ODLUKA
O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PRVIH IZMENA I DOPUNA GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA NIŠ 2010-2025. NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. list grada Niša", br. 115/2016)

Član 1

Pristupa se izradi STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PRVIH IZMENA I DOPUNA GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA NIŠ 2010-2025. NA ŽIVOTNU SREDINU.

Član 2

U okviru strateške procene uticaja na životnu sredinu razmatraće se postojeće stanje životne sredine na području koje je obuhvaćeno Prvim izmenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Niš 2010-2025. na području Plana generalne regulacije GO Palilula - prva faza i Plana generalne regulacije GO Niška Banja - prva faza (u daljem tekstu: Plan), značaj i karakteristike Plana, karakteristike planiranih sadržaja i druga pitanja i problemi zaštite životne sredine u skladu sa kriterijumima za određivanje mogućih značajnih uticaja planiranih sadržaja u okviru Plana.

Član 3

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Generalnog urbanističkog plana Niša 2010-2025. preispitati, naročito u tekstualnom delu, 3. PROCENA MOGUĆIH UTICAJA SA OPISOM MERA PREDVIĐENIH ZA SMANJENJE NEGATIVNIH UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU, tačka 3.21. Mere za smanjenje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu, kako bi se u širem kontekstu sagledali mogući uticaji na kvalitet životne sredine, kao i kumulativni i sinergetski uticaji i definisale odgovarajuće mere zaštite za ograničavanje mogućih negativnih uticaja.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu deo je dokumentacije i prilaže se uz Plan.

Član 4

Za izradu Izveštaja o strateškoj proceni, određuje se Javno preduzeće Zavod za urbanizam Niš koje će definisati metodologiju i sačiniti sastav stručnog tima za izradu izveštaja o strateškoj proceni.

Član 5

Rok za izradu strateške procene i razmatranje izveštaja o strateškoj proceni je utvrđen ugovorom između JP Direkcije za izgradnju grada Niša i JP Zavod za urbanizam Niš.

Član 6

Sredstva za izradu izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje JP Direkcija za izgradnju grada Niša.

Član 7

U toku izrade Izveštaja o strateškoj proceni Plana na životnu sredinu, biće obavljena saradnja sa svim nadležnim i zainteresovanim organima i organizacijama koje imaju interes u donošenju odluka koje se odnose na zaštitu životne sredine.

Član 8

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Plana na životnu sredinu, biće izložen na javni uvid u skladu sa odredbama Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Član 9

Sastavni deo ove Odluke je prilog 1: Kriterijumi za određivanje mogućih karakteristika značajnih uticaja na životnu sredinu.

Član 10

Ova odluka objavljuje se u "Službenom listu Grada Niša".

Napomene

Prilog 1: Kriterijumi za određivanje mogućih karakteristika značajnih uticaja na životnu sredinu, koji je sastavni deo ove odluke, nije objavljen u "Sl. listu grada Niša", br. 115/2016.