PRAVILNIK
O NAČINU I USLOVIMA REGRESIRANJA TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI "ČAROLIJA" U VRŠCU

("Sl. list grada Vršca", br. 13/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i uslovi regresiranja troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi "Čarolija" čiji je osnivač Grad Vršac.

Član 2

Pravo na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi ostvaruje roditelj, ili staratelj, ili usvojitelj, ili hranitelj, ili ustanova socijalne zaštite, na osnovu podnetog zahteva.

Pravo na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi za decu iz materijalno ugroženih porodica, za decu bez roditeljskog staranja, kao i za decu sa smetnjama u razvoju koja nisu ostvarila pravo u skladu sa članom 23. i 24. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, u zavisnosti od materijalnog položaja porodice, ostvaruje roditelj, ili staratelj, ili usvojitelj, ili hranitelj, ili ustanova socijalne zaštite, na osnovu podnetog zahteva.

Obrazac Zahteva za ostvarivanje prava na oslobođenje plaćanja ili regresiranje troškova boravka deteta u PU "Čarolija" u Vršcu, sastavni je deo ovog pravilnika.

Član 3

Pravo na regresiranje troškova boravka deteta u predškolskoj ustanovi utvrđuje se prilikom upisa u predškolsku ustanovu, za svaku školsku godinu, odnosno priznaje se od dana podnošenja zahteva do isteka tekuće radne godine.

Član 4

Pravo na regresiranje troškova boravka deteta u predškolskoj ustanovi ostvaruje se za:

- dete bez roditeljskog staranja,

- dete sa smetnjama u razvoju,

- dete iz materijalno ugrožene porodice, u skladu sa propisima o socijalnoj zaštiti,

- treće i svako naredno dete iz porodice sa troje i više dece i

- dete koje je povereno na vaspitanje i staranje jednom roditelju (samohrani roditelj).

Član 5

Dete bez roditeljskog staranja je dete koje nema žive roditelje, čiji su roditelji nepoznati ili nestali i dete čiji roditelji iz bilo kojih razloga privremeno ili trajno ne izvršavaju svoja roditeljska prava i dužnosti.

Član 6

Redosled rođenja dece u porodici utvrđuje se prema datumu i času rođenja upisanih u matičnu knjigu rođenih.

Redosled rođenja dece iz razvedenog braka ili vanbračne zajednice koja je prestala, utvrđuje se prema roditelju sa kojim dete živi, po odluci nadležnog organa.

Redosled rođenja dece za koju je u toku postupak uređenja porodično-pravnog statusa pred nadležnim organom, utvrđuje se prema roditelju sa kojim deca žive.

Član 7

Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo kada je drugi roditelj nepoznat, ili je umro, ili je potpuno lišen roditeljskog prava, odnosno poslovne sposobnosti.

Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo kada samo on živi s detetom, a sud još nije doneo odluku o vršenju roditeljskog prava.

Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život, a nisu zaključili sporazum o vršenju roditeljskog prava.

Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život, a zaključili su sporazum o zajedničkom ili samostalnom vršenju roditeljskog prava, ali sud proceni da taj sporazum nije u najboljem interesu deteta.

Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život, a zaključe sporazum o samostalnom vršenju roditeljskog prava i ako sud proceni da je taj sporazum u najboljem interesu deteta.

VRSTE REGRESIRANJA I OSLOBOĐENJE OD PLAĆANJA TROŠKOVA BORAVKA DETETA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Član 8

Korisnik usluga boravka deteta u Predškolskoj ustanovi "Čarolija" u Vršcu može ostvariti potpuno oslobođenje od plaćanja učešća u ekonomskoj ceni usluga, ili regresiranje učešća za 20%, ili regresiranje za 10%, odnosno oslobođenje od plaćanja ili regresiranje učešća u skladu sa članom 4. do 7. Odluke o učešću roditelja, odnosno staratelja deteta, u obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje delatnosti Predškolske ustanove "Čarolija" u Vršcu ("Sl. list Opštine Vršac", broj 17/2013 i 12/2014 - ispr.)

Oslobođenje od plaćanja učešća

Član 9

Pravo na oslobođenje od plaćanja učešća korisnika usluga u ekonomskoj ceni usluga troškova boravka deteta u predškolskoj ustanovi (besplatan boravak) ostvaruje se za:

1. dete iz materijalno ugrožene porodice (porodice koja ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć),

2. dete bez roditeljskog staranja koje živi u starateljskoj ili hraniteljskoj porodici, pod uslovom da je za dete ostvareno pravo na dečji dodatak,

3. dete sa smetnjama u razvoju koje živi sa roditeljem/roditeljima ili starateljem, pod uslovom da je za dete ostvareno pravo na dečji dodatak i

4. za treće i svako naredno dete koje živi u porodici sa troje ili više dece.

Regresiranje učešća

Član 10

Pravo na regresiranje učešća korisnika usluga u ekonomskoj ceni boravka deteta u predškolskoj ustanovi ostvaruje roditelj koji samostalno vrši roditeljsko pravo u iznosu od 20% za prvo dete i od 20% za drugo dete, u skladu sa članom 4. i 6. Odluke iz člana 5. ovog pravilnika.

Član 11

Pravo na regresiranje učešća korisnika usluga u ekonomskoj ceni usluga za istovremeni boravak u predškolskoj ustanovi dvoje dece iz iste porodice ostvaruje se za drugo dete, u iznosu od 10% od učešća u ekonomskoj ceni usluga, u skladu sa članom 4. i 7. Odluke iz člana 5. ovog pravilnika.

Član 12

Za dane odsustva svakog deteta iz predškolske ustanove korisnik usluga plaća 50% cene od pune cene usluga, u skladu sa članom 2, 3. i 4. Odluke iz člana 5. ovog pravilnika.

POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA NA REGRESIRANJE I OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA TROŠKOVA BORAVKA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Član 13

Uz zahtev iz člana 2. ovog pravilnika prilažu se sledeći dokazi, u zavisnosti od toga za koje pravo se zahtev podnosi, i to:

1. fotokopija, odnosno odštampana iščitana lična karta podnosioca zahteva-roditelja ili usvojitelja, a za ustanovu akt ustanove socijalne zaštite o smeštaju deteta u ustanovu; uz zahtev koji podnosi staratelj ili hranitelj dostavlja se fotokopija lične karte, odnosno iščitana lična karta staratelja, odnosno hranitelja i fotokopija rešenja nadležnog organa starateljstva o smeštaju deteta u starateljsku, odnosno hraniteljsku porodicu,

2. uverenje o prebivalištu deteta,

3. rešenje nadležnog organa - Centra za socijalni rad za grad Vršac, za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć,

4. potvrda izabranog lekara da dete ima smetnje u razvoju,

5. mišljenje interresorne komisije Grada Vršca za dete sa smetnjama u razvoju/akt o razvrstavanju deteta sa smetnjama u razvoju,

6. izvod iz matične knjige rođenih za svu decu u prodici,

7. rešenje o ostvarenom pravu na dečji dodatak ili uverenje da ne ostvaruje pravo na dečji dodatak,

8. potvrda predškolske ustanove da je dete upisano u tu predškolsku ustanovu, u koju vaspitnu grupu i trajanju od koliko sati dnevno,

9. rešenje, presuda, odnosno druga isprava kojima se dokazuje status roditelja koji samostalno vrši roditeljsko pravo i

10. potvrda o upisu u predškolsku ustanovu čiji je osnivač Grad Vršac.

Nadležno Odeljenje Gradske uprave Grada Vršca će po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz prethodnog stava o kojima se vodi službena evidencija, osim u slučajevima kada stranka izričito da izjavu da će te podatke pribaviti sama.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Zahtev za ostvarivanje prava na regresiranje troškova boravka deteta se podnosi Gradskoj upravi Grada Vršca, Odeljenju za lokalni ekonomski razvoj, privredu i društvene delatnosti.

O pravu na regresiranje troškova boravka deteta u predškolskoj ustanovi odlučuje Gradska uprava Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, privredu i društvene delatnosti, rešenjem koje se donosi po propisima opšteg upravnog postupka.

Član 15

Korisnik prava dužan je da prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje prava iz ovog pravilnika, najkasnije u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Korisnik prava iz ovog pravilnika koji ostvari pravo na osnovu neistinitih ili netačnih podataka ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak prava, dužan je da naknadi štetu, u skladu sa zakonom.

Član 16

Gradska uprava Grada Vršca nadležna je za rešavanje zahteva iz stav 1. ovog člana podnetih od strane lica koje ima prebivalište na teritoriji grada Vršca.

Član 17

Nadležni organ Gradske uprave po podnetom zahtevu donosi rešenje.

Član 18

Protiv rešenja Gradske uprave koja se odnose na pravo regresiranja ili oslobođenje od troškova boravka u predškolskoj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja i za decu sa smetnjama u razvoju dozvoljena je žalba nadležnom organu uprave Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Žalba se podnosi u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 19

Protiv rešenja iz člana 9. tačka 1. i 4. može se podneti žalba Gradskom veću.

Žalba se podnosi u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Odluka Gradskog veća po žalbi je konačna.

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Vršca".