ODLUKA
O DODELI POMOĆI MALE VREDNOSTI PRIVREDNIM SUBJEKTIMA NA TERITORIJI GRADA PIROT

("Sl. list grada Niša", br. 110/2016)

Član 1

Ovom odlukom odobravaju se posebne pogodnosti privrednim subjektima pri:

• izgradnji objekata,

• eksploataciji novoizgrađenih objekata.

Član 2

Davalac pomoći male vrednosti privrednim subjektima na teritoriji grada Pirota je Grad Pirot (u daljem tekstu: Davalac), i ona spada u državnu pomoć male vrednosti "De minimis".

Član 3

Cilj dodele ove pomoći je unapređenja ekonomskog razvoja grada Pirota i smanjenje stope nezaposlenosti kao i unapređenje razvoja preduzetništva.

Član 4

Pomoć se dodeljuje privrednim subjektima registrovanim na teritoriji grada Pirota (u daljem tekstu: Korisnici) koji unapred nisu poznati u vidu šeme za dodelu državne pomoći.

Član 5

Pomoć se dodeljuje privrednim subjektima rešenjem Davaoca o dodeli pomoći male vrednosti privrednim subjektima registrovanim na teritoriji grada Pirota.

Član 6

Pomoć se može dodeliti u bilo kom periodu važenja ove odluke, na rok od tri uzastopne fiskalne godine.

Član 7

Područje primene ove odluke je teritorija celog grada Pirota.

Član 8

Ukupna vrednost "De minimis" državne pomoći koju Korisnici mogu da dobiju, određena je članom 95. Uredbe i ona se kumulira sa drugim državnim pomoćima pri čemu ta vrednost ne može preći iznos od 23 miliona dinara dodeljenih u tekućoj fiskalnoj godini, kao i u prethodne dve fiskalne godine po istom osnovu

Član 9

Gornja granica "De minimis" državne pomoći iz člana 95. Uredbe primenjuje se bez obzira na instrument dodele pomoći ili na cilj koji se želi ostvariti, ali i nezavisno od toga da li je davalac "De minimis" državne pomoći Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Član 10

Davalac će obavestiti svakog pojedinačnog Korisnika pomoći male vrednosti privrednim subjektima na teritoriji grada Pirota, o najvišem iznosu državne pomoći "De minimis" koji se dodeljuje u okviru ove šeme Rešenjem iz člana 5. ove Odluke.

Član 11

Pomoć se dodeljuje Korisnicima pri izgradnji novih proizvodnih objekata u vidu oslobađanja od plaćanja naknada, taksi i doprinosa:

1. Kod Gradske uprave Pirot ne plaćaju se:

a) sve administrativne naknade i lokalne komunalne takse koje se naplaćuju u postupku dobijanja odobrenja za izvođenje radova i upotrebne dozvole,

b) doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta,

c) naknada za uverenje o pravu preče gradnje;

2. Kod javnih komunalnih preduzeća ne plaćaju se:

a) naknada za izdavanje uslova za priključenje na komunalnu infrasrukturu,

b) naknada za izdavanje saglasnosti za priključenje na komunalnu infrastrukturu,

c) naknada za priključenje na komunalnu infrastrukturu (osim materijalnih troškova).

Na području lokacije Slobodne zone Pirot utvrđene rešenjima Vlade Republike Srbije o određivanju područja1 Slobodne zone Pirot, odredbe ove odluke važe za sve delatnosti.

___________
1 U skladu sa čl. 4. Zakona o slobodnim zonama ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006)

Član 12

Pomoć se dodeljuje Korisnicima kod eksploatacije objekta u vidu oslobađanja od plaćanja taksi i naknada za rok od tri godine od momenta izdavanja Rešenja o upotrebnoj dozvoli za novoizgrađene objekte i to:

1) Kod Gradske uprave Pirot ne plaćaju se lokalne komunalne takse,

2) Kod javnih komunalnih preduzeća plaća se polovina naknade za komunalne usluge prema važećoj ceni za industrijske objekte,

3) 50% poreza na imovinu kod Lokalne poreske administracije Gradske uprave Pirot.

Član 13

Pre dodele pomoći, Korisnik je dužan da u pisanoj formi, obavesti Davaoca o svakoj drugoj "De minimis" državnoj pomoći koja mu je dodeljena u tekućoj fiskalnoj godini i u prethodne dve fiskalne godine.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša", a primenjivaće se od 01. januara 2017. godine.

Član 15

Danom početka primene ove odluke prestaju da važe Odluke o odobrenju posebnih pogodnosti u granicama proširenja Slobodne zone Pirot Ibr.06/78-97 od 19.11.1997. godine sa dopunom od 22.10.2003. godine, Ibr.06/8-09 od 27.02.2009. godine i Ibr.06/82-11 od 12.10.2011. godine.