AKCIONI PLAN
RESORA ZA POLJOPRIVREDU U POSTUPCIMA SKIDANJA USEVA PO ODLUCI SKUPŠTINE GRADA VRŠCA

("Sl. list grada Vršca", br. 13/2016)

 

I DINAMIKA I TERITORIJA SKIDANJA USEVA

Skidanje useva organizuje se kao mera obezbeđenja naplate naknade za nezakonito korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta jer bi skidanjem useva od strane uzurpatora bila onemogućena naknada za korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta i tako uskraćen prihod budžeta Grada, Republike Srbije i Autonomne Pokrajine Vojvodine koji im po zakonu pripada.

Skidanje useva organizovaće se periodično, po dospeću useva za berbu - žetvu i to istovremeno za istu kulturu useva, tako da se jednovremeno, istog dana sa nekoliko kombajna i pratećom poljoprivrednom mehanizacijom u odgovarajućem broju izvrši skidanje useva u svim katastarskim opštinama Grada Vršca.

Tehničku i logističku podršku skidanja useva, pružaju:

- Komisija za reviziju ukupnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Vršca

- Komisija za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta

- Ovlašćena lica MUP-a

- Poljočuvarska služba / Pravno lice sa kojim se ugovori 24-časovno čuvanje poljoprivrednog zemljišta obeleženog za skidanje useva

- Pravno lice sa kojim se ugovori skidanje useva i transport od njive do otkupne stanice.

II RAD KOMISIJE ZA REVIZIJU UKUPNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

1. Imenovana Komisija zajedno sa poljočuvarom za određeno naseljeno mesto, nakon izlaska na teren, geodetskog pregleda terena, prikupljanja činjenica, zapisnički konstatuje stanje neosnovanog korišćenja, kao i druga stanja zemljišta neophodna za dalji rad komisije i u zapisnik unosi što detaljnije podatke o katastarskom broju, površini ili delu površine koji se uzurpira, podatke o licima zatečenim na parcelama, u kom svojstvu, sa pravnim osnovom i bez, obrađenost, zasejanost parcela, stanje useva, radnje lica koja su zatečena na parcelama i drugo. U prilogu zapisnika mogu biti i drugi dokumenti, pregledne karte i dr. potrebno za dalji efikasniji rad.

2. Pozivanje Republičke poljoprivredne inspekcije za izlazak na teren i utvrđivanje faktičkog stanja na terenu. U prilogu poziva za izlazak na teren Republičke poljoprivredne inspekcije dostavlja se i Zapisnik Komisije iz tačke 1. eventualno i sa drugim prilozima.

3. Evidentiranje (tabelarni pregled) sačinjenih zapisnika, upućenih poziva Republičkoj poljoprivrednoj evidenciji, odaziva i ishoda po pozivu, stalno ažuriranje stanja evidencija.

4. Ustrojavanje i drugih potrebnih evidencija.

III ZAPISNIK REPUBLIČKE POLJOPRIVREDNE INSPEKCIJE

Zapisnik nadležnog Republičkog poljoprivrednog inspektora o utvrđivanju faktičkog stanja na određenom terenu, osnovni je dokument za postupanje formiranih komisija i radnih tela u resoru poljoprivrede kako u promeni katastarske klase i kulture zemljišta, utvrđivanja zemljišta koje u poslednje tri godine nije izdavano odnosno korišćeno, u postupku uzurpacije za vansudsko poravnanje i u postupku skidanja useva sa poljoprivrednih državnih površina koje se neosnovano koriste kao i u drugim aktivnostima u skladu sa propisima.

Radi pripreme za obeležavanje neosnovno korišćenog poljoprivrednog zemljišta za skidanje useva, zajedno sa Republičkom poljoprivrednom inspekcijom, na teren izlazi i ugovorno angažovana geodetska kuća radi validne identifikacije zemljišta, kulture, lica i drugih činjenica na terenu.

IV ANGAŽOVANJE IZVRŠIOCA NA SKIDANJU USEVA

Zbog tehničke podrške u skidanju useva sa poljoprivrednih površina u državnoj svojini koje se koriste bez pravnog osnova, neophodno je ugovorno angažovanje lica koja poseduju adekvatnu poljoprivrednu opremu i to:

- geodetska kuća za obeležavanje bespravno korišćenih površina,

- pozivanje i zakazivanje dolaska Republičke poljoprivredne inspekcije i sačinjavanje zapisnika - osnovnog dokumenta za skidanje useva,

- pravno lice za danonoćno čuvanje obeleženih površina za skidanje useva, ljudi i opreme do završetka akcije odnosno predaje otkupnoj stanici,

- ugovorno angažovano lice koje će izvršiti tehničko kombajniranje i transport,

- radna grupa koja će logistički zabeležiti poslove skidanja useva zapisničkim evidentiranjem postupka kao i zapisničku primopredaju požnjevenog useva otkupnoj stanici.

Imajući u vidu da Grad Vršac kao budžetski korisnik je obavezan na poštovanje posebnih propisa koji se odnose na javne finansije i s tim u vezi javne nabavke, te imajući u vidu da su pojedinačne procenjene vrednosti za ove usluge na godišnjem nivou ispod iznosa određenog zakonom o javnim nabavkama za primenu odredbi ovog zakona, ali je obaveza obezbeđenja konkurencije i istraživanja tržišta kako ugovorena cena ne bi bila veća od uporedive tržišne cene za određenu uslugu.

Za angažovanje pojedinačnih izvršioca posla tehničkog skidanja useva, priprema se poziv i sa tehničkom specifikacijom usluge i zahtevima Grada koju sačinjava Radna grupa za skidanje useva.

Imajući u vidu da ove nabavke odnosno izdaci nisu planirani ni u Planu nabavki ni u prihodima odnosno izvršenju budžeta, neophodno je da se za plaćanje ugovorenih obaveza u cilju skidanja useva, sredstva obezbede iz Tekuće budžetske rezerve koja bi se prenela na Razdeo 4 funkcija 420 pozicija 587 ekonomska klasifikacija 423 - usluge po ugovoru.

Počev od naredne budžetske godine, u Budžetu, finansijskom planu i Planu nabavki, planiraće se sredstva za nabavke usluga u realizaciji Odluke o skidanju useva na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini koje se koristi bez pravnog osnova na teritoriji Grada Vršca (Službeni list Grada Vršca broj 10/2016).

V ODABIR OTKUPLJIVAČA

Skinuti požnjeveni, ubrani usev predaje se u najbližu otkupnu stanicu u odnosu na teritoriju sa koje je skinut, a nakon poziva za davanje najpovoljnije ponude, sa postavljenim uslovom plaćanja odmah po primopredaji useva. U tom smislu prihvata se otkupna cena na dan primopredaji odnosno, pod uslovom istovremene isplate.

Sredstva dobijena prodajom skinutih useva uplaćuju se na poseban račun prihoda od poljoprivrede Budžeta RS broj 840-741522843-14, model 97 poziv na broj je šifra grada sa kontrolnim brojem 54-241.

VI ZAPISNIČKO SKIDANJE USEVA

Radnja skidanja useva konstatuje se zapisnički. U Zapisnik Radna grupa unosi podatke koji se odnose:

- Katastarska opština, broj parcele, površina sa koje se skida usev;

- vrsta useva, opšti utisak;

- vreme započinjanja žetve, vreme završetka žetve;

- lica koja učestvuju u skidanju useva i

- oznake vozila kojima se vrši usluga, vozači.

VII ZAPISNIČKA PRIMOPREDAJA USEVA

Između Radne grupe i otkupljivača zaključuje se zapisnik

- predstavnik komisije;

- vozač koji dovozi;

- mesto;

- vreme;

- roba, vrsta, opis;

- količina;

- analiza: vlaga, primese;

- otkupna stanica i

- lice koje prima robu.

Sastavni deo ovog zapisnika je prijemnica ili otpremnica - faktura koju izdaje otkupljivač robe.

VIII

Kao sastavni deo ovog Akcionog plana sačiniće se modeli akata, zapisnika kao i drugih obrazaca potrebnih za rad u ovoj stvari.

IX

Na ovaj Akcioni plan, saglasnost je dalo Gradsko veće Grada Vršac dana 17. avgusta 2016. godine, pod brojem 320-18/2016-III-01.

X

Akcioni plan resora za poljoprivredu u postupcima skidanja useva po Odluci Skupštine Grad Vršca objaviti u "Službenom listu Grada Vršca".