljenje Instituta "Batut".

VI OBEZBEĐIVANJE CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 64

Republički fond sa Institutom "Batut" zaključuje ugovor radi sprovođenja centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike, u cilju realizacije objedinjenog plana imunizacije.

Član 65

Republički fond zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama-antirabičnim stanicama na području Republike.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VII SNABDEVANJE OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 66

Republički fond obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje pravo na medicinsko-tehnička pomagala, do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviši iznosi naknada za medicinsko-tehnička pomagala (koje ne izdaje apoteka) koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u pregledu medicinsko-tehničkih pomagala koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 9.).

Spisak usluga održavanja medicinsko-tehničkih pomagala odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 10.).

VIII KONTROLA IZVRŠAVANJA ZAKLJUČENIH UGOVORA

Član 67

Republički fond u skladu sa zakonom i opštim aktima Republičkog fonda, vrši kontrolu izvršavanja obaveza iz zaključenog ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga, kao i zakonitog i namenskog korišćenja finansijskih sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja prenetih davaocu zdravstvenih usluga za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica.

IX FAKTURISANJE, NAČIN PLAĆANJA ZDRAVSTVENIH USLUGA, IZVRŠENJE PLANOVA RADA ZDRAVSTVENE USTANOVE I KONAČAN OBRAČUN NAKNADE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 68

Ugovorom sa davaocem zdravstvenih usluga, po pravilu, utvrđuje se plaćanje naknada po namenama, po cenama zdravstvenih usluga iliotkupom plana rada.

Član 69

Davalac zdravstvenih usluga je u obavezi da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge u formi koju je utvrdio Republički fond, na način i po dinamici u skladu sa uputstvom o fakturisanju.

Davalac zdravstvenih usluga, kome se Predračunom sredstava za 2016. utvrđuje naknada za lekove, fakturisanje lekova nabavljenih u postupku centralizovane javne nabavke vrši na način utvrđen u članu 26. st. 3. i 4. ovog pravilnika.

Član 70

Davalac zdravstvenih usluga je u obavezi da filijali dostavi elektronskufakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i drugim slučajevima koji su predviđeni zakonom kao osnov za pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom fondu.

Član 71

Davalac zdravstvenih usluga je u obavezi da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

Sredstva ostvarena na način iz stava 1. ovog člana mogu se koristiti za materijalne i ostale troškove.

Član 72

U toku ugovornog perioda Republički fond može davaocu zdravstvenih usluga, u skladu sa zaključenim ugovorom, prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa, najviše do iznosa 1/12 ugovorene naknade za namenu za koju se zahteva avans.

Opravdanost zahteva iz stava 1. ovog člana prethodno ceni filijala sa kojom je davalac zdravstvenih usluga zaključio ugovor.

Član 73

U toku ugovornog perioda Republički fond može davaocu zdravstvenih usluga, u skladu sa zaključenim ugovorom, prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa za namene iz člana 45. ovog pravilnika, po zahtevu davaoca zdravstvenih usluga.

Za tačnost podataka sadržanih u zahtevu iz stava 1. ovog člana odgovorna je zdravstvena ustanova.

Pravdanje avansno odobrenih sredstava vrši se dostavljanjem fakture po osiguranom licu, u skladu sa aktom o fakturisanju koji donosi Republički fond.

U slučaju da se po ispostavljanju fakture ne izvrši pravdanje avansno prenetih sredstava, u celini, zdravstvena ustanova je u obavezi da odmah izvrši povraćaj sredstava Republičkom fondu.

2. Izvršenje plana rada zdravstvene ustanove

Član 74

Mišljenje o izvršenju plana rada zdravstvene ustanove za period januar-jun i za period januar-decembar 2016. godine daje nadležna zdravstvena ustanova za poslove javnog zdravlja i dostavlja filijali i zdravstvenoj ustanovi.

Ocenu izvršenja plana rada zdravstvene ustanove za period januar-decembar 2016. godinu daje filijala na osnovu mišljenja iz stava 1. ovog člana.

3. Obračun pripadajuće naknade zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže

Član 75

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom.

Obračun pripadajuće naknade iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, pomagala i ostalih preuzetih obaveza;

2) ostvarivanja Finansijskog plana za godinu za koju su zaključeni ugovori;

3) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Za period januar-mart i januar-septembar vrši se zapisničko usaglašavanje knjigovodstvenih evidencija.

Član 76

Zdravstvenoj ustanovi se umanjuju ugovorena naknada utvrđena ugovorom za iznos participacije, kao učešće osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove.

Ugovorena i priznata naknada za materijalne troškove umanjuje se zdravstvenoj ustanovi za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale koje su izvršene zbog neosnovane naplate zdravstvenih usluga, lekova i medicinskih sredstava od strane zdravstvene ustanove.

Ugovorena i priznata naknada za materijalne troškove umanjuje se zdravstvenoj ustanovi za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale koje su zbog neizvršavanja ugovorenih usluga od strane zdravstvene ustanove u roku koji je utvrđen opštim aktom Republičkog fonda, što je imalo za posledicu plaćanje zdravstvene usluge od strane osiguranog lica.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje se plaćanje vrši po ceni zdravstvene usluge, u slučajevima postupanja zdravstvene ustanove na način iz st. 2. i 3. ovog člana, koja za posledicu imaju refundaciju sredstava osiguranim licima od strane filijale, ukupna ugovorena i priznata naknada umanjuje se u visini refundiranih sredstava.

Na osnovu sprovedene kontrole izvršavanja ugovornih obaveza za 2016. godinu, u skladu sa zakonom i opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje način i postupak vršenja kontrole i izvršavanja zaključenih ugovora, ugovorena, odnosno priznata naknada zdravstvenoj ustanovi umanjuje se iz namenskih sredstava opredeljenih za istu namenu kod koje je u postupku kontrole utvrđena nepravilnost za tekuću godinu.

Član 77

Ukupna naknada zdravstvenoj ustanovi obuhvata naknadu utvrđenu Predračunom sredstava za 2016. godinu i naknadu koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi kojoj je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2016 godinu, konačnim obračunom, osim za stomatološku delatnost, priznaje se ukupna naknada i to za:

1) plate i naknade plata - u visini obračunatih sredstva za ovu namenu za ugovoreni broj i strukturu zaposlenih u skladu sa članom 13. ovog pravilnika, sa pripadajućim porezima i doprinosima;

2) troškove prevoza za dolazak i odlazak sa radazaposlenih - u visini obračunatih sredstava za prevoz sa obračunatim porezima za ugovoreni broj i strukturuzaposlenih, koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada;

3) ishranu bolesnika - u visini vrednosti obračunskih rashodaiskazanih u primljenim fakturama za 2016. godinu u zdravstvenoj ustanovi za osigurana lica Republičkog fonda, najviše u visini ugovorenih sredstava za ovu namenu;

4) troškove energenata - u visini kontrolisanih vrednosti ovih troškova, koji se odnose na kapacitete zdravstvene ustanove namenjene pružanju ugovorene zdravstvene zaštite, iskazanih u primljenim fakturama za 2016. godinu u zdravstvenoj ustanovi, najviše u visini ugovorenih sredstava za ove namene;

5) naknada za materijalne troškove - u visini vrednosti obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za 2016. godinu za osigurana lica Republičkog fonda bez otpremnina, jubilarnih nagrada i druga primanja iz člana 17., umanjenih za participaciju iskazanu u fakturi, za iznos refundacija i umanjenih za materijalne troškove koji su utvrđeni za stomatološku zdravstvenu zaštitu, najviše do visine ugovorenih sredstava bez otpremnine, jubilarnih nagrada i druga primanja iz člana 17. ovog pravilnika;

6) lekove u zdravstvenoj ustanovi - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, najviše do ugovorenih sredstava;

7) sanitetski i medicinski potrošni materijal:

(1) zdravstvenoj ustanovi primarnog nivoa zdravstvene zaštite - u visini utrošaka sanitetskog materijala iskazanog u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove, najviše u visini ugovorenih sredstava,

(2) zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, najviše u visini ugovorenih sredstava i to za:

- sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavlja u postupku centralizovane javne nabavke, priznaje se u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove,

- sanitetski i medicinski potrošni materijal koji nabavljaju zdravstvene ustanove, priznaje se u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, tako da utrošak u zbiru sa vrednošću utroška iz postupka centralizovane javne nabavke ne prelazi iznos sredstava koja su ukupno opredeljena na poziciji sanitetski i medicinski potrošni materijal;

8) krv i labilne produkte od krvi - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

9) implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, ugradni materijal u kardiohirurgiji, stentove, pacemaker i elektrode, graftove, ostali ugradni materijal - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

10) citostatike sa Liste lekova i lekove za hemofiliju, lekove sa Liste C za koje Republički fond sprovodi postupak javne nabavke, u visini utrošaka iskazanih fakturama zdravstvenih ustanova;

11) dijalizni materijal i lekove za dijalizu, iz opšteg akta Republičkog fonda kojim su utvrđeni standardi materijala za dijalizu, i za parenteralne lekove gvožđa koji se koriste za dijalizu, priznaju se u visini utrošaka iskazanih u fakturi;

12) sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena pored naknade određene Predračunom sredstava za 2016. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu.

Podatke iz tač. 1-5. i tačke 7) podtačka (1) ovog stava zdravstvena ustanova dostavlja na propisanim obrascima potpisanim i overenim od strane odgovornih lica u zdravstvenoj ustanovi.

Član 78

Konačnim obračunom ukupna naknada apoteci se priznaje u visini fakturisane vrednosti.

Nabavna vrednost lekova i pomagala umanjuje se za iznose svih popusta, iskazanih u fakturi dobavljača.

Član 79

Konačnim obračunom domu zdravlja se priznaje ukupna naknada za stomatološke usluge za 2016. godinu i to:

1) plate i naknade plata - shodno članu 77. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika;

2) troškovi prevoza za dolazak i odlazak sa rada - shodno članu 77. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika;

3) ostali direktni i indirektni troškovi (lekovi u zdravstvenoj ustanovi - sanitetski i medicinski potrošni materijal - u visini utrošaka sanitetskog materijala iskazanog u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove, materijalni i ostali troškovi umanjeni za participaciju iskazanu u fakturi), koji ne sadrže sredstva za otpremnine, jubilarne nagrade i finansijske obaveze za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a odnose se na pružanje usluga osiguranim licima Republičkog fonda.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge u 2016. godini manja od ukupne ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za ostale direktne i indirektne troškove se srazmerno umanjuje za procenat manje fakturisane vrednosti zdravstvenih usluga.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge u 2016. godini veća od ukupne ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za ostale direktne i indirektne troškove se srazmerno uvećava za procenat više fakturisane vrednosti zdravstvenih usluga.

Naknada za ostale direktni i indirektne troškove korigovana na način iz st. 2. i 3. ovog člana uvećava se na osnovu zahteva zdravstvene ustanove za sredstvima za otpremnine, jubilarne nagrade i finansijske obaveze za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za stomatološke usluge utvrđuje se do visine ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. stav 1. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2016. godinu, naknada se utvrđuje u skladu sa stavom 1. tač. 1) i 2) ovog člana, a ostali direktni i indirektni troškovi prema stvarnom trošku, odnosno obračunskom rashodu umanjenom za učešće tekućih prihoda iz ostalih izvora u ukupnim tekućim prihodima zdravstvene ustanove, najviše do ugovorene naknade za ove namene.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. stav 2. ovog pravilnika, sredstva za stomatološke usluge priznaju se u visini fakturisane vrednosti za 2016. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. stav 5. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2015. godinu, naknada se utvrđuje u skladu sa st. 1-4. ovog člana.

Na zdravstvene ustanove iz ovog člana shodno se primenjuje član 77. stav 3. ovog pravilnika.

Član 80

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 54. ovog pravilnika ugovorena naknada za 2016. godinu priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene zdravstvene usluge osiguranim licima, najviše do nivoa ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi naknada za krv za ambulantnu transfuziju priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura.

Član 81

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za stacionarnu rehabilitaciju priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu za ove namene za realizovani broj b.o. dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura, najviše do ugovorenog iznosa sredstava.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za bolničko lečenje priznaje se u skladu sa članom 77. ovog pravilnika.

Član 82

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja usluge mikrobiologije priznaju se u visini fakturisane vrednosti, najviše do ugovorene naknade.

Za usluge epidemiologije priznaje se fakturisana vrednost pruženih usluga do visine ugovorene naknade za ove namene.

Za usluge socijalne medicine priznaje se vrednost izvršenih poslova i zadataka na osnovu ocene o ispunjenosti plana rada zdravstvene ustanove po vrsti poslova i zadataka, najviše do visine ugovorene naknada.

Naknada za troškove energenata u postupku upravljanja medicinskim otpadom, priznaje se u visini iskazanih stvarnih troškova za tu namenu od strane zdravstvene ustanove, najviše do visine ugovorene naknade za troškove upravljanje medicinskim otpadom.

Član 83

Institutu "Batut" i Pasterovom zavodu priznaje se naknada za vakcine u visini vrednosti iskazanih u fakturama za isporučene vakcine zdravstvenim ustanovama, prema dokumentovanim isporukama u prilogu fakture, u skladu sa ugovorom zaključenim sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Član 84

Vojnomedicinskim ustanovama naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, krv i labilne produkte od krvi, ugradni materijal i materijal za dijalizu priznaje se na način utvrđen u članu 77, u stavu 2. tačka 5), tačka 7) podtačka (2) i tač. 8)-12), ovog pravilnika.

Vojnomedicinskoj akademiji priznaje se naknada:

1) za plate i naknade plata i naknada troškova prevoza na posao i sa posla - najviše do visine ugovorenih sredstava;

2) energente, ishranu i materijalne troškove - u skladu sa članom 77. ovog pravilnika.

Član 85

Naknada ustanovama socijalne zaštite priznaje se u visini ispostavljenih faktura, najviše do nivoa ugovorenih sredstava za 2016. godinu.

Član 86

Konačan obračun naknade sa zdravstvenom ustanovom sprovodi filijala u okviru roka za izradu završnog računa zdravstvene ustanove.

Zdravstvena ustanova može izjaviti prigovor filijali, narednog dana od dana dostavljanja konačnog obračuna, ako konačan obračun nije sproveden u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Filijala i zdravstvena ustanova su u obavezi da potpišu konačan obračun o priznatoj naknadi, ako je konačan obračun sproveden u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Po prigovoru iz stava 2. ovog člana odlučuje Republički fond po hitnom postupku i o konačnom predlogu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Obostrano potpisan konačan obračun koji je sastavila Filijala sa zdravstvenom ustanovom, u skladu sa aktima Republičkog fonda i zaključenim ugovorom, je konačni obračun za filijalu i za zdravstvenu ustanovu.

Konačnim obračunom utvrđuje se konačna naknada zdravstvenoj ustanovi po zaključenom ugovoru koja je osnov za sprovođenje knjigovodstvene evidencije u filijali i zdravstvenoj ustanovi.

Član 87

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zdravstvena ustanova sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju fakturom o izvršenim uslugama u visini obračunate naknade za plate, troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada i indirektne troškove, najviše do ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć naknada za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini utrošaka iskazanih u materijalnom knjigovodstvu zdravstvene ustanove.

Na zdravstvene ustanove iz stava 1. ovog člana shodno se primenjuje član 77. stav 3. ovog pravilnika.

3. Obračun pripadajuće naknade davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže

Član 88

Davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene usluge osiguranim licima, do visine ugovora.

Izuzetno, davaocu zdravstvenih usluga iz čl. 61. i 62. ovog pravilnika, pripadajuća ugovorena naknada priznaje se u skladu sa članom 77. ovog pravilnika po naknadama koje su ugovorene.

Sa ostalim davaocima zdravstvenih usluga i isporučiocima dobara sprovodi se periodično zapisničko usaglašavanje evidencija.

X IZMENE UGOVORA

Član 89

Pored slučajeva iz čl. 21. i 42. ovog pravilnika, ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja filijali, koja inicijativu za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog fonda sa svojim obrazloženim mišljenjem i analizom.

U slučaju prihvatanja inicijative za izmenu ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se aneks ugovora.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 90

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2016. godine, promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena, predračunom sredstava, po namenama.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 91

Na osnovu ovog pravilnika ugovori se zaključuju do 31. decembra 2015. godine, osim za zdravstvene usluge iz člana 60. stav 1. ovog pravilnika koje se mogu ugovarati posle ovog roka prema potrebama osiguranih lica za određenom vrstom zdravstvenih usluga.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ugovori sa apotekama koje nisu u Planu mreže mogu se zaključiti do 29. februara 2016. godine.

Član 92

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2016. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 47/2016)

Član 6

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

PREDRAČUN SREDSTAVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA PRIMARNOG, SEKUNDARNOG I TERCIJARNOG NIVOA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ZA 2016. GODINU

iznosi u 000 dinara

RB

Naziv ustanove

Plate i naknade plata sa doprinosima na teret poslodavca

Prevoz zaposlenih na posao i sa posla

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u zdravstvenoj ustanovi

Krv i labilni produkti od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

i

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1.

Dom zdravlja Bačka Topola

181.782

5.352

42.621

7.305

 

9.280

10.714

518

105.293

19.150

343.715

2.

Dom zdravlja Mali Iđoš

46.961

2.111

11.990

1.949

 

2.742

   

27.541

5.507

87.787

3.

Dom zdravlja Subotica

403.351

15.310

92.069

13.829

 

13.608

     

9.530

528.637

4.

Opšta bolnica Subotica

1.015.928

46.860

193.159

194.499

15.187

202.056

42.894

30.558

 

7.141

1.734.000

5.

Apoteka Subotica

               

395.705

68.682

327.023

I

Subotica

1.648.022

69.633

339.839

217.582

15.187

227.686

53.608

31.076

528.539

110.010

3.021.162

6.

Dom zdravlja Žitište

63.137

5.321

14.078

2.262

 

2.560

   

44.457

9.781

122.034

7.

Dom zdravlja Novi Bečej

99.001

2.729

25.585

3.339

 

4.062

   

69.548

14.087

190.177

8.

Dom zdravlja Sečanj

55.861

3.376

17.101

1.666

 

2.471

   

42.749

9.692

113.532

9.

Dom zdravlja Nova Crnja

46.445

2.738

12.148

2.444

 

2.935

   

24.973

5.227

86.456

10.

Dom zdravlja Zrenjanin

384.665

15.835

82.869

12.480

 

30.514

     

12.925

513.438

11.

Opšta bolnica Zrenjanin

891.343

38.561

216.628

149.982

21.096

126.816

81.752

24.970

 

4.645

1.546.503

12.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

94.142

8.478

21.558

11.807

 

6.292

 

3.586

 

685

145.178

13.

Apoteka Zrenjanin

               

417.321

66.288

351.033

II

Zrenjanin

1.634.594

77.038

389.967

183.980

21.096

175.650

81.752

28.556

599.048

123.330

3.068.351

14.

Dom zdravlja Ada

76.295

3.150

16.480

2.307

 

3.485

   

47.626

9.432

139.911

15.

Dom zdravlja Kanjiža

111.496

5.032

29.297

2.526

 

7.063

   

57.962

11.388

201.988

16.

Dom zdravlja Novi Kneževac

67.358

1.598

16.772

1.430

 

3.306

 

1.417

35.414

6.060

121.235

17.

Dom zdravlja Čoka

43.341

1.442

10.993

998

 

2.228

   

34.260

5.318

87.944

18.

Dom zdravlja Senta

77.778

756

20.709

3.258

 

5.750

     

928

107.323

19.

Apoteka Senta

               

97.004

14.973

82.031

20.

Opšta bolnica Senta

341.648

9.981

71.208

36.551

3.174

49.738

5.450

14.327

 

1.899

530.178

21.

Opšta bolnica Kikinda

447.923

16.817

89.256

44.634

6.357

59.448

48.000

10.780

 

2.291

720.924

22.

Dom zdravlja Kikinda

172.448

5.101

31.772

5.866

 

5.284

     

3.960

216.511

23.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

150.935

3.378

31.756

26.349

 

2.036

 

21.490

   

235.944

24.

Apoteka Kikinda

               

194.347

30.258

164.089

III

Kikinda

1.489.222

47.255

318.243

123.919

9.531

138.338

53.450

48.014

466.613

86.507

2.608.078

25.

Dom zdravlja Alibunar

85.667

4.331

18.918

2.872

 

3.863

   

50.080

10.403

155.328

26.

Dom zdravlja Bela Crkva

68.531

4.269

21.183

2.801

 

4.972

   

63.575

13.532

151.799

27.

Dom zdravlja Kovačica

97.517

4.311

23.450

3.771

 

6.524

   

72.690

13.694

194.569

28.

Dom zdravlja Kovin

137.544

7.714

24.591

5.562

 

6.583

   

79.654

18.060

243.588

29.

Dom zdravlja Opovo

50.210

2.813

14.601

1.015

 

2.397

   

27.223

5.821

92.438

30.

Dom zdravlja Plandište

47.834

3.242

13.953

1.436

 

2.819

   

30.098

6.276

93.106

31.

Opšta bolnica Vršac

415.677

20.554

76.665

99.584

4.227

68.368

33.845

16.632

 

828

734.724

32.

Dom zdravlja Vršac

155.223

6.979

30.322

4.528

 

3.923

     

2.135

198.840

33.

Dom zdravlja Pančevo

401.168

15.214

80.034

14.768

 

28.180

     

11.832

527.532

34.

Opšta bolnica Pančevo

944.310

39.031

143.061

168.536

15.073

159.520

82.210

29.341

 

8.488

1.572.594

35.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

105.129

4.707

19.422

9.079

 

3.272

 

12.446

 

196

153.859

36.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

347.851

17.004

94.949

31.510

 

5.658

 

56.010

 

134

552.848

37.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

333.945

20.065

101.452

40.047

 

8.540

 

71.127

 

20

575.156

38.

Apoteka Pančevo

               

278.520

45.926

232.594

39.

Apoteka Vršac

               

192.771

32.820

159.951

IV

Pančevo

3.190.606

150.234

662.601

385.509

19.300

304.619

116.055

185.556

794.611

170.165

5.638.926

40.

Dom zdravlja Apatin

110.462

5.274

32.236

4.662

 

8.914

   

74.205

12.815

222.938

41.

Dom zdravlja Kula

165.277

5.180

37.841

6.915

 

9.375

   

113.197

21.308

316.477

42.

Dom zdravlja Odžaci

140.744

5.920

35.371

6.011

 

12.150

 

2.213

98.752

18.331

282.830

43.

Dom zdravlja Sombor

274.696

16.044

47.586

7.328

 

17.063

     

7.600

355.117

44.

Opšta bolnica Sombor

963.809

65.509

222.889

169.055

10.787

148.810

66.943

55.293

 

5.251

1.697.844

45.

Apoteka Sombor

               

277.721

50.268

227.453

V

Sombor

1.654.988

97.927

375.923

193.971

10.787

196.312

66.943

57.506

563.875

115.573

3.102.659

46.

Dom zdravlja Bač

52.442

2.739

17.266

2.447

 

3.161

   

27.576

5.229

100.402

47.

Dom zdravlja Bačka Palanka

223.661

7.813

44.662

13.278

169

26.736

41.019

563

154.394

40.027

472.268

48.

Dom zdravlja Bački Petrovac

48.531

2.949

10.682

1.009

 

3.171

   

37.500

8.912

94.930

49.

Dom zdravlja Beočin

62.108

2.640

13.764

1.465

 

2.921

   

49.698

12.744

119.852

50.

Dom zdravlja Bečej

160.912

4.737

37.501

5.659

 

10.982

   

98.367

19.858

298.300

51.

Dom zdravlja Žabalj

95.052

4.836

18.852

2.408

 

4.470

   

66.594

13.396

178.816

52.

Dom zdravlja Srbobran

60.885

2.451

13.445

1.638

 

2.974

   

42.506

9.380

114.519

53.

Dom zdravlja Temerin

89.035

3.629

16.448

3.604

 

5.131

   

91.572

24.226

185.193

54.

Dom zdravlja Titel

55.146

2.898

13.442

1.099

 

3.436

   

22.106

4.891

93.236

55.

Dom zdravlja Novi Sad

1.038.093

40.491

153.576

21.098

 

62.003

     

48.307

1.266.954

56.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

249.961

9.403

48.830

2.031

 

1.666

       

311.891

57.

Dom zdravlja Vrbas

172.933

6.953

29.876

6.478

 

8.508

     

2.182

222.566

58.

Opšta bolnica Vrbas

471.934

21.904

85.131

65.589

7.387

92.502

50.684

25.659

 

1.413

819.377

59.

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

85.785

3.908

14.382

107.470

 

3.660

 

8.083

 

4.457

218.831

60.

Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

454.641

24.297

233.818

710.650

6.987

147.648

 

30.168

 

1.839

1.606.370

61.

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

506.811

29.754

213.402

174.492

6.322

141.391

 

40.329

 

677

1.111.824

62.

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

567.446

25.057

295.034

112.796

13.227

673.744

 

36.269

 

10.128

1.713.445

63.

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

675.334

42.427

136.424

263.547

7.486

147.360

 

26.624

   

1.299.202

64.

Klinika za stomatologiju Vojvodine, Novi Sad

68.468

1.174

9.742

345

 

3.218

     

97

82.850

65.

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

2.668.707

127.364

823.750

1.235.096

95.401

977.835

121.431

108.054

 

12.372

6.145.266

66.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

26.207

1.223

4.300

   

1.561

     

249

33.042

67.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

54.996

1.814

7.024

343

 

2.795

       

66.972

68.

Apoteka Novi Sad

               

961.615

159.056

802.559

69.

Apoteka Vrbas

               

178.407

34.656

143.751

VI

Novi Sad

7.889.088

370.461

2.241.351

2.732.542

136.979

2.326.873

213.134

275.749

1.730.335

414.096

17.502.416

70.

Dom zdravlja Inđija

212.411

5.900

41.425

5.813

 

15.857

   

145.010

32.909

393.507

71.

Dom zdravlja Pećinci

86.973

5.181

22.487

2.581

 

4.886

   

51.333

12.865

160.576

72.

Dom zdravlja Ruma

231.825

12.935

50.804

6.839

 

14.311

   

152.271

37.143

431.842

73.

Dom zdravlja Irig

43.724

1.743

10.136

903

 

2.229

   

30.600

6.806

82.529

74.

Dom zdravlja Stara Pazova

263.688

8.564

57.744

14.193

 

18.377

31.997

429

196.778

45.399

546.371

75.

Dom zdravlja Šid

152.199

4.541

31.690

4.928

 

8.562

   

103.973

21.432

284.461

76.

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

293.315

13.242

49.352

9.799

 

9.540

     

4.593

370.655

77.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

768.953

34.726

142.368

141.156

9.800

142.649

95.084

25.343

 

4.282

1.355.797

78.

Apoteka Sremska Mitrovica

               

220.706

37.522

183.184

VII

Sr. Mitrovica

2.053.088

86.832

406.006

186.212

9.800

216.411

127.081

25.772

900.671

202.951

3.808.922

79.

Dom zdravlja Bogatić

124.756

3.634

21.707

3.430

 

5.605

     

831

158.301

80.

Dom zdravlja Ljubovija

85.667

1.271

18.137

5.137

 

2.969

10.448

3.176

 

1.444

125.361

81.

Dom zdravlja Loznica

250.932

8.192

46.575

16.460

 

18.887

     

4.007

337.039

82.

Dom zdravlja Krupanj

57.922

1.095

8.614

4.022

 

2.709

     

613

73.749

83.

Dom zdravlja Mali Zvornik

49.522

1.705

10.445

2.489

 

3.132

     

593

66.700

84.

Opšta bolnica Loznica

658.328

18.511

117.399

109.521

13.522

87.194

71.931

22.437

 

4.144

1.094.699

85.

Dom zdravlja Vladimirci

64.979

3.937

11.981

4.111

 

2.633

     

1.084

86.557

86.

Dom zdravlja Koceljeva

50.298

1.810

11.822

2.064

 

1.341

     

635

66.700

87.

Dom zdravlja Šabac

366.009

8.296

60.987

16.311

 

9.299

     

6.786

454.116

88.

Opšta bolnica Šabac

901.472

20.528

181.895

200.679

9.074

174.010

101.000

42.121

 

5.703

1.625.076

89.

Apoteka Loznica

               

338.070

49.998

288.072

90.

Apoteka Šabac

               

389.098

54.968

334.130

VIII

Šabac

2.609.885

68.979

489.562

364.224

22.596

307.779

183.379

67.734

727.168

130.806

4.710.500

91.

Dom zdravlja Ub

94.170

3.537

15.814

4.185

 

4.709

     

1.804

120.611

92.

Dom zdravlja Valjevo

267.833

8.075

50.260

13.916

 

7.062

     

4.603

342.543

93.

Dom zdravlja Osečina

41.590

745

12.462

1.662

 

1.920

     

493

57.886

94.

Dom zdravlja Ljig

45.084

801

12.303

2.699

 

2.959

     

902

62.944

95.

Dom zdravlja Mionica

49.970

1.330

11.039

1.535

 

2.148

     

849

65.173

96.

Opšta bolnica Valjevo

1.084.694

28.127

188.807

189.824

15.567

225.863

75.756

33.215

 

7.402

1.834.451

97.

Apoteka Valjevo

               

423.353

61.900

361.453

98.

Dom zdravlja Lajkovac

65.803

4.206

12.371

3.515

 

2.573

     

1.145

87.323

IX

Valjevo

1.649.144

46.821

303.056

217.336

15.567

247.234

75.756

33.215

423.353

79.098

2.932.384

99.

Dom zdravlja Smederevo

334.888

13.356

54.378

18.884

 

7.515

     

8.275

420.746

100.

Opšta bolnica Smederevo

681.897

22.356

99.280

99.585

6.687

105.311

48.250

11.342

 

7.590

1.067.118

101.

Opšta bolnica "Sefan Visoki" Smederevska Palanka

480.819

17.679

84.390

98.354

9.262

62.665

34.896

10.523

 

1.683

796.905

102.

Apoteka Smederevska Palanka

               

122.580

16.911

105.669

103.

Apoteka Smederevo

               

383.662

57.983

325.679

104.

Apoteka Velika Plana

               

122.505

18.538

103.967

105.

Dom zdravlja Velika Plana

158.028

3.343

27.584

5.436

 

8.921

     

3.193

200.119

106.

Dom zdravlja Smederevska Palanka

203.009

7.207

30.165

5.475

 

6.151

     

2.058

249.949

X

Smederevo

1.858.641

63.941

295.797

227.734

15.949

190.563

83.146

21.865

628.747

116.231

3.270.152

107.

Dom zdravlja Veliko Gradište

84.289

3.127

12.779

3.690

 

4.305

     

1.384

106.806

108.

Dom zdravlja Žagubica

83.763

3.157

12.146

2.833

 

3.494

5.818

112

 

963

110.360

109.

Dom zdravlja Golubac

56.431

3.574

11.971

1.608

 

1.892

     

800

74.676

110.

Dom zdravlja Kučevo

75.357

3.639

10.837

3.759

 

2.955

     

1.262

95.285

111.

Dom zdravlja Malo Crniće

42.125

3.366

8.510

1.778

 

1.365

     

897

56.247

112.

Dom zdravlja Požarevac

363.145

10.786

56.910

9.849

 

22.300

     

5.976

457.014

113.

Opšta bolnica Požarevac

796.288

20.461

112.521

137.215

15.525

132.749

65.785

41.641

 

5.171

1.317.014

114.

Dom zdravlja Žabari

50.041

4.625

10.250

848

 

1.569

     

902

66.431

115.

Dom zdravlja Petrovac na Mlavi

88.735

3.901

16.390

5.015

 

2.203

     

1.727

114.517

116.

Opšta bolnica Petrovac na Mlavi

231.200

7.636

37.734

20.115

1.422

22.910

20.016

4.770

 

2.409

343.394

117.

Apoteka Požarevac

               

618.130

112.155

505.975

XI

Požarevac

1.871.374

64.272

290.048

186.710

16.947

195.742

91.619

46.523

618.130

133.646

3.247.719

118.

Dom zdravlja Kragujevac

522.840

18.227

68.878

30.528

 

28.334

     

11.657

657.150

119.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

154.924

3.349

25.999

1.557

 

976

       

186.805

120.

Dom zdravlja Batočina

59.999

2.600

12.345

2.668

 

1.795

     

1.058

78.349

121.

Dom zdravlja Knić

53.253

3.195

10.836

3.099

 

2.617

     

1.055

71.945

122.

Dom zdravlja Lapovo

37.554

1.542

7.033

1.920

 

1.834

     

360

49.523

123.

Dom zdravlja Rača

49.693

2.302

8.807

1.859

 

1.705

     

903

63.463

124.

Dom zdravlja Topola

89.211

4.681

19.019

3.112

 

3.168

     

1.915

117.276

125.

Zdravstveni centar Aranđelovac

420.241

15.374

65.846

29.076

1.215

67.874

19.000

8.020

 

8.358

618.288

126.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

149.093

4.792

31.273

6.442

 

10.422

     

6.325

195.697

127.

Klinički centar Kragujevac

1.961.063

54.671

485.348

948.117

26.596

648.169

102.669

67.821

 

11.658

4.282.796

128.

Apoteka Kragujevac

               

805.827

134.690

671.137

129.

Apoteka Aranđelovac

               

156.167

28.317

127.850

XII

Kragujevac

3.497.871

110.733

735.384

1.028.378

27.811

766.894

121.669

75.841

961.994

206.296

7.120.279

130.

Dom zdravlja Despotovac

143.302

4.648

26.929

3.822

 

4.737

 

1.144

68.945

15.227

238.300

131.

Dom zdravlja Svilajnac

131.358

3.477

28.728

6.697

 

5.691

6.637

1.285

59.606

13.729

229.750

132.

Dom zdravlja Ćuprija

123.407

3.004

25.283

5.927

 

4.251

   

38.242

7.487

192.627

133.

Opšta bolnica Ćuprija

764.536

16.944

120.191

109.376

15.157

138.146

110.000

26.176

 

4.224

1.296.302

134.

Dom zdravlja Rekovac

59.252

2.826

13.086

1.789

 

2.286

   

15.487

3.083

91.643

135.

Dom zdravlja Jagodina

245.521

5.640

63.216

15.396

 

6.312

     

3.853

332.232

136.

Opšta bolnica Jagodina

533.082

10.877

100.455

112.836

6.142

109.367

 

21.101

 

4.078

889.782

137.

Apoteka Jagodina

               

262.303

41.486

220.817

138.

Opšta bolnica Paraćin

325.371

8.210

48.578

25.698

4.783

42.402

 

8.888

 

2.878

461.052

139.

Dom zdravlja Paraćin

154.323

3.854

24.904

9.039

 

5.612

     

3.503

194.229

140.

Apoteka Paraćin

               

99.541

16.001

83.540

XIII

Jagodina

2.480.152

59.480

451.370

290.580

26.082

318.804

116.637

58.594

544.124

115.549

4.230.274

141.

Dom zdravlja Bor

184.869

3.027

41.133

9.123

 

4.021

     

4.006

238.167

142.

Opšta bolnica Bor

537.981

9.259

75.489

65.059

5.670

82.307

20.194

17.965

 

4.794

809.130

143.

Dom zdravlja Majdanpek

115.632

4.220

20.808

2.438

 

5.238

     

2.349

145.987

144.

Opšta bolnica Majdanpek

88.476

3.924

17.229

6.809

1.105

4.210

5.907

1.802

 

468

128.994

145.

Zdravstveni centar Negotin

458.659

5.516

93.318

46.009

3.269

37.279

13.121

8.650

 

5.202

660.619

146.

Zdravstveni centar Kladovo

316.939

5.627

80.872

40.824

4.032

23.825

15.114

8.128

 

1.794

493.567

147.

Apoteka Bor

               

367.894

61.264

306.630

XI

Bor

1.702.556

31.573

328.849

170.262

14.076

156.880

54.336

36.545

367.894

79.877

2.783.094

148.

Dom zdravlja Boljevac

69.797

1.859

12.840

2.519

 

1.955

     

1.017

87.953

149.

Zdravstveni centar Knjaževac

336.161

8.703

54.664

25.041

4.999

34.480

 

6.532

 

3.375

467.205

150.

Zdravstveni centar Zaječar

745.447

20.903

134.195

85.766

6.676

137.904

50.112

15.144

 

5.948

1.190.199

151.

Apoteka Zaječar

               

552.255

86.325

465.930

XV

Zaječar

1.151.405

31.465

201.699

113.326

11.675

174.339

50.112

21.676

552.255

96.665

2.211.287

152.

Zdravstveni centar Užice

2.982.716

91.911

560.379

359.434

20.114

395.730

93.000

57.190

 

22.579

4.537.895

153.

Apoteka Užice

               

888.061

137.871

750.190

XVI

Užice

2.982.716

91.911

560.379

359.434

20.114

395.730

93.000

57.190

888.061

160.450

5.288.085

154..

Opšta bolnica Čačak

823.702

33.010

148.873

137.984

9.106

138.225

63.361

23.774

 

7.259

1.370.776

155.

Dom zdravlja Čačak

313.781

9.749

54.717

12.966

 

15.641

     

6.352

400.502

156.

Dom zdravlja Ivanjica

143.717

1.493

43.419

6.304

 

8.043

 

1.329

 

2.997

201.308

157.

Dom zdravlja Lučani

104.463

6.605

21.709

4.192

 

2.627

 

584

 

1.321

138.859

158.

Dom zdravlja Gornji Milanovac

159.675

5.270

35.176

8.581

 

4.063

     

3.384

209.381

159.

Opšta bolnica Gornji Milanovac

299.302

11.073

50.385

55.841

2.234

43.069

 

8.223

 

2.794

467.333

160.

Apoteka Čačak

               

484.835

88.650

396.185

161.

Apoteka Gornji Milanovac

               

134.164

24.378

109.786

XVII

Čačak

1.844.640

67.200

354.279

225.868

11.340

211.668

63.361

33.910

618.999

137.135

3.294.130

162.

Dom zdravlja Raška

120.277

3.073

27.963

9.026

 

6.357

 

870

 

2.047

165.519

163.

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

112.979

4.062

28.916

8.643

 

6.497

     

2.531

158.566

164.

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

61.309

4.528

12.904

6.531

 

1.621

1.770

2.789

 

280

91.172

165.

Apoteka Kraljevo

               

626.149

109.884

516.265

166.

Dom zdravlja Kraljevo

347.684

9.610

78.330

21.596

 

15.203

     

6.465

465.958

167.

Opšta bolnica Kraljevo

895.131

20.087

170.677

139.570

10.228

175.230

58.588

23.205

 

13.250

1.479.466

XVIII

Kraljevo

1.537.380

41.360

318.790

185.366

10.228

204.908

60.358

26.864

626.149

134.457

2.876.946

168.

Dom zdravlja Trstenik

177.523

6.000

39.501

11.165

 

10.150

     

4.388

239.951

169.

Dom zdravlja Kruševac

378.962

14.400

94.842

13.201

 

24.046

     

8.551

516.900

170.

Opšta bolnica Kruševac

948.772

28.710

147.584

180.508

8.158

144.458

76.671

20.000

 

7.471

1.547.390

171.

Dom zdravlja Aleksandrovac

104.228

2.228

28.664

6.937

 

5.991

 

2.553

 

1.797

148.804

172.

Dom zdravlja Varvarin

62.645

1.399

15.478

3.318

 

3.685

     

1.096

85.429

173.

Dom zdravlja Ćićevac

40.993

791

12.738

2.424

 

2.115

     

857

58.204

174.

Apoteka Kruševac

               

744.015

110.150

633.865

175.

Dom zdravlja Brus

80.460

1.687

22.936

4.401

 

3.236

 

544

 

1.203

112.061

XIX

Kruševac

1.793.583

55.215

361.743

221.954

8.158

193.681

76.671

23.097

744.015

135.513

3.342.604

176.

Dom zdravlja Gadžin Han

51.235

4.086

9.303

1.908

 

1.574

     

365

67.741

177.

Dom zdravlja Doljevac

64.842

3.427

12.247

4.332

 

3.846

   

10.970

2.590

97.074

178.

Dom zdravlja Svrljig

67.198

2.457

12.413

2.739

 

2.203

     

997

86.013

179.

Dom zdravlja Sokobanja

72.095

1.916

17.557

3.548

 

3.781

   

36.685

6.568

129.014

180.

Dom zdravlja Niš

826.767

26.687

98.354

30.365

 

50.889

     

18.350

1.014.712

181.

Dom zdravlja Merošina

55.813

4.496

11.255

4.088

 

2.552

     

820

77.384

182.

Dom zdravlja Ražanj

42.135

3.104

9.701

1.806

 

1.434

     

462

57.718

183.

Dom zdravlja Aleksinac

128.605

6.495

22.265

6.475

 

3.281

     

2.582

164.539

184.

Opšta bolnica Aleksinac

230.862

9.181

37.166

26.089

6.159

27.603

 

5.761

 

1.627

341.194

185.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

422.476

20.706

127.389

33.232

138

7.957

 

48.777

 

142

660.533

186.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

257.363

5.943

70.277

8.209

 

4.452

     

157

346.087

187.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

173.014

5.599

25.938

7.159

 

11.300

     

4.968

218.042

188.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

33.805

858

3.314

544

 

1.214

       

39.735

189.

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

42.002

1.547

5.024

514

 

1.908

     

979

50.016

190.

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren", Sokobanja

117.622

4.344

32.826

15.363

95

10.821

 

10.834

 

225

191.680

191.

Klinički centar Niš

2.702.212

98.081

609.816

1.450.165

205.558

897.009

158.998

66.815

 

11.063

6.177.591

192.

Klinika za stomatologiju Niš

142.953

3.745

12.480

5.798

 

7.895

 

1.607

 

182

174.296

193.

Apoteka Niš

               

1.209.243

159.651

1.049.592

XX

Niš

5.430.999

202.672

1.117.325

1.602.334

211.950

1.039.719

158.998

133.794

1.256.898

211.728

10.942.961

194.

Dom zdravlja Kuršumlija

110.567

1.352

22.520

7.768

 

6.185

8.046

1.181

 

1.282

156.337

195.

Dom zdravlja Blace

74.552

1.013

12.086

4.006

 

2.742

     

1.065

93.334

196.

Dom zdravlja Žitorađa

62.547

4.572

11.699

3.139

 

1.703

     

871

82.789

197.

Dom zdravlja Prokuplje

180.600

7.836

48.260

15.542

 

9.124

     

3.283

258.079

198.

Opšta bolnica Prokuplje

518.722

20.000

88.123

55.484

5.852

88.051

36.957

13.595

 

2.828

823.956

199.

Apoteka Prokuplje

               

388.602

53.802

334.800

XXI

Prokuplje

946.988

34.773

182.688

85.939

5.852

107.805

45.003

14.776

388.602

63.131

1.749.295

200.

Dom zdravlja Bela Palanka

74.605

1.923

18.089

3.209

 

3.150

   

35.994

6.022

130.948

201.

Dom zdravlja Pirot

208.289

5.927

38.725

6.660

 

4.114

     

4.427

259.288

202.

Opšta bolnica Pirot

572.712

16.594

102.088

73.371

6.869

97.189

34.600

11.667

 

3.137

911.953

203.

Dom zdravlja Babušnica

66.994

1.842

16.542

1.843

 

2.804

     

632

89.393

204.

Dom zdravlja Dimitrovgrad

77.778

1.795

15.433

2.768

 

3.292

 

396

 

876

100.586

205.

Apoteka Pirot

               

278.620

50.007

228.613

XXII

Pirot

1.000.378

28.081

190.877

87.851

6.869

110.549

34.600

12.063

314.614

65.101

1.720.781

206.

Dom zdravlja Bojnik

57.388

2.089

11.653

2.478

 

1.794

     

357

75.045

207.

Dom zdravlja Leskovac

549.109

17.013

111.995

24.095

 

24.223

     

9.633

716.802

208.

Dom zdravlja Vlasotince

136.231

1.869

30.590

6.755

 

6.635

     

1.161

180.919

209.

Dom zdravlja Medveđa

76.096

2.231

13.840

2.029

 

2.030

     

675

95.551

210.

Opšta bolnica Leskovac

1.124.955

31.333

171.442

171.898

8.136

180.368

67.628

33.268

 

4.582

1.784.446

211.

Apoteka Leskovac

               

584.078

75.483

508.595

212.

Dom zdravlja Lebane

109.707

1.636

15.247

5.474

 

3.062

     

1.341

133.785

XXII

Leskovac

2.053.486

56.171

354.767

212.729

8.136

218.112

67.628

33.268

584.078

93.232

3.495.143

213.

Zdravstveni centar Vranje

1.137.785

34.754

182.072

175.431

13.126

153.894

98.787

25.983

 

8.099

1.813.733

214.

DZ Trgovište

38.208

686

13.100

5.295

 

806

     

202

57.893

215.

Dom zdravlja Bosilegrad

52.815

 

11.275

1.938

 

1.858

 

441

 

412

67.915

216.

Dom zdravlja Bujanovac

256.659

5.884

34.117

8.880

 

4.558

     

1.666

308.432

217.

Dom zdravlja Preševo

219.965

4.911

35.215

6.941

 

5.232

 

270

 

576

271.958

218.

Dom zdravlja Vladičin Han

95.973

1.181

26.595

4.703

 

3.376

     

902

130.926

219.

Zdravstveni centar Surdulica

260.040

4.846

43.528

19.138

1.444

24.490

 

4.080

 

1.227

356.339

220.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

71.930

927

21.732

6.047

 

3.544

 

5.120

 

134

109.166

221.

Apoteka Vranje

               

412.048

52.937

359.111

222.

Apoteka Bujanovac

               

138.570

16.172

122.398

XXIV

Vranje

2.133.375

53.189

367.634

228.373

14.570

197.758

98.787

35.894

550.618

82.327

3.597.871

223.

Dom zdravlja Zvečan

142.157

1.968

20.409

1.430

 

4.136

       

170.100

224.

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1.456.271

16.305

204.024

50.653

10.068

76.698

22.500

16.013

   

1.852.532

225.

Apoteka Kosovska Mitrovica

77.138

812

3.245

         

105.652

13.633

173.214

XXV

Kos. Mitrovica

1.675.566

19.085

227.678

52.083

10.068

80.834

22.500

16.013

105.652

13.633

2.195.846

226.

Dom zdravlja Barajevo

103.779

6.152

24.398

6.847

 

3.822

23.347

503

 

1.811

167.037

227.

Dom zdravlja Voždovac

450.469

20.378

71.057

10.417

 

26.883

     

16.758

562.446

228.

Dom zdravlja Vračar

206.056

8.763

51.075

4.667

 

14.480

     

7.121

277.920

229.

Dom zdravlja Grocka

301.941

14.966

50.972

8.650

 

10.825

     

5.716

381.638

230.

Dom zdravlja Zvezdara

436.506

19.004

70.931

14.475

 

20.845

     

14.443

547.318

231.

Dom zdravlja Zemun

559.322

26.963

103.479

17.760

 

34.246

     

22.414

719.356

232.

Dom zdravlja Lazarevac

292.478

21.058

66.183

26.279

 

20.014

 

1.524

 

4.744

422.792

233.

Dom zdravlja Mladenovac

200.774

11.223

39.726

3.827

 

9.969

     

4.379

261.140

234.

Dom zdravlja Novi Beograd

569.634

25.331

102.484

21.576

 

41.340

     

28.582

731.783

235.

Dom zdravlja Obrenovac

274.639

13.208

45.895

11.517

 

15.720

12.210

555

 

8.625

365.119

236.

Dom zdravlja Palilula

529.841

24.410

88.125

15.057

 

36.434

     

18.057

675.810

237.

Dom zdravlja Rakovica

310.708

13.983

38.206

7.800

 

15.903

     

10.778

375.822

238.

Dom zdravlja Savski venac

187.312

8.565

36.383

8.396

 

14.135

     

5.645

249.146

239.

Dom zdravlja Sopot

85.737

5.406

19.295

2.348

 

4.500

     

1.552

115.734

240.

Dom zdravlja Stari grad

297.238

13.053

47.601

7.112

 

16.752

     

9.824

371.932

241.

Dom zdravlja Čukarica

468.424

19.723

69.989

20.464

 

38.310

     

22.605

594.305

242.

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

129.296

7.260

25.710

12.564

2.012

8.292

43.503

7.266

 

300

235.603

243.

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

146.336

8.474

33.851

873

 

2.286

 

6.132

 

14

197.938

244.

Institut za neonatologiju

234.821

11.520

63.307

35.000

1.726

37.558

 

6.864

   

390.796

245.

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

353.695

19.091

97.007

106.979

659

108.141

 

11.850

 

1.253

696.169

246.

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

837.341

32.617

152.614

4.027

 

4.355

       

1.030.954

247.

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

61.515

2.402

7.903

219

 

5.185

     

737

76.487

248.

Gradski zavod za gerontologiju

207.970

10.525

18.856

615

 

2.162

     

1.374

238.754

249.

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

147.746

6.904

20.488

2.535

 

12.230

     

4.410

185.493

250.

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

85.634

5.526

25.900

10.524

2.342

7.675

80.435

11.594

 

751

228.879

251.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

130.950

5.735

19.053

961

 

2.728

 

765

   

160.192

252.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

117.978

4.855

21.717

3.498

 

6.465

   

5.486

6.906

153.093

253.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

139.580

7.790

29.463

1.700

 

2.112

 

8.530

 

94

189.081

254.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

132.361

4.961

19.322

8.000

 

2.240

 

6.154

   

173.038

255.

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

71.614

3.399

17.516

72

 

47

 

3.967

   

96.615

256.

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

636.051

31.752

136.014

97.344

17.386

581.937

 

36.678

 

10.942

1.526.220

257.

Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"

545.282

23.187

92.552

56.377

 

7.448

 

27.338

   

752.184

258.

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

557.946

31.038

312.384

179.954

36.782

819.124

 

30.895

 

4.968

1.963.155

259.

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić"

812.399

39.830

240.900

341.957

88.138

274.232

 

47.185

 

299

1.844.342

260.

Institut za mentalno zdravlje

271.823

9.485

45.279

15.960

 

5.905

 

12.960

 

940

360.472

261.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

705.626

38.073

276.678

1.186.792

7.623

158.084

 

22.159

 

4

2.395.031

262.

Institut za reumatologiju

196.334

9.677

40.119

519.712

 

7.651

 

13.468

 

1.045

785.916

263.

Klinika za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović"

224.013

12.202

48.565

5.549

11

7.810

 

20.097

 

2.221

316.026

264.

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

99.630

3.640

19.074

1.460

 

2.356

 

4.943

   

131.103

265.

Univerzitetska dečja klinika

615.844

32.485

135.002

158.128

9.118

172.235

14.710

25.908

   

1.163.430

266.

Ginekološko-akušerska klinika

651.660

28.602

177.886

104.971

4.678

170.531

 

21.690

 

3.391

1.156.627

267.

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa"

759.336

34.501

180.917

386.377

29.367

321.906

 

19.618

 

5.238

1.726.784

268.

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

932.825

49.167

251.743

115.445

7.398

259.845

73.108

58.679

 

3.418

1.744.792

269.

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

1.082.356

51.255

210.949

207.872

25.217

376.104

75.540

39.178

 

5.966

2.062.505

270.

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1.324.278

58.022

312.373

334.377

24.167

394.946

180.000

36.802

 

3.989

2.660.976

271.

Klinički centar Srbije

6.118.173

285.483

1.889.597

3.325.994

244.623

2.863.766

93.020

384.153

 

20.177

15.184.632

272.

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

88.885

2.888

25.936

275

 

2.900

 

4.952

 

126

125.710

273.

Vojnomedicinska akademija

887.739

35.311

427.355

538.285

47.527

561.171

80.000

66.698

 

3.469

2.640.617

274.

Apoteka Beograd

               

5.150.219

885.609

4.264.610

XXV

Beograd

24.581.895

1.159.843

6.301.829

7.951.588

548.774

7.513.605

675.873

939.105

5.155.705

1.150.695

53.677.522

275.

Zdravstveni centar Gnjilane

302.525

5.566

36.360

7.310

 

3.636

 

396

 

325

355.468

276.

Apoteka Gnjilane

28.096

604

936

         

6.064

804

34.896

XXVI

Gnjilane

330.621

6.170

37.296

7.310

 

3.636

 

396

6.064

1.129

390.364

277.

Dom zdravlja Gračanica, Priština

493.384

 

37.852

1.500

 

13.574

   

879

852

546.337

278.

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

296.810

 

18.752

355

 

3.728

   

657

413

319.889

279.

Dom zdravlja Kosovo Polje

126.963

 

11.196

525

 

900

   

828

155

140.257

280.

Dom zdravlja Obilić

166.449

 

8.998

833

 

1.916

   

256

248

178.204

281.

Dom zdravlja Štrpce

225.884

 

16.685

2.550

 

4.882

   

4.766

988

253.779

282.

Kliničko-bolnički centar Priština

766.795

 

43.333

10.247

578

13.142

 

2.987

 

1.499

835.583

283.

Zdravstveni centar Prizren

109.072

 

3.629

243

 

136

   

208

71

113.217

284.

Apoteka Prizren

7.473

 

73

             

7.546

285.

Dom zdravlja Dragaš

18.839

 

253

             

19.092

286.

Zdravstveni centar Peć

80.130

 

3.793

202

 

231

   

387

50

84.693

287.

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

12.471

 

71

             

12.542

288.

Apoteka Peć

3.512

 

84

             

3.596

289.

Zdravstveni centar Đakovica

13.398

 

245

             

13.643

290.

Dom zdravlja Istok

34.375

 

3.543

306

 

110

   

219

57

38.496

291.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

14.562

 

215

             

14.777

292.

Dom zdravlja Priština

215.912

 

1.827

             

217.739

293.

Apoteka Priština

5.118

 

69

             

5.187

XXVIII

Gračanica

2.591.147

 

150.618

16.761

578

38.619

 

2.987

8.200

4.333

2.804.577

294.

Opšta bolnica Novi Pazar

570.580

17.248

103.045

84.279

8.004

81.782

59.661

12.250

 

2.704

934.145

295.

Dom zdravlja Novi Pazar

263.895

8.214

43.318

17.807

 

3.416

   

249.820

33.198

553.272

296.

Dom zdravlja Tutin

153.790

1.777

29.970

9.835

 

5.890

21.318

1.135

46.629

6.515

263.829

XXIX

Novi Pazar

988.265

27.239

176.333

111.921

8.004

91.088

80.979

13.385

296.449

42.417

1.751.246

A

SVEGA

86.271.675

3.219.553

18.531.931

17.971.776

1.238.024

16.351.836

2.966.435

2.356.964

21.951.461

4.476.081

166.383.574

297.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

25.653

658

5.969

172

 

423

 

4.876

   

37.751

298.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

10.401

210

2.051

   

1.242

 

1.834

 

12

15.726

299.

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

63.323

1.763

16.621

1.006

 

837

 

9.439

 

471

92.518

300.

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja

28.891

668

13.758

1.100

 

2.576

 

11.359

 

60

58.292

301.

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

124.354

1.845

26.325

10.168

 

9.388

 

11.572

 

582

183.070

302.

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

148.951

4.829

27.415

159.684

2.481

30.358

 

6.464

 

2.453

377.729

303.

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

10.876

254

5.723

25

 

28.041

 

256

 

486

44.689

B

SVEGA RH

412.449

10.227

97.862

172.155

2.481

72.865

 

45.800

 

4.064

809.775

V

UKUPNO

86.684.124

3.229.780

18.629.793

18.143.931

1.240.505

16.424.701

2.966.435

2.402.764

21.951.461

4.480.145

167.193.349

304.

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

396.062

18.289

62.036

15.449

 

17.600

   

30.286

27.102

512.620

G

SVEGA ZU VAN PMZU

396.062

18.289

62.036

15.449

 

17.600

   

30.286

27.102

512.620

 

Prilog 2.

PREDRAČUN SREDSTAVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA SPECIJALIZOVANIM ZA PRODUŽENU REHABILITACIJU ZA 2016. GODINU

(U 000 DINARA)

R. B.

NAZIV ZU

Maksimalno mogući broj b.o dana prema Uredbi o Planu mreže zdravstvenih ustanova

Za stacionarnu rehabilitaciju

Za ambulantno-polikliničke usluge

UKUPNA NAKNADA

PARTICIPACIJA

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

0

1

2

3

4=2+3

5

6=4-5

1

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Melenci"

109.500

200.164

39.856

240.020

3.066

236.954

2

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Kanjiža

51.100

109.810

12.683

122.493

1.268

121.225

3

Specijalna bolnica za neurološka i postraumatska stanja - Stari Slankamen

107.675

260.102

10.838

270.940

208

270.732

4

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Vrdnik"

25.550

77.854

7.628

85.482

566

84.916

5

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Banja Koviljača"

73.000

177.743

14.867

192.610

674

191.936

6

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja" Aranđelovac

18.250

55.617

35.948

91.565

1.122

90.443

7

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad" - Zaječar

32.850

105.014

13.713

118.727

567

118.160

8

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

25.550

77.751

8.432

86.183

510

85.673

9

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Ivanjica

32.850

80.981

12.117

93.098

1.034

92.064

10

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti - Novi Pazar

36.500

74.513

8.419

82.932

669

82.263

11

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" - Vrnjačka Banja

91.250

281.606

10.886

292.492

276

292.216

12

Specijalna bolnica za rehabilitaciju
"Agens" - Mataruška Banja, Kraljevo

51.100

123.384

13.949

137.333

521

136.812

13

Specijalna bolnica za rehabilitaciju
"Ribarska banja", Kruševac

94.900

244.021

4.102

248.123

1.610

246.513

14

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

60.225

130.702

22.636

153.338

556

152.782

15

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška banja", Niš

127.750

389.198

13.894

403.092

2.665

400.427

16

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gejzer" - Sijarinska banja, Medveđa

18.250

33.469

4.016

37.485

267

37.218

17

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Bujanovac

14.600

16.413

10.073

26.486

172

26.314

18

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Vranjska banja" - Vranje

10.950

27.212

7.361

34.573

146

34.427

19

Institut za rehabilitaciju - Beograd

138.700

486.609

115.596

602.205

5.518

596.687

20

Specijalna bolnica za rehabilitaciju - Apatin

51.100

46.372

23.847

70.219

1.562

68.657

UKUPNO

1.171.650

2.998.535

390.861

3.389.396

22.977

3.366.419

Sledeći