ODLUKA

O USLOVIMA I MERAMA ZA UKLANJANJE OBJEKTA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 14-II/2016)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i mere koje je potrebno sprovesti i obezbediti u toku uklanjanja objekta, odnosno njegovog dela, koji predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja.

Član 2

Gradska uprava za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata, na zahtev vlasnika objekta, odnosno po službenoj dužnosti, odobriće, odnosno naložiti rešenjem uklanjanje objekta, odnosno njegovog dela, za koji je utvrdila da je usled dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njegova stabilnost i da predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja, pod uslovom da je prethodno utvrđeno da se neposredna opasnost ne može otkloniti rekonstrukcijom objekta, odnosno da naložena rekonstrukcija nije završena u utvrđenom roku.

Ispunjenost uslova iz stava 1. ovog člana utvrđuje se na osnovu nalaza građevinskog inspektora ili na osnovu nalaza ovlašćenog sudskog veštaka.

Član 3

Vlasnik objekta, uz zahtev za uklanjanje objekta odnosno njegovog dela prilaže:

1) dokaz o svojini na objektu,

2) glavni projekt rušenja u tri primerka,

3) šemu regulisanja saobraćaja u neposrednom okruženju objekta koji se ruši, overenu od strane lica saobraćajne struke sa odgovarajućom licencom,

4) dokaz da je rešeno pitanje smeštaja korisnika objekta, osim u slučaju kada se uklanjanje objekta odobrava na zahtev vlasnika, koji taj objekat koristi i

5) posebni uslovi, ako se radi o objektu čijim rušenjem bi bio ugrožen javni interes (zaštita postojeće komunalne i druge infrastrukture, zaštita kulturnog dobra, zaštita životne sredine i sl.).

Glavni projekat rušenja objekta obavezno sadrži uslove i mere za zaštitu susednih objekata i način isključenja objekta koji se ruši sa mreže komunalne i druge infrastrukture.

Saglasnost na šemu regulisanja saobraćaja daje Gradska uprava za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove, a u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita lokalnih puteva i ulica i propisima iz oblasti saobraćaja.

Član 4

Uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela, za koje je utvrđeno da predstavlja opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja može se pristupiti samo na osnovu dozvole o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela, osim u slučaju izvršenja inspekcijskog rešenja.

Član 5

U slučaju kada se rešenje iz člana 2. ove odluke donosi po službenoj dužnosti, Gradska uprava za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata, obezbediće na teret vlasnika objekta, izradu glavnog projekta rušenja i šemu regulisanja saobraćaja.

Član 6

Smeštaj korisnika objekta za koji je utvrđeno da zbog dotrajalosti ili većih oštećenja predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, susedne objekte i za bezbednost saobraćaja, obezbeđuje vlasnik objekta.

Član 7

Rešenje kojim se odobrava odnosno nalaže uklanjanje objekta, odnosno dela objekta, obavezno sadrži rok u kome se uklanjanje mora sprovesti i upozorenje da će se, u slučaju nepoštovanja određenog roka, uklanjanje sprovesti, na teret vlasnika objekta, prinudnim putem.

Član 8

U toku uklanjanja objekta, vlasnik objekta, odnosno dela objekta koji se ruši i izvođač radova na rušenju objekta dužni su da obezbede:

1)ograđivanje i vidno obeležavanje prostora na kome se sprovodi uklanjanje objekta odnosno dela objekta,

2) preduzimanje mera na smanjenju zagađenja u toku uklanjanja objekta, odnosno dela objekta (postavljanje zaštitnog platna, polivanje objekta i sl.),

3) sprovođenje mera zaštite susednih objekata,

4) svakodnevno odvoženje šuta i

5) obezbeđenje urednog odvijanja pešačkog i drugog saobraćaja i postavljanje propisane signalizacije i znakova upozorenja u skladu sa šemom regulisanja saobraćaja i posebnim propisima.

Po završenom uklanjanju objekta, odnosno dela objekta, vlasnik objekta koji je srušen, dužan je da izravna teren i okolinu dovede u uredno stanje, a sva oštećenja koja su nastala na javnoj površini ili komunalnoj infrastrukturi otkloni.

U slučaju da vlasnik objekta koji je srušen ne izvrši obavezu iz stava 2. ovog člana obaveza će biti izvršena prinudnim putem o trošku vlasnika.

Član 9

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove.

Inspekcijski nadzor nad izvršenjem ove odluke vrši građevinski inspektor, komunalni inspektor i saobraćajni inspektor, u okviru svojih nadležnosti.

Član 10

Kontrolu i održavanje komunalnog reda u skladu sa ovom odlukom obavlja Komunalna policija.

Član 11

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 300.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice - vlasnik objekta i izvođač radova na uklanjanju objekta, odnosno dela objekta, ako:

1) ne izvrše ograđivanje i vidno obeležavanje prostora na kome se sprovodi uklanjanje objekta odnosno dela objekta (član 8. tačka 1.),

2) ne preduzimaju mera na smanjenju zagađenja pri uklanjanju objekta, odnosno dela objekta: postavljanje zaštitnog platna, polivanje objekta i sl. (član 8. tačka 2.),

3) ne sprovode mere zaštite susednih objekata (član 8. tačka 3.);

4) svakodnevno ne odvozi šut (član 8. tačka 4.);

5) ne vrše obezbeđenje urednog odvijanja pešačkog i drugog saobraćaja i postavljanje propisane signalizacije i znakova upozorenja u skladu sa šemom regulisanja saobraćaja (član 8. tačka 5.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu iz stava 1. ovog člana i fizičko lice vlasnik objekta, odnosno dela objekta koji se uklanja.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000,00 dinara, kazniće se preduzetnik izvođač radova na uklanjanju objekta, odnosno dela objekta koji se uklanja.

Član 12

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 300.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice - vlasnik objekta i izvođač radova na uklanjanju objekta, odnosno dela objekta ako pristupi bez dozvole o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela (član 2. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu iz stava 1. ovog člana i fizičko lice vlasnik objekta odnosno dela objekta koji se uklanja.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000,00 dinara, kazniće se preduzetnik izvođač radova na uklanjanju objekta, odnosno dela objekta koji se uklanja.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".