UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA INOVACIONE DELATNOSTI ZA 2016. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 80/2016)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program inovacione delatnosti za 2016. godinu.

Član 2

Program iz člana 1. ove uredbe odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3

Ministar nadležan za inovacionu delatnost, u skladu sa zakonom, propisaće način realizacije programa iz člana 1. ove uredbe, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 4

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
INOVACIONE DELATNOSTI ZA 2016. GODINU

Radi pružanja podrške razvoju ili značajne izmene postojećih inovacionih proizvoda i usluga, radi podsticanja primene i komercijalizacije naučnoistraživačkih rezultata, kao i radi pružanja podrške korišćenju savremenih tehnologija i izgradnji infrastrukture inovacionih organizacija u 2016. godini, utvrđuje se program inovacione delatnosti, i to:

PROGRAM FINANSIRANJA INOVACIONIH PROJEKATA KOJI ZA REZULTAT IMAJU RAZVIJEN KOMERCIJALNO VERIFIKOVAN PROIZVOD, UKLJUČUJUĆI SOFTVER, PROCES, TEHNOLOGIJU ILI USLUGU

Program podstiče registrovane subjekte inovacione delatnosti da u saradnji sa privrednim društvima i inovacionim klasterima, doprinesu razvoju komercijalno verifikovanih proizvoda, uključujući i softver, proces, tehnologiju ili uslugu koji će imati konkurentna svojstva. Prioritet u realizaciji ovog programa imaće projekti koji obezbeđuju viši stepen učešća vanbudžetskih ulaganja u ceni projekta, kroz novčanu participaciju, opremanje, ulaganje Know-how, infrastrukturne i stručne usluge i dr.

Način realizacije programa utvrđuje ministar nadležan za inovacionu delatnost, u skladu sa zakonom.

Program se realizuje putem javnog poziva za prijavu inovacionih projekata. Javni poziv se raspisuje u skladu sa uslovima konkurisanja i kriterijumima za izbor realizatora projekata koji se finansiraju iz budžetskih sredstava i fondova sa većinskim državnim vlasništvom a finansira se u skladu sa zakonom kojim se uređuje državna pomoć male vrednosti (de minimis), kao i podzakonskim propisima i drugim opštim aktima donetim radi njegovog izvršavanja. Programom se ravnopravno podstiču subjekti inovacione delatnosti iz javnog i privatnog sektora.

Odluku o projektu koji će imati prioritet u realizaciji ovog programa jer obezbeđuje visok stepen učešća vanbudžetskih ulaganja u ceni projekta, kroz novčanu participaciju, opremanje, ulaganje know-how, infrastrukturne i stručne usluge i dr. donosi ministar nadležan za inovacionu delatnost na osnovu obrazloženog predloga posebne komisije.

Sredstva budžeta Republike Srbije po ovom programu koriste se u skladu sa zakonom.

Rok za realizaciju programa je 31. decembar 2016. godine.