PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA ZA SUFINANSIRANJE TEKUĆIH POPRAVKI I ODRŽAVANJE ZGRADA, OBJEKATA I OPREME USTANOVA STUDENTSKOG STANDARDA ČIJI JE OSNIVAČ AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 56/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi, način i uslovi za raspodelu budžetskih sredstava namenjenih za tekuće popravke i održavanja zgrada, objekata i opreme ustanova studentskog standarda (u daljem tekstu: ustanove) čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina.

Član 2

Tekuće popravke i održavanje zgrada, objekata i opreme obuhvataju:

1) Tekuće popravke i održavanje zgrada i objekata:

- zidarske radove;

- stolarske radove;

- molerske radove;

- radove na krovu;

- radove na vodovodu, kanalizaciji i sanitarijama;

- radove na centralnom grejanju;

- radove na električnim instalacijama;

- radovi na komunikacijskim instalacijama;

- ostale usluge, uključujući i materijale za tekuće popravke i održavanje zgrada i objekata.

2) Tekuće popravke i održavanje opreme.

Član 3

Finansijska sredstva za sufinansiranje tekućih popravki i održavanje zgrada, objekata i opreme ustanova studentskog standarda predviđena su budžetom Autonomne pokrajine Vojvodine, a iznos se utvrđuje finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Član 4

Finansijska sredstva za sufinansiranje tekućih popravki i održavanja zgrada, objekata i opreme ustanova studentskog standarda dodeljuju se putem javnog konkursa koji raspisuje Sekretarijat najmanje jedanput godišnje, a koji je otvoren za tekuću godinu.

Prijava na konkurs podnosi se na Obrascu br. 2, čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat. Ovaj obrazac može se preuzeti na zvaničnoj internet prezentaciji Sekretarijata.

Podnosilac prijave, uz Obrazac br. 2, treba da priloži:

- projektno-tehničku dokumentaciju sa opisom radova, predmerom i predračunom troškova;

- fotokopiju registracije ustanove u nadležnom organu;

- fotokopiju potvrde o poreskom identifikacionom broju.

Član 5

Sekretarijat obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija dostavlja obrazloženi predlog raspodele finansijskih sredstava pokrajinskom sekretaru koji potom donosi rešenje o raspodeli sredstava.

II KRITERIJUMI, POSTUPAK IZBORA I USLOVI ZA SUFINANSIRANJE TEKUĆIH POPRAVKI I ODRŽAVANJA ZGRADA, OBJEKATA I OPREME

Član 6

Pravo učešća na javnom konkursu imaju ustanove studentskog standarda čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, koje su nosioci prava korišćenja zgrada, objekata i opreme.

Član 7

Konkurs sadrži podatke o nameni sredstava koja se raspodeljuju konkursom, podatke o kriterijumima i uslovima konkursa, načinu prijavljivanja, rok za podnošenje prijave na konkurs, odlučivanje po zahtevima, kao i druge podatke koji su značajni za sprovođenje konkursa.

Član 8

Raspodela finansijskih sredstava ustanovama utvrdiće se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) godina gradnje zgrade i objekta;

2) vrsta i značaj planiranih radova za poboljšanje uslova rada i poslovanja ustanove;

3) ukupni troškovi potrebni za realizaciju;

4) iznos sredstava koji se traži od Sekretarijata;

5) procenjeni rizici zbog kvara ili nedostataka na sredstvima za rad i objektima (nalazi, zapisnici inspekcije i drugih organa);

6) dosadašnja ulaganja;

7) kvalitet konkursne dokumentacije.

Član 9

Prioritet u raspodeli sredstava za sufinansiranje tekućih popravki i održavanja zgrada, objekata i opreme imaće sledeći radovi:

1) sanacija havarije na zgradama i objektima, nastale pod uticajem elementarnih nepogoda ili zbog starosti zgrada ili objekata ustanova;

2) sanacija havarije na grejnim, sanitarnim, vodovodnim, kanalizacionim, strujnim i drugim instalacijama i postrojenjima u zgradi ili objektu ustanove;

3) tekuće popravke i održavanje kojima se poboljšava energetska efikasnost zgrada i objekata ustanove.

Član 10

Rešenje o odobravanju sufinansiranja donosi pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prema kriterijumima iz čl. 8. i 9. ovog pravilnika, na predlog Komisije.

Izuzetno, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost može rešenjem odobriti finansijska sredstva i bez predloga Komisije, u slučajevima vanrednih i nepredviđenih okolnosti.

Sekretarijat može od podnosioca prijave, po potrebi, zatražiti dodatnu dokumentaciju ili informacije.

Sekretarijat će o rezultatima konkursa pismeno obavestiti podnosioce prijava.

Član 11

Neblagovremene, nepotpune, nepravilno popunjene prijave, prijave koje su podnela neovlašćena lica i prijave koje nisu predmet ovog konkursa - neće se razmatrati.

Član 12

Obavezu za dodelu sredstava Sekretarijat preuzima na osnovu ugovora, u skladu sa zakonom. Ovim ugovorom će biti regulisani međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Ugovor se zaključuje u roku od 15 dana od dana donošenja rešenja iz člana 10, stav 1. i 2.

Ustanova se obavezuje da obezbedi neophodne zakonske i druge uslove za početak realizacije radova za koje su odobrena sredstva.

Član 13

Ustanova je dužna da sredstva koristi isključivo za namene za koja su ona dodeljena, a da neutrošena sredstva vrati u budžet Autonomne pokrajine Vojvodine.

Za izvođenje radova neophodnih za realizaciju namene za koju su sredstva i dodeljena, u vrednosti iznad iznosa koji je u skladu sa Zakonom oslobođen javnih nabavki, ustanove primenjuju postupak javnih nabavki, u skladu s propisima koji regulišu taj postupak.

Član 14

Sekretarijat prati i kontroliše realizaciju sufinansiranja tekućih popravki i održavanja na osnovu pismenih izveštaja s potrebnom dokumentacijom, koje su ustanove dužne da podnesu u roku od 15 dana od dana završetka radova. Potrebna dokumentacija obavezno sadrži: zapisnik o primopredaji radova, koji su potpisale obe ugovorne strane, dokaz o izvršenoj uplati (overeni izvod Uprave za trezor) i račun (okončanu situaciju).

Ukoliko ustanova kojoj su dodeljena sredstva ne ispuni uslove iz člana 12, stav 2. i 3, Sekretarijat može staviti van snage rešenje o odobravanju sredstava odnosno raskinuti ugovor o sufinansiranju i sredstva preusmeriti drugim prijavljenim ustanovama.

Ako dodeljena sredstva nisu namenski korišćena, Sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole zakonitog i namenskog korišćenja sredstava.

Ako ustanova ne dostavi izveštaj o namenskom korišćenju sredstava ili ako ne ispoštuje rok iz stava 1. ovog člana, Sekretarijat će pokrenuti postupak o povraćaju dodeljenih sredstava u budžet Autonomne pokrajine Vojvodine.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu kada ga potpiše pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za sufinansiranje tekućih popravki i održavanje zgrada, objekata i opreme u ustanovama studentskog standarda čiji je osnivač Autonomna Pokrajina Vojvodina (prečišćen tekst), broj: 114-451-84/2015-04, od 11. februara 2015. godine.