OPŠTI USLOVI
O REGISTRACIJI NAZIVA NACIONALNIH INTERNET DOMENA

Predmet opštih uslova

Član 1

Opšti uslovi o registraciji naziva nacionalnih internet domena (u daljem tekstu: Opšti uslovi) uređuju uslove, postupak registracije i način korišćenja naziva internet domena u okviru .RS i .SRB domena, kojima upravlja Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (u daljem tekstu: RNIDS), i međusobne odnose RNIDS-a, kao administratora Registra nacionalnih internet domena i registranata naziva domena.

Opšte odredbe i značenje pojedinih pojmova

Član 2

DNS (Domain Name System, DNS) je osnovni internet servis, koji omogućava prevođenje tekstualnih u numeričke adrese i obratno.

Naziv internet domena je tekstualna oznaka koja predstavlja skup uređaja i servisa koji su povezani u jedinstvenu administrativno-tehničku celinu.

Naziv .RS internet domena se sastoji iz niza alfanumeričkih segmenata, razdvojenih tačkama, saglasno odgovarajućim internet standardima (RFC dokumentima). Segment može da sadrži cifre (0-9), slova engleskog alfabeta (a-z) i crticu (-). Dužina segmenta ne sme biti kraća od dva (2), niti duža od šezdesettri (63) ASCII znaka. Segment ne sme da sadrži crticu na početku ili kraju, kao ni dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji.

Naziv .SRB (<xn--90a3ac>) internet domena se sastoji iz niza alfanumeričkih segmenata, razdvojenih tačkama, saglasno odgovarajućim internet standardima (RFC dokumentima). Segment može biti minimalne dužine dva (2) znaka, a može da sadrži cifre (0-9), slova srpske ćirilice (a-š) i crticu (-). Segment ne sme da sadrži crticu na početku ili kraju, kao ni dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji. Dužina segmenta ne sme biti duža od šezdesettri (63) ASCII znaka posle ACE konverzije (ASCII- Compatible Encoding).

Naziv nacionalnog internet domena (u daljem tekstu: naziv domena) je naziv internet domena čija se registracija obavlja u okviru domena najvišeg nivoa .RS i .SRB.

Registar nacionalnog internet domena (u daljem tekstu: Registar) je jedinstvena, centralna, elektronska zbirka podataka u kojoj se vode nazivi nacionalnih internet domena i podaci u vezi sa njima.

Procedure registracije naziva nacionalnih internet domena (u daljem tekstu: Procedure registracije) predstavljaju dokument koji bliže opisuju načine obavljanja poslova registracije naziva domena koji su uređeni ovim Opštim uslovima.

Pojam registranta, administrativnog i tehničkog kontakta

Član 3

Registrant je fizičko ili pravno lice, koje u skladu sa odredbama ovih Opštih uslova, registruje naziv domena u okviru Registra. Registrant naziv domena registruje i vrši sve naknadne promene kod RNIDS-a, posredstvom ovlašćenog registra.

Administrativni kontakt je fizičko ili pravno lice, ovlašćeno od strane registranta, da u ime i za račun registranta prima od RNIDS-a i RNIDS-u dostavlja podatke od značaja za registraciju naziva domena. Administrativni kontakt je ovlašćen da izvrši izmene svih podataka o registrovanom nazivu domena, sem promene registranta, promene administrativnog kontakta i podnošenja zahteva za prestanak registracije naziva domena.

Tehnički kontakt je fizičko ili pravno lice, ovlašćeno od strane registranta, da u ime i za račun registranta od RNIDS-a prima i RNIDS-u dostavlja podatke u vezi sa tehničkim pitanjima od značaja za registraciju naziva domena.

Registrant i kontakti iz ovog člana komuniciraju, o pitanjima u vezi registracije naziva domena, sa RNIDS-om isključivo preko e-adresa koje su dostavili u skladu sa ovim Opštim uslovima.

Pojam ovlašćenog registra RNIDS-a i poslova registracije

Član 4

Ovlašćeni registar RNIDS-a (u daljem tekstu: ovlašćeni registar) je pravno lice ili preduzetnik sa sedištem u Republici Srbiji, koga je ovlastio RNIDS, da u njegovo ime i za njegov račun, obavlja poslove registracije naziva domena u okviru Registra. Ovlašćeni registar obavlja poslove registracije naziva domena na zahtev registranta ili administrativnog kontakta, u skladu sa ovim Opštim uslovima.

Ovlašćeni registar ima pravo da zaključi podugovor sa drugim pravnim licem ili preduzetnikom koji će, u njegovo ime i za njegov račun, obavljati poslove registracije naziva domena. RNIDS nije u ugovornom odnosu sa podugovaračem i ovlašćeni registar je odgovoran za sve poslove registracije naziva domena koje podugovarač obavi.

Poslovi registracije naziva domena obuhvataju:

1) registraciju naziva domena,

2) promenu podataka o registraciji naziva domena,

3) produženje registracije naziva domena,

4) prenos registracije naziva domena na drugog ovlašćenog registra,

5) promenu registranta naziva domena,

6) aktiviranje zaštite od javnog objavljivanja podataka o registrantu, administrativnom i tehničkom kontaktu za naziv domena,

7) zaključavanje naziva domena na nivou Registra,

8) prestanak registracije naziva domena,

9) druge poslove u skladu sa ovim Opštim uslovima, drugim opštim aktima RNIDS-a i ugovorom između ovlašćenog registra i RNIDS-a.

Način rada i uslovi za sticanje statusa ovlašćenog registra bliže su regulisani posebnim aktom koji uređuje ovu materiju.

U slučaju prestanka statusa ovlašćenog registra, nazivi internet domena ostaju registrovani u skladu sa ovim Opštim uslovima.

RNIDS će putem e-pošte obavestiti registrante tog ovlašćenog registra o prestanku njegovog statusa i uputiti ih na način prenosa naziva domena kod drugih ovlašćenih registara.

Domeni u okviru kojih se vrši registracija

Član 5

Registracija naziva .RS domena obavlja se u okviru sledećih domena:

1) .rs - namenjen svim zainteresovanim subjektima;

2) .co.rs - namenjen privrednim subjektima;

3) .org.rs - namenjen ostalim subjektima sa statusom pravnih lica, koja nisu registrovana za obavljanje privredne delatnosti;

4) .edu.rs - namenjen ustanovama i organizacijama registrovanim za obavljanje obrazovne delatnosti;

5) .in.rs - namenjen fizičkim licima;

6) .ac.rs (delegiran) - namenjen akademskoj i naučno-istraživačkoj mreži Srbije;

7) .gov.rs (delegiran) - namenjen državnim organima Republike Srbije.

Registracija naziva .SRB domena obavlja se u okviru sledećih domena:

1) .srb - namenjen svim zainteresovanim subjektima;

2) .pr.srb - namenjen privrednim subjektima;

3) .org.srb - namenjen ostalim subjektima sa statusom pravnih lica, koja nisu registrovana za obavljanje privredne delatnosti;

4) .obr.srb - namenjen ustanovama i organizacijama registrovanim za obavljanje obrazovne delatnosti;

5) .od.srb - namenjen fizičkim licima;

6) .ak.srb (delegiran) - namenjen akademskoj i naučno-istraživačkoj mreži Srbije;

7) .upr.srb (delegiran) - namenjen državnim organima Republike Srbije.

U okviru domena iz ovog člana, a koji nisu delegirani, RNIDS ima pravo da registruje ili rezerviše nazive domena za svoje potrebe, nazive domena od posebnog značaja za Republiku Srbiju, kao i nazive domena potrebne za stabilno funkcionisanje internet servisa. Spisak rezervisanih domena javno je dostupan.

Podnošenje zahteva za registraciju naziva domena

Član 6

RNIDS registruje naziv domena na osnovu podnetog zahteva za registraciju, u skladu sa ovim Opštim uslovima i drugim važećim aktima.

Za registraciju svakog naziva domena podnosi se poseban zahtev.

Radnjom registracije, RNIDS i registrant stupaju u ugovorni odnos, uređen ovim Opštim uslovima.

Podnošenjem zahteva za registraciju, registrant izjavljuje da je upoznat sa sadržinom ovih Opštih uslova i da ih prihvata u celini.

RNIDS ima pravo da privremeno obustavi ili ograniči poslove registracije naziva domena ako je to neophodno radi zaštite tehničkog i administrativnog funkcionisanja Registra.

Naknada za poslove registracije naziva domena

Član 7

Na ime poslova registracije naziva domena, koji su uređeni ovim Opštim uslovima, plaća se naknada.

Visinu naknade prema ovlašćenim registrima i registrantima koji vrše registraciju direktno kod RNIDS-a, na ime poslova registracije naziva domena, određuje RNIDS. Ovlašćeni registar, kod koga registrant registruje naziv domena, samostalno određuje visinu naknade koja se plaća na ime ovih poslova.

Podaci o registraciji naziva domena

Član 8

Registrant je, prilikom podnošenja zahteva za registraciju naziva domena, dužan da pruži tačne i potpune podatke.

Podaci o registraciji naziva domena su:

1) Podaci o registrantu, administrativnom i tehničkom kontaktu za naziv domena;

2) Podaci o DNS serverima i drugi tehnički podaci u vezi sa nazivom domena.

Kada je registrant, administrativni ili tehnički kontakt fizičko lice, podaci koji se dostavljaju su: ime i prezime, adresa prebivališta, e-adresa i broj telefona.

Kada je registrant, administrativni ili tehnički kontakt pravno lice ili preduzetnik, podaci koji se dostavljaju su: naziv (poslovno ime), adresa sedišta, matični broj ili drugi identifikacioni broj prema pravu države porekla, e-adresa, broj telefona i ime i prezime ili funkcija osobe za kontakt u okviru pravnog lica ili preduzetnika.

Naziv domena će biti upisan u DNS tabelu za nacionalni domen, odnosno aktivan na autoritativnim DNS serverima, ukoliko registrant dostavi validne i ispravne podatke o najmanje dva različita DNS servera.

Pored podataka navedenih u ovom članu, RNIDS zadržava pravo da traži i druge opcione podatke koji su od značaja za registraciju naziva domena.

E-adresa registranta i administrativnog kontakta predstavlja podatak kojim se registrant, odnosno administrativni kontakt identifikuje kod RNIDS-a i dužan je da ga održava aktivnim i ažurnim tokom čitavog perioda registracije naziva domena.

Ako se promeni neki od podataka o registraciji naziva domena, registrant je dužan da najkasnije u roku od 15 dana od dana nastanka promene, posredstvom ovlašćenog registra, podnese RNIDS-u zahtev za promenu podataka o registraciji naziva domena.

RNIDS može samostalno ili u saradnji sa ovlašćenim registrom, u bilo kom trenutku, da proveri ispravnost podataka o registraciji. Ako se utvrdi da su podaci o registraciji naziva domena netačni ili nepotpuni, RNIDS će zahtevati od registranta, posredstvom ovlašćenog registra, da uredi podatke o registraciji domena.

Ako se registrant ne odazove ovom pozivu i ne izvrši uređivanje podataka o registraciji domena, takav naziv domena prestaje da bude aktivan. Podaci se smatraju netačnim ili nepotpunim ako se to u postupku provere nedvosmisleno utvrdi, a registrant ne izvrši njihovo uređivanje u datom roku.

Član 9

Prilikom registracije naziva domena, RNIDS prikuplja podatke od registranta posredstvom ovlašćenog registra.

RNIDS će prilikom registracije dostaviti registrantu obaveštenje o podacima koji su prikupljeni o registrantu, administrativnom i tehničkom kontakt za taj naziv domena, u skladu sa ovim Opštim uslovima.

Izjava registranta u vezi sa registracijom i korišćenjem naziva domena

Član 10

Stupanjem u ugovorni odnos, odnosno registracijom naziva domena, registrant posebno izjavljuje i tvrdi da, prema svom najboljem znanju i iskrenom uverenju, registracija traženog naziva domena ne vređa pravo intelektualne svojine ili neko drugo subjektivno pravo trećih lica, kao i da su svi podaci navedeni u zahtevu za registraciju istiniti i potpuni. Registrant, takođe, izjavljuje da naziv domena ne registruje protivno načelu savesnosti, poštenja i dobrih poslovnih običaja, te da naziv domena neće svesno koristiti protivno ovim načelima.

Registrant daje izričitu prethodnu saglasnost i potvrdu da zna da gubi pravo na odustanak od ugovora kada ovlašćeni registar izvrši registraciju tog naziva domena kod RNIDS-a, odnosno kada RNIDS upiše naziv domena u Registar.

RNIDS ne snosi odgovornost za štetu koja nastane zbog davanja netačnih podataka o registraciji naziva domena, niti zbog neovlašćenog ili protivpravnog korišćenja naziva domena od strane registranta. Za svu štetu koju RNIDS ili treća lica pretrpe usled davanja netačnih podataka o registraciji naziva domena ili zbog neovlašćenog ili protivpravnog korišćenja naziva domena odgovoran je registrant.

Registracija i aktiviranje naziva domena

Član 11

RNIDS vrši registraciju naziva domena prema vremenskom prvenstvu.

Registrant ima pravo prvenstva na traženi naziv domena, od trenutka kada ovlašćeni registar izvrši registraciju tog naziva domena kod RNIDS-a, odnosno kada RNIDS upiše naziv domena u Registar.

Kada RNIDS izvrši upis podataka u zbirku Registra, naziv domena postaje aktivan prilikom prvog narednog osvežavanja DNS tabele na autoritativnim DNS serverima, ukoliko su za dati naziv domena dostavljeni podaci o najmanje dva validna DNS servera.

Po aktiviranju naziva domena, RNIDS će, po pravilu odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana, dostaviti registrantu, na njegovu e-adresu, podatke i uputstvo za potvrđivanje registracije i podataka o nazivu domena. Registrant ima rok od 20 dana za potvrđivanje registracije i podataka o nazivu domena. Ukoliko registrant ne potvrdi registraciju i podatke u tom roku, naziv domena prestaje da bude aktivan sve dok se registracija i podaci ne potvrde. Registrant ima pravo da zahteva da mu RNIDS ponovo dostavi ove podatke i uputstvo, te nakon što izvrši potvrđivanje, naziv domena ponovo postaje aktivan.

RNIDS će naziv domena da aktivira po pravilu odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana od trenutka registracije. Rok iz ovog stava može biti produžen u izuzetnim slučajevima, kada RNIDS privremeno obustavi ili ograniči poslove registracije naziva domena u skladu sa ovim Opštim uslovima.

RNIDS ne snosi nikakvu odgovornost ukoliko naziv domena nije dostupan korisnicima Interneta iz razloga na koje RNIDS nema uticaja.

Podaci o registrovanim nazivima domena

Član 12

Registar sadrži najmanje sledeće podatke o svakom registrovanom nazivu domena:

1) naziv domena;

2) podatke o registrantu, administrativnom i tehničkom kontaktu iz člana 8. ovih Opštih uslova

3) datum i vreme registracije;

4) datum i vreme isteka registracije;

5) naziv ovlašćenog registra posredstvom koga je izvršena registracija naziva domena.

Javno dostupni podaci o registrovanim nazivima domena

Član 13

RNIDS čini javno dostupnim podatke iz registra nacionalnih internet domena, i to:

1) naziv domena;

2) podaci o registrantu, administrativnom i tehničkom kontaktu;

3) datum i vreme registracije naziva domena;

4) datum i vreme poslednje promene podataka o registraciji naziva domena;

5) datum i vreme isteka registracije naziva domena;

6) naziv ovlašćenog registra koji vrši poslove registracije za naziv domena;

7) trenutni status naziva domena (aktivan, rezervisan, u sporu, itd);

8) podaci o DNS serverima i drugi tehnički podaci u vezi sa nazivom domena.

Podaci o registrantu, administrativnom i tehničkom kontaktu koje RNIDS čini javno dostupnim su:

1) za fizička lica: ime i prezime;

2) za pravna lica ili preduzetnike: ime i prezime ili funkcija osobe za kontakt u okviru pravnog lica ili preduzetnika, naziv (poslovno ime), adresa sedišta i matični broj.

RNIDS na zahtev registranta aktivira zaštitu od javnog objavljivanja podataka o registrantu, administrativnom i tehničkom kontaktu za registrovani naziv domena.

Dostavljanje podataka iz Registra

Član 14

RNIDS će omogućiti nadležnim organima, drugim licima i službama pristup podacima iz Registra, koje RNIDS prikuplja u skladu sa ovim Opštim uslovima, uključujući i podatke za koje je aktivirana zaštita od javnog objavljivanja, ukoliko u skladu sa važećim propisima Republike Srbije imaju pravo na pristup tim podacima.

Podatke koji su potrebni radi pokretanja i vođenja sudskog spora ili postupka alternativnog rešavanja spora u vezi sa nazivom do mena, uključujući i podatke za koje je aktivirana zaštita od javnog objavljivanja, RNIDS dostavlja na zahtev upućen službenim putem od strane nadležnog suda ili tela za alternativno rešavanje sporova.

Ako treće lice uputi zahtev za dostavljanje podataka o nazivu domena, za koji je aktivirana zaštita od javnog objavljivanja, RNIDS će od registranta tražiti da se u roku od 15 dana izjasni o davanju saglasnosti za dostavljanje zatraženih podataka podnosiocu zahteva. Ukoliko je registrant saglasan, RNIDS će tražene podatke za predmetni naziv domena dostaviti licu koje je podnelo zahtev.

Kada je za naziv domena aktivirana zaštita od javnog objavljivanja, RNIDS će kontaktima za naziv domena putem e-pošte dostaviti dopis trećeg lica, koji za tu svrhu treće lice dostavi RNIDS-u.

Trajanje registracije naziva domena

Član 15

Naziv domena se registruje na period od jedne do najviše deset godina, uz mogućnost produženja. Registracija i produženje registracije naziva internet domena vrše se na cele godine, računajući od datuma registracije.

Promena podataka o registraciji naziva domena

Član 16

Registrant podnosi RNIDS-u zahtev za promenu podataka o registraciji naziva domena, posredstvom ovlašćenog registra koji vrši poslove registracije za taj naziv domena. Promena registranta i prenos naziva domena između ovlašćenih registara uređeni su posebnim članom ovih Opštih uslova.

Ukoliko je podnet uredan zahtev, RNIDS je dužan da promenu podataka o nazivu domena sprovede po pravilu odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana od trenutka prijema zahteva od strane ovlašćenog registra.

Promena podataka o registraciji naziva domena je sprovedena kada RNIDS izvrši upis ove promene u registar nacionalnih internet domena.

RNIDS ima pravo da menja podatke o registraciji naziva domena na osnovu pravnosnažne sudske odluke, odluke nadležnog tela za alternativno rešavanje sporova ili ukoliko je izmena neophodna radi očuvanja operativne stabilnosti Interneta.

Produženje registracije naziva domena

Član 17

Registrant podnosi RNIDS-u zahtev za produženje registracije naziva domena, posredstvom ovlašćenog registra koji obavlja poslove registracije za taj naziv domena.

RNIDS je dužan da produženje registracije naziva domena sprovede, po pravilu odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana od trenutka prijema zahteva od strane ovlašćenog registra za produženje registracije naziva domena. Rok iz ovog stava može biti produžen u izuzetnim slučajevima, kada RNIDS privremeno obustavi ili ograniči obradu zahteva za registraciju naziva domena u skladu sa ovim Opštim uslovima.

Produženje registracije naziva domena je sprovedeno kada RNIDS izvrši upis ovog produženja u Registar.

Produženje registracije naziva domena moguće je i tokom trajanja registracije, ali ukupan broj godina na koji je naziv domena registrovan ne može biti duži od 10 godina. Produžena registracija počinje da teče nakon isteka tekuće registracije.

Istekom perioda registracije naziv domena prestaje da bude aktivan. Registrant ima naknadni rok od 30 dana da izvrši produženje registracije naziva domena, nakon čega se, ukoliko ne bude produžen, briše iz Registra.

Ako registrant izvrši produženje registracije u naknadnom roku, produžena registracija počinje da teče od isteka prethodne registracije.

Prenos naziva domena između ovlašćenih registara

Član 18

Registrant ima pravo da izvrši promenu ovlašćenog registra za nazive domena koje je registrovao.

Promena ovlašćenog registra vrši se na osnovu zahteva registranta, primenom odgovarajućeg autorizacionog postupka koji je bliže opisan u Procedurama registracije.

Promena registranta naziva domena

Član 19

Promena registranta se vrši na osnovu:

1) zahteva registranta;

2) odluke tela za alternativno rešavanje sporova u vezi naziva domena;

3) pravnosnažne odluke nadležnog suda.

U slučaju iz tačke 1. prethodnog stava, zahtev za promenu registranta dostavlja se RNIDS-u, posredstvom ovlašćenog registra koji obavlja poslove registracije naziva domena za predmetni domen.

Uz zahtev se prilaže uredna izjava kojom trenutni registrant izjavljuje volju da se izvrši promena registranta, dok novi registrant dostavlja podatke o registrantu, saglasno članu 8. ovih Opštih uslova.

Ako su ispunjeni uslovi iz ovog člana, RNIDS obavlja prenos registracije naziva domena, sprovođenjem promene registranta u Registru, po pravilu odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana od prijema urednog zahteva posredstvom ovlašćenog registra. Ovim prethodni registrant istupa, a novi registrant stupa u ugovorni odnos sa RNIDS-om, prihvata ove Opšte uslove u celosti i stiče sva prava i obaveze prethodnog registranta koje proizlaze iz tog ugovornog odnosa.

U slučaju iz tačaka 2. i 3. stava 1. ovog člana, RNIDS vrši promenu registranta saglasno navedenim odlukama.

Zaključavanje naziva domena na nivou Registra

Član 20

Zaključavanje naziva domena na nivou Registra predstavlja dodatnu zaštitu naziva domena od slučajnih ili zlonamernih izmena. Tokom perioda u kojem je naziv domena zaključan na nivou Registra nisu moguće nikakve izmene u vezi naziva domena.

Na zahtev registranta, ovlašćeni registar RNIDS-u upućuje zahtev za aktiviranje zaključavanja naziva domena na nivou Registra.

Aktiviranje, privremeno ili trajno deaktiviranje zaštite, na zahtev registranta, vrši RNIDS u skladu sa Procedurama registracije.

Prestanak registracije naziva domena

Član 21

Registracija naziva domena prestaje ako:

1) registrant podnese zahtev za prestanak registracije naziva domena;

2) registrant ne produži registraciju naziva domena po isteku naknadnog roka iz člana 17. ovih Opštih uslova;

3) telo za alternativno rešavanje sporova u vezi naziva domena svojom odlukom naloži prestanak registracije naziva domena;

4) pravnosnažnom odlukom nadležnog suda bude naložen prestanak registracije naziva domena;

5) nadležni javni tužilac svojim aktom naloži prestanak registracije naziva domena;

6) registrant izgubi svojstvo subjekta prava, bez pravnog sledbenika;

7) RNIDS, u postupku iz člana 8. stav 8. ovih Opštih uslova, nedvosmisleno utvrdi da su podaci o registraciji naziva domena netačni ili nepotpuni.

Registrant, odnosno ovlašćeni registar, nema pravo na puni niti delimični povraćaj naknade troškova prethodne ili produžene registracije naziva u slučaju prestanka registracije po osnovima iz ovog člana.

Rešavanje sporova u vezi sa nazivima domena

Član 22

Sporovi u vezi naziva domena, registrovanih prema ovim Opštim uslovima, mogu da se rešavaju pred Komisijom za rešavanje sporova povodom registracije nacionalnih internet domena (u daljem tekstu: Komisija) u postupku koji je uređen posebnim aktom.

Registrant prihvata nadležnost Komisije samom registracijom naziva domena. Registrant takođe izjavljuje da će prihvatiti odluku ovog tela, donetu u skladu sa aktom koji uređuje rešavanje ovih sporova.

Registracija naziva domena, za koji je pokrenut postupak pred Komisijom, ne prestaje usled isteka, niti su moguće promene podataka, osim produženja registracije naziva domena, promena DNS-a i promena podataka o administrativnom i tehničkom kontaktu.

Registracija naziva domena za koji je pokrenut postupak pred nadležnim sudom, ne prestaje usled isteka, niti su moguće promene podataka, osim produženja registracije naziva domena, promena DNS-a i promena podataka o administrativnom i tehničkom kontaktu. Strane u sporu ili sud, uz odgovarajući dokaz, pisanim putem obaveštavaju RNIDS o pokrenutom postupku.

Po dobijenoj odluci Komisije ili suda, eventualna promena vrši se prema Procedurama registracije.

Jezik, nadležnost i merodavno pravo

Član 23

Ovi Opšti uslovi sačinjeni su na srpskom jeziku. Ukoliko je tekst Opštih uslova dostupan na nekom drugom jeziku, merodavna je verzija na srpskom jeziku.

Svi eventualni sporovi u vezi registracije naziva domena, rešavaće se pregovorima i mirnim putem. Ukoliko to ne bude moguće, spor će se rešiti pred stvarno nadležnim sudom u Beogradu. Kao merodavno pravo određuje se pravo Republike Srbije.

Izmene i dopune Opštih uslova

Član 24

RNIDS zadržava pravo da vrši izmene i dopune ovih Opštih uslova, pri čemu je dužan da o tim izmenama, objavljivanjem na internet prezentaciji RNIDS-a, obavesti registrante i ovlašćene registre, najmanje 15 dana pre dana stupanja izmena na snagu.

Stupanje na snagu i početak primene Opštih uslova

Član 25

Ovi Opšti uslovi stupaju na snagu u roku od 45 dana od dana usvajanja od strane Konferencije suosnivača RNIDS-a i biće objavljeni na internet prezentaciji RNIDS-a.

Odlaže se početak primene ovih Opštih uslova, datum početka primene odrediće svojom odlukom Upravni odbor RNIDS-a.

Početkom primene ovih Opštih uslova, prestaju da važe Opšti uslovi o registraciji naziva nacionalnih internet domena od 31. 5. 2014, uključujući i sve kasnije izmene i dopune.