ODLUKA
O PRAVU NA NAKNADU DELA TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI ČIJI JE OSNIVAČ DRUGO PRAVNO ILI FIZIČKO LICE

("Sl. list grada Niša", br. 105/2015 i 115/2016)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se pravo na naknadu dela troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice, u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: privatna predškolska ustanova) na teritoriji grada Niša i koja poseduje rešenje o verifikaciji izdato od strane nadležnog Ministarstva do dana stupanja na snagu ove Odluke, kao i uslovi i način za ostvarivanje ovog prava.

Član 2

Sredstva za ostvarivanje prava iz člana 1.ove odluke obezbeđuju se u budžetu Grada Niša.

Član 3

Pravo iz člana 1. ove odluke može da ostvari roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj deteta u radnoj 2016./2017. godini, pod uslovom da je:

- državljanin Republike Srbije,

- da ima prebivalište na teritoriji Grada Niša odnosno boravište ako je izbeglica ili raseljeno lice sa teritorije Kosova i Metohije,

- da je do momenta stupanja na snagu ove odluke podneo zahtev za upis deteta u Predškolsku ustanovu čiji je osnivač Grad Niš ali da zbog nedovoljnih kapaciteta ustanove dete nije moglo da se upiše i da se nalazi na zvaničnoj listi čekanja za upis utvrđenoj od strane Predškolske ustanove čiji je osnivač Grad Niš,

- da je dete upisano u privatnu predškolsku ustanovu,

- da se oba roditelja(ili ako je u pitanju samohrani roditelj da je on) nalaze u radnom odnosu,

- da prihodi porodice ostvareni u mesecu koji prethodi mesecu u kome je podnet zahtev za ostvarivanje prava, nisu veći od 30.000,00 dinara po članu porodice.

Član 4

Pravo utvrđeno članom 1. ove odluke ostvaruje se po propisima o opštem upravnom postupku.

Zahtev za ostvarivanje prava utvrđenog članom 1. ove odluke podnosi se upravi nadležnoj za poslove dečije zaštite na obrascu zahteva koji se preuzima na sajtu Grada Niša ili na pisarnici uprave nadležne za poslove dečije zaštite.

Uz zahtev iz stava 2 ovog člana podnosilac zahteva prilaže:

- potvrdu Predškolske ustanove čiji je osnivač Grad Niš da dete nije upisano zbog nedovoljnog kapaciteta ove ustanove sa tačno navedenim datumom od kojeg se dete nalazi na listi čekanja i sa naznačenim redosledom na listi čekanja,

- izvod iz matične knjige rođenih za dete(ukoliko je podnosilac zahteva staratelj, usvojitelj ili hranitelj prilaže se i rešenje centra za socijalni rad o odgovarajućem statusu),

- uverenje o državljanstvu,

- fotokopiju lične karte(ako je podnosioc zahteva izbeglica ili raseljeno lice sa teritorije Kosova i Metohije prilaže se odgovarajuća potvrda o stalnom nastanjenju na teritoriji Grada Niša izdata od nadležnog državnog organa),

- overenu fotokopiju ugovora sa privatnom predškolskom ustanovom o upisu deteta u istu,

- dokaz o zaposlenju za roditelje,

- dokaz o prihodima porodice ostvarenim u mesecu koji prethodi mesecu u kome je podnet zahtev za ostvarivanje prava.

Član 5

O pravu iz člana 1. ove odluke u prvom stepenu rešava uprava nadležna za poslove dečije zaštite na osnovu podnetog zahteva.

Po žalbi na prvostepeno rešenje o pravu iz člana 1. ove odluke u drugom stepenu odlučuje Gradsko veće Grada Niša.

Član 6

Mesečni iznos naknade dela troškova boravka dece u ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice iznosi najviše do 80 % ekonomske cene boravka dece u Predškolskoj ustanovi čiji je osnivač Grad Niš.

Dnevni iznos se utvrđuje deljenjem mesečnog iznosa iz stava 1. ovog člana sa brojem radnih dana u mesecu.

Član 7

Sa privatnim predškolskim ustanovama u kojima se ostvaruje pravo iz člana 1. ove odluke Grad Niš zaključuje ugovor kojim se detaljno regulišu međusobna prava i obaveze.

Sredstva za ostvarivanje prava iz člana 1. ove odluke prenosiće se privatnim predškolskim ustanovama sa kojima Grad Niš zaključi ugovor iz stava 1 ovog člana.

Privatna predškolska ustanova je u obavezi da upravi nadležnoj za poslove dečije zaštite u momentu zaključenja ugovora dostavi potvrdu o raspoloživim kapacitetima za upis dece u radnoj godini na koju se ugovor odnosi.

Član 8

Roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj koji je ostvario pravo iz člana 1.ove odluke dužan je da prijavi svaku promenu koja je, po ovoj odluci, od uticaja na ostvarivanje prava iz člana 1. ove odluke najkasnije u roku od 5 dana od dana nastale promene.

Roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj koji ostvari pravo na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak prava, dužan je da naknadi štetu u skladu sa zakonom.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša", a primenjuje se od 01.02.2016 godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice

("Sl. list grada Niša", br. 115/2016)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".