UPUTSTVO

O BLIŽEM UREĐIVANJU KORIŠĆENJA SIMBOLA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 55/2016)

Član 1

Ovim uputstvom bliže se uređuje korišćenje simbola i tradicionalnih simbola, čiji su detaljan izgled i korišćenje utvrđeni Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 51/16) (u daljem tekstu: Odluka).

Član 2

Simboli Autonomne pokrajine Vojvodine su: zastava, tradicionalna zastava (u daljem tekstu: zastava), grb i tradicionalni grb (u daljem tekstu: grb).

Član 3

U simbole se ne može ništa upisivati, niti preko njih ispisivati niti se mogu menjati.

Član 4

Zastava se ističe, pored mesta utvrđenih Odlukom i na javnim mestima na otvorenom i zatvorenom prostoru za vreme održavanja manifestacija čiji je organizator ili pokrovitelj Autonomna pokrajina Vojvodina (u daljem tekstu: AP Vojvodina).

Član 5

Zastavu mogu koristiti zvanični predstavnici i delegacije AP Vojvodine prilikom učešća na manifestacijama u drugim pokrajinama, odnosno regionima u inostranstvu.

Član 6

Kada se zastava ističe u službenim prostorijama koje koristi predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i predsednik Pokrajinske vlade ili u drugim službenim prostorijama Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinske vlade, ističe se na vidnom mestu u prostoriji.

Član 7

Kada se zastava ističe istovremeno sa zastavom Republike Srbije, na raspored isticanja primenjuju se odredbe zakona koji uređuje izgled i upotrebu zastave Republike Srbije.

Član 8

U svim slučajevima predviđenim ovim uputstvom, može se isticati i tradicionalna zastava sa tradicionalnim grbom na sredini zastave, u određenoj srazmeri.

Član 9

Grb se koristi, pored mesta utvrđenih Odlukom i na zaglavlju "Službenog lista Autonomne pokrajine Vojvodine", kao i na memorandumu u poslovnoj korespondenciji organa AP Vojvodine, u levom gornjem uglu spreda gledano.

Član 10

Grb mogu koristiti zvanični predstavnici i delegacije AP Vojvodine prilikom učešća na manifestacijama u drugim pokrajinama, odnosno regionima u inostranstvu.

Član 11

Kada se grb ističe zajedno sa jednim ili više grbova ili amblema regiona ili regionalnih međunarodnih organizacija prilikom njihovih zvaničnih poseta u AP Vojvodini, ističe se na desnoj strani, spreda gledano, od grba ili amblema regiona ili regionalne međunarodne organizacije.

Član 12

Kada se grb ističe u službenim prostorijama koje koristi predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i predsednik Pokrajinske vlade ili u drugim službenim prostorijama Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinske vlade, ističe se na vidnom mestu u prostoriji.

Kada se grb AP Vojvodine ističe na službenim vozilima koja koristi predsednik, potpredsednici i sekretar Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, predsednik, potpredsednici, članovi i sekretar Pokrajinske vlade, nalazi se u gornjem uglu prednjeg stakla, suprotno od sedišta vozača.

Član 13

Na diplomama i svedočanstvima o školovanju završenom na teritoriji AP Vojvodine, kao i na uverenjima o položenim ispitima, grb se postavlja desno od grba Republike Srbije spreda gledano, a može se koristiti i u vidu potiska na sredini strane.

Na poveljama, diplomama i drugim javnim priznanjima koje dodeljuju organi AP Vojvodine, grb obavezno se utiskuje, odnosno štampa.

Član 14

Na legitimacijama poslanika u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine i članova Pokrajinske vlade, kao i na identifikacionim legitimacijama za postavljena i zaposlena lica u pokrajinskim organima uprave i službama i upravama koje osniva Pokrajinska vlada, grb se nalazi na prednjoj strani, u gornjem levom uglu.

Član 15

Grb mogu upotrebljavati i organi jedinica lokalne samouprave, organizacije sa javnim ovlašćenjima čiji je osnivač AP Vojvodina odnosno lokalna samouprava u sastavu svojih pečata i štambilja, u službenim prostorijama koje koriste funkcioneri ovih organa i organizacija i u drugim službenim prostorijama tih organa i organizacija, na poveljama, diplomama i priznanjima koje oni dodeljuju, na predmetima predviđenim za reprezentativne svrhe i na službenim vozilima koje koriste funkcioneri u ovim organima i organizacijama kao i na identifikacionim legitimacijama.

Član 16

Fizička lica i pravna lica, preduzetnici, udruženja i druge organizacije, mogu upotrebiti grb kao sastavni deo amblema, odnosno znaka, uz prethodno pribavljenu saglasnost Pokrajinske vlade.

Rešenje kojim se odbija zahtev za davanje saglasnosti je konačno.

Član 17

Zahtev za saglasnost iz člana 15. ovog uputstva podnosi se preko pokrajinskog organa nadležnog za poslove uprave. Zahtev sadrži: svrhu upotrebe grba, tehnički opis (skicu i opis materijala), broj primeraka, rok za koji se saglasnost za korišćenje grba traži i druge činjenice bitne za odlučivanje.

Pokrajinski organ nadležan za poslove uprave vodi evidenciju o datim saglasnostima za upotrebu grba kao sastavnog dela amblema, odnosno znaka i čuva njihove otiske odnosno uzorke.

Evidencija o datim saglasnostima sadrži: broj i datum akta kojim je data saglasnost, datum početka korišćenja grba, broj izrađenih primeraka, rok upotrebe i otisak odnosno uzorak.

Otisak ili uzorak izrađenog amblema odnosno znaka i podatak o broju primeraka i datumu početka korišćenja, subjekti iz člana 15. dužni su da dostave organu nadležnom za vođenje evidencije o datim saglasnostima za upotrebu grba, u roku od 10 dana od dana njihove izrade.

Član 18

Oštećeni ili za upotrebu nepodesni grb povlači se iz upotrebe.

Ukoliko ovlašćeno lice utvrdi da je grb oštećen ili je svojim izgledom nepodesan za upotrebu, doneće rešenje o povlačenju iz upotrebe, odnosno uklanjanju grba.

Rešenje kojim se daje saglasnost na upotrebu grba ukida se ako korisnik saglasnosti upotrebljava grb suprotno utvrđenoj nameni i uslovima pod kojima je saglasnost data.

Član 19

Sprovođenje odredaba ovog uputstva koje se odnose na korišćenje zastave i grba u organima AP Vojvodine, obezbeđuje Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa.

Član 20

Korišćenje zastave i grba uskladiće se sa Odlukom i ovim uputstvom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog uputstva.

Član 21

Nadzor nad sprovođenjem Odluke i ovog uputstva, vrši pokrajinski organ uprave nadležan za poslove uprave.

Član 22

Stupanjem na snagu ovog uputstva, prestaje da važi Uputstvo o bližem uređivanju upotrebe grba Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 18/03).

Član 23

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".