PRAVILNIK
O LISTI VEŠTAKA ZA JAVNE NABAVKE

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se postupak obrazovanja i vođenja liste veštaka koji u skladu sa uslovima iz Zakona o javnim nabavkama (u daljem tekstu: Zakon) učestvuju u radu Republičke komisije.

Član 2

Poslovi veštačenja, u smislu ovog pravilnika, predstavljaju stručne aktivnosti čijim se obavljanjem, uz korišćenje naučnih, tehničkih i drugih dostignuća, pružaju Republičkoj komisiji potrebna stručna znanja koja se koriste radi pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja odluke.

Član 3

Veštaci mogu u skladu sa uslovima iz Zakona učestvovati u radu Republičke komisije samo ako su upisani na listu veštaka koju obrazuje i vodi Republička komisija (u daljem tekstu: Lista veštaka).

Postojanje potrebe za veštacima za određene oblasti veštačenja, članovi Republičke komisije dostavljaju predsedniku Republičke komisije.

II LISTA VEŠTAKA

Član 4

Na Listu veštaka može biti upisano lice koje je upisano u registar stalnih sudskih veštaka.

Član 5

Predsednik Republičke komisije objavljuje javni poziv za obrazovanje Liste veštaka u "Službenom glasniku Republike Srbije" i na internet stranici Republičke komisije.

Član 6

Predsednik Republičke komisije objavljuje javni poziv radi upisa na Listu veštaka kada utvrdi da je nedovoljan broj veštaka za određenu oblast veštačenja, na način utvrđen članom 10. ovog pravilnika.

Član 7

Ispunjenost uslova za upis na Listu veštaka dokazuje se dostavljanjem rešenja ministra nadležnog za poslove pravosuđa o imenovanju veštaka.

Ispunjenost uslova za upis na Listu veštaka utvrđuje Služba Republičke komisije.

Odluku o upisu na Listu veštaka donosi predsednik Republičke komisije.

Član 8

U Listu veštaka unose se sledeći podaci: redni broj upisa, prezime, ime jednog roditelja i ime veštaka, godina rođenja, njegovo prebivalište, adresa i telefonski broj, zvanje, oblast veštačenja i uža specijalnost, broj i datum rešenja o upisu, odnosno brisanju upisa veštaka.

Lista veštaka je dostupna na internet stranici Republičke komisije.

Član 9

Veštak je dužan da o promeni podataka iz člana 8. ovog pravilnika obavesti Republičku komisiju odmah, a najkasnije u roku od osam dana od dana nastanka promene podataka.

Član 10

Republička komisija prati rad veštaka i na opštoj sednici, najmanje jednom godišnje razmatra pitanja koja se odnose na rad veštaka.

Član 11

Brisanje upisa veštaka sa Liste veštaka izvršiće se:

1) na lični zahtev veštaka;

2) ako su prestali uslovi na osnovu kojih je izvršen upis veštaka na Listu veštaka;

3) ako neuredno, nesavesno ili nestručno obavlja veštačenje.

Veštak neuredno i nesavesno obavlja veštačenje ako neopravdano odbija da veštači, ne odaziva se na pozive Republičke komisije, ne obavi veštačenje u roku koji je određen i u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

Veštak nestručno obavlja veštačenje ako daje nepotpune, nejasne, protivrečne ili netačne nalaze.

Član 12

Predsednik Republičke komisije na obrazložen predlog Službe Republičke komisije u slučaju iz člana 11. stava 1. tač. 1) i 2), odnosno na obrazloženi predlog veća Republičke komisije u slučaju iz člana 11. stava 1. tačka 3) donosi odluku o brisanju upisa veštaka sa Liste veštaka.

III PRAVA I OBAVEZE VEŠTAKA

Član 13

Veštak ima pravo na naknadu troškova i pravo na nagradu za rad, čija se visina utvrđuje tarifom propisanom podzakonskim aktom kojim se uređuje naknada troškova u sudskim postupcima.

Član 14

Veštak je dužan da čuva tajnost podataka koje je saznao obavljajući poslove veštačenja.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Lista veštaka Republičke komisije će se obrazovati nakon javnog poziva Predsednika Republičke komisije za podnošenje zahteva za upis na listu veštaka Republičke komisije.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana usvajanja na kolegijumu Republičke komisije.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o listi veštaka za javne nabavke, broj 110-00-62014-01 od 03.04.2014. godine.