PRAVILNIK

O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA OBRAZOVANJE, PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE - NACIONALNE ZAJEDNICE ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U APV KOJE REALIZUJU DVOJEZIČNU NASTAVU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 56/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način i kriterijumi raspoređivanja sredstava za finansiranje i sufinansiranje osnovnih i srednjih škola u APV koje realizuju dvojezičnu nastavu (u daljem tekstu: dvojezične škole).

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se za:

1. nabavku opreme u funkciji realizacije dvojezične nastave i

2. finansiranje izvršilaca koji realizuju dvojezičnu nastavu, troškova materijala za obrazovanje, stručnog usavršavanja zaposlenih - obuka nastavnog kadra (u zemlji i inostranstvu), troškova nabavke stručne literature i didaktičkog materijala, godišnje članarine za licencu Kembridž centra i članarine za međunarodnu maturu - IB kao i svih drugih troškova u funkciji realizacije dvojezične nastave.

Sredstva za namene iz stava 2. ovog člana, obezbeđuju se u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: budžet AP Vojvodine) i vode se na posebnom budžetskom razdelu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat).

Član 2

Pravo na dodelu sredstava imaju ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja koje su dobile saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo) za izvođenje dvojezične nastave;

Član 3

Dvojezične škole iz člana 1. ovog pravilnika finansiraju se, odnosno sufinansiraju putem konkursa koji Pokrajinski sekretarijat raspisuje najmanje jednom godišnje (u daljem tekstu: konkurs), u skladu sa finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata.

Konkurs sadrži podatke o nazivu akta na osnovu kojeg se raspisuje konkurs, visini ukupnih sredstava predviđenih za dodelu po konkursu, o tome ko može da se prijavi na konkurs i za koje namene, te kriterijume na kojima će se zasnivati ocenjivanje prijava na konkurs, odnosno visina i namena sredstava koja se raspodeljuju, način i rok za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su značajni za sprovođenje konkursa.

Član 4

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Pokrajinskog sekretarijata, u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine" i u jednom od javnih glasila koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine.

Konkurs se može objaviti i na jezicima nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi u radu organa AP Vojvodine.

Član 5

Prijava na konkurs podnosi se u pismenoj formi na jedinstvenom obrascu koji se objavljuje na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata i koji sadrži opis, cilj i finansijski plan programa odnosno projekta s rokom njegovog završetka.

Član 6

Uz prijavu na konkurs, podnosi se sledeća dokumentacija:

1) fotokopija akta kojim se dokazuje dobijena saglasnost Ministarstva;

2) nevezana ponuda-predračun za programske troškove, nabavku opreme (kalkulacija troškova).

Pokrajinski sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave, po potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti razmatrane.

Član 7

Pokrajinski sekretar nadležan za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar) obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa za dodelu sredstava za osnovne i srednje škole u APV koje realizuju dvojezičnu nastavu (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija razmatra podnete prijave na konkurs.

Komisija utvrđuje ispunjenost propisanih uslova na konkursu.

Nakon razmatranja podnetih prijava na konkurs, Komisija sačinjava obrazloženi predlog za dodelu sredstava i dostavlja ga pokrajinskom sekretaru.

Član 8

Pokrajinski sekretar razmatra predlog Komisije i rešenjem odlučuje o raspodeli sredstava korisnicima.

Rešenje iz stava 1. ovog člana jeste konačno.

Rešenje iz stava 1. ovog člana s tabelarnim pregledom, koji sadrži podatke o dodeli sredstava, objavljuje se na internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata.

Pokrajinski sekretarijat će o rezultatima konkursa, kada proceni da je to neophodno i pismeno obavestiti podnosioce prijava.

Član 9

Prilikom određivanja visine sredstava za dodelu, primenjuju se sledeći kriterijumi za namene iz člana 1. stav 2. tačka 1. ovog pravilnika:

- Broj dvojezičkih odeljenja;

- Broj nastavnih predmeta koji se predaju dvojezično.

Prilikom određivanja visine sredstava za dodelu, primenjuju se sledeći kriterijumi za namene iz člana 1. stav 2. tačka 2. ovog pravilnika:

- Broj nastavnika koji učestvuju u dvojezičnoj nastavi;

- Broj učenika u dvojezičnoj nastavi;

- Opravdanost u smislu daljeg razvijanja dvojezične nastave (licenca Kembridž centra i/ili međunarodna matura).

Član 10

Obavezu za dodelu sredstava Pokrajinski sekretarijat preuzima na osnovu ugovora, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem.

Član 11

Korisnik je dužan da dodeljena sredstva koristi namenski i zakonito, a neutrošena sredstva da vrati u budžet AP Vojvodine.

Korisnik je u obavezi da podnese izveštaj o korišćenju sredstava, najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od utvrđenog roka za realizaciju namene, za koju su sredstva dodeljena, s pripadajućom dokumentacijom koju su overila odgovorna lica.

Korisnik je u obavezi da dobijena sredstva vrati u budžet AP Vojvodine, ukoliko se utvrdi da se sredstva ne koriste za realizaciju namene za koju su dodeljena.

Ukoliko korisnik ne dostavi izveštaj iz stava 2. ovog člana, gubi pravo da konkuriše za raspodelu sredstava s novim programima odnosno projektima.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Pokrajinski sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dodeli budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice za finansiranje i sufinansiranje projekta Pokrajinske vlade "Uvođenje dvojezičke nastave na srpskom i engleskom jeziku u ustanove obrazovanja i vaspitanja na teritoriji AP Vojvodine" broj: 128-451-1112/2015-02 od 24.04.2015. godine.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", a objaviće se i na zvaničnoj internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice.