PRAVILNIK
O NAGRAĐIVANJU UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA I DODELI NAGRADA POVODOM DANA RADNIKA U OBRAZOVANJU

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 9/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Pravilnikom utvrđuje se pravo na dodelu jednokratnih novčanih nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Požarevca koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom ili međunarodnom takmičenju i pravo na dodelu nagrada pojedincima i pravnim licima povodom Dana radnika u obrazovanju.

Sredstva za dodelu nagrada iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu Grada Požarevca.

II NAGRAĐIVANJE UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

Član 2

Pravo na jednokratnu nagradu imaju učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Požarevca koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom ili međunarodnom takmičenju pod pokroviteljstvom nadležnog Ministarstva iz oblasti prosvete.

Član 3

Jednokratnom novčanom nagradom u istom iznosu nagrađuju se i profesori - mentori čiji su učenici osvojili jedno od prva tri mesta na pojedinačnom republičkom ili međunarodnom takmičenju. Ukoliko profesor - mentor ima više od jednog nagrađenog učenika, nagradiće se jednim iznosom koji odgovora nagradi za najviši rang takmičenja.

Član 4

Nagrade se dodeljuju na osnovu predloga škola pri završetku tekuće školske godine.

Član 5

Pojedinačni iznos nagrade za prvo, drugo i treće mesto na republičkom ili međunarodnom takmičenju utvrdiće posebnim aktom Gradsko veće Grada Požarevca pri završetku školske godine, a pre nagrađivanja učenika.

Član 6

Gradsko veće Grada Požarevca će formirati Komisiju za dodelu nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Požarevca koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom ili međunarodnom takmičenju pod pokroviteljstvom nadležnog Ministarstva iz oblasti prosvete (u daljem tekstu: Komisija).

Član 7

Zadatak Komisije je da utvrdi listu učenika osnovnih i srednjih škola koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom ili međunarodnom takmičenju pod pokroviteljstvom nadležnog Ministarstva iz oblasti prosvete, o kojoj odlučuje Gradsko veće Grada Požarevca.

III DODELA NAGRADA POVODOM DANA RADNIKA U OBRAZOVANJU

Član 8

Povodom obeležavanja dana radnika u obrazovanju nagrađuju se i pohvaljuju pojedinci za izuzetno postignute rezultate u vaspitno - obrazovnoj delatnosti i pohvaljuju pravna lica za postignute rezultate u društveno-političkoj, kulturnoj i javnoj delatnosti, kao i dati doprinos u vaspitno-obrazovnoj delatnosti u osnovnim i srednjim školama i predškolskoj ustanovi na teritoriji Grada Požarevca.

Član 9

Nagrade se dodeljuju u novčanim iznosima, priznanjima, poveljama i zahvalnicama.

Gradsko veće Grada Požarevca svake godine posebnim aktom utvrđuje visinu pojedinačnog iznosa nagrade.

Član 10

Pojedinačne nagrade se dodeljuju:

1) za životno delo i

2) za izuzetne rezultate postignute u obrazovno-vaspitnom radu.

Član 11

Preduzećima, mesnim i drugim organizacijama van obrazovanja, za uspešnu saradnju i rezultate kao i njihovom doprinosu za razvoj obrazovanja, dodeljuju se zahvalnice.

IV KRITERIJUMI ZA NAGRAĐIVANJE POVODOM DANA RADNIKA U OBRAZOVANJU

Član 12

Osnovni kriterijumi za nagrađivanje i pohvaljivanje proizilaze iz uloge, značaja i mesta vaspitanja i obrazovanja u našem društvu kao sastavnog dela društvenog rada.

Član 13

Elementi za vrednovanje rezultata rada i stepena ostvarene saradnje saglasno odredbama člana 8, 9, 10, 11. i 12. pravilnika su:

1) za vaspitno-obrazovne organizacije:

- rezultati postignuti u vaspitno-obrazovnoj delatnosti i unapređenju nastavno-vaspitnog procesa,

- rezultati rada u kulturnoj i javnoj delatnosti na povezivanju škole/ predškolske ustanove sa društvenom sredinom i

- rezultati rada na uređenju školske sredine.

2) pojedinačne nagrade:

- za životno delo: radnicima u obrazovanju koji u svom dugogodišnjem radu postižu zapažene rezultate, odnosno koji nesebičnim zalaganjem doprinose afirmaciji ličnosti radnika u obrazovanju kako postignutim rezultatima u vaspitanju i obrazovanju mladih, tako i na povezivanju škole/ predškolske ustanove sa društvenom sredinom, aktivnošću u društveno-političkim organizacijama, kao i na osnovu drugih elemenata koji mogu da budu od uticaja za nagrađivanje.

- za izuzetne rezultate u vaspitno-obrazovnom radu: radnicima u obrazovanju koji kvalitetnim i kompletnim planiranjem, primenom inovacije, uspešnom organizacijom rada učeničkih organizacija, družina i sekcija, postižu izuzetne rezultate u vaspitno-obrazovnom radu, svojom aktivnošću doprinose afirmaciji društveno-političkih i samoupravnih organa i organizacija kako u školi/ predškolskoj ustanovi, tako i u sredini u kojoj škola živi i radi, kao i na osnovu drugih elemenata koji mogu da budu od uticaja za nagrađivanje.

- za izuzetne rezultate van nastave: radnicima u vaspitno-obrazovnim organizacijama van nastave (administrativno, tehničko i pomoćno osoblje škole) za izuzetan doprinos u postizanju ukupnih rezultata vaspitno-obrazovnog rada.

Član 14

Predlagači nagrada mogu biti:

- preduzeća, škole, ustanove i organi Grada.

Član 15

Predlozi treba da budu napisani i argumentovani elementima određenih članova ovog pravilnika.

Član 16

Odluku o dodeli nagrada povodom Dana radnika u obrazovanju donosi Odbor za nagrađivanje povodom dana radnika u obrazovanju Grada Požarevca. Odbor imenuje Gradsko veće Grada Požarevca (u daljem tekstu: Odbor).

V OSTALE ODREDBE

Član 17

Stručno - administrativne poslove za potrebe Komisije i Odbora obavlja nadležno odeljenje Gradske uprave Grada Požarevca.

Član 18

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika stavlja se van snage Pravilnik o nagrađivanju učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Požarevca ("Službeni glasnik Grada Požarevca", br. 8/14).

Član 19

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom glasniku Grada Požarevca".