ODLUKA
O UREĐIVANJU I ODRŽAVANJU GROBALJA I SAHRANJIVANJU

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 5/2014 i 14-II/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se sahranjivanje umrlih, određivanje i stavljanje van upotrebe groblja, uređivanje i održavanje groblja, kao i drugi uslovi vezani za obavljanje pogrebnih usluga na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Uređivanje i održavanje groblja i sahranjivanje je komunalna delatnost od opšteg interesa.

Član 2

Groblje je zemljište koje je odgovarajućim urbanističkim planom određeno za sahranjivanje umrlih, kao i svi objekti i uređaji koji se nalaze na tom zemljištu, a služe za sahranjivanje, uređivanje i korišćenje groblja.

Groblje se određuje i stavlja van upotrebe odlukom Skupštine Grada Sremska Mitrovica u skladu sa odgovarajućim urbanističkim planom, na predlog Nadzornog odbora JKP "Komunalije".

Groblja u upotrebi, kao i groblja stavljena van upotrebe su komunalni objekti.

Član 3

Na području Grada Sremska Mitrovica kao naseljenog mesta, groblje određeno za sahranjivanje je Novo groblje.

Groblja na području Grada Sremska Mitrovica, koja su delimično stavljena van upotrebe su Pravoslavno, Katoličko, Rusinsko i Jevrejsko groblje, Staro groblje u gradskom naselju Mačvanska Mitrovica, Staro groblje u prigradskom naselju Laćarak i Staro groblje u Ravnju.

Član 4

Sahranjivanje, uređivanje i održavanje grobalja iz člana 3. stav 1. i 2. ove odluke, kao i grobalja koja su utvrđena kao kulturna dobra, obavlja Javno Komunalno Preduzeće "Komunalije" iz Sremske Mitrovice (u daljem tekstu Preduzeće).

Sahranjivanje na groblju u gradskom naselju Mačvanska Mitrovica, prigradskom naselju Laćarak i naseljenim mestima na teritoriji grada, obavljaju mesne zajednice, najkasnije do 31. decembra 2018. godine, kada ih je u potpunosti dužno preuzeti Preduzeće.

Prilikom preuzimanja, groblja moraju biti geodetski snimljena, parcelisana i popisana.

Pojedine poslove uređivanja i održavanja grobalja iz stava 2. ovog člana (održavanje zelenila - košenje zelenih površina), do njihovog preuzimanja u potpunosti, obavlja Preduzeće.

Prevoz umrlih, kao pojedini posao iz okvira ove komunalne delatnosti, može da vrši i drugo preduzeće ili preduzetnik, koji ispunjava tehničke, sanitarno-higijenske i druge posebne uslove, a registrovan je za obavljanje te delatnosti.

Član 5

Pojedine poslove uređivanja i održavanja grobalja iz člana 4. stav 1. i 2. ove Odluke, Preduzeće, odnosno mesna zajednica, može poveriti drugom preduzeću ili preduzetniku.

Poveravanje poslova u smislu prethodnog stava vrši se shodno odgovarajućim odredbama Zakona o javnim nabavkama.

II UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE GROBLJA

Član 6

Uređivanje i održavanje groblja u smislu ove Odluke je opremanje prostora za sahranjivanje, uređivanje, opremanje i održavanje objekata i uređaja na groblju koji služe za obavljanje pogrebne usluge (kapele, javne česme i sl.), uređivanje i održavanje puteva i staza unutar groblja i prostora između grobnih mesta, održavanje zelenila, javne rasvete, čistoće i reda na groblju, uklanjanje snega unutar groblja, kao i obavljanje drugih poslova koji su u vezi sa uređivanjem i održavanjem groblja i održavanjem grobnih mesta i nadgrobnih obeležja.

Član 7

Uređivanje i održavanje groblja obavlja se u skladu sa odredbama ove Odluke i Programom investicionog i tekućeg održavanja groblja.

Program donosi Preduzeće, odnosno mesna zajednica, uz saglasnost Gradskog veća Grada Sremska Mitrovica.

Program iz stava 2. ovog člana naročito sadrži: vrstu, obim i dinamiku radova, kao i visinu sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

Član 8

Urbanističkim planom i projektom groblja, prostor na groblju namenjen za sahranjivanje deli se na parcele unutar kojih se nalaze grobna mesta. Parcele i grobna mesta obeležavaju se brojevima.

Pod grobnim mestom u smislu ove Odluke, podrazumeva se grob, uređeno grobno mesto, grobnica i mesto za smeštaj urne sa pepelom kremiranih posmrtnih ostataka.

Grobna mesta uređuju se i održavaju u skladu sa Projektom groblja.

Ostavljanje i rasipanje pepela kremiranih posmrtnih ostataka vrši se na mestima određenim Projektom groblja.

Preduzeće je dužno da vodi evidenciju parcela i grobnih mesta, sahranjenih lica sa upisanim prezimenom, imenom oca i imenom sahranjenog, datumom i mestom rođenja, datumom i mestom smrti i datumom i mestom sahrane, brojem grobnog mesta, podacima o licu koje je snosilo troškove sahrane, evidenciju o polaganju urne i prenosu posmrtnih ostataka i druge evidencije u vezi sa obavljanjem ove komunalne delatnosti.

Član 9

Spomen grobna mesta na grobljima na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, utvrđuje se posebnom odlukom Skupštine grada, na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Sremska Mitrovica i na način utvrđen propisima kojima se uređuju kulturna dobra.

Groblja - spomenici kulture, spomen grobna mesta, spomen grobnice i spomenici koji su utvrđeni za kulturno dobro - spomenike kulture, uređuju se i održavaju na način utvrđen propisima kojima se uređuju kulturna dobra.

Član 10

Grobnice moraju biti sagrađene u skladu sa sanitarnim propisima. Sanduci mogu da leže jedan iznad drugog, samo na gvozdenim nosačima.

Nadgrobni spomenici, spomen ploče i slično (u daljem tekstu: spomen obeležja), moraju odgovarati estetskim kriterijumima i pijetetu prema umrlima.

Spomen obeležja moraju biti izgrađena od trajnog materijala: kamena, mermera, betona i slično.

Visina spomen obeležja može biti do 1 metar, širina do 0,80 metara i dubina do 0,20 metara.

Ako je grobno mesto zakupljeno po osnovu iz člana 25. ove odluke, spomen obeležja se mogu spojiti.

Na postojećim grobljima, mogu se postaviti i spomen obeležja čije dimenzije mogu biti usaglašene sa dimenzijama grobnog mesta.

Član 11

Na grobljima se mogu izvoditi radovi u vezi sa podizanjem nadgrobnih spomenika i drugih spomen obeležja, kao i drugi radovi koji ne spadaju u tekuće održavanje u skladu sa projektom groblja i uklanjanje nadgrobnih spomenika i drugih spomen obeležja, uz prethodno rešenje Gradske uprave za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata (u daljem tekstu: nadležna Gradska uprava).

Radove iz stava 1. ovog člana mogu izvoditi isključivo pravna lica i preduzetnici registrovani za izvođenje ovih vrsta radova.

Preduzeće je dužno da bez odlaganja obavesti komunalnog inspektora o izvođenju radova iz stava 1. ovog člana, ako se ti radovi izvode bez rešenja nadležne Gradske uprave.

Član 12

O održavanju grobnih mesta i nadgrobnih obeležja na njima, staraju se isključivo njihovi korisnici, porodica i srodnici, koji mogu uređivanje i održavanje grobnih mesta poveriti Preduzeću.

Ako lica iz stava 1. ovog člana ne održavaju grobno mesto, Preduzeće će ih pismeno opomenuti.

Ako se i posle pismene opomene radovi na održavanju ne izvrše, radove će na njihov teret izvršiti Preduzeće, a po nalogu komunalne inspekcije.

Član 13

Za radove koji spadaju u tekuće održavanje na grobnim mestima, kao što su demontaža, montaža, postavka mermernih ploča i slični radovi, potrebno je pismeno odobrenje Preduzeća.

Za preduzimanje bilo kakve radnje na spomeniku ili drugom predmetu na groblju, ili grobnici koja ima svojstvo spomenika kulture, potrebno je prethodno pribaviti saglasnost nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Preduzeće je dužno da bez odlaganja obavesti komunalnog inspektora o izvođenju radova bez odobrenja iz stava 1. i 2. ovog člana.

Član 14

Zanatski radovi na groblju, za koje je pribavljeno odobrenje u smislu člana 13. ove Odluke, mogu se obavljati pod sledećim uslovima:

1. da se izvode u radne dane i subotom, u periodu od 1. aprila do 30. septembra, po pravilu, od 7,00 do 14,00 časova, a u periodu od 1. oktobra do 31. marta, po pravilu, od 7,00 do 13,00 časova i to tako da se do najveće mere očuva mir i dostojanstvo groblja;

2. da izvođač zanatskih radova postupi po nalogu ovlašćenog lica Preduzeća, otkloni uočene nedostatke i u ostavljenom roku radove usaglasi sa nacrtom - skicom nadgrobnog spomenika, odnosno drugih spomen obeležja, koja čini sastavni deo rešenja iz člana 10. stav 2. ove Odluke i tehničkim normativima;

3. građevinski materijal (pesak, šljunak i dr.), dozvoljeno je držati na groblju samo za najkraće vreme koje je neophodno za izvršenje radova, i to tako da se time ne ometa pristup i kretanje posetilaca groblja, a u slučaju prekida kao i posle završetka radova, izvođač je dužan da radilište bez odlaganja dovede u prvobitno stanje;

4. za prevoz materijala potrebnog za izvođenje zanatskih radova na groblju mogu se koristiti samo putevi i staze koje odredi Preduzeće;

5. ako se prilikom izvođenja radova pronađu delovi sanduka, kosti i sl. radovi se moraju odmah obustaviti i o tome bez odlaganja obavestiti preduzeće;

6. ako se prilikom izvođenja radova nađu predmeti od vrednosti, oni se moraju bez odlaganja predati preduzeću;

7. česme na vodovodu moraju se posle upotrebe zatvoriti, a alat se ne sme prati na česmi.

8. zanatski radovi se ne izvode u vreme državnih i velikih verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji u smislu odredaba Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji.

Preduzeće može da zabrani izvođenje zanatskih radova na groblju ili pojedinim delovima groblja u određeno doba dana, ili određene dane, ili određeno doba godine.

Izvođaču zanatskih radova, koji se ne pridržava odredaba ovog člana ili drugih odredaba o redu na grobljima, komunalni inspektor može zabraniti rad na grobljima.

Protiv rešenja komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću Grada Sremska Mitrovica, u roku od 15 dana od donošenja rešenja. Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

Ako izvođač zanatskih radova, prilikom izvođenja radova, učini štetu, dužan je da je otkloni, u suprotnom će to učiniti Preduzeće o trošku izvođača.

Član 15

Preduzeće može da ukloni sve dodatne predmete i zasade čije je postavljanje, odnosno sađenje zabranjeno ovom Odlukom, i to o trošku zakupca grobnog mesta.

Član 16

Na groblju je zabranjeno podizanje i postavljanje obeležja ili drugih oznaka, koja nisu u vezi sa sahranjenim licima na groblju.

Na spomen obeležju mogu se postavljati epitafi koji odgovaraju dostojanstvu groblja i pijetetu umrlih. Pored ličnih podataka umrlog i imena ožalošćenih, epitaf može da sadrži i neki drugi prigodni natpis, crtež ili ornament.

Zabranjen je epitaf:

- kojim se optužuju ili vređaju živa ili mrtva lica,

- koji je u drugom neskladu sa pijetetom, moralnim načelima i dostojanstvom groblja i

- koji je u suprotnosti sa pozitivnim propisima i mesnim običajima.

Zabranjeno je postavljanje obeležja na grobnicama, spomenicima i spomen-obeležjima koji izgledom, znacima ili natpisom vređaju patriotska, verska, nacionalna i druga osećanja građana.

III SAHRANJIVANJE

a) Opšte odredbe

Član 17

Pod sahranjivanjem u smislu ove Odluke podrazumeva se ukop posmrtnih ostataka umrlog, odnosno kremiranje posmrtnih ostataka i ostavljanje ili rasipanje pepela na određeno mesto i druge radnje koje se u tom cilju preduzimaju.

Član 18

Sahranjivanje na grobljima na području Grada Sremska Mitrovica, koja su delimično stavljena van upotrebe, može se vršiti najduže do 08. juna 2040. godine, odnosno do njihovog potpunog stavljanja van upotrebe.

Sahranjivanje se vrši u već postojeća grobna mesta i grobnice i u njima mogu da se sahranjuju posmrtni ostaci srodnika umrlih lica uz pismenu saglasnost nosioca zakupa grobnog mesta.

Srodnicima u smislu odredaba stava 2. ovog člana smatraju se: bračni drug umrlog lica, srodnici po krvi u pravoj liniji zaključno sa četvrtim stepenom srodstva i bračni drugovi tih lica.

Član 19

Sahranjivanje se može izvršiti nakon utvrđivanja smrti, a najranije po isteku 24 časa od momenta nastupanja smrti.

Sahranjivanje se prijavljuje Preduzeću najkasnije 12 časova pre sahrane.

Prijavu iz prethodnog stava ovog člana podnose članovi porodice, lice kod koga se umrlo lice nalazilo u trenutku smrti ili gradska uprava nadležna za komunalne i inspekcijske poslove.

Na osnovu prijave Preduzeće izdaje odobrenje za sahranjivanje i utvrđuje vreme sahrane.

Odobrenje iz prethodnog stava sadrži podatke o umrlom, broj parcele i grobnog mesta, kao i naziv groblja na koje se umrli sahranjuje.

Član 20

Posmrtne ostatke umrlog, Preduzeće, odnosno preduzetnik, prevozi i prenosi na groblje gde će biti sahranjeni. Prilikom prenosa posmrtni ostaci moraju biti smešteni u odgovarajući sanduk.

Prenos posmrtnih ostataka umrlog na groblje, vrši se nakon pribavljanja potvrde o smrti koju izdaje nadležni organ. Ovaj prevoz mora se izvršiti u roku od 24 časa od kada je ovlašćeni lekar konstatovao smrt.

Posmrtni ostaci se do sahrane čuvaju u posebno za to određenoj prostoriji. Najkasnije na jedan sat pre vremena određenog za sahranu posmrtni ostaci moraju biti smešteni u prostoriju određenu za ispraćaj posmrtnih ostataka.

Do sahrane, umrlo lice se nalazi na odru, odeveno ili uvijeno u tkaninu i smešteno u kovčeg.

Ako je smrt nastupila usled zarazne bolesti, preduzimaju se mere koje nalažu sanitarni propisi.

Ako se umrli sahranjuje u grobnicu, potrebno je da posmrtni ostaci budu u limenom ulošku sanduka, koji je po propisima hermetički zatvoren.

Prenos posmrtnih ostataka od prostorije određene za ispraćaj posmrtnih ostataka do grobnog mesta, vrši se specijalnim kolicima.

Član 21

Preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno je da prevoz posmrtnih ostataka umrlih na groblje, gde će biti sahranjeni, obezbedi svakog dana u vremenu od 00,00 do 24,00 časa.

Član 22

Preduzeće je dužno da za sahranjivanje umrlih obezbedi službu svakog dana (radnim danom, u dane vikenda i državnim praznikom). Sahranjivanje se vrši u periodu od aprila do septembra, po pravilu, od 14,00 do 16,00 časova, a u periodu od oktobra do marta, po pravilu, od 13,00 do 15,00 časova.

Dubina pojedinačnog groba treba da iznosi 1,6 metara, odnosno 2,2 metara kod vertikalnog sahranjivanja, a širina i dužina se određuju prema dimenzijama kovčega.

Lica koja obavljaju sahranjivanje moraju nositi prigodnu uniformu koju obezbeđuje Preduzeće.

b) Zakup grobnog mesta

Član 23

Grobno mesto iz stava 2. člana 8. ove Odluke daje u zakup Preduzeće.

Kod prve sahrane grob, grobnica, uređeno grobno mesto i mesto za smeštaj urne daju se u zakup na period od 10 godina.

Član 24

Grobno mesto kod prve sahrane daje se u zakup srodnicima umrlog po sledećem redosledu: bračni drug umrlog, dete umrlog (bračno, vanbračno, usvojeno), roditelji umrlog.

U slučaju da nema lica iz stava 1. ovog člana grobno mesto daje se u zakup licu po sledećem redosledu: ostali srodnici umrlog po krvi u pobočnoj liniji do četvrtog stepena srodstva, bračni drugovi srodnika navedenih u ovom stavu.

Izuzetno, ako nema lica iz stava 1. i 2. ovog člana, grobno mesto daje se u zakup licu koje obezbedi sahranjivanje umrlog.

Ako ima više lica istog stepena srodstva sa umrlim, zakupac grobnog mesta je lice koje oni sporazumno, između sebe, odrede. U suprotnom, Preduzeće će odrediti korisnika grobnog mesta.

Član 25

Međusobna prava i obaveze između lica koje zakupljuje grobno mesto (u daljem tekstu: zakupac grobnog mesta) i Preduzeća, uređuju se pisanim ugovorom koji se zaključuje odmah, a najkasnije u roku od 30 dana od dana sahranjivanja umrlog.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se na određeno vreme, saglasno stavu 2. člana 22. ove Odluke.

Grobno mesto koje je dato u zakup ne može se stavljati u pravni promet.

Zakupac grobnog mesta iz člana 8. stav 2. ove Odluke, može da ustupi grobno mesto isključivo Preduzeću.

Član 26

Posle prve sahrane u isto grobno mesto mogu se uz pismenu saglasnost zakupca grobnog mesta sahraniti lica iz stava 1. i 2. člana 24. ove Odluke. U slučaju odsutnosti zakupca grobnog mesta, saglasnost daju lica po redosledu srodstva iz člana 24. ove Odluke.

Član 27

U slučaju smrti zakupca grobnog mesta, pravo zakupa grobnog mesta pripada fizičkom licu koje je oglašeno za njegovog naslednika.

Ako je više lica oglašeno za naslednike, ova lica dužna su jednog između sebe da odrede kao zajedničkog punomoćnika i da primerak punomoćja, overenog kod suda, dostave Preduzeću. U protivnom, to lice u skladu sa odredbama Odluke odrediće Preduzeće, a ostala lica evidentiraće kao sa zakupcem grobnog mesta.

Član 28

Posmrtni ostaci sahranjenih lica počivaju u grobnom mestu najmanje 10 godina od dana sahranjivanja (u daljem tekstu: rok obaveznog počivanja).

U grob za koji nije istekao rok obaveznog počivanja mogu se sahranjivati samo lica iz stava 1. člana 23. ove Odluke, uz pismenu saglasnost zakupca grobnog mesta.

Član 29

Zakupac grobnog mesta, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da po isteku roka obaveznog počivanja produže rok počivanja, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćen zakup, u skladu sa odredbama ove odluke, za proteklo vreme počivanja.

Ne može se produžiti rok počivanja za grobna mesta na groblju ili delu groblja, koja su stavljena van upotrebe.

Član 30

Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a rok počivanja nije produžen, Preduzeće prenosi u poseban zajednički grob ili grobnicu - osarijum, o čemu Preduzeće vodi posebnu evidenciju i trajno čuva podatke o licima čiji su posmrtni ostaci preneti.

Pre prenosa posmrtnih ostataka u smislu stava 1. ovog člana Preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno je da pismeno opomene zakupca grobnog mesta da će, ukoliko u roku od 30 dana ne plati naknadu iz člana 29. ove Odluke i na taj način produži rok počivanja, izvršiti prenos posmrtnih ostataka u poseban zajednički grob ili grobnicu i odrediti drugog zakupca tog grobnog mesta, a nadgrobna obeležja i druge predmete ukloniti bez obaveze njihovog čuvanja.

U slučaju kada se pismena opomena nije mogla uručiti iz bilo kojih razloga, Preduzeće će putem obaveštenja u sredstvima javnog informisanja pozvati zakupca grobnog mesta da postupi u skladu sa odredbama stava 2. ovog člana, ukazujući na posledice propuštanja. Obaveštenje se objavljuje prema potrebi i, po pravilu, koristi se za istovremeno obaveštavanje većeg broja zakupaca grobnih mesta.

Član 31

U slučaju kada naslednik zakupca grobnog mesta nije fizičko lice, po isteku obaveznog roka počivanja, kao i u slučaju iskopavanja posmrtnih ostataka kada grobno mesto ostane prazno, Preduzeće daje to grobno mesto u novi zakup.

Član 32

Iskopavanje posmrtnih ostataka vrši se u skladu sa Zakonom o sahranjivanju i grobljima i drugim propisima.

v) Kremiranje

Član 33

Kremiranje posmrtnih ostataka umrlih vrši se u krematorijumu.

Član 34

Posmrtni ostaci koji će se kremirati moraju biti smešteni u laki drveni sanduk bez metalnih delova.

Zahtev za kremiranje posmrtnih ostataka podnosi se u pismenom obliku. Zahtev podnosi lice koje se stara o sahrani umrlog. Sadržinu zahteva, kao i dokaze koji se moraju priložiti uz zahtev, određuje Preduzeće.

Član 35

Prilikom podnošenja zahteva iz člana 34. stav 2. ove Odluke, lice koje se stara o sahrani izjašnjava se da li će se urna sa pepelom kremiranih posmrtnih ostataka pokopati u grob, odnosno grobnicu ili položiti na posebno uređeno mesto (kolumbarijum, odnosno rozarijum).

Kolumbarijum je zid sa kasetama, a rozarijum je posebno uređena zelena površina sa kasetama koje služe za smeštaj urne. Svaka kaseta mora da ima natpis standardizovanog oblika i veličine, sa podacima o licu čiji se pepeo nalazi u urni.

Sahranjivanje pepela kremiranih posmrtnih ostataka može se izvršiti i rasipanjem pepela na posebno određeno mesto na groblju (Vrt sećanja). Imena lica čiji je pepeo na ovaj način sahranjen moraju biti urezana na posebnoj ploči koja se nalazi na ovom delu groblja.

Član 36

Preduzeće prilikom određivanja dana kremacije, po pravilu, istovremeno određuje dan i vreme ukopa, odnosno polaganja urne, što pismeno saopštava licu koje se stara o sahranjivanju, uz upozorenje da će se ukop, odnosno polaganje urne izvršiti i bez njegovog prisustva.

Član 37

Ako se lice koje se stara o sahranjivanju ne pojavi da pokopa ili položi urnu, Preduzeće je dužno da urnu čuva najduže šest meseci.

Po isteku roka iz stava 1. ovog člana, Preduzeće će rasuti pepeo na posebno određeno mesto na groblju (Vrt sećanja) i ime lica čiji je pepeo na ovaj način sahranjen urezaće na posebnoj ploči koja se nalazi na ovom delu groblja.

Član 38

Pepeo kremiranih posmrtnih ostataka ne sme se ni privremeno ustupiti članovima porodice, odnosno srodnicima ili drugim licima.

IV RED NA GROBLJU

Član 39

Na groblju se održava red i potpun mir.

Preduzeće je dužno da obezbedi održavanje reda i mira na groblju.

Član 40

Groblje je otvoreno za posetioce svaki dan, i to u periodu od 1. aprila do 30. septembra od 07,00 do 19,00 sati, a u periodu od 1. oktobra do 31. marta od 07,00 do 18,00 sati.

Preduzeće može iz naročito opravdanih razloga privremeno da zabrani pristup na groblje.

Član 41

Preduzeće svojim aktom bliže uređuje vreme obavljanja sahranjivanja u skladu sa ovom Odlukom.

Član 42

Na groblju je zabranjeno:

1. ulaženje i zadržavanje van vremena kada je groblje otvoreno za posetioce;

2. pristup deci mlađoj od 10 godina bez pratnje odraslog lica;

3. preskakanje ograde, gaženje zelenih površina, lomljenje drveća, kidanje cveća i drugih zasada;

4. gaženje, prljanje i skrnavljenje grobnih mesta;

5. nanošenje štete nadgrobnim obeležjima (spomenicima i drugim predmetima na grobnim mestima);

6. narušavanje mira na groblju;

7. uvođenje životinja;

8. voženje bicikla, motocikla i drugog motornog vozila ako to nije odobreno posebnom dozvolom preduzeća;

9. na stazama, putevima i zelenim površinama stvarati nečistoću, bacati uvelo cveće i druge predmete;

10. ostavljanje hrane na grobnim i drugim mestima na groblju;

11. fotografisanje u vidu zanata i vršenje drugih usluga bez odobrenja preduzeća i lica koje se stara o sahrani;

12. prodavanje bilo kakve robe bez odobrenja Preduzeća, kao i reklamiranje proizvoda i usluga, što podrazumeva katalošku prodaju, deljenje i ostavljanje na vidnim mestima vizit karti, flajera i slično;

13. ulaženje u kapelu van vremena određenog za sahranu;

14. paljenje sveća na grobnom mestu izvan kućišta za sveće;

15. u rozarijumu i kolumbarijumu izvoditi bilo kakve dodatne građevinske radove (improvizovane žardinjere, kamene ploče sa slikama, kandila i dr.), kao i sađenje biljaka oko kaseta rozarijuma;

16. montiranje žardinjera, klupa, kandila, kućišta za sveće, ograda i dr. na patosu groba, odnosno grobnice ukoliko to nije predviđeno nacrtom - skicom nadgrobnog spomenika;

17. sađenje oko grobova i grobnica svih drvenastih vrsta lišćara, četinara, šiblja i drugog rastinja bez dozvole Preduzeća.

Član 43

Odredbe ove Odluke kojima se propisuje red na groblju i akta iz člana 42. ove Odluke Preduzeće je dužno da istakne na vidnom mestu na ulazu u groblje.

V SREDSTVA ZA OBAVLJANJE KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 44

Sredstva za obavljanje komunalne delatnosti sahranjivanja obezbeđuju se iz cene komunalne usluge koju plaćaju zakupci.

Sredstva za uređivanje i održavanje groblja obezbeđuju se iz sredstava Preduzeća, sredstava namenjenih za komunalno opremanje, zakupa grobnog mesta, kao i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 45

Za sahranjivanje i druge pogrebne usluge u vezi sa sahranjivanjem (priprema pokojnika za sahranu, prevoz posmrtnih ostataka, čuvanje posmrtnih ostataka do sahranjivanja, sprovođenje ceremonije sahranjivanja, eshumacija i dr.), Preduzeće utvrđuje cenu usluge na osnovu elemenata za obrazovanje cena komunalnih usluga utvrđenih Zakonom o komunalnim delatnostima, uz saglasnost nadležnog organa osnivača, u skladu sa zakonom.

Član 46

Za zakup, uređivanje i održavanje objekata na groblju, kao i za korišćenje usluga na groblju (održavanje puteva i staza, prostora između grobnih mesta, zelenih površina, javne rasvete, čistoće i reda i dr.) kod prve sahrane, zakupac grobnog mesta plaća zakupninu za obavezni rok počivanja (period od 10 godina).

Po isteku obaveznog roka počivanja, zakupnina se plaća za period od jedne do pet godina unapred, najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za koji je zakupnina već plaćena.

Zakupninu iz stava 1. i 2. ovog člana, utvrđuje Preduzeće uz saglasnost nadležnog organa osnivača, u skladu sa zakonom.

VI POSTUPANJE I OVLAŠĆENJE GRADA U SLUČAJU PREKIDA U OBAVLJANJU KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 47

Ako dođe do poremećaja ili prekida u obavljanju poslova na uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju usled više sile ili drugih razloga koji se nisu mogli predvideti, odnosno sprečiti, Preduzeće je obavezno da odmah, bez odlaganja, preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida, i to:

1. radno angažuje zaposlene na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida u obavljanju poslova održavanja i uređivanja groblja i sahranjivanja;

2. hitno popravi i zameni instalacije i uređaje kojima se obezbeđuje obavljanje poslova, kao i zaštiti komunalne objekte i uređaje od daljih kvarova ili havarija, i

3. preduzme i druge mere koje utvrdi gradska uprava nadležna za komunalne i inspekcijske poslove.

Član 48

U slučajevima iz člana 47. ove odluke Preduzeće je obavezno da, istovremeno sa preduzimanjem mera, obavesti gradsku upravu nadležnu za komunalne i inspekcijske poslove o razlozima poremećaja ili prekida, kao i o preduzetim merama.

Kada gradska uprava nadležna za komunalne i inspekcijske poslove primi obaveštenje, dužna je da bez odlaganja:

1. naredi mere za zaštitu komunalnih objekata koji su ugroženi, kao i druge imovine;

2. predloži mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere u cilju obavljanja komunalne delatnosti;

3. angažuje drugo preduzeće ili preduzetnika da obavlja poslove uređivanja i održavanja groblja i sahranjivanje do otklanjanja poremećaja, kao i da

4. utvrdi razloge i eventualno odgovornost za poremećaj, odnosno prekid u obavljanju delatnosti, kao i odgovornost za naknadu eventualne štete.

Član 49

U slučaju prekida u obavljanju poslova na uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju usled štrajka, Preduzeće je obavezno da obezbedi minimum procesa rada u skladu sa aktom osnivača. Kad takav akt nije donet, mogu se preduzeti posebne mere utvrđene Zakonom o komunalnim delatnostima ako bi usled toga mogla da nastupi neposredna opasnost ili izuzetno teške posledice za život i zdravlje ljudi i bezbednost ljudi i imovine, ili drugih neophodnih uslova za život i rad korisnika ove komunalne usluge.

VII NADZOR

Član 50

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i drugih akata donetih na osnovu ove Odluke vrši komunalna inspekcija.

Kontrolu i održavanje komunalnog reda u ovoj oblasti obavlja komunalna policija.

Komunalni policajac je ovlašćen da u vršenju komunalno policijskih poslova, prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje komunalnog reda propisanog ovom odlukom;

- uspostavlja narušeni red primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom;

- izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, u skladu sa odredbama ove odluke i zakona o prekršajima;

- preduzima druge mere u skladu sa svojim ovlašćenjima propisanim zakonom.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 51

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće, ako:

1. ne donese program uređivanja i održavanja groblja u skladu sa članom 7. ove odluke;

2. ne uredi grobna mesta i mesta za smeštaj urne u skladu sa članom 8. ove odluke;

3. ne vodi evidencije u skladu sa članom 8. stav 5. ove odluke;

4. ne obezbedi prevoz posmrtnih ostataka u vremenu i roku utvrđenom članom 21. ove odluke;

5. ne obezbedi službu za sahranjivanje umrlih svakog dana u smislu odredaba člana 22. stav 1. ove odluke;

6. ne obezbedi održavanje reda i mira na groblju;

7. ne istakne na vidnom mestu odredbe ove odluke kojima se propisuje red na groblju;

8. ne sagradi grobnice u skladu sa sanitarnim propisima, ne obezbedi da spomen obeležja budu izgrađena u skladu sa odredbama člana 10. ove odluke;

9. ne obezbedi da groblje bude otvoreno za posetioce svaki dan u periodu utvrđenom članom 40. ove odluke;

10. ne donese akt kojim se bliže uređuje vreme obavljanja sahranjivanja u skladu sa ovom odlukom;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara i odgovorno lice u Preduzeću.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000,00 dinara preduzetnik.

Član 52

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje izvodi zanatske radove iz člana 13. i 14. ove odluke, ako:

1. ne pribavi pisano odobrenje i pisanu saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u smislu odredaba člana 13. ove odluke i

2. postupi protivno odredbama tačke 1-6. stava 1. člana 14. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. tačka 1. i 2. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara i odgovorno lice u Preduzeću.

Za prekršaj iz stava 1. tač. 1. i 2. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000,00 dinara preduzetnik.

Član 53

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje postupi protivno odredbama člana 13, 14. i 16. ove odluke.

Član 54

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice i preduzetnik koji izvodi zanatske radove ako:

1. Izvodi radove protivno vremenu i načinu utvrđenom članom 14. stav 1. tačka 1. ove Odluke;

2. Radove izvodi u vreme državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji u smislu odredaba Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji.

Za prekršaj iz stava 1 . ovog člana, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice.

Član 55

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. ulazi i zadržava se na groblju van vremena kada je groblje otvoreno za posetioce;

2. na groblje pristupi dete mlađe od 10 godina bez pratnje odraslog lica;

3. preskače ograde, gazi zelene površine, lomi drveće, kida cveće i druge zasade;

4. gazi, prlja i skrnavi grobna mesta;

5. nanosi štetu nadgrobnim obeležjima (spomenicima i drugim predmetima na grobnim mestima);

6. narušava mir na groblju;

7. uvodi životinje na groblje;

8. vozi bicikl, motocikl i drugo motorno vozilo ako to nije odobreno posebnom dozvolom Preduzeća;

9. na stazama, putevima i zelenim površinama stvara nečistoću, baca uvelo cveće i druge predmete;

10. ostavlja hranu na grobnim i drugim mestima na groblju;

11. fotografiše u vidu zanata i vrši druge usluge bez odobrenja Preduzeća i lica koje se stara o sahrani;

12. prodaje bilo kakvu robu bez odobrenja Preduzeća, kao i reklamira proizvode i usluge, što podrazumeva katalošku prodaju, deljenje i ostavljanje na vidnim mestima vizit karti, flajera i slično;

13. ulazi u kapelu van vremena određenog za sahranu;

14. pali sveće na grobnom mestu izvan kućišta za sveće;

15. u rozarijumu i kolumbarijumu izvodi bilo kakve dodatne građevinske radove (improvizovane žardinjere, kamene ploče sa slikama, kandila i dr.), kao i sadi biljke oko kaseta rozarijuma;

16. montira žardinjere, klupe, kandila, kućišta za sveće, ograde i dr. na patosu groba, odnosno grobnice ukoliko to nije predviđeno nacrtom - skicom nadgrobnog spomenika;

17. sadi oko grobova i grobnica bilo koju vrstu drvenastih lišćara, četinara, šiblja i drugog rastinja bez dozvole Preduzeća.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 56

Odredbe ove Odluke o uređivanju, održavanju grobalja i sahranjivanju, shodno se primenjuju na uređivanje i održavanje grobalja iz člana 4. stav 2., kao i sahranjivanje na tim grobljima, do njihovog potpunog preuzimanja od strane Preduzeća.

Član 57

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o sahranjivanju i grobljima ("Službeni list Opština Srema", broj 18/2001, "Službeni list Grada Sremska Mitrovica", broj 1/2011 i 2/2012).

Član 58

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".