ODLUKA
O UTVRĐIVANJU ORGANA NADLEŽNOG ZA PRIPREMU AKATA ZA ODLUČIVANJE O OTUĐENJU POKRETNIH STVARI U JAVNOJ SVOJINI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 9/2016)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom u skladu sa odredbama Zakona o javnoj svojini ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 72/11, 88/13 i 105/14), člana 2, 3 i 4. Uredbe o određivanju opreme veće vrednosti i utvrđivanju slučajeva i uslova pod kojima se pokretne stvari iz javne svojine mogu otuđiti neposrednom pogodbom ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 53/12) i Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 24/12 i 48/15), utvrđuje se nadležni organ Grada Požarevca za pripremu akata za otuđenje pokretnih stvari u javnoj svojini Grada Požarevca, čija pojedinačna vrednost ne prelazi donji granični iznos nabavke male vrednosti (u daljem tekstu: male vrednosti) i čija pojedinačna vrednost prelazi donji granični iznos nabavke male vrednosti (u daljem tekstu: velike vrednosti), utvrđen zakonom.

Član 2

Otuđenje pokretnih stvari u javnoj svojini Grada vrši se po Programu otuđenja pokretnih stvari, čiji nacrt priprema nadležno odeljenje za finansije Gradske uprave Grada Požarevca.

Program otuđenja pokretnih stvari male vrednosti donosi Gradsko veće Grada Požarevca, a Program otuđenja pokretnih stvari velike vrednosti donosi Skupština Grada Požarevca, na godišnjem nivou.

Otuđenjem pokretnih stvari u javnoj svojini Grada Požarevca, u smislu odredaba ove odluke, podrazumeva otuđenje istih po tržišnoj vrednosti.

POSTUPCI ZA OTUĐENJE POKRETNIH STVARI

Član 3

Otuđenje pokretnih stvari u javnoj svojini Grada Požarevca vrši se u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda.

Izuzetno, otuđenje pokretne stvari može se otuđiti i neposrednom pogodbom, ukoliko nisu otuđene u prvom pokušaju prodaje u postupku javnog oglašavanja ili prikupljanja pismenih ponuda, pri tome kupoprodajna cena ne može biti manja od najniže, odnosno početne cene utvrđene u postupku javnog oglašavanja ili prikupljanja pismenih ponuda.

Otuđenje pokretne stvari može se izuzetno vršiti i ispod tržišne cene, odnosno bez naknade, ako postoji interes za takvim raspolaganjem, kao što je otklanjanje posledica elementarnih nepogoda i u drugim opravdanim slučajevima.

POKRETANJE POSTUPAKA ZA OTUĐENJE POKRETNIH STVARI

Član 4

Inicijativu za otuđenje pokretnih stvari po programima iz člana 2. ove odluke mogu podneti Gradonačelnik Grada Požarevca i načelnik Gradske uprave Grada Požarevca.

O inicijativi za otuđenje određene pokretne stvari odlučuje Gradsko veće Grada Požarevca.

Po prihvatanju inicijative, nacrt odluke o pokretanju postupka za otuđenje određene pokretne stvari u određenom postupku, nacrt rešenja o obrazovanju komisije koja će sprovesti odgovarajući postupak i tekst oglasa za javno nadmetanje ili prikupljanje ponuda izrađuje nadležno odeljenje za imovinsko- pravne poslove Gradske uprave Grada Požarevca.

NADLEŽNI ORGAN ZA POKRETANJE POSTUPAKA ZA OTUĐENJE POKRETNIH STVARI

Član 5

Odluku o pokretanju postupka za otuđenje pokretne stvari u postupku javnog nadmetanja, prikupljanja ponuda ili neposrednom pogodbom, kao i rešenje o formiranju komisije koja će sprovesti odgovarajući postupak i tekst oglasa za javno nadmetanje ili prikupljanje ponuda, donosi Gradsko veće Grada Požarevca.

Nakon donošenja odluka iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće Grada Požarevca objavljuje oglas o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za otuđenje određene pokretne stvari.

Komisija po sprovedenom postupku, zapisnik o sprovedenom postupku i predlog odluke dostavlja Gradskom veću Grada Požarevca.

Gradsko veće Grada Požarevca donosi odluku o otuđenju pokretnih stvari male vrednosti, a Gradsko veće Grada Požarevca utvrđuje predlog odluke o otuđenju određene pokretne stvari velike vrednosti iz javne svojine Grada Požarevca, kao i predlog ugovora i dostavlja Skupštini Grada Požarevca na odlučivanje.

ZAKLJUČENJE UGOVORA O OTUĐENJU POKRETNIH STVARI

Član 6

Nakon donošenja odluke Gradskog veća Grada Požarevca za otuđenje pokretne stvari male vrednosti i donošenja odluke Skupštine Grada Požarevca o otuđenju pokretne stvari velike vrednosti, ugovor o otuđenju određene pokretne stvari, u ime Grada Požarevca potpisuje Gradonačelnik Grada Požarevca.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 7

Za sve što nije predviđeno ovom odlukom primenjivaće se neposredno odredbe Zakona o javnoj svojini ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 72/11, 88/13 i 105/14), Uredbe o određivanju opreme veće vrednosti i utvrđivanju slučajeva i uslova pod kojima se pokretne stvari iz javne svojine mogu otuđiti neposrednom pogodbom ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 53/12) i Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 24/12 i 48/15).

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".