ODLUKA

O SPROVOĐENJU AKCIJE UKLJUČIVANJA GRAĐANA U BUDŽETSKI PROCES I PRIPREME GRAĐANSKOG BUDŽETA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 14-II/2016)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se obaveza sprovođenja postupka uključivanja građana u proces donošenja Odluke o budžetu Grada Sremska Mitrovica i obaveza pripreme Građanskog vodiča kroz budžet.

Uključivanje građana u budžetski proces

Član 2

Uključivanje građana u budžetski proces vrši se kroz sledeće aktivnosti gradskih uprava:

1. Redovno informisanje javnosti o svim koracima u pripremanju budžeta i to: najava anketiranja građana, prosleđivanje informacija medijima, postavljanje informacija na zvaničnom veb-sajtu grada (i na društvenim mrežama) i organizacija gostovanja predstavnika grada u medijima;

2. Priprema upitnika i organizacija anketiranja građana o budžetskim prioritetima u trenutku kada otpočne budžetski proces;

3. Organizacija Lokalnog budžetskog foruma na kome se predstavljaju rezultati ankete i Nacrt budžeta, i razgovara o pojedinim segmentima budžeta (javna rasprava na temu budžetskih prihoda, lokalnog ekonomskog razvoja i zapošljavanja, poljoprivrede, obrazovanja, kulture i drugim temama);

4. Zaključci sa Lokalnog budžetskog foruma, kao i rezultati analize upitnika/ankete sastavni su deo obrazloženja nacrta/predloga Odluke o budžetu grada;

5. Sakupljanje predloga nevladinih organizacija, korisnika dotacija Grada Sremska Mitrovica.

Član 3

Za sprovođenje aktivnosti uključivanja građana u budžetski proces zadužuju se gradske uprave, Služba za odnose sa javnošću u saradnji sa Kabinetom Gradonačelnika grada i druge službe. Gradska uprava za budžet i lokalni ekonomski razvoj priprema, spisak budžetskih prioriteta iz Strategije razvoja Grada Sremska Mitrovica i Plana kapitalnih investicija, prezentacije za Lokalni budžetski forum, formuliše zaključke sa Lokalnog budžetskog foruma i obavlja druge stručno finansijske poslove.

Služba za odnose sa javnošću u saradnji sa Kabinetom gradonačelnika Grada Sremska Mitrovica priprema materijale za anketiranje, obaveštava javnost o svim koracima akcije uključivanja građana u budžetski proces kroz medije i kroz vesti na internet stranicama grada, organizuje i sprovodi anketu i Lokalni budžetski forum, organizuje gostovanje predstavnika grada u medijima, sprovodi postupak izrade prezentacije za Lokalni budžetski forum uz podršku Gradske uprava za budžet i lokalni ekonomski razvoj i obavlja druge aktivnosti neophodne za sprovođenje akcije uključivanja javnosti u budžetski proces.

Gradske uprave u čijoj nadležnosti je davanje dotacija Grada Sremska Mitrovica su dužne prikupiti predloge od strane korisnika dotacija.

Građanski vodič budžeta

Član 4

Posle usvajanja Odluke o budžetu od strane Skupštine grada Sremska Mitrovica, Gradska uprava za budžet i lokalni ekonomski razvoj je u obavezi da pripremi Građanski vodič kroz budžet.

Građanski vodič kroz budžet je jednostavniji prikaz Odluke o budžetu, koji se priprema sa ciljem da se prihodi i rashodi budžeta Grada Sremska Mitrovica predstave na način koji omogućava šire razumevanje i prihvatanje od strane građana, medija i drugih zainteresovanih organizacija i pojedinaca.

Građanski vodič kroz budžet odobrava Gradsko veće.

Krajnji rok za pripremu Građanskog vodiča kroz budžet je 60 dana od dana usvajanja Odluke o budžetu na sednici Skupštine grada.

Služba za odnose sa javnošću postavlja Građanski vodič kroz budžet na sajt grada, vrši distribuciju štampane verzije i obavlja druge aktivnosti neophodne za što širu informisanost građana o budžetu Grada Sremska Mitrovica.

Član 5

Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".