ODLUKA
O STIPENDIRANJU STUDENATA GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 25/2016)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi za stipendiranje studenata koji su na režimu finansiranja iz budžeta Republike Srbije i imaju prebivalište na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

Sredstva za dodelu stipendija utvrđuju se Odlukom o budžetu grada Kraljeva za kalendarsku godinu.

Član 3

Stipendije iz člana 1. ove odluke dodeljuju se na osnovu konkursa objavljenog u lokalnim sredstvima javnog informisanja.

Za svaku školsku godinu raspisuje se novi konkurs i vrši raspodela stipendija.

Član 4

Pravo iz člana 1. ove odluke ostvaruju redovni studenti, državljani Republike Srbije, koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Kraljeva najmanje tri godine pre raspisivanja konkursa, pohađaju prvi ili drugi stepen studija, počev od druge godine osnovnih studija, sa prosečnom ocenom iznad 8,50 i pod uslovom da nijedna godina nije obnovljena.

Pravo na studentsku stipendiju nema student koji je pravo na studentsku stipendiju ostvario u skladu sa odlukom nadležnog ministarstva za školsku godinu za koju grad Kraljevo raspisuje konkurs za dodelu stipendija.

Član 5

Stipendija se isplaćuje preko poslovne banke u deset mesečnih rata.

Član 6

Broj korisnika i iznos po korisniku utvrđuju se posebnom odlukom gradonačelnika grada Kraljeva.

Član 7

O dodeli stipendija odlučuje Komisija za dodelu stipendija (u daljem tekstu: Komisija), na osnovu merila i kriterijuma utvrđenih ovom odlukom.

Komisija ima predsednika i šest članova koje imenuje gradonačelnik grada Kraljeva posebnim rešenjem.

Za člana Komisije obavezno se imenuje jedan član Gradskog veća grada Kraljeva.

Član 8

Komisija početkom kalendarske godine raspisuje konkurs za dodelu stipendija.

Konkursom se oglašavaju uslovi za dodelu stipendije, broj stipendista, visina stipendije, potrebna dokumenta i rokovi za prijavu na konkurs.

Član 9

Redosled studenata za dodelu stipendije utvrđuje se na osnovu postignutog proseka ocena iz prethodnih godina studija, u skladu sa članom 4. ove odluke.

U slučaju kada više kandidata imaju isti prosek ocena, redosled studenata za dodelu stipendija utvrđuje se na taj način da prednost imaju studenti sa nižim prosekom primanja po članu domaćinstva.

U slučaju podudarnosti uslova iz stava 2. ovog člana, prednost imaju studenti koji nisu bili korisnici stipendije iz ove odluke.

Član 10

Protiv odluke Komisije može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva u roku od osam dana od dana donošenja odluke Komisije.

Prilikom odlučivanja po žalbi u glasanju ne učestvuje član Gradskog veća koji je član Komisije.

Član 11

Stipendija se dodeljuje bez obaveze vraćanja.

Član 12

Korisniku stipendije obustavlja se isplata stipendije za tekuću godinu u sledećim slučajevima:

- ako mu prestane državljanstvo Republike Srbije,

- ako promeni prebivalište van teritorije grada Kraljeva,

- ako se utvrdi da je stipendija dodeljena na osnovu netačno prikazanih podataka i

- ako se utvrdi da je student napustio redovno školovanje.

Član 13

Ukoliko u toku korišćenja prava na stipendiju nastupe promene (prestanak državljanstva, promena prebivališta, napuštanje redovnog školovanja...), korisnik stipendije je u obavezi da nastalu promenu prijavi odmah, a najkasnije u roku od 10 dana od nastanka promene, kako bi se izvršila obustava isplate stipendije. Neosnovano isplaćen iznos stipendije korisnik je dužan da vrati u budžet grada Kraljeva.

Korisnik prava iz ove odluke koji je ostvario pravo na osnovu netačno prikazanih podataka dužan je da nadoknadi štetu.

Član 14

O sprovođenju ove odluke staraće se Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva, koje u svakom trenutku može i da izvrši proveru ispunjenosti okolnosti predviđenih članom 12. ove odluke.

Član 15

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o stipendiranju studenata grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 21/13).

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".