PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA ZA FINANSIRANJE KRATKOROČNIH PROJEKATA OD POSEBNOG INTERESA ZA ODRŽIVI RAZVOJ U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 56/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi, merila i postupak predlaganja i izbora kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u Autonomnoj pokrajini Vojvodini (u daljem tekstu: AP Vojvodina), koje finansira ili sufinansira Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Finansijska sredstva za ovu namenu predviđena su budžetom AP Vojvodine, a obim sredstava utvrđuje se finansijskim planom Sekretarijata.

Član 2

U okviru programa istraživanja, biće realizovani kratkoročni projekti od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini.

Smatraće se da je poseban interes izražen u slučajevima kada postoji urgentna potreba za istraživanjem ili monitoringom u vezi sa:

- problemima nastalim kao posledica elementarnih nepogoda ili klimatskih promena koje neposredno utiču na bezbednost i zdravlje stanovništva ili kojima se ugrožava funkcionalnost značajnih elemenata privrednog sistema;

- intenzivnim istraživanjem uzroka i mera radi određivanja odgovarajućih metoda i metodologija, kako bi se unapredili strateški projekti značajni za održivi razvoj;

- kratkoročnim pilot-istraživanjima od posebnog interesa za pripremu međunarodnih projekata, koji će se finansirati iz fondova Evropske unije.

Član 3

Prijavu s predlogom projekta podnose registrovane naučnoistraživačke organizacije s teritorije AP Vojvodine, u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, uz saglasnost naučnog, odnosno, nastavno-naučnog veća. Ukoliko realizacija projekta podrazumeva učešće više naučnoistraživačkih organizacija, uz prijavu se dostavlja saglasnost naučnog, odnosno, nastavno-naučnog veća svih učesnica na projektu.

Projekte izuzetno mogu prijaviti i druge institucije koje se bave naučnoistraživačkim radom, a prema posebnoj odluci Sekretarijata.

Način finansiranja naučnoistraživačkih projekata treba da odgovara projektovanoj budžetskoj godini.

Rok za realizaciju projekta jeste najduže 12 meseci.

Član 4

Za ostvarivanje projektnog finansiranja, Sekretarijat za tekuću godinu raspisuje javni konkurs u kome se naučnoistraživačke organizacije obaveštavaju o uslovima za prijavljivanje projekata.

Član 5

Sekretarijat može odbaciti sledeće prijave:

- nepotpune prijave projekata;

- prijave koje imaju neispravne nosioce podataka (u pitanju su prijave koje se podnose u elektronskoj formi) s podacima o prijavi projekta;

- prijave koje sadrže netačne podatke o članovima projektnog tima;

- prijave koje nisu predate u roku definisanom javnim konkursnom.

Član 6

Predlog projekta ocenjuje stručni savet iz naučne oblasti kojoj pripada tema projekta, a ukoliko projekat ima interdisciplinarni karakter, ocenjuju ga stručni saveti iz relevantnih oblasti. Stručni savet može predložiti podnosiocu prijave promenu sadržaja predloga projekta (npr. plan aktivnosti, obim i sadržaj rada, opis očekivanih rezultata).

Konačnu odluku o prihvatanju predloga projekata donosi pokrajinski sekretar, imajući u vidu značaj projekta za održivi razvoj u AP Vojvodini. Pokrajinski sekretar može doneti odluku o prihvatanju predloga projekta i bez mišljenja stručnog saveta.

Sekretarijat zaključuje ugovor o realizaciji prihvaćenih predloga projekta sa svim naučnoistraživačkim organizacijama koje su prijavljene kao učesnice na projektu.

Član 7

Opšti kriterijumi za ocenu predloženih naučnoistraživačkih projekata jesu:

- opravdanost predloženih istraživanja;

- primenljivost rezultata projekta;

- kompetentnost istraživačkog tima;

- kompetentnost rukovodioca projekta;

- opremljenost realizatora projekta:

- značaj projekta za održivi razvoj AP Vojvodine.

II USLOVI ZA UČEŠĆE U FINANSIRANJU PROGRAMA OD POSEBNOG INTERESA ZA ODRŽIVI RAZVOJ U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

Član 8

Organizacije iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika konkurišu za izvođenje projekata na način i u rokovima utvrđenim javnim konkursom.

Član 9

Prijava projekta treba da sadrži:

- opšte, administrativne podatke;

- predmet, sadržaj i cilj istraživanja;

- stanje istraživanja u oblasti;

- planirane rezultate projekta i mogućnost primenljivosti rezultata projekta;

- predlog istraživačkog tima i predlog broja istraživačkih meseci;

- podatke o kompetentnosti istraživača;

- podatke o infrastrukturnoj podršci za realizaciju projekta;

- detaljan finansijski plan troškova za realizaciju projekta.

Javnim konkursom mogu se utvrditi i drugi podaci, odnosno prilozi koji se dostavljaju uz prijavu, a bitni su za odlučivanje prilikom izbora projekata.

Obrazac prijave propisuje Sekretarijat.

Član 10

U izvođenju projekata mogu učestvovati svi istraživači s teritorije AP Vojvodine, u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti. Istraživači moraju imati karton naučnog radnika, kao deo jedinstvene baze podataka istraživača u AP Vojvodini.

Istraživački tim mora da ima najmanje tri realizatora.

Član 11

Projektom neposredno upravlja rukovodilac projekta.

Rukovodilac projekta mora imati titulu doktora nauka i naučnu afirmaciju u oblasti iz koje se projekat predlaže.

Rukovodilac projekta iz oblasti prirodno-matematičkih nauka, tehničkih nauka, oblasti tehnologije i zaštite životne sredine, oblasti biotehnologije i poljoprivrede i oblasti medicinskih nauka mora imati najmanje dva rada publikovana u časopisima sa SCI liste (sa impakt faktorom).

Rukovodilac projekta iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, sportskih nauka i pravnih i ekonomskih nauka mora imati najmanje jedan rad publikovan u časopisu sa SCI liste (sa impakt faktorom) ili najmanje tri rada u vodećem časopisu nacionalnog značaja (M51).

Rukovodilac projekta ne može biti naučni radnik koji je u prethodnih šest godina bio dva ili više puta rukovodilac projekata po ovom programu/konkursu.

Rukovodilac projekta je odgovoran za tačnost navedenih podataka u prijavi, za realizaciju projekta, kao i za tačnost informacija i izveštaja o realizaciji projekta.

Prijavu projekta potpisuju rukovodilac projekta i odgovorno lice organizacije koja prijavljuje projekat, kao i odgovorna lica svih institucija učesnika na projektu.

Član 12

Nastavna i naučna zvanja korespondiraju na sledeći način:

- redovni profesor = naučni savetnik;

- vanredni profesor = viši naučni saradnik;

- docent = naučni saradnik;

- asistent = istraživač saradnik;

- saradnik u nastavi = istraživač pripravnik.

Zvanja između visokih škola strukovnih studija i naučnih, korespondiraju na sledeći način:

- profesor strukovnih studija = viši naučni saradnik;

- predavač s doktoratom = naučni saradnik;

- predavač bez doktorata = istraživač saradnik.

Član 13

Istraživač kom u toku perioda realizacije projekta prestane radni odnos zbog odlaska u penziju, može nastaviti da učestvuje u projektu ili da rukovodi projektom za koji je odobreno finansiranje, uz saglasnost naučnog, odnosno nastavnog naučnog veća i uz saglasnost direktora instituta/dekana fakulteta, pri čemu može biti angažovan na projektu, s nula istraživač meseci.

Član 14

Za istraživače učesnike u izvođenju projekta, koji koriste odsustvo više od tri meseca, finansiranje se obustavlja do njihovog povratka.

Rukovodilac projekta obavezuje se da promene navedene u stavu jedan ovog člana, kao i sve promene radnog angažovanja (na primer: odlazak u penziju, promena organizacije zaposlenja, odlazak u inostranstvo), prijavi Sekretarijatu u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

II FINANSIRANJE I PRAĆENJE REALIZACIJE PROJEKTA

Član 15

Sredstva Sekretarijata u okviru projektnog sufinansiranja mogu biti namenjena za:

- isplatu mesečnih primanja (ne više od tri istraživačka meseca);

- troškove nabavke repromaterijala i potrošnog materijala;

- troškove nabavke sitnije opreme za naučnu infrastrukturu;

- troškove putovanja radi realizacije projektnih zadataka;

- troškove usluga drugih lica (visina sredstava za kategoriju "usluge drugih lica" može da iznosi do 20% od ukupno opredeljenih sredstava za projekat);

- režijske troškove (npr. internet, telefon) maksimalno do 5% od ukupne finansijske vrednosti projekta.

Visina mesečne naknade utvrđuje se prema ceni istraživačkog meseca Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, u skladu s nastavno-naučnom kompetencijom istraživača.

Kategorizaciju istraživača određuje Sekretarijat, kao ukupan broj poena produkcije u poslednjih pet godina, ne računajući tekuću godinu, a na osnovu podataka iz kartona naučnog radnika.

Član 16

Realizacija projekta prati se na osnovu periodičnih izveštaja i završnog izveštaja, koji se regulišu ugovorom između Sekretarijata i institucija koje realizuju projekat.

Izveštaji iz stava 1. ovog člana podnose se na obrascima čiju sadržinu propisuje Sekretarijat.

Za podatke navedene u izveštaju odgovaraju rukovodilac projekta i odgovorno lice organizacije koja prijavljuje projekat.

Odluku o prihvatanju periodičnih izveštaja donosi pokrajinski sekretar, a prema potrebi i na osnovu prethodno pribavljenog mišljenja stručnog saveta.

Član 17

Odobrena finansijska sredstva će se isplaćivati u ratama preciziranim ugovorom, a nakon prihvatanja periodičnih izveštaja, u skladu s prilivom sredstava u budžet AP Vojvodine.

Član 18

Istraživanje se ocenjuje na osnovu poređenja ostvarenih i planiranih rezultata u skladu s podnetom prijavom projekta.

U slučajevima davanja netačnih podataka o realizaciji projekata, prikrivanja stvarnog stanja rada na projektu, kao i u slučaju da se projekat ne realizuje, pokrajinski sekretar - pored pokretanja zakonom definisanih mera - može da traži povratak sredstava i da odgovorna lica liši prava učestvovanja ili rukovođenja na projektima Sekretarijata.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Pravilnik stupa na snagu kada ga potpiše pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za finansiranje kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u Autonomnoj pokrajini Vojvodini od 19. januara 2016. godine.

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako je ona objavljena u "Sl. listu AP Vojvodine", br. 56/2016.