PRAVILNIK
O NAČINU OBRAČUNA DOPRINOSA ZA TOPLIFIKACIJU

("Sl. list grada Niša", br. 96/2016)

Član 1

Ovim Pravilnikom propisuje se način obračuna dela doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta koji se odnosi na izvođenje pripremnih radova, imovinsku pripremu, tehničku pripremu i izgradnju objekata gradske toplifikacije (u daljem tekstu: doprinos za toplifikaciju).

Izgradnja objekata gradske toplifikacije vrši se prema srednjoročnim i godišnjim programima uređivanja koje donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

Član 2

Obračun i ugovaranje naplate doprinosa za toplifikaciju vrši JP Direkcija za izgradnju Grada Niša u skladu sa ovim Pravilnikom i Odlukom o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list Grada Niša", broj 92/2016).

Član 3

Visina doprinosa za toplifikaciju se utvrđuje na osnovu odobrene instalisane snage unutrašnje grejne instalacije objekta [kW], prikazane glavnim mašinskim projektom.

Visina doprinosa za toplifikaciju predstavlja učešće investitora u ukupnim troškovima izgradnje toplotnih izvora i toplovodne mreže.

Član 4

Troškovi izgradnje toplotnih izvora utvrđuju se na osnovu sadašnje vrednosti ukupno izgrađenih proizvodnih kapaciteta. Ovi troškovi se svode na jedinične tako što se ukupna vrednost izgrađenih toplotnih izvora podeli sa ukupno instalisanom snagom toplotnih izvora.

Troškovi izgradnje toplovodne mreže utvrđuju se na osnovu sadašnje vrednosti ukupno izgrađene toplovodne mreže, a oni uključuju: troškove za cevi, armaturu, fitinge (spojnice, reduciri, kolena, T-komadi, završne kape za elektrofuziono spajanje, prelazni komadi i drugo), montažu, transport i pripremno-završne radove potrebne da se izgradi toplovodna mreža na koju se objekat priključuje. Ovi troškovi se svode na jedinične, tako što se ukupna vrednost toplovodne mreže podeli sa ukupnom toplotnom snagom korisnika sistema priključenih na toplovodnu mrežu.

Iznos jedinične vrednosti doprinosa jednak je zbiru dela doprinosa za izgradnju toplotnih izvora i dela doprinosa za izgradnju toplovodne mreže.

Član 5

Obračun jedinične vrednosti doprinosa za toplifikaciju vrši se primenom sledeće formule:

JVD = TITI/STI + TITM/UTSKS [RSD/kW]

JVD

-

jedinična vrednost doprinosa za toplifikaciju [RSD/kW];

TITI

-

troškovi izgradnje toplotnih izvora [RSD];

STI

-

snaga toplotnih izvora [kW];

TITM

-

troškovi izgradnje toplovodne mreže [RSD];

UTSKS

-

ukupna toplotna snaga korisnika sistema priključenih na toplovodnu mrežu [kW].

Jedinična vrednost doprinosa za toplifikaciju za avgust 2016. godine iznosi 14.732,33 RSD/kW.

Visina jedinične vrednosti doprinosa utvrđenog ovim Pravilnikom, mesečno se usklađuje sa indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji, a na osnovu zvaničnih podataka Republičkog Zavoda za statistiku.

Član 6

Plaćanjem doprinosa za toplifikaciju uz ispunjenje svih zakonom predviđenih uslova, investitor stiče pravo priključenja objekta na distributivni sistem.

Doprinos za toplifikaciju se obračunava tako što se jedinična vrednost doprinosa za toplifikacuju pomnoži sa instalisanom snagom svih potrošača toplotne energije u objekatu koji se priključuje na distributivni sistem, a izračunava se po sledećoj formuli:

DT = JVD x (Q1i x K1 + Q2i x K2 + Q3i) x K3

[RSD]

 

DT

-

doprinos za toplifikaciju [RSD];

Q1i

-

ukupna instalisana snaga svih grejnih tela predviđenih za grejanje prostorija objekta sa sistema daljinskog grejanja [kW];

Q2i    

-

ukupna instalisana snaga predviđena za centralnu pripremu sanitarne tople vode sistemom daljinskog grejanja [kW];

Q3i

-

instalisana snaga ostalih potrošača toplotne energije predviđenih za priključenje na sistem daljinskog grejanja [kW];

K1

-

koeficijent korekcije ukupne instalisane snage svih grejnih tela predviđenih za grejanje prostorija objekta sa sistema daljinskog grejanja;

K2

-

koeficijent korekcije ukupne instalisane snage predviđene za centralnu pripremu sanitarne tople vode sistemom daljinskog grejanja;

K3

-

koeficijent korekcije ukupne instalisane snage svih grejnih tela za objekte koji poseduju Građevinsku dozvolu izdatu pre 01.01.2006. godine;

Ukupna instalisana snaga svih grejnih tela za grejanje prostorija objekta Q1i koriguje se koeficijentom K1 u zavisnosti od specifičnog toplotnog opterećenja objekta qi.

Koeficijent korekcije ukupne instalisane snage svih grejnih tela za grejanje prostorija objekta u zavisnosti od specifičnog toplotnog opterećenja:

• K1 = 0,30 za specifično toplotno opterećenje ≤ 50 [W/m2],

• K1 = 0,60 za specifično toplotno opterećenje od 51-60 [W/m2],

• K1 = 0,70 za specifično toplotno opterećenje od 61-70 [W/m2],

• K1 = 0,80 za specifično toplotno opterećenje od 71-80 [W/m2],

• K1 = 0,90 za specifično toplotno opterećenje od 81-90 [W/m2],

• K1 = 1,00 za specifično toplotno opterećenje od 91-120 [W/m2],

• K1 = 1,20 za specifično toplotno opterećenje od 121-150 [W/m2],

• K1 = 1,50 za specifično toplotno opterećenje > 150 [W/m2].

Ukupna instalisana snaga predviđena za centralnu pripremu sanitarne tople vode sistemom daljinskog grejanja Q2i koriguje se koeficijentom K2.

Koeficijent korekcije ukupne instalisane snage predviđene za centralnu pripremu sanitarne tople vode sistemom daljinskog grejanja:

• K2 = 0,50

Koeficijent korekcije ukupne instalisane snage svih potrošača toplotne energije za objekte koji poseduju odobrenje za izgradnju izdato pre 01.01.2006. godine:

• K3 = 0,03

Za ostale objekte ovaj koeficijent iznosi:

• K3 = 1

Član 7

Specifično toplotno opterećenje objekta [W/m2] određuje se na osnovu ukupne instalisane snage svih grejnih tela namenjenih za grejanje prostorija objekta [W] i ukupne grejne površine objekta [m2]. Ove veličine su date glavnim mašinskim projektom, odnosno projektom izvedenog stanja.

qi =

Q1i

[W/m2]

A

 

qi

-

specifično toplotno opterećenje [W/m2];

Q1i

-

ukupna instalisana snaga svih grejnih tela namenjenih za grejanje prostorija objekta [W];

A

-

ukupna grejna površina objekta [m2].

Član 8

Konačan obračun doprinosa za toplifikaciju izvršiće se prema projektu izvedenog stanja, odnosno konačno instalisanoj snazi, a pre podnošenja zahteva za izdavanje odobrenja za upotrebu objekta.

Kontrola usklađenosti projektne dokumentacije sa instalisanom snagom proverava se u postupku tehničkog prijema objekta od strane tehničke komisije.

Ako u toku građenja objekta investitor odstupi od dokumentacije na osnovu koje je pribavio građevinsku dozvolu, odnosno odstupi od glavnog projekta na osnovu koga je prijavio početak izvođenja radova, dužan je da snosi troškove razlike u visinama iznosa doprinosa za toplifikaciju.

U slučaju iz stava 3. ovog člana investitor je dužan da dostavi građevinsku dozvolu po izmenjenoj dokumentaciji, odnosno izmenjen glavni projekat, sa potvrdom nadležnog organa o prijemu.

Član 9

Opšti uslovi u pogledu plaćanja doprinosa za toplifikaciju regulisani su Odlukom o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list Grada Niša", broj 92/2016).

Član 10

Donošenjem ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu obračuna naknade za uređivanje građevinskog zemljišta izgradnjom objekata gradske toplifikacije ("Službeni list Grada Niša", broj 12/2014).

Član 11

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".