PRAVILNIK

O USLOVIMA ZA DODELU I KORIŠĆENJE SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA IZ FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 35/2016)

Opšte odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se uslovi koje moraju ispunjavati korisnici sredstava Fonda za zaštitu životne sredine grada Leskovca (u daljem tekstu: Fond), uslovi i način dodeljivanja sredstava, kriterijumi i merila za ocenjivanje zahteva za dodeljivanje sredstava, način praćenja namenskog korišćenja sredstava i ugovorenih prava i obaveza, kao i druga pitanja od značaja za dodeljivanje i korišćenje sredstava Fonda (u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 2

Korisnici sredstava Fonda su sva pravna lica (u daljem tekstu: Korisnici).

Član 3

Sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata iz Fonda koristiće se u skladu sa zakonom, Programom godišnjeg korišćenja sredstava Fonda, drugim strateškim dokumentima, akcionim i sanacionim planovima, a naročito za:

1) praćenje kvaliteta životne sredine;

2) izradu investicionih programa i projekata u oblasti zaštite i unapređenje životne sredine;

3) izradu naučno-istraživačkog programa, projekata, idejnih rešenja, studija i elaborata u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine;

4) izradu Programa zaštite životne sredine, akcionih i sanacionih planova i organizovanih akcija za zaštitu i unapređenje životne sredine;

5) izrada programa i projekata ekološke edukacije;

6) finansiranje ekološkog marketinga, časopisa, publikacija i drugih izdanja i propagandnih akcija na zaštiti i unapređenju životne sredine;

7) za obezbeđivanje sredstava za rad, najviše do 3% od odobrene godišnje aproprijacije za finansiranje i sufinansiranje projekata po Programu godišnjeg korišćenja sredstava Fonda;

8) sanaciju odlagališta otpada, podsticanje smanjenja nastajanja otpada, reciklažu i ponovnu upotrebu otpada;

9) zaštitu i očuvanje biodiverziteta;

10) unapređivanje i izgradnju infrastrukture za zaštitu životne sredine;

11) podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije.

Fond može učestvovati i u finansiranju i sufinansiranju programa, projekata i drugih aktivnosti na teritoriji grada Leskovca za namene iz stava 1. ovog člana, ako ih organizuju i finansiraju međunarodne organizacije, finansijske institucije i tela ili druga strana pravna lica.

Član 4

Programom godišnjeg korišćenja sredstava Fonda, koji se donose u skladu sa Nacionalnim programom zaštite životne sredine i drugim strateškim dokumentima u oblasti zaštite životne sredine, nakon ocene nadležne stručne službe, Gradske uprave za zaštitu životne sredine grada Leskovca, Predsednik budžetskog Fonda (u daljem tekstu: Predsednik) za svaku godinu predlaže finansijska sredstva, koja će se dodeljivati za finansiranje i sufinansiranje projekata pravnih lica iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine iz člana 3. ovog Pravilnika.

Član 5

Sredstva iz člana 4. ovog Pravilnika dodeljuju se na osnovu javnog konkursa. Nakon ocene nadležne stručne službe, Gradske uprave za zaštitu životne sredine grada Leskovca, a na predlog Predsednika, javni konkurs raspisuje Gradsko veće grada Leskovca, a najmanje jednom za tekuću budžetsku godinu. Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet strani grada Leskovca, ili u nekom od javnih glasila koje izlazi na teritoriji grada Leskovca.

Javnim konkursom se utvrđuju uslovi i kriterijumi za predmetni konkurs.

Akt o javnom konkursu sadrži:

- oblast/predmet javnog konkursa;

- učesnike koji imaju pravo učešća na konkursu;

- način prijavljivanja na konkurs; obrazac zahteva/prijave;

- potrebnu dokumentaciju koja se podnosi uz zahtev/prijavu;

- merila i kriterijume za odabir projekata i dodelu sredstava;

- rok i adresu za podnošenje zahteva/prijave na konkurs.

Član 6

Korisnici sredstava Fonda iz člana 2. ovog pravilnika moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) da imaju status pravnog lica;

2) da imaju sedište, odnosno prebivalište na teritoriji grada Leskovca;

3) da podnesu zahtev/prijavu za finansiranje i sufinansiranje projekata;

4) da sa Fondom zaključe ugovor o korišćenju sredstava i

5) da ispune ostale uslove propisane javnim konkursom Fonda.

Zahtev/prijava za finansiranje i sufinansiranje projekata

Član 7

Zahtev/prijava na konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata podnosi se Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine grada Leskovca, na propisanom obrascu, koji je sastavni deo konkursa i nalazi se na internet stranici grada Leskovca, a preko pisarnice Skupštine grada Leskovca ili Gradskog uslužnog centra, ili se šalje poštom u zatvorenoj koverti sa naznakom "za konkurs".

Uz zahtev/prijavu se obavezno prilaže dokumentacija koja je od značajna za ocenu u skladu sa uslovima i kriterijumima javnog konkursa i ona čini sastavni deo zahteva/prijave.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine grada Leskovca prima i obrađuje zahteve/prijave pravnih lica za korišćenje sredstava Fonda za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 8

Zahtev/prijava za finansiranje i sufinansiranje projekta sadrži:

- podatke o podnosiocu zahteva/prijave;

- naziv i opis projekta;

- podatke o rukovodiocu projekta koji je neposredno zadužen za realizaciju;

- ukupnu procenjenu vrednost projekta i učešće Fonda u finansiranju i sufinansiranju projekta;

- svrhu i ciljeve projekta;

- pregled osnovnih aktivnosti u projektu;

- podatke o stepenu spremnosti projekta i analizu potencijalnih rizika;

- informacije o nabavkama koje su potrebne za sprovođenje projekta;

- vreme potrebno za realizaciju projekta;

- rezultate i efekte koji se očekuju.

Zahtev/prijava za finansiranje i sufinansiranje projekta može da sadrži i druge elemente, zavisno od specifičnosti određenih projekta.

Član 9

Sopstvena sredstva korisnika za finansiranje i sufinansiranje projekata mogu biti:

- novčana sredstva korisnika;

- osnovna sredstva korisnika, ljudski resursi, itd. koji se koriste radi realizacije projekata;

- sredstva obezbeđena putem kredita i na drugi način u skladu sa zakonom;

- novčana sredstva drugih pravnih lica koja učestvuju u finansiranju projekata.

Ocenjivanje i izbor projekata po konkursu

Član 10

Postupak po javnom konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz Fonda, sprovodi Komisija za izbor projekata pravnih lica iz oblasti zaštite i unapređenje životne sredine (u daljem tekstu: Komisija), čije članove predlaže Predsednik, koji tom prilikom uzima u obzir profesionalnu delatnost i postignute rezultate imenovanih lica u oblasti zaštite životne sredine.

Komisiju iz stava 1. ovog člana čine predsednik i četiri člana, a obrazuje je Gradsko veće grada Leskovca.

Član 11

Ocenjivanje projekata vrši se sa aspekta značaja projekata za zaštitu, očuvanje, održivo korišćenje i unapređenje životne sredine i ispunjenosti ostalih ciljeva utvrđenih Zakonom o zaštiti životne sredine, Programom godišnjeg korišćenja sredstava Fonda i posebnim propisima.

Prilikom ocenjivanja projekata naročito se uzima u obzir opšti uticaj i značaj projekata za životnu sredinu, finansijski kriterijumi i kvalitet projekata.

Član 12

Za ocenu projekata prema kriterijumima predmetnog konkursa koristi se skala od 0 do 5 poena za svaki kriterijum pojedinačno.

Svaki član komisije dodeljuje bodove za svaki kriterijum pojedinačno.

Konačna ocena projekata predstavlja zbir bodova svih članova Komisije podeljen sa brojem članova Komisije.

U slučaju da dva ili više projekta dobiju isti broj bodova, a raspoloživa sredstva nisu dovoljna za njihovo finansiranje, sredstva će se dodeliti projektu koji će po oceni većine prisutnih članova Komisije, gde kvorum čine 3 (tri) člana od ukupnog broja, efikasnije ispuniti ciljeve konkursa.

Član 13

O radu Komisije sačinjava se Zapisnik, koji potpisuju predsednik i članovi komisije.

Komisija je u obavezi da donese obrazloženi predlog Odluke o izboru projekata za finansiranje ili sufinansiranje iz sredstava Fonda, a najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka konkursa.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja organ gradske uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine.

U svom radu Komisija primenjuje Poslovnik o radu Gradskog veća.

Član 14

Gradsko veće grada Leskovca donosi Odluku o izboru projekata za finansiranje i sufinansiranje iz oblasti zaštite životne sredine, a na obrazloženi predlog Odluke, Komisije za izbor projekata.

Rezultati konkursa objavljuju se na zvaničnoj internet stranici grada Leskovca, ili u javnom glasilu koje izlazi na teritoriji grada Leskovca.

Član 15

Dodeljena sredstva Fonda prenose se podnosiocima izabranih projekata, a na osnovu zaključenih Ugovora o realizovanju odobrenih projekata između podnosioca i gradonačelnika, ili lica koje on ovlasti.

Ugovorom se uređuju prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, način realizovanja projekta, kao i način izveštavanja o namenskom trošenju sredstava Fonda.

Član 16

Podnosioci odobrenih projekata su dužni da finansijska sredstva Fonda koriste isključivo za namene za koje su dodeljene u okviru realizacije projekata.

Nenamensko trošenje sredstava iz stava 1. ovog člana, ima za posledicu povraćaj sredstava i neodobravanje sredstava u narednoj godini.

Član 17

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. glasniku grada Leskovca".