POSLOVNIK

O RADU SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 4/2008, 20/2011 i 25/2016 - dr. poslovnik)

Čl. 1-27*

(Prestalo da važi)

Stalna radna tela Skupštine

Član 28

Stalna radna tela Skupštine su:

1. Administrativno-mandatska komisija,

2. Komisija za izbor i imenovanja,

3. Komisija za Statut i upravu,

4. Komisija za društveno-ekonomski razvoj, privredu i finansije,

5. Komisija za društvene delatnosti,

6. Komisija za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti,

7. Komisija za rad i razvoj mesnih zajednica,

8. Komisija za poljoprivredu i razvoj sela,

9. Komisija za zaštitu i unapređenje životne sredine,

10. Komisija za predstavke i pritužbe,

11. Komisija za nagrade i priznanja,

12. Komisija za utvrđivanje predloga naziva ulica, trgova, zaselaka i delova naseljenih mesta,

13. Komisija za stambene odnose,

14. Komisija za odnose sa verskim zajednicama,

15. Komisija za borbu protiv korupcije,

16. Komisija za socijalna pitanja.

Član 29

Administrativno-mandatska komisija odlučuje o pojedinačnim pravima izabranih lica (predsednika Skupštine, zamenika predsednika Skupštine, gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, članova Gradskog veća i zaštitnika građana) i postavljenih lica (sekretara Skupštine, zamenika sekretara Skupštine, načelnika Gradske uprave, zamenika načelnika Gradske uprave, javnog pravobranioca Grada i zamenika javnog pravobranioca Grada), u okviru radno-pravnog statusa, u skladu sa zakonom, Statutom i odlukama organa Grada.

Ova komisija razmatra i da li su ispunjeni uslovi za prestanak mandata odbornika i o tome obaveštava Izbornu komisiju grada Kraljeva.

Odluke Komisije donete u stvarima iz stava 1. ovog člana su konačne.

Komisija ima predsednika i šest članova.

Član 30

Komisija za izbor i imenovanja razmatra pitanja kadrovske politike i predlaže Skupštini donošenje rešenja u vezi sa izborom, imenovanjem i razrešenjem iz nadležnosti Skupštine u svim slučajevima gde se izbor, imenovanje i razrešenje ne vrše po posebnom postupku propisanom Statutom i ovim Poslovnikom.

Komisija ima predsednika i šest članova.

Član 31

Komisija za Statut i upravu daje mišljenje o predlogu Statuta, njegovoj izmeni i dopuni.

Komisija za Statut i upravu prati sprovođenje Statuta i daje predlog tumačenja njegovih odredbi, a razmatra i pitanja vezana za promenu statuta preduzeća, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Grad i o tome dostavlja Skupštini svoje mišljenje.

Ova Komisija utvrđuje predlog Poslovnika o radu Skupštine grada Kraljeva, odnosno predlog o izmeni i dopuni ovog akta.

Ova Komisija takođe razmatra pitanja organizacije rada uprave, ostvarivanja sloboda, prava i dužnosti građana i daje mišljenje o predlogu odluke o organizaciji gradske uprave.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Član 32

Komisija za društveno-ekonomski razvoj, privredu i finansije razmatra programe razvoja delatnosti za koje je nadležna Skupština, budžet, odluku o završnom računu budžeta i druga ekonomsko-finansijska pitanja, predlaže Skupštini donošenje odgovarajućih odluka i daje mišljenje o predlozima drugih ovlašćenih predlagača.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Član 33

Komisija za društvene delatnosti razmatra godišnje programe i izveštaje ustanova i drugih društvenih organizacija osnovnog i srednjeg obrazovanja, kulture, sporta, zdravstva, društvene brige o deci, socijalne zaštite, informisanja, i to u delu koji predstavlja opšti društveni interes, te se kao takav finansira iz budžeta Grada.

Komisija razmatra predlog budžeta opštine, posebno u delu koji se odnosi na finansiranje programa društvenih delatnosti, a svoje mišljenje, stavove, zaključke i sugestije dostavlja Skupštini radi donošenja odgovarajućih odluka.

Komisija razmatra i druga pitanja iz svoje nadležnosti koja su obuhvaćena programom rada Skupštine i o njima daje svoje mišljenje, a može i sama predlagati Skupštini razmatranje pojedinih tema ili problema u društvenim delatnostima uopšte, ili u nekoj posebnoj oblasti, ustanovi i drugoj društvenoj organizaciji.

Komisija je dužna da razmatra eventualne prigovore ustanova i drugih društvenih organizacija čije programe finansira opština iz svog budžeta, a koji se odnose na realizaciju usvojenog programa i finansijskog plana određene delatnosti, ustanove ili organizacije, i da o tome obavesti Skupštinu.

Komisija ima predsednika i osam članova, s tim da u njoj svaka oblast ima svog predstavnika (osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, kultura, sport, zdravstvo, društvena briga o deci, socijalna zaštita i informisanje).

Član 34

Komisija za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti razmatra pitanja iz oblasti urbanizma, stambeno-komunalnih delatnosti i korišćenja i uređenja građevinskog zemljišta, predlaže Skupštini donošenje odgovarajućih odluka i daje mišljenje o predlozima drugih ovlašćenih predlagača.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Član 35

Komisija za rad i razvoj mesnih zajednica razmatra pitanja obrazovanja mesnih zajednica i usklađivanja odnosa u mesnim zajednicama; usmerava, kontroliše i podstiče rad mesnih zajednica, razmatra i druga pitanja od interesa za građane u mesnim zajednicama; predlaže Skupštini donošenje odgovarajućih odluka i daje mišljenje o predlozima drugih ovlašćenih predlagača.

Komisija ima predsednika i šest članova.

Član 36

Komisija za poljoprivredu i razvoj sela razmatra pitanja iz oblasti poljoprivrede i razvoja sela, predlaže Skupštini donošenje odgovarajućih odluka i daje mišljenje o predlozima drugih ovlašćenih predlagača.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Član 37

Komisija za zaštitu i unapređenje životne sredine prati i pretresa pitanja vezana za ekologiju i aktivnosti na planu sprečavanja zagađivanja životne sredine, predlaže Skupštini donošenje odgovarajućih odluka i daje mišljenje o predlozima drugih ovlašćenih predlagača.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Član 38

Komisija za predstavke i pritužbe razmatra predstavke i pritužbe koje građani upućuju Skupštini, gradonačelniku i Gradskom veću, kao i predstavke ustupljene od strane republičkih organa, ispituje njihovu osnovanost i predlaže Skupštini donošenje odgovarajuće odluke, kao i mere koje treba preduzeti u cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u radu skupštinskih organa i drugih organa Grada.

U postupku razmatranja predstavki i pritužbi, ova Komisija pribavlja izveštaje od organa i organizacija na koje se navedeni podnesci odnose, u roku koji sama određuje.

Ako organ ili organizacija iz prethodnog stava ne dostave izveštaj u određenom roku, Komisija o tome obaveštava Skupštinu, odnosno organ koji je ustupio predstavku.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Član 39

Komisija za nagrade i priznanja razmatra predloge za nagrade, pohvale i druga priznanja, stara se o njihovom uručenju, obezbeđuje odgovarajući publicitet u sredstvima javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način, vrši druge poslove koji se odnose na nagrade i priznanja koje dodeljuje Skupština, predlaže Skupštini donošenje odgovarajućih odluka i daje mišljenje o predlozima drugih ovlašćenih predlagača.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Član 40

Komisija za utvrđivanje predloga naziva ulica, trgova, zaselaka i delova naseljenih mesta, utvrđuje predloge naziva ulica, trgova, zaselaka i delova naseljenih mesta na teritoriji grada Kraljeva, predlaže Skupštini donošenje odgovarajućih odluka i daje mišljenje o predlozima drugih ovlašćenih predlagača.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Član 41

Komisija za stambene odnose rešava stambene potrebe boraca i ratnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, stambene potrebe lica koja se iseljavaju iz nehigijenskih stanova i zgrada sklonih padu, stambene potrebe lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana i drugih lica čije rešavanje stambenih potreba nije obuhvaćeno Uredbom o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini, predlaže Skupštini donošenje odgovarajućih odluka i daje mišljenje o predlozima drugih ovlašćenih predlagača.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Član 42

Komisija za odnose sa verskim zajednicama prati i razmatra pitanja odnosa Skupštine sa verskim zajednicama, vrši druge poslove iz oblasti odnosa sa verskim zajednicama, predlaže Skupštini donošenje odgovarajućih odluka i daje mišljenje o predlozima drugih ovlašćenih predlagača.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Član 43

Komisija za borbu protiv korupcije prati i razmatra stanje i pojavu korupcije u svim oblastima društvenog života i sagledava aktivnosti u borbi protiv korupcije, predlaže Skupštini mere koje treba preduzeti i prati njihovo sprovođenje, i daje inicijative za donošenje propisa, programa i drugih akata i mera u ovoj oblasti.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Član 44

Komisija za socijalna pitanja razmatra pitanja iz oblasti socijalne politike i socijalne sigurnosti građana, i u realizaciji svojih zadataka ostvaruje tesnu saradnju sa institucijama iz oblasti socijalne zaštite, predlaže Skupštini donošenje odgovarajućih odluka i mera za prevazilaženje problema.

Komisija ima predsednika i šest članova.

Čl. 45-91*

(Prestalo da važi)

Napomene

* Danom stupanja na snagu Poslovnikа o radu Skupštine grada Kraljeva ("Sl. list grada Kraljeva", br. 25/2016), odnosno 10. septembra 2016. godine, prestao je da važi Poslovnik o radu Skupštine grada Kraljeva ("Sl. list grada Kraljeva", br. 4/2008 i 20/2011) osim odredaba čl. 28-44. koje se odnose na stalna radna tela Skupštine i koje će se primenjivati do stupanja na snagu novog Statuta grada Kraljeva