ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

("Sl. list grada Kraljeva", br. 27/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se uređuju bliži uslovi, kriterijumi, način i postupak za ostvarivanje prava na naknadu troškova za četvrti i za peti pokušaj vantelesne oplodnje na teret budžeta grada Kraljeva za parove koji su uključeni u Program vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: Program), kao i prava za naknadu troškova vantelesne oplodnje za one parove koji nisu mogli da budu uključeni u Program u pogledu broja pokušaja ili godina starosti ženskog partnera.

Ovom odlukom se utvrđuju šira prava u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u cilju uključivanja što većeg broja parova u postupak vantelesne oplodnje.

Član 2

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju može da ostvari par za uslugu koju pruža zdravstvena ustanova registrovana za obavljanje vantelesne oplodnje u Republici Srbiji.

Pravo iz stava 1. ovog člana može da ostvari par koji je prethodno bez uspeha imao tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i par koji zbog godina starosti ženskog partnera ili broja pokušaja nije mogao da bude uključen u Program.

II KRITERIJUMI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 3

Pravo na naknadu troškova vantelesne oplodnje par može da ostvari uz kumulativnu ispunjenost sledećih kriterijuma:

- da su državljani Republike Srbije;

- da imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Kraljeva najmanje tri godine pre podnošenja zahteva;

- da par ispunjava zdravstvene kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu asistenciju i reprodukciju;

- da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 44. godinu života;

- da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: RFZO);

- da je i pored odgovarajućeg lečenja konstatovana neplodnost i to kako kod žena koje nisu rađale (primarni sterilitet), tako i kod žena koje su rađale, ali nemaju živo dete, ili imaju jedno dete, a nemaju uslova da prirodnim putem dobiju drugo dete (sekundarni sterilitet);

- da je po izveštaju zdravstvene ustanove žena uključena u postupak vantelesne oplodnje u prethodna tri pokušaja na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ili da par ne ispunjava uslove za uključivanje u Program u pogledu broja pokušaja vantelesne oplodnje ili godina starosti ženskog partnera.

III NAČIN I POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

Član 4

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju podnosi se na propisanom obrascu Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva prilaže:

- uverenja o državljanstvu RS za par;

- izvod iz matične knjige venčanih za par ili izjavu overena od strane dva svedoka da par živi zajedno;

- uverenja o prebivalištu za par;

- fotokopije ličnih karata i zdravstvenih knjižica za par;

- potvrdu RFZO - Filijala u Kraljevu da par ispunjava zdravstvene kriterijume propisane od strane Republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju;

- izveštaj zdravstvene ustanove da je žena uključena u postupak vantelesne oplodnje ili nije uključena u momentu podnošenja zahteva;

- predračun za troškove vantelesne oplodnje izdat od zdravstvene ustanove sa teritorije Republike Srbije, koji obuhvata i troškove terapije i troškove postupka vantelesne oplodnje;

- potvrdu RFZO - Filijale u Kraljevu da par ne ispunjava uslove za uključivanje u Program vantelesne oplodnje koji finansira RFZO, u pogledu broja pokušaja ili godina starosti žene u skladu sa članom 2. i 3. ove Odluke.

Član 5

O pravu na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju odlučuje rešenjem gradonačelnik grada Kraljeva.

Član 6

Sredstva po osnovu ovog prava, u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima grada Kraljeva, a po redosledu prispeća kompletno podnetih zahteva, prenose se na tekući račun jednog partnera, prema ispostavljenom predračunu iz člana 4. alineja 7. ove odluke u maksimalnom iznosu do 300.000,00 dinara.

Član 7

Korisnik prava je dužan da gradu Kraljevu o izvršenom pokušaju vantelesne oplodnje na čiju naknadu troškova je paru utvrđeno pravo dostavi dokaze i to:

- račun zdravstvene ustanove o izvršenoj usluzi vantelesne oplodnje i

- izveštaj zdravstvene ustanove o sprovedenom postupku vantelesne oplodnje.

Navedenu dokumentaciju iz stava 1. ovog člana je potrebno dostaviti Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva u roku od 30 dana od dana izvršene usluge.

Ukoliko korisnik naknade troškova, u roku iz prethodnog stava, ne dostavi izveštaj zdravstvene ustanove i račun o izvršenoj usluzi vantelesne oplodnje, smatraće se da sredstva nisu namenski utrošena i pokrenuće se postupak za povraćaj prenetih sredstava, uvećanih za iznos zakonske zatezne kamate od dana izvršenog prenosa sredstava.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o ostvarivanju prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju ("Službeni list grada Kraljeva", broj 13/13).

Član 10

O sprovođenju ove odluke staraće se Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva, Odeljenje za zajedničke poslove Gradske uprave grada Kraljeva i Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".