PRAVILNIK

O MAKSIMALNO DOZVOLJENIM KOLIČINAMA OSTATAKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA U HRANI I HRANI ZA ŽIVOTINJE I O HRANI I HRANI ZA ŽIVOTINJE ZA KOJU SE UTVRĐUJU MAKSIMALNO DOZVOLJENE KOLIČINE OSTATAKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

("Sl. glasnik RS", br. 29/2014, 37/2014 - ispr., 39/2014, 72/2014, 80/2015, 84/2015, 35/2016 i 81/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i hrana i hrana za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Odredbe ovog pravilnika ne odnose se na proizvode biljnog i životinjskog porekla koji su namenjeni za proizvodnju proizvoda koji nisu hrana ili hrana za životinje, za setvu ili sadnju ili za ispitivanje aktivnih supstanci u skladu sa zakonom, kao i na hranu i hranu za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja koja je namenjena izvozu u slučaju kada zemlja uvoznica zahteva ili dozvoljava tretiranje proizvoda pre izvoza u cilju sprečavanja unošenja štetnih organizama na njenu teritoriju.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) akutna referentna doza (u daljem tekstu: ARD) jeste procenjena količina ostataka sredstva za zaštitu bilja u hrani koja se izražava na osnovu težine tela, koja može biti uneta za kratko vreme, obično u toku dana, bez značajnog rizika po potrošača, pri čemu se procena vrši na osnovu podataka dobijenih odgovarajućim istraživanjima, uzimajući u obzir osetljive grupe populacije (npr. deca);

2) granica određivanja (LOD) jeste najniža potvrđena (validovana) koncentracija ostataka sredstva za zaštitu bilja koja se može odrediti i izraziti korišćenjem rutinske metode monitoringa sa potvrđenim (validovanim) metodama kontrole;

3) maksimalno dozvoljena količina ostataka sredstva za zaštitu bilja jeste najveća dozvoljena koncentracija ostataka sredstava za zaštitu bilja u ili na hrani i hrani za životinje, određena u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom i najnižom izloženošću potrošača neophodnom za zaštitu najosetljivijih grupa potrošača, a izražava se u mg/kg ispitivanog proizvoda;

4) prihvatljiv dnevni unos (u daljem tekstu: ADI) jeste procenjena količina ostataka sredstva za zaštitu bilja u hrani koja se izražava na osnovu težine tela, a koja može biti uneta svakog dana u toku života, bez značajnog rizika po potrošača, pri čemu se procena vrši na osnovu poznatih činjenica u vreme procene, uzimajući u obzir osetljive grupe populacije (npr. decu);

5) test osposobljenosti jeste uporedni test ispitivanja koji na identičnim uzorcima vrši više laboratorija, omogućavajući procenu kvaliteta ispitivanja laboratorija;

6) Codex Alimentarius Komisija (Codex Alimentarius Commission) je međunarodno telo odgovorno za sprovođenje zajedničkog programa standarda za hranu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (Food and Agricultural Organisation of the United nations - FAO) i Svetske zdravstvene organizacije (World Health Organisation), kao i drugih regionalnih i međunarodnih tela i organizacija koji se bave standardima u oblasti hrane;

7) CXL jesu maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje uspostavljene od strane Codex Alimentarius Komisije (Codex Alimentarius Commission).

II HRANA I HRANA ZA ŽIVOTINJE I MAKSIMALNO DOZVOLJENE KOLIČINE OSTATAKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Član 3

Hrana i hrana za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja data je po grupama u Prilogu 1 - Hrana i hrana za životinje biljnog i životinjskog porekla za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Prilog 1), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

U hrani i hrani za životinje iz stava 1. ovog člana ostaci sredstava za zaštitu bilja ne mogu biti prisutni u količinama koje su veće od maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstva za zaštitu bilja utvrđene u Prilogu 2 - Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla (u daljem tekstu: Prilog 2), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Ako se na osnovu dostupnih naučnih i tehničkih saznanja i rezultata procene utvrdi da ne postoje potencijalni rizici za potrošače, odnosno za životinje, u hrani i hrani za životinje ne utvrđuju se maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Sredstva za zaštitu bilja za koja se ne utvrđuju maksimalno dozvoljene količine u hrani i hrani za životinje iz stava 1. ovog člana data su u Prilogu 3 - Lista sredstava za zaštitu bilja za koja se ne utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla (u daljem tekstu: Prilog 3), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Ako hrana i hrana za životinje sadrži određene kontaminente koji potiču od sredstava za zaštitu bilja ili iz nekih drugih izvora, ti kontaminenti ne mogu biti prisutni u količinama većim od maksimalno dozvoljenih količina utvrđenih u Prilogu 4 - Maksimalno dozvoljene količine određenih kontaminenata u hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla (u daljem tekstu: Prilog 4), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Podrazumevane (standardne) vrednosti za maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla date su u Prilogu 5 - Podrazumevane (standardne) vrednosti za maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla (u daljem tekstu: Prilog 5), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Hrana i hrana za životinje iz Priloga 1 ovog pravilnika stavlja se u promet, ako je usaglašena sa maksimalno dozvoljenom količinom ostataka sredstava za zaštitu bilja, odnosno ako ne sadrži ostatke sredstava za zaštitu bilja iznad:

1) maksimalne dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja koja je utvrđena u Prilogu 2 ovog pravilnika;

2) 0,01 mg/kg za hranu i hranu za životinje za koje nije utvrđena maksimalno dozvoljena količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u Prilogu 2 ovog pravilnika ili za sredstva za zaštitu bilja koja nisu navedena u Prilogu 3 ovog pravilnika, osim ako za određena sredstva za zaštitu bilja nisu utvrđene različite podrazumevane (standardne) vrednosti u Prilogu 5 ovog pravilnika.

Član 7

Za prerađenu i/ili mešovitu hranu ili hranu za životinje za koju u Prilogu 2 ovog pravilnika nije utvrđena maksimalno dozvoljena količina ostataka sredstava za zaštitu bilja primenjuju se maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u skladu članom 6. ovog pravilnika za određeni proizvod dat u Prilogu 1 ovog pravilnika, uzimajući u obzir promene nivoa ostataka izazvanih preradom, odnosno mešanjem hrane i hrane za životinje (određena koncentracija ili faktori razblaženja za određene procese prerade ili mešanja ili za određene prerađene ili mešovite proizvode).

Član 8

Ako je aktivna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u vodi (podeoni koeficijent oktanol/voda - log Pow manji od 3), maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje izražavaju se kao mg/kg mesa (uključujući i masti), proizvoda od mesa, jestivih delova i životinjske masti.

Ako je aktivna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u mastima (log Pow veći ili jednak 3), maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje se izražavaju kao mg/kg masti sadržane u mesu, proizvodima od mesa, jestivim delovima i životinjskoj masti.

U mesu i proizvodima od mesa koji sadrže više od 10% masti po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se izražavaju na osnovu sadržaja masti.

Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u mesu i proizvodima od mesa koje su utvrđene u Prilogu 2 ovog pravilnika odnose se na meso i proizvode od mesa sa sadržajem masti više od 10%.

U mesu i proizvodima od mesa koji sadrže 10% ili manje masti po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na ukupnu masu bez kostiju.

U slučaju iz stava 5. ovog člana, maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje je za 10 puta manji od nivoa koji je utvrđen u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10%, ali ne sme biti ispod 0,01 mg/kg.

Odredbe ovog člana ne odnose se na meso i proizvode od mesa kada su maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje utvrđene na granici određivanja (LOD).

Član 9

Ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u vodi (log Pow manji od 3), maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje se izražavaju kao mg/kg mleka i mlečnih proizvoda.

Ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u mastima (log Pow veći ili jednak 3), maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje se izražavaju kao mg/kg kravljeg mleka i punomasnog kravljeg mleka.

Pri određivanju ostataka sredstava za zaštitu bilja u sirovom kravljem mleku i punomasnom kravljem mleku, sadržaj masti od 4% po masi uzima se kao osnova. Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje u mleku i proizvodima od mleka koje su date u Prilogu 2 odnose se na sirovo mleko i standardizovano kravlje mleko.

Za sirovo mleko i punomasno mleko poreklom od drugih životinja ostaci sredstava za zaštitu bilja se izražavaju na osnovu sadržaja masti.

Za proizvode od mleka sa sadržajem masti više od 2% po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na osnovu sadržaja masti, a maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje jeste 25 puta veća vrednost od nivoa utvrđenog za sirovo mleko i punomasno mleko.

Za proizvode od mleka sa sadržajem masti manjim od 2% po masi, maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje jeste polovina vrednosti koja se odnosi na sirovo mleko i punomasno mleko sa sadržajem masti od 2% ili više po masi, a maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje izražava se u mg/kg masti.

Odredbe ovog člana ne odnose se na mleko i proizvode od mleka kada su maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje utvrđene na granici određivanja (LOD).

Član 10

Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje za jaja se izražava kao mg/kg svežih jaja sa ljuskom, za jaja ptica i žumance jajeta i to za aktivne supstance, odnosno osnovne supstance ili njihove metabolite rastvorljive u vodi (log Pow manji od 3), kao i za one koje su rastvorljive u mastima (log Pow veći ili jednak 3).

Za jaja i proizvode od jaja sa sadržajem masti višim od 10% maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje se izražava u mg/kg masti.

U slučaju iz stava 2. ovog člana maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje je 10 puta veća od maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje utvrđene za sveža jaja.

Odredbe ovog člana ne odnose se na jaja i proizvode od jaja kada su maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje utvrđene na granici određivanja (LOD).

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja ("Službeni glasnik RS", br. 25/10, 28/11 i 20/13).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja

("Sl. glasnik RS", br. 39/2014)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. jula 2014. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja

("Sl. glasnik RS", br. 72/2014)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se do 31. decembra 2014. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja

("Sl. glasnik RS", br. 80/2015)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja

("Sl. glasnik RS", br. 84/2015)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se do 5. aprila 2016. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja

("Sl. glasnik RS", br. 35/2016)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se do 5. oktobra 2016. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja

("Sl. glasnik RS", br. 81/2016)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se do 5. marta 2017. godine.

 

Prilog 1

HRANA I HRANA ZA ŽIVOTINJE BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG POREKLA ZA KOJU SE UTVRĐUJU MAKSIMALNO DOZVOLJENE KOLIČINE OSTATAKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA (*)

 

Šifra(1)

Grupe proizvoda na koje se primenjuje MDK

Primeri pojedinačnih proizvoda iz grupe proizvoda na koju se MDK odnosi

Naučno ime(2)

Primeri relevantnih hibrida ili drugih proizvoda na koje se primenjuje isti MDK

Delovi proizvoda na koje se primenjuje MDK

0100000

1. SVEŽE ILI ZAMRZNUTO VOĆE; ORAH

 

 

 

 

0110000

1.1. Citrusi

 

 

 

Ceo proizvod

0110010

 

Grejpfrut

Citrus paradisi

Šedok, pomelo, sweeties, tangelo (osim mineola), ugli i drugi hibridi

 

0110020

 

Pomorandža

Citrus sinesis

Bergamot, gorka pomorandža, činoto i drugi hibridi

 

0110030

 

Limun

Citrus limon

Citron, lemon, budina ruka (Citrus medica var. sarcodactylis)

 

0110040

 

Lajm

Citrus aurantifolia

 

 

0110050

 

Mandarina

Citrus retculata

Klementine, tangerine, mineola i drugi hibridi; tangor (Citrus reticulata x sinensis)

 

0110990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0120000

1.2. Jezgrasto voće (sa ljuskom ili bez ljuske)

 

 

 

Ceo plod posle ljuštenja (osim kestena)

0120010

 

Badem

Prunus dulcis

 

 

0120020

 

Brazilski orah

Bertholletia excelsa

 

 

0120030

 

Kašu orah

Anacardium occidentale

 

 

0120040

 

Kesten

Castanea sativa

 

 

0120050

 

Kokosov orah

Cocos nucifera

 

 

0120060

 

Lešnik

Corylus avellana

Filbert

 

0120070

 

Trolista makadamija

Macadamia ternifolia

 

 

0120080

 

Pekan

Carya illinoensis

 

 

0120090

 

Semenke bora

Pinus pinea

 

 

0120100

 

Pistaći

Pistachia vera

 

 

0120110

 

Orah

Juglans regia

 

 

0120990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0130000

1.3. Jabučasto voće

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja peteljke i semena

0130010

 

Jabuka

Malus domesticus

Crab jabuka

 

0130020

 

Kruška

Pyrus communis

Orientalna kruška

 

0130030

 

Dunja

Cydonia oblonga

 

 

0130040

 

Mušmula(4)

Mespilus germanica

 

 

0130050

 

Japanska šljiva i japanska mušmula(4)

Prunus salicina i Eriobotrya japonica

 

 

0130990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0140000

1.4. Koštičavo voće

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja peteljke i koštice

0140010

 

Kajsija

Prunus armenuiaca

 

 

0140020

 

Trešnja, višnja

Prunus cerasus, Prunus avium

Slatke trešnje, višnje

 

0140030

 

Breskva

Prunus persica

Nektarine i slični hibridi

 

0140040

 

Šljiva

Prunus domestica

Damson, okrugla šljiva, mirabela, trnjina, crveni urma/kineski urma/kineska jujuba - čičimak (Ziziphus ziziphus)

 

0140990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0150000

1.5. Bobičasto i jagodasto voće

 

 

 

Ceo plod posle uklanjanja kapice/krunice i peteljke, osim kod ribizle: voće sa stabljikom

0151000

(a) Stono i vinsko grožđe

 

 

 

 

0151010

 

Stono grožđe

Vitis euvitis

 

 

0151020

 

Vinsko grožđe

Vitis euvitis

 

 

0152000

(b) Jagode

 

Fragaria spp.

 

 

0153000

(v) Jagodasto voće

 

 

 

 

0153010

 

Kupina

Rubus frucosus

 

 

0153020

 

Američka kupina

Rubus ceasius

Loganberries, tayberries, boysenberries, cloudberries i drugi hibridi roda Rubus spp.

 

0153030

 

Malina

Rubus idaeus

Wineberries, artički drač/malina (Rubus arcticus), nektar maline (Rubus arcticus x idaeus)

 

0153990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0154000

(g) Ostalo bobičasto i jagodasto voće

 

 

 

 

0154010

 

Borovnica

Vaccinium spp. osim V. macrocarpon i V. vitis- idaea

Bilberries

 

0154020

 

Američka brusnica

Vaccinium macrocarpon

Brusnice/crvene borovnice
(V. vitis- idaea)

 

0154030

 

Ribizla (crvena, crna i bela)

Ribes nigrum, Ribes rubrum

 

 

0154040

 

Ogrozd

Ribes uva-crispa

Uključujući i hibride sa drugim vrstama roda Ribes spp.

 

0154050

 

Ružin šipak

Rosa canina

 

 

0154060

 

Dud(4)

Morus spp.

Zimzelene bobice

 

0154070

 

Azarola(4) (mediteranski glog)

Crataegus azarolus

Kiwiberry (sibirski kivi) (Actinidia arguta)

 

0154080

 

Bobica zove(4)

Sambucus nigra

Bobičasta jabuka, planinski pepeo, azarola, pasjakovina (morska vrba trnovita), glog, serviceberries i drugo bobičasto drveće

 

0154990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0160000

1.6. Razno voće

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja krošnje i stabljike (ananas)

0161000

(a) Voće sa jestivom ljuskom

 

 

 

 

0161010

 

Urme

Phoenix dactylifera

 

 

0161020

 

Smokva

Fictus carica

 

 

0161030

 

Stona maslina

Olea europaea

 

 

0161040

 

Kineska pomorandža(4)

Fortunella spp.

Marumi kumkvat, nagami kumkvat, limequats (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)

 

0161050

 

Karambola(4)

Averrhoa carambola

Bilimbi

 

0161060

 

Japanska jabuka(4)

Dispyros kaki

 

 

0161070

 

Jambolanska šljiva(4) (java šljiva)

Syzygium cumini

Java jabuka (vodena jabuka), pomerak, ružina jabuka, brazilska višnja, surinamska višnja/grumichama (Eugenia uniflora)

 

0161990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0162000

(b) Voće sa nejestivom ljuskom, malo

 

 

 

 

0162010

 

Kivi

Actindia deliciosa syn. A chinensis

 

 

0162020

 

Liči

Litchi chinensis

Pulasan, maljavi liči/rambutan, longan, mangosteen, langsat, salak

 

0162030

 

Tropsko voće

Passiflora edulis

 

 

0162040

 

Bodljikava kruška(4) (plod kaktusa)

Opuntia ficus-indica

 

 

0162050

 

Zvezdasta jabuka(4)

Chrysophollum cainito

 

 

+

 

Američka šljiva urma (Virdžinija kaki, šljiva-kaki)(4)

Diopyros virginiana

Crna sapota, bela sapota, zelena sapota, kanistel (žuta sapota), mammey sapota

 

0162990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0163000

(v) Voće sa nejestivom ljuskom, veliko

 

 

 

 

0163010

 

Avokado

Persea americana

 

 

0163020

 

Banane

Musa x paradisica, M. acuminata

Patuljasta banana, trputac, jabučasta banana

 

0163030

 

Mango

Magnifera indica

 

 

0163040

 

Papaja

Carica papya

 

 

0163050

 

Nar

Punica granatum

 

 

0163060

 

Tropska jabuka(4)

Annona cherimola

Kremasta jabuka, slatka jabuka (mokri šećer), ilama (Annona diversifolia) i drugo voće srednje veličine iz familije Annonaceae

 

0163070

 

Guava(4)

Psidium guajava

Crvena pitaia ili zmajevo voće (Hylocereus undatus)

 

0163080

 

Ananas

Ananas comosus

 

 

0163090

 

Hlebno voće(4)

Artocarpus altilis

Jackfruit

 

0163100

 

Durijan(4)

Durio zibethinus

 

 

0163110

 

Bodljikava anona(4) (guanabana)

Annona muricata

 

 

0163990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0200000

2. SVEŽE ILI SMRZNUTO POVRĆE

 

 

 

 

0210000

2.1. Korenasto i krtolasto povrće

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja gornjeg dela (ako postoji) i zalepljene zemlje pranjem i ispiranjem

0211000

(a) Krompir

 

Solanum tuberosum

 

 

0212000

(b) Tropsko korenasto i krtolasto povrće

 

 

 

 

0212010

 

Jestiva manioka, kasava

Manihot esculenta

Dasheen, japanski taro, tanija

 

0212020

 

Slatki krompir

Ipomoea batatas

 

 

0212030

 

Jam

Dioscorea spp.

Slatki krompir, meksički slatki krompir

 

0212040

 

Strelasti koren(4)

Maranta arundinacea

 

 

0212990

 

Ostalo(3) (4)

 

 

 

0213000

(v) Ostalo korenasto i krtolasto povrće osim šećerne repe

 

 

 

 

0213010

 

Cvekla

Beta vulgaris supsp. vulgaris var. conditiva

 

 

0213020

 

Šargarepa

Daucus carota

 

 

0213030

 

Celer

Apium graveolens var. rapaceum

 

 

0213040

 

Ren

Armoracia rusticana

Koren anđelike, koren ljupčca, koren lincure

 

0213050

 

Čičoka

Helianthus tuberosus

Crosne

 

0213060

 

Paškanat

Pastinaca sativa

 

 

0213070

 

Peršun koren

Petroselinum crispum

 

 

0213080

 

Rotkvica

Raphanus sativus var. sativus

Crna rotkva, japanska rotkva, rotkvica i slični varijeteti, tigrov orah (Cyperus esculentus)

 

0213090

 

Beli koren

Tragopogon porrifolius

Skorzonera, španski turovet, jestivi čičak

 

0213100

 

Podzemna keleraba (broskva)

Brassica napus var. napobrassica

 

 

0213110

 

Repa, repa ugarnjača

Brassica rapa

 

 

0213990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0220000

2.2. Lukovičasto povrće

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja lako odvojive kore i zemlje (kada je suvo) ili korenčića i zemlje (kada je sveže)

0220010

 

Beli luk

Allium sativum

 

 

0220020

 

Crni luk

Allium cepa

Luk srebrnjak

Lukovice

0220030

 

Vlašac

Allium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum)

 

 

0220040

 

Mladi luk

Allium cepa; Allium fistulosum

Aljma i slični varijeteti

Lukovice sa pseudostablom i lišćem

0220990

 

Ostalo(3)

 

 

 

230000

2.3. Plodovičasto povrće

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja stabljike (bez ljuske u slučaju kukuruza šećerca, bez čašičnih listića u slučaju Physalis spp.vrsta)

0231000

(a) Pomoćnice

 

 

 

 

0231010

 

Paradajz

Lycopericum esculentum

Trešnjoliki paradajz, tamarilo, Physalis spp., gojiberry, wolfberry (Lycium barbarum and L. chinense)

 

0231020

 

Paprika

Capiscum annuum var. grossum i var. longum

Ljuta paprika

 

0231030

 

Patlidžan

Solanum melongena

Pepina, beli patlidžan (S. macrocarpon)

 

0231040

 

Bamija (okra)

Abelmoschus esculentus

 

 

0231990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0232000

(b) Kukurbitace sa jestivom korom

 

 

 

 

0232010

 

Krastavac

Cucumis sativus

 

 

0232020

 

Kornišon

Cucumis sativus

 

 

0232030

 

Tikvica

Cusurbita pepo var. melopepo

Letnja tikva, srž (patison), lauki (Lagenaria siceraria), chayote, sopropo/gorka dinja, zmijasta dinja, ugaona lufa /teroi

 

0232990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0233000

(v) Kukurbitace sa nejestivom korom

 

 

 

 

0233010

 

Dinja

Cucumis melo

Kivano

 

0233020

 

Tikva

Cucurbita maxima

Zimska tikva, srž (kasni varijetet)

 

0233030

 

Lubenica

Citrullus lanatus

 

 

0233990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0234000

(g) Kukuruz šećerac

 

Zea mays var. saccharata

Bebi kukuruz

Jezgro plus bidža, bez ljuske

0239000

(d) Ostalo voćasto povrće

 

 

 

 

0240000

2.4. Kupusnjače

 

 

 

 

0241000

(a) Cvetajuće kupusnjače

 

 

 

Samo sok

0241010

 

Brokoli

Brassica oleracea var. italica

Kalabreze, kineski brokoli, broccoli-raab

 

0241020

 

Karfiol

Brassica oleracea var. botrytis

 

 

0241990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0242000

(b) Glavičaste kupusnjače

 

 

 

Cela biljka posle uklanjanja korena i trulog lišća

0242010

 

Kelj pupčar

Brassica oleracea var. gemmifera

 

Samo začeci glavica (tek formirane glavice)

0242020

 

Glavičasti kupus

Brassica oleracea convar. capitata

Špicasti kupus, crveni kupus, kelj, beli kupus

 

0242990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0243000

(v) Lisnate kupusnjače

 

 

 

Cela biljka posle uklanjanja korena i trulog lišća

0243010

 

Kineski kupus

Brassica rapa var. pekinesis

Indijska (kineska) slačica, pak choi, kineski ravni kupus (tai goo choi), choi sum, pekinški kupus (pe-tsai)

 

0243020

 

Lisnati kelj

Brassica oleracea convar. acephalea

Lisnati kelj, kovrdžavi kelj, raštika, portugalski kelj, portugalski kupus, stočni kupus

 

0243990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0244000

(g) Keleraba

 

Brassica oleracea var. gongylodes

 

Ceo proizvod posle uklanjanja korena i vrha i zalepljene zemlje (ako je ima)

0250000

2.5. Lisnato povrće i sveže začinsko bilje

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja korena, trulog i spoljašnjeg lišća i zemlje (ako je ima)

0251000

(a) Zelena salata i ostale salate uključujući Brassicacea

 

 

 

 

0251010

 

Motovilac

Valerianella locusta

Italijanska salata

 

0251020

 

Zelena salata

Lactuca sativa

Glavičasta salata, salata za rezanje, kristalna salata, rimska (kos) salata

 

0251030

 

Endivija

Cichorium endiva var. latifolium

Divlja cikorija, crvenolisna cikorija, radič, endivija uvijenog lišća, glava šećera (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), lišće maslačka

 

0251040

 

Baštenski dragunac(4)

Lepidium sativum

 

 

0251050

 

Grbaštica, ugas (američka salata)(4)

Barbarea verna

 

 

0251060

 

Rukola(4)

Eruia sativa

Wild rocket (Diplotaxis spp.)

 

0251070

 

Crvena gorušica(4)

Brassica juncea var. rugosa

 

 

0251080

 

Lišće i izdanci Brassicae spp.(4), uključujući zelene vrhove repe

Brassica spp.

Mizuna, lišće graška i rotkvice i drugih kupusnjača malih listova (usevi požnjeveni do osmog pravog lista), lišće kelerabe(5)

 

0251990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0252000

(b) Spanać i slično povrće (lisnato)

 

 

 

 

0252010

 

Spanać

Spinacia oleracea

Novozelandski spanać, amarantus spanać (pak- khom, tampara), tajer leaves, bitterblad/bitawiri

 

0252020

 

Portulak(4)

Portulaca oleracea

Zimski prkos (rudarska salata), baštenski prkos, obični prkos, kiseljak, glassworth, agretti (Salsola soda)

 

0252030

 

Blitva (lišće repe)

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla i B. vulgaris subsp. vulgaris var. flavescens

Lišće cvekle

 

0252990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0253000

(g) Lišće vinove loze(4)

 

Vitis vinifera

Malabar velebilje, lišće banane, Acacia pennata

 

0254000

(d) Salata potočnica

 

Nasturtium officinale

Jutarnji sjaj/kineski konvolvulus/vodeni konvolvulus/vodeni spanać/kangkung (Ipomea aquatica), vodena detelina, vodena mimoza

 

0255000

(đ) Radič

 

Cichorium intybus var. foliosum

 

 

0256000

(e) Začinsko bilje

 

 

 

 

0256010

 

Bela grahorica

Anthriscus cerefolium

 

 

0256020

 

Vlašac, vlasac

Allium schoenoprasum

 

 

0256030

 

List celera

Apium graveolens var. seccalinum

List morača, list koriandera, list mirođije, list kima, list selena, angelika, sweet cisely i lišće ostalih biljaka iz familije Apiaceae, culantro/smrdljivi/dugi korijander/smrdljivi korov (Eryngium foetidum)

 

0256040

 

Peršun

Petroselinum crispum

Lišće i koren peršuna

 

0256050

 

Žalfija(4)

Salvia officinalis

Zimski čuber, letnji čuber, lišće Borago officinalis

 

0256060

 

Ruzmarin(4)

Rosmarinus officinalis

 

 

0256070

 

Majčina dušica, timijan(4)

Thymus spp.

Mažoran, origano

 

0256080

 

Bosiljak(4)

Ocimum spp.

Lišće matičnjaka, menta, nana, sveti bosiljak, slatki bosiljak, čupavi bosiljak, jestivi cvetovi (cvet nevena i drugi), pennywort, list divljeg bibera/betel, lišće karija

 

0256090

 

Lovor(4)

Laurus nobilis

Limunova trava

 

0256100

 

Estragon(4)

Artemisia dracunculus

Miloduh

 

0256990

 

Ostalo(3)

 

Jestivi cvetovi

 

0260000

2.6. Mahunasto povrće (sveže)

 

 

 

Ceo proizvod

0260010

 

Pasulj (sa mahunom)

Phaselus vulgaris

Boranija (industrijska boranija, boranija dugačkih mahuna), crveni pasulj, slicing bean, yard long beans, guar pasulj, soja

 

0260020

 

Pasulj (bez mahune)

Phaselus vulgaris

Bob, Flageolets, jack bean, lima pasulj, vitna

 

0260030

 

Grašak (sa mahunom)

Pisum sativum

Grašak šećerac

 

0260040

 

Grašak (bez mahune)

Pisum sativum

Baštenski grašak, zeleni grašak, leblebija, naut

 

0260050

 

Sočivo(4)

Lens culinaris syn. L. esculenta

 

 

0260990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0270000

2.7. Stablasto povrće (sveže)

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja trulog tkiva, zemlje i korena

0270010

 

Asparagus

Asparagus officinalis

 

 

0270020

 

Veliki kardij

Cynara cardunculus

Stablo Borago officinalis

 

0270030

 

Celer

Apium graveolens var. dulce

 

 

0270040

 

Morač

Foeniculum vulgare

 

 

0270050

 

Artičoka

Cynara scolymus

Cvetovi banane

Cela cvetna glavica uključujući i plodnicu

0270060

 

Praziluk

Allium porrum

 

 

0270070

 

Rabarbara

Rheum x hybridum

 

Stabljike posle uklanjanja korena i lišća

0270080

 

Bambusov izdanak(4)

Bambusa vulgaris

 

 

0270090

 

Palmino srce(4)

Euterpa oleracea, Cocos nucifera, Bactris gasipaes, Daemonorops schmidtiana

 

 

0270990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0280000

2.8. Pečurke

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja zemlje ili supstrata za gajenje

0280010

 

Gajene

 

Obične pečurke(4), brestovača, šitaki(4), micelije gljiva (vegetativni delovi)

 

0280020

 

Divlje(4)

 

Chanterelle, tartufi, smrčak, cep

 

0280990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0290000

2.9. Morske alge (4)

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja trulog lišća

0300000

3. LEGUMINOZE, SUVE

 

 

 

Suva zrna

0300010

 

Pasulj

Phaseolus vulgaris

Bob, pasulj, flageolets, jack beans, lima pasulj, poljski pasulj, vitna

 

0300020

 

Sočivo

Lens culinaris syn. L. esculenta

 

 

0300030

 

Grašak

Pisum sativum

Leblebija, poljski grašak, sastrica

 

0300040

 

Lupina(4)

Lupinus spp.

 

 

0300990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0400000

4. SEME ULJARICA I ULJANO VOĆE

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja ljuske, koštice i mahune, kada je moguće

0401000

4.1. Seme uljarica

 

 

 

 

0401010

 

Laneno seme

Linum usitatissimum

 

 

0401020

 

Kikiriki

Arachis hypogaea

 

 

0401030

 

Seme maka

Papaver smniferum

 

 

0401040

 

Seme susama

Sesamum indicum syn. S. orientale

 

 

0401050

 

Seme suncokreta

Helianthus annus

 

 

0401060

 

Seme repice

Brasica napus

Uljana repica, repa ugarnjača

 

0401070

 

Soja

Glycine max

 

 

0401080

 

Seme gorušice

Brassica nigra

 

 

0401090

 

Seme pamuka

Gossypium spp.

 

Nije definisano

0401100

 

Seme bundeve(4)

Cucurbita pepo var. oleifera

Seme drugih biljaka iz familije Cucurbitacea

 

0401110

 

Šafranika(4)

Carthamus tinctorius

 

 

0401120

 

Borač(4)

Borago officinalis

Kanarski cvet (Echium plantagineum, Buglossoides arvensis

 

0401130

 

Lanik(4)

Camelina sativa

 

 

0401140

 

Seme konoplje(4)

Cannabis sativa

 

 

0401150

 

Ricinusovo zrno

Ricinus communis

 

 

0401990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0402000

4.2. Uljano voće

 

 

 

 

0402010

 

Masline za proizvodnju ulja(4)

Olaea europea

 

Ceo proizvod posle uklanjanja koštica (ako ih ima) i posle uklanjanja zemlje (ako je ima)

0402020

 

Kokosov orah (ulje iz palminog oraha)(4)

Elaeis guineensis

 

 

0402030

 

Plodovi palme(4)

Elaeis guineensis

 

 

0402040

 

Kapok(4)

Ceiba pentandra

 

 

0402990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0500000

5. CEREALIJE

 

 

 

Cela zrna

0500010

 

Ječam

Hordeum spp.

 

 

0500020

 

Heljda

Fagopyrum esculentum

Amaranthus, quinoa

 

0500030

 

Kukuruz

Zea mays

 

 

0500040

 

Proso(4)

Panicum spp.

Lisičiji rep, teff, prstasto proso, biserno proso

 

0500050

 

Ovas

Avena fatua

 

 

0500060

 

Pirinač

Oryza sativa

Divlji pirinač (Zizania aquatica)

 

0500070

 

Raž

Secale cereale

 

 

0500080

 

Sirak(4)

Sorghum spp.

 

 

0500090

 

Pšenica

Triticum aestivum, T. durum

Pira, tritikale

 

0500990

 

Ostalo(3)

 

Seme kanarske trave (Phalaris canariensis)

 

0600000

6. ČAJ, KAFA, LEKOVITO BILJE I KAKAO

 

 

 

 

0610000

6.1. Čaj

Čaj

Camellia sinensis

 

Suvo lišće, stabljike i cvetovi Camellia sinensis, fermentisani ili na drugi način obrađeni

0620000

6.2. Zrno kafe (4)

 

Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea liberica

 

Isključivo zrno

0630000

6.3. Lekovito bilje(4)(6) (suvo)

 

 

 

 

0631000

(a) Cvetovi

 

 

 

Celi cvetovi posle uklanjanja stabljike i trulog lišća

0631010

 

Cvet kamilice

Matricaraia recutita,
Chamaemelum nobile

 

 

0631020

 

Cvet hibiskusa

Hybiscus sabdariffa

 

 

0631030

 

Latice ruže

Rosa spp.

 

 

0631040

 

Cvet jasmina

Jasminium officinale

Cvetovi zove (Sambucus nigra)

 

0631050

 

Lipa

Tillia cordata

 

 

0631990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0632000

(b) Listovi

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja korena i trulog lišća

0632010

 

List jagode

Fragaria spp.

 

 

0632020

 

List roibosa

Aspalathus spp.

Lišće ginkga

 

0632030

 

Mate

Ilex paraguariensis

 

 

0632990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0633000

(v) Koren

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja vrhova i zemlje ispiranjem ili četkanjem

0633010

 

Koren valeriana

Valeriana officinalis

 

 

0633020

 

Koren ginsenga

Panax ginseng

 

 

0633990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0639000

(g) Ostalo lekovito bilje

 

 

 

 

0640000

6.4. Kakao (4) (fermentisano ili suvo zrno)

 

Theobroma cacao

 

Zrno

0650000

6.5. Rogač (4) (hleb svetog Jovana)

 

Ceratonia siliqua

 

Ceo proizvod posle uklanjanja stabljike i krunice

0700000

7. HMELJ (suv)

 

Humulus lupulus

 

Suva šišarka, uključujući pelete hmelja i nekoncentrisani prah

0800000

8. ZAČINI (4)

 

 

 

Ceo proizvod, suv

0810000

8.1. Seme

 

 

 

 

0810010

 

Anis

Pimpinella anisum

 

 

0810020

 

Crni kim

Nigella sativa

 

 

0810030

 

Seme celera

Apium graveolens

Lovage seed

 

0810040

 

Seme koriandera

Coriandrum sativum

 

 

0810050

 

Seme rimskog kima

Cuminium cyminium

 

 

0810060

 

Seme mirođije

Anethum graveolens

 

 

0810070

 

Seme morača

Foeniculum vulgare

 

 

0810080

 

Piskavica

Trigonella foenum-graecum

 

 

0810090

 

Oraščić

Myristica fragans

 

 

0810990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0820000

8.2. Voće i bobice

 

 

 

 

0820010

 

Piment

Pimenta dioica

 

 

0820020

 

Anis biber, japanski biber

Zanthooxylum pipertum

 

 

0820030

 

Kim

Carum carvi

 

 

0820040

 

Kardamon

Elettaria cardamomum

 

 

0820050

 

Kleka

Juniperus communis

 

 

0820060

 

Biber, crni, zeleni i beli

Piper nigrum

Dugački biber, roze biber

 

0820070

 

Mahuna vanile

Vanilla fragrans syn. Vanilla planifolia

 

 

0820080

 

Indijska urma

Tamarindus indica

 

 

0820990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0830000

8.3. Kora

 

 

 

 

0830010

 

Cimet

Cinnamonum verum syn. C. zeylanicum

Kasija

 

0830990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0840000

8.4. Koren ili rizom

 

 

 

 

0840010

 

Sladić

Glycyrrhiza glabra

 

 

0840020

 

Đumbir

Zingiber officinale

 

 

0840030

 

Kurkuma (indijski šafran)

Curcuma spp.

 

 

0840040

 

Ren

Armoracia rusticana

 

 

0840990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0850000

8.5. Pupoljci

 

 

 

 

0850010

 

Karanfilić

Syzgium aromaticum

 

 

0850020

 

Kapar

Capparis spinosa

 

 

0850990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0860000

8.6. Cvetna stigma

 

 

 

 

0860010

 

Šafran

Crocus sativus

 

 

0860990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0870000

8.7. Ljuska

 

 

 

 

0870010

 

Buzdovan

Myristica fragans

 

 

0870990

 

Ostalo(3)

 

 

 

0900000

9. BILJKE ZA PROIZVODNJU ŠEĆERA(4)

 

 

 

 

0900010

 

Šećerna repa (koren)

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima

 

Ceo proizvod posle uklanjanja vrhova i prilepljene zemlje

0900020

 

Šećerna trska

Saccharum officinarum

 

Ceo proizvod posle uklanjanja trulog tkiva, zemlje i korena

0900030

 

Koren cikorije(4)

Cichorium intybus

 

Ceo proizvod posle uklanjanja vrhova i prilepljene zemlje

0900990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1000000

10. PROIZVODI ŽIVOTINJSKOG POREKLA - KOPNENE ŽIVOTINJE

 

 

 

 

1010000

10.1. Tkivo

 

 

 

Ceo proizvod

1011000

(a) Svinja

 

Sus scrofa

 

 

1011010

 

Mišići

 

 

Meso posle uklanjanja masti

1011020

 

Mast

 

 

 

1011030

 

Jetra

 

 

 

1011040

 

Bubrezi

 

 

 

1011050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1011990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1012000

(b) Goveče

 

Bos spp.

 

 

1012010

 

Mišići

 

 

Meso posle uklanjanja masti

1012020

 

Mast

 

 

 

1012030

 

Jetra

 

 

 

1012040

 

Bubrezi

 

 

 

1012050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1012990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1013000

(v) Ovca

 

Ovis aires

 

 

1013010

 

Mišići

 

 

Meso posle uklanjanja masti

1013020

 

Mast

 

 

 

1013030

 

Jetra

 

 

 

1013040

 

Bubrezi

 

 

 

1013050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1013990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1014000

(g) Koza

 

Capra hircus

 

 

1014010

 

Mišići

 

 

Meso posle uklanjanja masti

1014020

 

Mast

 

 

 

1014030

 

Jetra

 

 

 

1014040

 

Bubrezi

 

 

 

1014050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1014990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1015000

(d) Konj, magarac, mula

 

Equus spec.

 

 

1015010

 

Mišići

 

 

Meso posle uklanjanja masti

1015020

 

Mast

 

 

 

1015030

 

Jetra

 

 

 

1015040

 

Bubrezi

 

 

 

1015050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1015990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1016000

(đ) Živina - kokoške, guske, patke, ćurke, morke, noj, golub

 

Gallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columpa sp.

 

 

1016010

 

Mišići

 

 

Meso posle uklanjanja masti

1016020

 

Mast

 

 

 

1016030

 

Jetra

 

 

 

1016040

 

Bubrezi

 

 

 

1016050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1016990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1017000

e) Ostale farmske životinje

 

 

Zec, kengur, jelen

 

1017010

 

Mišići

 

 

Meso posle uklanjanja masti

1017020

 

Mast

 

 

 

1017030

 

Jetra

 

 

 

1017040

 

Bubrezi

 

 

 

1017050

 

Ostali jestivi delovi

 

 

 

1017990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1020000

10.2. Mleko

 

 

 

Ceo proizvod baziran na sadržaju masti od 4% po težini(7)

1020010

 

Goveda

 

 

 

1020020

 

Ovce

 

 

 

1020030

 

Koze

 

 

 

1020040

 

Konj

 

 

 

1020990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1030000

10.3. Jaja ptica

 

 

 

Ceo proizvod posle uklanjanja ljuske(8)

1030010

 

Kokošija

 

 

 

1030020

 

Pačija

 

 

 

1030030

 

Guščja

 

 

 

1030040

 

Prepeličja

 

 

 

1030990

 

Ostalo(3)

 

 

 

1040000

10.4. Med

 

Apis melifera, Melipona spec.

Matični mleč, polen, saće sa medom

Ceo proizvod

1050000

10.5. Vodozemci i reptili

 

Rana spp., Crocodilia spp.

Žablji bataci, krokodili

 

1060000

10.6. Zmije

 

Helix spec.

 

Ceo proizvod posle uklanjanja košuljice

1070000

10.7. Drugi proizvodi kopnenih životinja

 

 

Divlje životinje

Meso posle uklanjanja masti

1100000

11. RIBE, PROIZVODI OD RIBE, LJUSKARI, PUŽEVI I DRUGI MORSKI I SLATKOVODNI PROIZVODI ZA ISHRANU (9)

 

 

 

 

1200000

12. BILJKE KOJE SE ISKLJUČIVO KORISTE ZA ISHRANU ŽIVOTINJA(9)

 

 

 

 

_______________

(*) Usklađeno sa Uredbom Evropskog parlamenta i Saveta (EC) br. 396/2005 od 23. februara 2005. godine o maksimalnim nivoima pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla kojom se menja i dopunjava Direktiva 91/414/EEC (Regulation (EC) No 396/2005 of the European Parliament and of the Council of 23 February 2005 on maximum residue levels of pesticides in or on food and feed of plant and animal origin and amending Council Directive 91/414/EEC), odnosno sa:

- Uredbom Evropske komisije (EU) br. 212/2013 od 11. marta 2013. godine kojom je izmenjen i dopunjen Aneks I Uredbe Evropskog parlamenta i Saveta (EC) br. 396/2005 u smislu dopuna i izmena proizvoda na koje se taj Aneks odnosi (Commission Regulation (EU) No 212/2010 of 8 July 2010 amending Annex I to Regulation (EC) No 396/2005 of the European Parliament and of the Council as regards additions and modification with respect to the products covered bz that Annex).

(1) Šifra za klasifikaciju proizvoda.

(2) U koloni "Primeri unutar grupe na koju se MDK odnosi" naveden je naučni naziv tamo gde je to moguće i relevantno. Međunarodni sistem nomenklature je praćen koliko god je to bilo moguće.

(3) Reč "Ostalo" obuhvata sve što nije izričito pomenuto u okviru šifre "Primeri unutar grupe na koju se MDK odnosi".

(4) MDK ostatak utvrđeni u Prilogu 2 odnose se na proizvode namenje ishrani ljudi. Za proizvode ili delove proizvoda koji se koriste isključivo kao sirovina za hranu za životinje biće utvrđeni posebni MDK ostataka.

(5) Od 1. januara 2017. godine MDK se odnosi i na lišće kelerabe.

(6) Osim ako nije navedeno u drugim šiframa proizvoda.

(7) U svim slučajevima MDK vrednosti se izražavaju kao mg/kg sirovog mleka. Kada je definicija ostataka označena sa slovom F (rastvorljivo u mastima) MDK se zasniva na sirovom kravljem mleku sa sadržajem masti od 4% po težini. Za mleko drugih vrsta MDK vrednosti će se prilagoditi proporcionalno sadržaju masti u sirovom mleku koje potiče od tih životinja.

(8) U svim slučajevima MDK vrednosti se izražavaju kao mg/kg jaja. Kada je definicija ostataka označena sa slovom F (rastvorljivo u mastima) MDK se zasniva na kokošijim jajima sa sadržajem masti od 10% po težini. Za jaja drugih vrsta MDK vrednosti će se prilagoditi proporcionalno sadržaju masti u jajima koja potiču od tih životinja ako je sadržaj masti u jajima tih životinja veći od 10% po težini.

(9) MDK ostataka se ne primenjuju sve dok se pojedinačni proizvodi ne identifikuju i navedu.

 

Prilog 2

MAKSIMALNO DOZVOLJENE KOLIČINE OSTATAKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA U HRANI I HRANI ZA ŽIVOTINJE BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG POREKLA

 

Tabela 2.1/1

Šifra

Grupe proizvoda na koje se primenjuje MDK i primeri proizvoda iz grupe proizvoda na koju se MDK odnosi

AKTIVNE SUPSTANCE I MDK OSTATAKA U mg/kg

1,1-dihlor-2,2-bis(4- etilfenil)etan (F)

1,2-dibromoetan (etilen dibromid) (F)

1,2-dihloroetan (etilen dihlorid) (F)

1,3-dicloropropen

1-metilciklo-propen

1-naftil-acetamid

1-naftilsirćetna kiselina

2,4,5-T (F)

2,4-D (suma 2,4-D i njenih estara izražena kao 2,4-D)

2,4-DB

2-fenilfenol

Abamektin (suma aver- mektin B1a, avermektin B1b i delta-8,9 isomera avermectin B1a) (F)

Acefat

Acekvinocil

Acetamiprid (R)

Acetohlor

1

2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

0100000

1. SVEŽE ILI ZAMRZNUTO VOĆE; ORAH

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

   

0,05*

 

0,05*

         

0,02

0110000

1.1. Citrusi

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

1

0,05*

5 (+)

0,01*

0,01*

 

1

0,02

0110010

Grejpfrut (Šedok, pomelo, sweeties, tangelo (osim mineola), ugli i drugi hibridi)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

1

0,05*

5 (+)

0,01*

0,01*

0,2

1

0,02

0110020

Pomorandža (Bergamot, gorka pomorandža, činoto i drugi hibridi)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

1

0,05*

5 (+)

0,01*

0,01*

0,4

1

0,02

0110030

Limun (Citron, lemon, budina ruka (Citrus medica var. sarcodactylis))

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

1

0,05*

5 (+)

0,01*

0,01*

0,2

1

0,02

0110040

Lajm

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

1

0,05*

5 (+)

0,01*

0,01*

0,2

1

0,02

0110050

Mandarina (Klementine, tangerine, mineola i drugi hibridi; tangor (Citrus reticulata x sinensis))

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

1

0,05*

5 (+)

0,01*

0,01*

0,4

1

0,02

0110990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

1

0,05*

5 (+)

0,01*

0,01*

0,2

1

0,02

0120000

1.2. Jezgrasto voće (sa ljuskom ili bez ljuske)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

 

0,06

0,02

0120010

Badem

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

0,02

0,06

0,02

0120020

Brazilski orah

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

0,01*

0,06

0,02

0120030

Kašu orah

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

0,01*

0,06

0,02

0120040

Kesten

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

0,01*

0,06

0,02

0120050

Kokosov orah

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

0,01*

0,06

0,02

0120060

Lešnik (Filbert)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

0,01*

0,06

0,02

0120070

Trolista makadamija

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

0,01*

0,06

0,02

0120080

Pekan

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

0,01*

0,06

0,02

0120090

Semenke bora

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

0,01*

0,06

0,02

0120100

Pistaći

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

0,01*

0,06

0,02

0120110

Orah

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

0,01*

0,06

0,02

0120990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1*

0,01*

0,02*

0,01*

0,06

0,02

0130000

1.3. Jabučasto voće

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,1

 

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,1

0,8

0,02

 

Tabela 2.1/2

1

2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

0130010

Jabuka (Crab jabuka)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,1

1

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,1

0,8

0,02

0130020

Kruška (Orijentalna kruška)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,1

1

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,1

0,8

0,02

0130030

Dunja

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,1

0,1

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,1

0,8

0,02

0130040

Mušmula

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,1

0,1

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,1

0,8

0,02

0130050

Japanska šljiva i japanska mušmula

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,1

0,1

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,1

0,8

0,02

0130990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,1

0,1

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,1

0,8

0,02

0140000

1.4. Koštičavo voće

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

 

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

 

0,01*

   

0,02

0140010

Kajsija

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,02

0,01*

0,01*

0,1

0,02

0140020

Trešnja, višnja (Slatke trešnje, višnje)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

1,5

0,02

0140030

Breskva (Nektarine i slični hibridi)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,1

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,02

0,01*

0,04

0,7

0,02

0140040

Šljiva (Damson, okrugla šljiva, mirabela, trnjina, crveni urma/ kineski urma/kineska jujuba - čičimak (Ziziphus ziziphus))

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,03

0,02

0140990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0150000

1.5. Bobičasto i jagodasto voće

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

 

0,01*

   

0,02

0151000

(a) Stono i vinsko grožđe

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,3

0,5

0,02

0151010

Stono grožđe

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,3

0,5

0,02

0151020

Vinsko grožđe

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,3

0,5

0,02

0152000

(b) Jagode

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1

0,01*

0,01*

0,5

0,02

0153000

(v) Jagodasto voće

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

 

0,01*

0,01*

2

0,02

0153010

Kupina

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1

0,01*

0,01*

2

0,02

0153020

Američka kupina (Loganberries, tayberries, boysenberries, cloudberries i drugi hibridi roda Rubus spp.)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

2

0,02

0153030

Malina (Wineberries, artički drač/malina (Rubus arcticus), nektar maline (Rubus arcticus x idaeus))

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,1

0,01*

0,01*

2

0,02

0153990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

2

0,02

0154000

(g) Ostalo bobičasto i jagodasto voće

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

 

0,02

0154010

Borovnica (Bilberries)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

2

0,02

0154020

Američka brusnica (Brusnice/crvene borovnice (V. vitis- idaea))

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

2

0,02

0154030

Ribizla (crvena, crna i bela)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

2

0,02

0154040

Ogrozd (Uključujući i hibride sa drugim vrstama roda Ribes spp.)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

2

0,02

0154050

Ružin šipak

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

2

0,02

0154060

Dud (Zimzelene bobice)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

2

0,02

0154070

Azarola (mediteranski glog)(Kiwiberry (sibirski kivi) (Actinidia arguta))

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0154080

Bobica zove (Bobičasta jabuka, planinski pepeo, azarola, pasjakovina (morska vrba trnovita), glog, service berries i drugo bobičasto drveće)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

2

0,02

 

Tabela 2.1/3

1

2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

0154990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0160000

1.6. Razno voće

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

 

0,01*

0,01*

 

0,02

0161000

(a) Voće sa jestivom ljuskom

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

 

0,02

0161010

Urme

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0161020

Smokva

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,03

0,02

0161030

Stona maslina

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0161040

Kineska pomorandža (Marumi kumkvat, nagami kumkvat, limequats (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0161050

Karambola (Bilimbi)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0161060

Japanska jabuka

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0161070

Jambolanska šljiva (Java jabuka (vodena jabuka), pomerak, ružina jabuka, brazilska višnja, surinamska višnja/grumichama (Eugenia uniflora))

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0161990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0162000

(b) Voće sa nejestivom ljuskom, malo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0162010

Kivi

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0162020

Liči (pulasan, maljavi liči/ rambutan, longan, mangosteen, langsat, salak)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0162030

Tropsko voće

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0162040

Bodljikava kruška (plod kaktusa)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0162050

Zvezdasta jabuka

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0162060

Američka šljiva urma (Virdžinija kaki, šljiva-kaki)(Crna sapota, bela sapota, zelena sapota, kanistel (žuta sapota), mammey sapota)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0162990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0163000

(v) Voće sa nejestivom ljuskom, veliko

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

 

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0163010

Avokado

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0163020

Banane (Patuljasta banana, trputac, jabučasta banana)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0163030

Mango

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0163040

Papaja

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0163050

Nar

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0163060

Tropska jabuka (Kremasta jabuka, slatka jabuka (mokri šećer), ilama (Annona diversifolia) i drugo voće srednje veličine iz familije Annonaceae)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0163070

Guava (Crvena pitaia ili zmajevo voće (Hylocereus undatus))

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0163080

Ananas

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0163090

Hlebno voće (Jackfruit)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

 

Tabela 2.1/4

1

2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

0163100

Durijan

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0163110

Bodljikava anona (Guanabana)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0163990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,02

0200000

2. SVEŽE ILI SMRZNUTO POVRĆE

0,01*

0,01*

0,01*

 

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

         

0210000

2.1. Korenasto i krtolasto povrće

0,01*

0,01*

0,01*

 

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

 

0211000

(a) Krompir

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0212000

(b) Tropsko korenasto i krtolasto povrće

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0212010

Jestiva manioka, kasava (Dasheen, japanski taro, tanija)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0212020

Slatki krompir

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0212030

Jam (Slatki krompir, meksički slatki krompir)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0212040

Strelasti koren

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0212990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213000

(v) Ostalo korenasto i krtolasto povrće osim šećerne repe

0,01*

0,01*

0,01*

 

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213010

Cvekla

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213020

Šargarepa

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213030

Celer

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213040

Ren (Koren anđelike, koren ljupčca, koren lincure)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213050

Čičoka (Crosne)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213060

Paškanat

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213070

Peršun koren

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213080

Rotkvica (Crna rotkva, japanska rotkva, rotkvica i slični varijeteti, tigrov orah (Cyperus esculentus))

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213090

Beli koren (Skorzonera, španski turovet, jestivi čičak)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213100

Podzemna keleraba (broskva)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213110

Repa, repa ugarnjača

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0213990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0220000

2.2. Lukovičasto povrće

0,01*

0,01*

0,01*

 

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,02*

0,01*

   

0220010

Beli luk

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,02*

0,01*

0,02

0,01*

0220020

Crni luk (Luk srebrnjak)

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,02*

0,01*

0,02

0,1

0220030

Vlašac

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,02*

0,01*

0,01*

0,01*

0220040

Mladi luk (Aljma i slični varijeteti)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,02*

0,01*

0,01*

0,01*

0220990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,02*

0,01*

0,01*

0,01*

0230000

2.3. Plodovičasto povrće

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

 

0,01*

     

0231000

(a) Pomoćnice

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

 

0,01*

   

0,01*

 

Tabela 2.1/5

1

2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

0231010

Paradajz (Trešnjoliki paradajz, tamarilo, Physalis spp., gojiberry, wolfberry (Lycium barbarum i L. chinense))

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,02

0,01*

0,2

0,2

0,01*

0231020

Paprika (Ljuta paprika)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05

0,01*

0,01*

0,3

0,01*

0231030

Patlidžan (Pepina, beli patlidžan (S. macrocarpon))

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,02

0,01*

0,2

0,2

0,01*

0231040

Bamija (Okra)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,2

0,01*

0231990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,2

0,01*

0232000

(b) Kukurbitace sa jestivom korom

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,02

0,01*

 

0,3

0,01*

0232010

Krastavac

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,02

0,01*

0,08

0,3

0,01*

0232020

Kornišon

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,02

0,01*

0,01*

0,3

0,01*

0232030

Tikvica (Letnja tikva, srž (patison), lauki (Lagenaria siceraria), chayote, sopropo/gorka dinja, zmijasta dinja, ugaona lufa /teroi)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,02

0,01*

0,01*

0,3

0,01*

0232990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,02

0,01*

0,01*

0,3

0,01*

0233000

(v) Kukurbitace sa nejestivom korom

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,2

0,01*

0233010

Dinja (Kivano)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,2

0,01*

0233020

Tikva (Zimska tikva, srž - kasni varijetet)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,2

0,01*

0233030

Lubenica

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,2

0,01*

0233990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,2

0,01*

0234000

(g) Kukuruz šećerac (Bebi kukuruz)

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0239000

(d) Ostalo voćasto povrće

0,01*

0,01*

0,01*

0,05*

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,2

0,01*

0240000

2.4. Kupusnjače

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

 

0,01*

0241000

(a) Cvetajuće kupusnjače

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,4

0,01*

0241010

Brokoli (Kalabreze, kineski brokoli, broccoli-raab)

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,4

0,01*

0241020

Karfiol

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,4

0,01*

0241990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,4

0,01*

0242000

(b) Glavičaste kupusnjače

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

 

0,01*

0242010

Kelj pupčar

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,05

0,01*

0242020

Glavičasti kupus (Špicasti kupus, crveni kupus, kelj, beli kupus)

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,7

0,01*

0242990

Ostalo

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0243000

(v) Lisnate kupusnjače

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0243010

Kineski kupus (Indijska (kineska) slačica, pak choi, kineski ravni kupus (tai goo choi), choi sum, pekinški kupus (pe-tsai))

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0243020

Lisnati kelj (Lisnati kelj, kovrdžavi kelj, raštika, portugalski kelj, portugalski kupus, stočni kupus)

0,01*

0,01*

0,01*

0,1

0,01*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,05*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

0,01*

Sledeći

Napomene

** Na osnovu Pravilnika o izmeni Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja ("Sl. glasnik RS", br. 81/2016), od 6. oktobra 2016. godine do 5. marta 2017. godine maksimalno dozvoljena količina aflatoksina u sirovom mleku, termički obrađenom mleku i mleku za proizvodnju mlečnih proizvoda je 0,25.
U periodu od 6. do 10. marta 2017. godine maksimalno dozvoljena količina aflatoksina u sirovom mleku, termički obrađenom mleku i mleku za proizvodnju mlečnih proizvoda je 0,05 u skladu sa Pravilnikom o izmeni Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja ("Sl. glasnik RS", br. 39/2014).