PRAVILNIK
ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 24/2016)

Član 1

Pravilnikom za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma na teritoriji grada Kraljeva (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuju se uslovi, kriterijumi, način i postupak dodele podsticajnih sredstava, kao subvencije iz budžeta grada Kraljeva, dokumentacija koja se uz zahtev podnosi, obrazovanje i nadležnost Komisije za dodelu podsticajnih sredstava i postupak kontrole upotrebe odobrenih sredstava.

Član 2

Podsticajna sredstva imaju za cilj unapređenje i razvoj seoskog turizma i obezbeđenje kvalitetnih ugostiteljskih usluga u seoskim turističkim domaćinstvima na teritoriji grada Kraljeva, a samim tim i unapređenje ruralne ekonomije i kvaliteta života na seoskom području.

Član 3

Podsticajna sredstva za razvoj seoskog turizma dodeljuju se na osnovu konkursa fizičkim licima koji imaju i prebivalište i seosko domaćinstvo na teritoriji grada Kraljeva, i čiji su ugostiteljski objekti kategorisani kao seosko turističko domaćinstvo ili kuća, soba ili apartman u domaćoj radinosti.

Član 4

Podsticajna sredstva za razvoj seoskog turizma dodeljuju se kao namenska, bespovratna sredstva i to za privođenje nameni postojećeg objekta i nabavku opreme (kupljene uz fiskalni račun), adaptaciju i opremanje prostorija koje su u funkciji seoskog turizma (nabavka građevinskog materijala, opreme za kupatila, opreme za grejanje i klimatizaciju, nameštaja, kuhinjskih elemenata, bele tehnike i sl.).

Član 5

Gradsko veće grada Kraljeva, na predlog nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva, raspisuje konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma na teritoriji grada Kraljeva i obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma (u daljem tekstu: Komisija), koji sadrži: predmet konkursa, namenu podsticajnih sredstava, ukupno opredeljena sredstva, dokumentacija koja se podnosi uz zahtev, uslove koje moraju ispunjavati učesnici po konkursu, kriterijumi za odobravanje podsticajnih sredstava, rok za podnošenje zahteva, rok za donošenje odluke o dodeli podsticajnih sredstava, i drugo.

Javni konkurs objavljuje Gradska uprava grada Kraljeva na internet stranici Grada i u lokalnom nedeljnom časopisu.

Član 6

Komisija iz člana 5. ovog pravilnika ima predsednika i dva člana koji imaju zamenike.

Komisija sprovodi konkurs, vrši ocenu podnetih zahteva u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovim pravilnikom, utvrđuje predlog za dodelu podsticajnih sredstava iz budžeta grada Kraljeva i isti upućuje Gradskom veću grada Kraljeva na odlučivanje.

Tehničku i administrativnu pomoć Komisiji pruža lice iz nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva, u svojstvu sekretara Komisije, bez prava odlučivanja.

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Član 7

Podsticajna sredstva za razvoj seoskog turizma mogu se odobriti za proširenje kapaciteta ili podizanja kvaliteta usluga u postojećem ugostiteljskom objektu u seoskom turističkom domaćinstvu i domaćoj radinosti na selu.

Član 8

Obrazac zahteva za dodelu podsticajnih sredstava za proširenje kapaciteta ili podizanja kvaliteta usluga u postojećem ugostiteljskom objektu u seoskom turističkom domaćinstvu i domaćoj radinosti na selu, može se preuzeti sa internet stranice grada Kraljeva ili na šalteru Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 9

Podnosilac zahteva za dodelu podsticajnih sredstava za proširenje kapaciteta ili podizanja kvaliteta usluga u postojećem ugostiteljskom objektu u seoskom turističkom domaćinstvu i domaćoj radinosti na selu koji ispunjava uslove propisane ovim pravilnikom ima pravo na dodelu podsticajnih sredstava u visini do 90% od vrednosti poslovnog plana, a najviše do 700.000 dinara po poslovnom planu.

Član 10

Uz zahtev za dodelu podsticajnih sredstava, podnosilac zahteva podnosi:

1) poslovni plan,

2) fotokopiju važeće lične karte ili očitanu ličnu kartu,

3) broj tekućeg računa i naziv banke kod koje je otvoren,

4) izjavu o zajedničkom domaćinstvu podnosioca zahteva, overenu u mesnoj kancelariji ili Gradskoj upravi,

5) profakturu za građevinski materijal ili opremu iz poslovnog plana,

6) izjavu datu pod krivičnom i materijalnom odgovornošću kojom se obavezuje da će uložiti sopstvena sredstava preko iznosa pripadajućih sredstava iz člana 9. ovog pravilnika do visine sredstava iz dostavljenog poslovnog plana za realizaciju poslovnog plana,

7) rešenje Odeljenja za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva o razvrstavanju ugostiteljskog objekta u seoskom turističkom domaćinstvu u kategoriju,

8) ugovor zaključen sa turističkom organizacijom, turističkom agencijom, privrednim subjektom ili drugim pravnim licem sa sedištem na teritoriji grada Kraljeva,

9) dokaz (izvod iz knjige gostiju) o broju prijavljenih noćenja i jednodnevnih poseta u prethodnoj godini,

10) dokaz (uverenje, potvrda) o naplati boravišne takse u prethodnoj godini,

11) druga potrebna dokumenta i dokazi iz konkursa.

Član 11

BODOVNA LISTA (maksimalan broj bodova je 110)

1. Objekat za bavljenje seoskim turizmom

1.1.1 vlasnik 10 bodova;

1.1.2 zakup 5 bodova;

1. Kategorija (broj zvezdica) objekta za bavljenje seoskim turizmom

1.1.1. 1 zvezdica 5 bodova;

1.1.2. 2 zvezdice 10 bodova;

1.1.3. 3 zvezdice 15 bodova;

1.1.4. 4 zvezdice 20 bodova;

1. Lokacija objekta koji se bavi seoskim turizmom

3.1.1. prigradsko naselje 5 bodova;

3.1.2. selo 10 bodova;

3.1.3. selo koje ima razvijen seoski turizam 15 bodova;

3.1.4. selo koje se nalazi u zaštićenom području 20 bodova;

1. Bavljenje seoskim turizmom

1.1.1. početnik 5 bodova;

1.1.2. do 1 godine 10 bodova;

1.1.3. 1-2 godine 15 bodova;

1.1.4. preko 2 godine 20 bodova;

1. Broj ostvarenih noćenja u toku godine

1.1.1. 10-15 noćenja 5 bodova;

1.1.2. 50-100 noćenja 10 bodova;

1.1.3. 100-150 noćenja 15 bodova;

1.1.4. preko 150 noćenja 20 bodova;

1. Broj naplaćenih boravišnih taksi

1.1.1. 10-50 taksi 5 bodova;

1.1.2. 50-100 taksi 10 bodova;

1.1.3. 100-150 taksi 15 bodova;

1.1.4. preko 150 taksi 20 bodova.

Član 12

Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava sa pratećom dokumentacijom predaje se na prijemnom šalteru Gradske uprave grada Kraljeva, u zapečaćenoj koverti ili upućuje preporučenom poštom na adresu: Grad Kraljevo, Gradsko veće grada Kraljeva, Trg Jovana Sarića broj 1, sa naznakom: "Komisiji za sprovođenje konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma".

Na prednjoj strani koverte, u gornjem levom uglu, moraju biti navedeni naziv i adresa podnosioca zahteva i naznaka "ne otvarati".

Na prednjoj strani koverte, primalac zahteva obavezno stavlja datum prijema koverte sa naznačenjem sata i minuta.

Član 13

Ukoliko zahtev za dodelu podsticajnih sredstava ispunjava formalne uslove propisane ovim pravilnikom, Komisija pristupa ocenjivanju podnetog zahteva u skladu sa kriterijumima iz člana 11. ovog pravilnika.

Nakon završenog ocenjivanja i sačinjava rang liste prema ukupnom broju bodova, redosledom od podnosioca zahteva sa najvećim brojem bodova, pa do podnosioca zahteva sa najmanjim brojem bodova, Komisija izrađuje konačan izveštaj sa predlogom za dodelu podsticajnih sredstava.

Član 14

Gradsko veće grada Kraljeva, na osnovu predloga Komisije, donosi odluku o odobravanju podsticajnih sredstava.

Nakon donošenja odluke iz stava 1. ovog člana, grad će sa podnosiocem zahteva zaključiti ugovor o odobravanju podsticajnih sredstava, na osnovu koga će se između ostalog urediti da se sredstva za nabavku građevinskog materijala ili opreme prenose na tekući račun korisnika podsticajnih sredstava, u skladu sa prilivom sredstava u budžetu grada, a najduže 30 (trideset) dana od dana zaključenja ugovora.

Član 15

Ukoliko je iznos planiranih sredstava za ove namene iz budžeta grada Kraljeva manji od iznosa sredstava po podnetim zahtevima koji ispunjavaju uslove i kriterijume propisane ovim pravilnikom, podsticajna sredstva se dodeljuju podnosiocima zahteva po redosledu iz rang liste, odnosno onim podnosiocima zahteva sa većim brojem bodova do iscrpljivanja planiranih sredstava.

Član 16

Korisnik podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma u obavezi je da nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva, u roku od 15 (petnaest) dana od dana prenosa odobrenih sredstava, dostavi račun za nabavku građevinskog materijala ili opreme iz poslovnog plana, u skladu sa profakturom.

Član 17

Korisnik podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma u obavezi je da nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva dostavlja traženu dokumentaciju u roku koji je predviđen ugovorom ili na zahtev Gradske uprave, kao i da ovlašćenim licima grada Kraljeva omogući neposrednu kontrolu namenskog korišćenja kupljenog građevinskog materijala i opreme.

Član 18

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva vrši nadzor nad realizacijom aktivnosti predviđenih poslovnim planom i u obavezi je da Gradskom veću grada Kraljeva, najmanje jednom godišnje podnosi izveštaj sa predlogom mera prema korisnicima dobijenih podsticajnih sredstava koji postupaju suprotno odredbama ugovora.

Član 19

Grad će jednostrano raskinuti ugovor o odobravanju podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma ako:

1) korisnik podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma ne dostavi nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva, u roku od 15 (petnaest) dana od dana prenosa odobrenih sredstava, račun za nabavku građevinskog materijala ili opreme iz poslovnog plana, u skladu sa profakturom,

2) utvrdi da dobijena oprema nije u funkciji seoskog turističkog domaćinstva ili se ista koristi u druge namene,

3) u periodu kraćem od 36 meseci od dana prenosa sredstava na račun dobavljača, korisnik podsticajnih sredstava otuđi kupljenu opremu ili istu da na korišćenje drugom pravnom ili fizičkom licu,

4) ovlašćenim licima grada Kraljeva, odnosno nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva, ne omogući neposrednu kontrolu u toku trajanja ugovora ili ne dostavi periodične izveštaje predviđene ugovorom,

5) korisnik podsticajnih sredstava ne prijavi goste ili ne uplaćuje boravišnu taksu, i

6) u drugim slučajevima nepridržavanja obaveza iz ugovora.

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".