UPUTSTVO
O NAČINU I POSTUPKU IZDAVANJA SAGLASNOSTI ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA ZA PRUŽANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA TREĆIM LICIMA

("Sl. glasnik RS", br. 73/2016)

 

UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim uputstvom uređuju se način i postupak izdavanja saglasnosti zdravstvenim ustanovama u kojima se organizuje boravak i pružanje usluga prevencije, lečenja i rehabilitacije korisnicima po osnovu uputa nadležne lekarske komisije i komisije Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: zdravstvena ustanova) za pružanje usluga smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka trećim licima (u daljem tekstu: ugostiteljske usluge), u skladu sa Uredbom o uslovima koje mora da ispunjava zdravstvena ustanova za pružanje ugostiteljskih usluga trećim licima (u daljem tekstu: Uredba).

Član 2

Saglasnost iz člana 1. (u daljem tekstu: Saglasnost) izdaje se podnosiocu zahteva - zdravstvenoj ustanovi koja obavlja registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije, radi dobijanja odobrenja ministra nadležnog za poslove turizma za pružanje ugostiteljskih usluga trećim licima.

NAČIN IZDAVANJA SAGLASNOSTI

Član 3

Saglasnost Privredne komore Srbije (u daljem tekstu: Komora) se izdaje na osnovu zahteva zdravstvene ustanove.

Zahtev se podnosi Komori na jedan od sledećih načina:

- pisanim putem u papirnom obliku, svojeručno potpisan od strane ovlašćenog lica podnosioca zahteva, uz propisanu originalnu dokumentaciju;

- elektronskim putem u obliku digitalno potpisanog dokumenta, u skladu sa zakonom kojim se uređuju uslovi i način postupanja sa elektronskim dokumentom. Podnosilac unosi podatke u propisane obrasce koje potpisuje kvalifikovanim elektronskom potpisom na Internet portalu Komore, odnosno dostavlja obaveznu dokumentaciju u obliku elektronskih dokumenata, koji moraju biti potpisani kvalifikovanim elektronskim potpisom ovlašćenog lica podnosioca zahteva. Prospektni i drugi materijal se ne potpisuje kvalifikovanim elektronskim potpisom.

Član 4

Podnosilac zahteva dužan je da u zahtevu navede sledeće podatke:

- naziv, sedište i matični broj podnosioca zahteva;

- šifru pretežne delatnosti i poreski identifikacioni broj (PIB) podnosioca zahteva;

- izjavu da se saglasnost traži radi dobijanja odobrenja ministra nadležnog za poslove turizma, a u skladu sa Uredbom.

Član 5

Podnosilac zahteva dužan je da uz zahtev iz člana 3. priloži i sledeću dokumentaciju:

- izvod iz registra nadležnog organa - dokaz da je podnosilac zahteva registrovan za obavljanje odgovarajuće delatnosti;

- akt zdravstvene ustanove kojim je određena vrsta ugostiteljskog objekta i vrsta usluge koja se u njemu pruža, kao i broj i struktura smeštajnih jedinica u ugostiteljskom objektu za smeštaj;

- odgovarajući prospektni materijal;

- dokaz o uplati naknade za izdavanje Saglasnosti.

Član 6

Komora vrši prethodnu proveru kompletnosti zahteva i priloga koji se dostavljaju uz zahtev.

Ukoliko zahtev nije kompletan ili se na osnovu priložene dokumentacije ne može utvrditi tačnost datih podataka, podnosilac zahteva se poziva da zahtev dopuni u primerenom roku, koji ne može biti duži od sedam dana.

Kao datum prijema zahteva, smatraće se dan kada je zahtev kompletiran i uplata izvršena.

Ukoliko podnosilac zahteva ne dostavi dopunu u roku iz stava 2. ovog člana, zahtev će se smatrati nepotpunim i kao takav će biti odbačen.

Član 7

Komora može da proverava tačnost podataka u priloženim dokumentima.

Ukoliko Komora na osnovu analize podataka sadržanih u priloženim dokumentima utvrdi da zdravstvena ustanova ne ispunjava uslove za pružanje ugostiteljskih usluga trećim licima, tražena Saglasnost neće biti izdata, o čemu će podnosilac zahteva biti obavešten pisanim putem (u daljem tekstu: Obaveštenje), uz navođenje razloga zbog kojih Saglasnost nije data.

Član 8

Lice koje obrađuje zahtev ima obavezu očuvanja tajnosti podataka iz dostavljene dokumentacije koji se smatraju poslovnom tajnom.

Član 9

Na osnovu priložene dokumentacije i utvrđenog činjeničnog stanja Komora izdaje Saglasnost zdravstvenoj ustanovi za pružanje ugostiteljskih usluga trećim licima.

Član 10

Naknada za izdavanje Saglasnosti, odnosno obaveštenja, naplaćuje se prema Cenovniku koji utvrđuje nadležni organ Komore.

SADRŽINA SAGLASNOSTI, ODNOSNO OBAVEŠTENJA

Član 11

Saglasnost, odnosno Obaveštenje izdaje se na memorandumu Komore i sadrži:

- osnov za izdavanje, kao i broj i datum izdavanja Saglasnosti, odnosno Obaveštenja;

- naziv, sedište matični broj, šifru delatnosti i poreski identifikacioni broj (PIB) podnosioca zahteva;

- konstataciju da se zdravstvenoj ustanovi izdaje, odnosno ne izdaje Saglasnost za pružanje ugostiteljskih usluga trećim licima.

Član 12

Saglasnost, odnosno Obaveštenje izdaje se u roku do 15 dana od dana prijema zahteva.

Član 13

Saglasnost, odnosno Obaveštenje izdaje se na osnovu podataka i obrazloženja koje je dostavio podnosilac zahteva, koji snosi punu materijalnu i krivičnu odgovornost za date podatke.

PODNOŠENJE PRIGOVORA

Član 14

Na Obaveštenje se može podneti prigovor Komisiji za rešavanje prigovora u roku od 15 dana od dana prijema Obaveštenja.

Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje i njen rad uređuje Upravni odbor Komore.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 16

Stupanjem na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o uslovima, načinu i postupku izdavanja saglasnosti zdravstvenim ustanovama za pružanje ugostiteljskih usluga trećim licima ("Službeni glasnik RS", broj 15/13).