PRAVILNIK
O DODELI NAGRADA I PRIZNANJA SUDOVIMA

Član 1

Pravilnikom o dodeli nagrada i priznanja sudovima (u daljem tekstu: Pravilnik) utvrđuju se nagrade i priznanja, uslovi, postupak i druga pitanja od značaja za njihovu dodelu.

Član 2

Svrha dodele nagrada i priznanja sudovima je da se kroz postignute rezultate u radu promovišu efikasnost, kvalitet, inovativnost u radu i najbolje prakse, da se priznaju naprednije i delotvornije metode rada, stvori podsticajno radno okruženje i ostvare najbolji rezultati u radu sudova.

Član 3

Sudovima se dodeljuju nagrade i priznanja jednom godišnje.

Nagrade se dodeljuju sudovima koji postupaju u prvom stepenu za ostvarene najbolje rezultate rada u odnosu na sve sudove iste vrste u jednoj ili više od navedenih kategorija:

- Povećanje broja rešenih starih predmeta u sudu u odnosu na isti period prethodne godine (uzimajući u obzir prosek rešenih starih predmeta po sudiji u odnosu na isti period prethodne godine u čitavoj Republici);

- Povećanje broja ukupno rešenih predmeta u sudu u odnosu na isti period prethodne godine (uzimajući u obzir prosek ukupno rešenih predmeta po sudiji u odnosu na isti period prethodne godine u čitavoj Republici);

- Inovacija u upravljanju predmetima ili u upravljanju sudom;

- Unapređenje transparentnosti i javnosti rada suda (broj održanih "otvorenih vrata", broj poseta internet prezentacijama suda, izdate informativne brošure, elektronske info-table, info-pultovi).

Priznanje se može dodeliti većem broju sudova koji su svojim posebnim aktivnostima i zalaganjem dali doprinos unapređenju efikasnosti i kvaliteta sudskog sistema.

Posebna priznanja dodeljuju se sudovima bez starih predmeta u radu.

Član 4

Nagrade i priznanja dodeljuju se sudovima u obliku plakete.

Pored plakete, za osvojenu nagradu sudovima se može dodeliti i novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti roba ili usluga potrebnih sudu, po izboru nagrađenog suda.

Odluku o vrsti nagrade donosi predsednik Vrhovnog kasacionog suda za svaku godinu, u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava.

Član 5

Nagrade i priznanja iz člana 3. stav 2. tačke 1 i 2, dodeljuju se na osnovu ostvarenih rezultata rada sudova, prema statističkim izveštajima koje sudovi dostavljaju Vrhovnom kasacionom sudu, u skladu sa odredbama Sudskog poslovnika.

Nagrada za inovaciju iz člana 3. stav 2, tačka 3, dodeljuje se na osnovu obrazloženog predloga predsednika suda ili predsednika neposredno višeg suda.

Član 6

Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda obrazuje Komisiju za dodelu nagrada i priznanja (u daljem tekstu: Komisija) koju čine predsednik Vrhovnog kasacionog suda i četiri sudije tog suda. Predsednik Vrhovnog kasacionog suda predsedava radom Komisije.

Mandat članova Komisije iz reda sudija traje dve godine.

Član 7

Komisija objavljuje poziv za podnošenje predloga za inovaciju iz člana 5 stav 2. Pravilnika i određuje primereni rok za dostavljanje predloga.

Član 8

Komisija donosi odluku o dodeli nagrada i priznanja većinom glasova svih članova Komisije.

Izjašnjavanje članova Komisije je javno.

Član 9

Odluke o dodeljenim nagradama i priznanjima objavljuju se na internet prezentaciji Vrhovnog kasacionog suda.

Plakete o nagradama i priznanjima dodeljenim sudovima uručuje predsednik Vrhovnog kasacionog suda, po pravilu, na Godišnjem savetovanju sudija Republike Srbije.

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli Suda.