DEKLARACIJA

"JAKA OBNOVLJENA REGIONALNA POLITIKA ZA SVE REGIJE NAKON 2020. GODINE"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 51/2016)

"Mi, regioni i lokalni entiteti Evrope, odgovorni smo za izradu i implementaciju strategija razvoja, pružanje usluga građanima, kao i za sprovođenje potrebnih reformi kako bismo pripremili naše teritorije za budućnost. I pored toga što smo duboko povezani sa osnovnim načelima regionalne politike Evropske unije, smatramo da je potrebno još mnogo učiniti kako bi se postigla privredna, društvena i teritorijalna kohezija u Evropi. Imajući u vidu krize koje prete samoj srži evropskog projekta, ovi ciljevi postaju relevantniji više nego ikad do sad.

Mi jesmo, a želimo i da ostanemo ključni partneri evropskih institucija, te da budemo uključeni u pripremanje nove regionalne politike koja će odgovoriti na glavne izazove sa kojima se Evropa suočava danas i sa kojima će se suočavati u budućnosti. Stoga smo mi, regije i lokalni entiteti Evrope, spremni da damo svoj doprinos procesu preoblikovanja Evropske regionalne politike nakon 2020. Odlučni smo u nameri da pružimo konkretan i inovativan doprinos različitim elementima rasprave, uključujući pojednostavljivanje, fleksibilnost, procenu učinka na osnovu rezultata, kao i vezu sa evropskim semestrom."

Iz tih razloga, mi, dole potpisani regioni, usvajamo sledeću deklaraciju:

Demokratski legitimitet Evropske unije izgrađen je na načelima supsidijarnosti i proporcionalnosti, koji nalažu da se odluke donose što je moguće bliže građanima. Koheziona politika je jedna od glavnih evropskih politika i ona ta načela u potpunosti obuhvata kroz zajedničko upravljanje na više nivoa, partnerstvo, solidarnost, saradnju i sporazume zasnovane na lokalnim činjenicama i posebnostima. U fokusu kohezione politike su ljudi, dok su njeni instrumenti prilagođeni tome da regionima i gradovima omoguće da doprinose ciljevima Evropske unije u skladu sa svojom specifičnom situacijom i potrebama. Neophodno je da regionalni i lokalni akteri budu istinski uključeni u evropske politike i inicijative da bi one bile relevantne i uspešne. Koheziona politika je ključna za stabilno i pouzdano planiranje i stavljanje dugoročnih investicija u strateške prioritete EU, kao što su istraživanje, inovacije, obnovljivi izvori energije, mala i srednja preduzeća, konkurentnost, stvaranje radnih mesta itd. Rezultati kohezione politike su jedni od najlakše merljivih među strateškim smernicama EU.

Politika za sve regione u Evropi

Koheziona politika spaja sve regione u Evropi i stoga pomaže kako proces izjednačavanja tako i umanjivanje ekonomskih razlika unutar i između regiona, dok im istovremeno omogućava da postignu zajedničke evropske ciljeve. U tom smislu, Koheziona politika mora nastaviti da deluje u svim regionima u periodu nakon 2020. godine.

Dovoljno finansijskih sredstava za sve

Preduslov za dobijanje verodostojnih rezultata širom Evropske unije je dodela dovoljne količine budžetskih sredstava. Imajući na umu društveno-ekonomske i ekološke izazove koji i dalje postoje u Evropskoj uniji, dodela bespovratnih sredstava mora ostati glavni finansijski instrument za sve regione. Takođe, regioni bi trebalo da su u mogućnosti da koriste finansijske instrumente kada im je to potrebno.

Ne bi trebalo dovoditi u pitanje odvajanje najveće količine finansijskih sredstava manje razvijenim regionima. Istovremeno, od velike je važnosti podržati regione u tranziciji u njihovim nastojanjima ka daljem razvoju i omogućiti razvijenijim regionima da konsoliduju i ojačaju svoja dostignuća uz dovoljna sredstava. Primećeno je da razvijeniji regioni olakšavaju i aktiviraju dinamičke procese razvoja u svim regionima.

Evropska teritorijalna saradnja kao ključni element

Povezivanjem aktera iz različitih država članica i regiona, prekogranična, transnacionalna i međuregionalna saradnja daje suštinski doprinos napretku Evrope i njenim građanima i obezbeđuje jasno vidljivu evropsku dodatnu vrednost. Zato bi ovu sveobuhvatnu politiku teritorijalne saradnje trebalo dalje jačati i finansirati sa dovoljnom količinom sredstava.

Pristup koji se zasniva na realnom stanju u regionima

Fleksibilniji pristup koji odražava različite vrste finansijskih mera mora biti zagarantovan kako bi se brzo odgovaralo na potrebe i izazove i postigla efikasnost i valjanost. Pojednostavljivanje je preduslov za postizanje rezultata. Mora biti pronađena srazmerna ravnoteža između administrativnog pritiska i količine institucionalne podrške. Regionalne politike zahtevaju fleksibilnost kako bi se mogle obuhvatiti raznovrsne potrebe regiona u pripremanju i sprovođenju projekata. Trebalo bi uspostaviti novi oblik partnerstva koji se zasniva na poverenju između regiona, država članica i institucija EU kako bi se politike što efikasnije sprovodile.

Mi, regioni i lokalni subjekti Evrope, pozivamo evropske institucije, kao i države članice da razmotre ovu zajedničku poziciju prilikom oblikovanja buduće kohezione politike nakon 2020 godine.

Deklaracija stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".