SPORAZUM
O PRIVREDNO-TEHNIČKOJ SARADNJI IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE NARODNE REPUBLIKE KINE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 9/2016)

Sa ciljem daljeg razvijanja prijateljskih odnosa i privredno-tehničke saradnje između dveju zemalja, Vlada Republike Srbije i Vlada Narodne Republike Kine potpisale su sledeći sporazum:

Član 1

U skladu sa potrebama Vlade Republike Srbije, Vlada Narodne Republike Kine će Vladi Republike Srbije pružiti bespovratnu pomoć u iznosu od 100 miliona Renminbi juana, namenjenu za razmatranje sprovođenja projekata pomoći kroz donaciju iz oblasti infrastrukture, usavršavanja i obuke ljudskih resursa i ostalih oblasti. Konkretne detalje će obe strane odrediti sporazumom koji će biti naknadno potpisan.

Član 2

Kineska razvojna banka će u korist Narodne banke Srbije, a Narodna banka Srbije će u koristi Kineske razvojne banke otvoriti račun u juanima za pomoć, bez troškova provizije i drugih opterećenja, koji će se skraćeno zvati "Račun za pomoć br. 2016/1 (Aid Account No. 2016/1)". Prilikom korišćenja sredstava iz donacije obe strane će slediti uputstva Kineske razvojne banke i periodično izveštavati vlade jedne i druge strane o stanju i načinu korišćenja računa.

Član 3

Ovaj sporazum počinje da važi od dana potpisivanja i važiće sve dok vlade dveju zemalja ne ispune obaveze određene ovim sporazumom.

Ovaj sporazum je potpisan 18. juna 2016. godine u Beogradu, u dva originalna primerka, svaki na srpskom i kineskom jeziku, pri čemu su oba teksta podjednako verodostojna. Svaka strana zadržava po jedan primerak sporazuma.

U ime Vlade Republike Srbije,
Jadranka Joksimović, s.r.

 

U ime Vlade Republike Kine
Gao Hučeng, s.r.