PRAVILNIK
O IZBORNOM POSTUPKU I MERILIMA ZA IZBOR PO INTERNOM KONKURSU NA RADNA MESTA U GRADSKOJ UPRAVI GRADA KIKINDE

("Sl. list grada Kikinde", br. 14/2016)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se merila prema kojima se u izbornom postupku, ocenjivanjem stručne osposobljenosti, znanja i veština, utvrđuje rezultat kandidata za izbor za popunjavanje radnih mesta u Gradskoj upravi grada Kikinde, po objavljenom internom konkursu u sistemu lokalne samouprave.

Član 2

Na interni konkurs mogu da učestvuju samo zaposleni na neodređeno vreme u svim organizacionim oblicima u sistemu lokalne samouprave (javnim službama, javnim preduzećima i drugim organizacionim oblicima).

II KONKURSNA KOMISIJA

Član 3

Izborni postupak po internom konkursu sprovodi Konkursna komisija.

Konkursnu komisiju za sprovođenje internog konkursa (u daljem tekstu: komisija) imenuje načelnik Gradske uprave grada Kikinde iz reda zaposlenih u gradskoj upravi, odnosno iz reda stručnih lica za određenu oblast koji su zaposleni u drugim organizacionim oblicima u sistemu lokalne samouprave.

Komisija se imenuje pre nego što se objavi interni konkurs.

Ukoliko se internim konkursom popunjavaju radna mesta u različitim organizacionih jedinica u Gradskoj upravi grada Kikinde, komisija se imenuje za svaki pojedinačan slučaj.

Komisija ima predsednika i dva člana.

Komisiju obavezno čine neposredni rukovodilac u organizacionoj jedinici u kojoj se popunjava radno mesto, zaposleni koji je stručan u oblasti za koje se popunjava radno mesto i zaposleni koji obavlja poslove iz oblasti upravljanja ljudskim resursima.

Član komisije i stručna lica koja učestvuju u proveri znanja kandidata, koji nisu zaposleni u Gradskoj upravi grada Kikinde, imaju pravo na naknadu za učešće u radu komisije u visini naknade koji imaju članovi radnih tela Skupštine grada Kikinde.

Član 4

Komisija odluke donosi većinom glasova.

Komisija vodi zapisnik o svom radu

Članovi komisije dužni su da čuvaju podatke do kojih su došli tokom sprovođenja internog konkursa.

Član 5

Predsednik i članovi komisije će, nakon uvida u podnete prijave učesnika konkursa, dati pismenu izjavu o tome da li oni ili sa njima povezana lica, imaju interes vezan za sprovođenje konkursa, odnosno da kod njih ne postoji sukob interesa.

Krugom povezanih lica sa članovima komisije smatraju se: bračni ili vanbračni drug, srodnici po krvi u pravoj liniji bez obzira na stepen, u pobočnoj liniji i tazbini zaključno sa drugim stepenom srodstva, ako su u odnosu staratelja, štićenika, usvojioca, usvojenika, hranitelja ili hranjenika, kao i lica čija delatnost može imati uticaja na nepristrasno i odgovorno sprovođenje izbornog postupka i na imovno stanje članova komisije.

Predsednik ili drugi član komisije kod koga postoji sukob interesa, izuzima se iz komisije i umesto njega se imenuje novi.

Član 6

Stručne i administrativne poslove za komisiju obavlja organizaciona jedinica koja je zadužena za kadrovske poslove.

III IZBORNI POSTUPAK I MERILA ZA IZBOR KANDIDATA

Član 7

Po isteku roka za podnošenje prijava na interni konkurs, komisija pregleda sve prispele prijave i podnete dokaze i sastavlja spisak kandidata među kojima se sprovodi izborni postupak.

Izborni postupak sprovodi se samo među onima koji ispunjavaju uslove za rad na radnom mestu koje se popunjava i koji imaju pravo da učestvuju na konkursu.

Prijavu kandidata koji ne ispunjava uslove internog konkursa, odnosno nije dostavio sve potrebne dokaze ili je neblagovremena ili nedopuštena, komisija odbacuje zaključkom.

Spisak kandidata među kojima se sprovodi izborni postupak potpisuju svi članovi komisije.

Član 8

Kandidatima među kojima se sprovodi izborni postupak dostavlja se pismeno obaveštenje o tome kad otpočinje izborni postupak, najmanje pet dana pre dana otpočinjanja izbornog postupka.

Ako se izborni postupak sprovodi u više delova, kandidati se na početku svakog dela obaveštavaju o tome kad počinje naredni deo izbornog postupka.

Kandidat koji se ne odazove pozivu da učestvuje u jednom delu izbornog postupka, ne poziva se da učestvuje u narednom delu izbornog postupka.

Član 9

U izbornom postupku komisija može da ocenjuje samo one stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata koje su navedene u objavljenom internom konkursu i na način koji je naveden u konkursu.

Član 10

Stručna osposobljenost kandidata ocenjuje se uvidom u podatke iz prijave i dokaze podnete uz prijavu, pisanom i usmenom proverom.

Član 11

Stručna osposobljenost kandidata stečena ukupnim radnim iskustvom, ocenjuje se ocenom od jedan do tri, na sledeći način:

- za stečeno radno iskustvo do pet godina - ocena jedan

- za stečeno radno iskustvo od pet do deset godina - ocena dva

- za stečeno radno iskustvo preko deset godina - ocena tri.

Član 12

Stručna osposobljenost kandidata stečena radnim iskustvom na poslovima koji su povezani sa radnim mestom koje se popunjava (isti ili slični poslovi), ocenjuje se ocenom od jedan do tri, na sledeći način:

- za stečeno radno iskustvo do tri godine - ocena jedan

- za stečeno radno iskustvo od tri do pet godina - ocena dva

- za stečeno radno iskustvo preko pet godina - ocena tri.

Član 13

Stručna znanja i veštine kandidata mogu najpre pismeno da se provere.

Provera stručnih znanja kandidata vrši iz oblasti poznavanja propisa kojima se uređuje pravni položaj lokalne samouprave, kao i opštih propisa o radu, propisa o kancelarijskom poslovanju i upravni postupak, poznavanje propisa vezani za radno mesto koje se popunjava i dr.

Konkursna komisija u slučaju iz stava 1. ovog člana, sastavlja tri različita zadatka najranije 24 sata pre početka pismene provere.

Ako organizacioni oblik nema odgovarajuće stručnjake za oblast iz koje se pismeno proveravaju osposobljenost, znanja i veštine, sastavljanje zadatka može da se poveri stručnjacima izvan organa ili odgovarajućoj organizaciji.

Svaki zadatak se izrađuje u onoliko primeraka koliko ima kandidata i čuva u odvojenim zapečaćenim kovertama.

Član 14

Pismena provera se vrši u obliku testa ili pismenog rada.

Ako se pismena provera vrši u obliku testa, kandidati odgovaraju na pitanja tako što biraju jedan od više ponuđenih odgovora.

Provera putem pismenog rada sprovodi se samo izuzetno, kada je za radno mesto koje se popunjava izuzetno potrebna veština logičkog i analitičkog zaključivanja.

Član 15

Pred početak pismene provere, jedan od kandidata žrebom bira zadatak koji rešavaju svi kandidati.

Zadatak se ne može rešavati duže od dva sata.

Pri rešavanju zadatka kandidati mogu da koriste jedino tekstove zakona i drugih propisa, ako je zadatak vezan za njihovu primenu i to samo kod pismenog rada.

Član 16

Ako se znanje provera testom, rezultat kandidata vrednuje se tako što se određuje procenat tačnih odgovora i ocenjuje se ocenom od jedan do tri i to: od 50-60% tačnih odgovora ocenom jedan, od 61-80% sa ocenom dva i od 81-100% tačnih odgovora ocenom tri.

Ako se znanje proverava pismenim radom, rad kandidata vrednuje svaki član konkursne komisije ocenom od jedan do tri.

U narednom delu izbornog postupka mogu učestvovati samo kandidati koje su svi članovi komisije vrednovali ocenom od dva do tri.

Član 17

Provera znanja stranih jezika vrši stručno lice usmeno ili testom.

Stručno lice dostavlja komisiji pisani nalaz o rezultatima razgovora ili testa, sa kvalifikacijom znanja kandidata ocenom od jedan do tri.

Član 18

Poznavanje rada na računaru može da se proverava odgovarajućim dokazima o završenoj obuci ili praktičnim radom na računaru, u standardnim programima za obradu teksta, elektronsku komunikaciju i pretraživanjem interneta, odnosno drugim programima koji se koriste u vršenju redovnih poslova.

Proveru poznavanja rada na računaru vrši stručno lice koje komisiji dostavlja nalaz sa kvalifikacijom znanja kandidata ocenom od jedan do tri.

Član 19

Sa kandidatima koji su na pismenoj proveri ispunili propisana merila za izbor, konkursna komisija obavlja usmeni razgovor.

Ako pismene provere nije bilo, konkursna komisija obavlja usmeni razgovor sa svim kandidatima među kojima se sprovodi izborni postupak.

Član 20

Za usmenu proveru komisija unapred najranije 24 sata pre početka provere priprema pet pitanja koja će biti postavljena kandidatima.

Svim kandidatima se postavljaju ista pitanja i po istom redosledu.

Komisija može u toku razgovora da postavi dodatna pitanja ako su neophodna dodatna objašnjenja.

Prilikom usmene provere, svaki član komisije, bodovima ocenjuje svaki odgovor kandidata ocenom od jedan do tri.

Član 21

Nakon završene provere, utvrđuje se ukupan broj bodova koji je dobio svaki kandidat ponaosob, tako što se prvo saberu svi bodovi članova komisije, koje je osvojio jedan kandidat, a zatim se utvrdi prosečna ocena, podelom dobijenog zbira sa brojem članova komisije.

Član 22

Ako dva ili više kandidata imaju jednak rezultat, prednost ima kandidat koji ima ukupno duže radno iskustvo prema merilima iz člana 11. ovog pravilnika.

U slučaju da dva ili više kandidata nakon primene merila iz stava 1. ovog člana imaju jednak rezultat komisija će odrediti dodatnu usmenu proveru kandidata.

Za dodatnu usmenu proveru komisija unapred priprema dodatnih pet pitanja koja će biti postavljena kandidatima.

Svim kandidatima se postavljaju ista pitanja i po istom redosledu.

U pogledu načina bodovanja i utvrđivanja ukupnog rezultata svakog kandidata u dodatnoj usmenoj proveri primenjuju se odredbe člana 20. i 21. ovog pravilnika.

Član 23

Nakon sprovedenog izbornog postupka, komisija sačinjava listu za izbor.

Na listu za izbor uvršćuju se kandidati koji su ispunili propisana merila za izbor.

Lista za izbor se sastavlja na osnovu ukupnog broja bodova koje je osvojio svaki kandidat.

Lista za izbor mora da sadrži sve podatke o rezultatima koje su kandidati postigli u izbornom postupku.

Član 24

Listu za izbor, konkursna komisija dostavlja načelniku Gradske uprave grada Kikinde, koji može da obavi dodatni usmeni razgovor sa kandidatima sa liste pre nego što izvrši izbor jednog od njih.

Uz listu za izbor, konkursna komisija dostavlja i zapisnik o svom radu.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Na sve ono što nije regulisano ovim pravilnikom primenjivaće se odredbe Uredbe o internom konkursu.

Član 26

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".