ODLUKA

O JAVNOJ RASVETI

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 14-II/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o javnoj rasveti (u daljem tekstu: odluka) regulišu se uslovi za vršenje poslova javne rasvete, a naročito poveravanje poslova javne rasvete, redovno održavanje javne rasvete, redovno snabdevanje električnom energijom.

Javna rasveta

Član 2

Pod javnom rasvetom, u smislu odredaba ove odluke, podrazumeva se sistem objekata, instalacija i uređaja za osvetljavanje javnih površina.

Kao javne površine, u smislu odredaba ove odluke, podrazumevaju se: ulice, trgovi, mostovi, pešačke površine pored stambenih i drugih objekata, parkovi, parkinzi i zelene površine u stambenim naseljima, dekorativna (fasadna) rasveta verskih objekata i institucija, objekti za rekreaciju koji se nalaze u javnoj svojini, groblja, uređena rečna obala i druge površine na kojima je predviđena izgradnja javne rasvete.

Poslovi javne rasvete

Član 3

Pod poslovima javne rasvete, u smislu odredaba ove odluke, podrazumevaju se: izgradnja i rekonstrukcija objekata i instalacija, njihovo redovno održavanje i redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu.

II NAČIN VRŠENJA POSLOVA JAVNE RASVETE

Poveravanje poslova

Član 4

Poslovi izgradnje i rekonstrukcije objekata i instalacija javne rasvete i redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu, kao i poslovi redovnog održavanja javne rasvete na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, poveravaju se Gradskoj upravi za infrastrukturu i imovinu (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Programi

Član 5

Poslovi izgradnje i rekonstrukcije objekata i instalacija javne rasvete, poslovi redovnog održavanja javne rasvete, kao i redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, vrše se u skladu sa Programom koji je sastavni deo godišnjeg Programa rada Gradske uprave.

Ukoliko Mesne zajednice učestvuju u finansiranju poslova izgradnje i rekonstrukcije objekata i instalacija javne rasvete ili poslova redovnog održavanja javne rasvete, sredstva za navedene poslove se planiraju godišnjim Programom Mesne zajednice.

Član 6

Pod redovnim održavanjem javne rasvete podrazumeva se održavanje objekata, instalacija i uređaja za javnu rasvetu u ispravnom stanju za njeno funkcionisanje.

Isključivo pravo izvođenja radova na redovnom održavanju javne rasvete ima JKP "Komunalije".

Redovno održavanje javne rasvete reguliše se Ugovorom koji zaključuju Gradska uprava i JKP "Komunalije", na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Redovno snabdevanje

Član 7

Pod redovnim snabdevanjem električnom energijom za javnu rasvetu, podrazumeva se redovna isporuka električne energije.

Redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu reguliše se Ugovorom koji zaključuju nadležna Elektrodistribucija i Gradska uprava, na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana bliže se uređuje način snabdevanja, rokovi plaćanja, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje javne rasvete.

Zabranjene radnje

Član 8

Zabranjeno je neovlašćeno:

- uklanjanje i rušenje objekata i instalacija javne rasvete;

- priključivanje na objekte i instalacije javne rasvete;

- postavljanje reklamnih panoa, pričvršćivanje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javne rasvete;

- prljanje i na drugi način oštećivanje objekata i instalacija javne rasvete.

III NADZOR

Član 9

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši gradska uprava nadležna za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove Grada Sremska Mitrovica.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši komunalni inspektor.

Na rešenje komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Sremska Mitrovica u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba izjavljena na rešenje komunalnog inspektora ne zadržava njegovo izvršenje.

Član 10

Kontrolu i održavanje komunalnog reda u ovoj oblasti obavlja komunalna policija.

Komunalni policajac je ovlašćen da u vršenju komunalno policijskih poslova, prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje komunalnog reda propisanog ovom Odlukom;

- uspostavlja narušeni red primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom;

- izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, u skladu sa odredbama ove odluke i zakona o prekršajima;

- preduzima druge mere u skladu sa svojim ovlašćenjima propisanim zakonom.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 11

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Grad Sremska Mitrovica - Gradska uprava za infrastrukturu i imovinu, odnosno Mesna zajednica, ako ne održava objekte i instalacije javne rasvete u ispravnom stanju u skladu sa programom iz člana 5. ove odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u Gradskoj upravi za infrastrukturu i imovinu, odnosno u Mesnoj zajednici.

Član 12

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako se neovlašćeno priključuje na objekte i instalacije javne rasvete (član 8. stav 1. alineja 2.).

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 13

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) uklanja, ruši, prlja i na drugi način oštećuje objekte i instalacije javne rasvete (član 8. stav 1. alineja 1. i 4.);

2) postavlja reklamne panoe, vrši pričvršćivanje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javne rasvete (član 8. stav 1. alineja 3.).

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 40.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o javnoj rasveti ("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 2/2013 i 4/2014).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".