PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA, USLOVIMA I NAČINU FINANSIRANJA BEOGRADSKIH SPORTSKIH ORGANIZACIJA ZA UČEŠĆE I POSTIGNUTE REZULTATE U EVROPSKIM I REGIONALNIM KLUPSKIM TAKMIČENJIMA

("Sl. list grada Beograda", br. 8/2014, 49/2015 i 92/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se kriterijumi, uslovi i način učešća grada Beograda u finansiranju beogradskih sportskih organizacija i to za učestvovanje i postignu te rezultate u evropskim i regionalnim klupskim takmičenjima.

Evropska klupska takmičenja odnose se na učestvovanje i postignute rezultate u evropskim ligama i evropskim kupovima.

Član 2

Finansiranje beogradskih sportskih organizacija za učestvovanje i postignute rezultate u evropskim i regionalnim klupskim takmičenjima, odnosi se na sportove iz prve i druge kategorije prema Pravilniku o nacionalnoj kategorizaciji sportova ("Službeni glasnik RS", broj 25/13), i to na sledeće sportove:

1. košarku,

2. odbojku,

3. rukomet,

4. vaterpolo,

5. atletiku,

6. rvanje,

7. stoni tenis,

8. džudo,

9. kuglanje,

10. šah.

Član 3

Pravo na finansiranje za učestvovanje i postignute rezultate u evropskim i regionalnim klupskim takmičenjima, u sportovima iz člana 2. pravilnika, imaju sve beogradske sportske organizacije koje imaju sedište na teritoriji grada Beograda.

Pravo na finansiranje imaju i sve beogradske sportske organizacije koje su:

1. izborile pravo učešća u evropskim ligama, evropskim kupovima i regionalnim takmičenjima, plasmanom u Nacionalnoj seniorskoj ligi (Šampionatu),

2. izuzetno, pravo na finansiranje imaju i beogradske sportske organizacije koje su u prethodnoj takmičarskoj sezoni u evropskim i regionalnim klupskim takmičenjima, plasmanom u istim stekli pravo učešća u narednoj sezoni.

Član 4*

Sportski savez Beograda za svaku takmičarsku sezonu dostavlja Sekretarijatu za sport i omladinu spisak beogradskih sportskih organizacija koje su ostvarile pravo na finansiranje, najkasnije do 1. septembra tekuće kalendarske godine.

Sekretar Sekretarijata za sport i omladinu za svaku takmičarsku sezonu donosi tabelu finansiranja klubova za učešće u evroligama, evrokupovima i regionalnim takmičnjima po sportovima iz člana 2. pravilnika, koja sadrži naziv takmičenja, fazu i ostvaren rezultat kao i visinu sredstava koja se mogu dodeliti sportskoj organizaciji.

Ovaj dokument Sekretarijat za sport i omladinu objavljuje na sajtu Skupštine Grada Beograda 15 dana pre početka takmičenja a najkasnije do 15. septembra tekuće kalendarske godine.
Ovaj dokument Sekretarijat za sport i omladinu dostavlja gradskim granskim sportskim savezima, 15 dana pre početka takmičenja, a najkasnije do 20. septembra tekuće kalendarske godine.

Visina sredstava koja se dodeljuju zavisi od vrste sporta, ranga, faze i ostvarenog rezultata na takmičenju.

Član 5

Sportske organizacije koje ostvaruju pravo za finansiranje po ovom pravilniku Sekretarijatu za sport i omladinu, dostavljaju sledeću dokumentaciju:

1. Potvrda za učešće na takmičenju evropskog, odnosno regionalnog ranga overena od strane Beogradskog granskog sportskog saveza,

2. Popunjen i overen Zahtev za finansiranje beogradskih sportskih organizacija koje učestvuju u evropskim ligama, evropskim kupovima i regionalnim takmičenjima (Obrazac 1 koji je sastavni deo ovog pravilnika).

3. Potvrdu sportskog objekta u kome se održavaju takmičenja, da beogradska sportska organizacija nema dugovanja prema istom po osnovu zakupa termina za odigravanje utakmica i treninge.

Prijave ekipa beogradskih sportskih organizacija, za ostvarivanje prava iz ovog pravilnika, dostavljaju se Sekretarijatu za sport i omladinu od 15. septembra tekuće godine, najkasnije 30 dana pre početka takmičenja.

Član 6

Finansiranje će se vršiti etapno, u zavisnosti od vrste, ranga, faze takmičenja i ostvarenog rezultata i raspoloživih sredstava u budžetu grada Beograda.

Član 7

Sekretarijat za sport i omladinu će sa sportskom organizacijom koja bude ispunila uslove za finansiranje iz ovog pravilnika zaključiti ugovor kojim će se bliže urediti međusobna prava i obaveze koji se odnose na realizaciju odobrenih sredstva iz budžeta grada.

Član 8

Sredstva koja sportska organizacija dobije po ovom osnovu mogu se koristiti za sledeće namene:

- troškove priprema beogradskih sportskih organizacija, na teritoriji Republike Srbije, za odlazak na evropska i regionalna klupska takmičenja (troškovi prevoza, troškovi smeštaja i troškovi zakupa termina za treninge u sportskim salama i sportskim objektima u državnoj svojini),

- troškove organizacije utakmice,

- troškove smeštaja,

- troškove prevoza,

- troškove zakupa termina za odigravanje utakmice,

- troškove kupovine opreme,

- kancelarijske troškove,

- troškove za honorare lica (sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu), koji učestvuju u realizaciji programa,

- troškove koji se odnose na takse i druge troškove službenih lica,

- troškove provizije bankama,

- troškove lekarskih pregleda sportista,

- druge troškove, do iznosa 5% odobrenih sredstava, koji su neophodni za realizaciju programa (širenje informacija, štampanje, kancelarijski materijal, osiguranje, finansijske usluge, komunikacijske usluge i sl.).

Član 9

Sekretar Sekretarijata za sport i omladinu može zaključenjem ugovora kojima se prenose sredstva sportskoj organizaciji po ovom pravilniku, posebno propisati obavezu da ista budu utrošena za namirenje troškova zakupa termina sportskim objektima u državnoj svojini, a za odigravanje utakmica i treninge.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o utvrđivanju kriterijuma za nagrađivanje beogradskih sportskih klubova za učešće i postignute uspehe u evropskim ligama, evropskim kupovima i regionalnim takmičenjima XX-01 broj 110-2/2010 od 24. decembra 2010. godine ("Službeni list grada Beograda", broj 50/10).

Član 11

Izmene i dopune ovog pravilnika vrše se na način i po postupku predviđenog za njegovo donošenje.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu grada Beograda".

 

Obrazac 1

Republika Srbija
Gradska uprava grada Beograda
SEKRETARIJAT ZA SPORT I OMLADINU
Kraljice Marije 1
Beograd

ZAHTEV
ZA FINANSIRANJE BEOGRADSKIH SPORTSKIH ORGANIZACIJA ZA UČEŠĆE I POSTIGNUTE REZULTATE U EVROPSKIM I REGIONALNIM KLUBSKIM TAKMIČENJIMA

1. PODACI O SPORTSKOJ ORGANIZACIJI

Pun naziv:

 

Skraćeni naziv

 

Sedište i adresa:

 

Broj telefona:

 

Faks:

 

E-mail:

 

Internet strana (Web strana)

 

Broj žiro računa i naziv i adresa banke:

 

Poreski identifikacioni broj:

 

Ime i prezime i funkcija lica ovlašćenog za zastupanje

 

Ime i prezime predsednika organa uprave organizacije

 

Osoba za kontakt (ime, prezime, telefon, mobilni telefon, e-mail adresa):

 

Grana sporta

 

Kategorija sporta u Nacionalnoj kategorizaciji sportova

 

Broj selekcija u takmičenjima mlađih kategorija (minimum 3)

 

Broj angažovanih sportskih stručnjaka

 

Organ kod koga je organizacija registrovana i registarski broj

 

Članstvo u međunarodnim sportskim savezima

 

Da li postoje ograničenja u korišćenju imovine i obavljanju delatnosti (stečaj, likvidacija, zabrana obavljanja delatnosti)

 

Da li organizacija ima u toku sudske i arbitražne sporove (koje i vrednost spora)

 

Da li je organizacija u poslednje dve godine pravnosnažnom odlukom kažnjena za prekršaj ili privredni prestup vezan za njenu delatnost

 

Da li organizacija ima blokadu računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja

 

Da li organizacija ima dugovanja prema sportskim centrima u kojima odigrava utakmice

 

2. PODACI O TAKMIČENJU

Vrsta (rang) takmičenja:

Evropska liga
Evropski kup
Regionalno takmičenje

Naziv takmičenja:

 

__________________________

 

Faza takmičenja:

 

__________________________

 

Ostvaren plasman:

 

__________________________

 

Naziv takmičenja:

 

__________________________

 

Faza takmičenja:

 

__________________________

 

Ostvaren plasman:

 

__________________________

 

Naziv takmičenja:

 

__________________________

 

Faza takmičenja:

 

__________________________

 

Ostvaren plasman:

 

__________________________

 

 

3. OBRAZLOŽENJE ZAHTEVA (kratak opis aktivnosti vezanih za takmičenje)

U Beogradu, __________ (datum)

M.P.

LICE OVLAŠĆENO ZA ZASTUPANJE

Napomene

* Redakcija je u prečišćen tekst, različitim oblikom slova, ugradila obe izmene člana 4. stav 3. koje su izvršene čl. 3. i 4. Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o kriterijumima, uslovima i načinu finansiranja beogradskih sportskih organizacija za učešće i postignute rezultate u evropskim ligama, evropskim kupovima i regionalnim takmičenjima ("Sl. list grada Beograda", br. 92/2016).