PRAVILNIK

O NAČINU REALIZACIJE PROGRAMA INOVACIONE DELATNOSTI ZA 2016. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 86/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način realizacije programa inovacione delatnosti za 2016. godinu, i to Program finansiranja inovacionih projekata koji za rezultat imaju razvijen komercijalno verifikovan proizvod, uključujući softver, proces, tehnologiju ili uslugu.

Programom iz stava 1. ovog pravilnika (u daljem tekstu: program), ravnopravno se podstiče kako javni, tako i privatni sektor.

Član 2

Program se realizuje u skladu sa propisima kojima se, u skladu sa zakonom, uređuju uslovi konkurisanja i kriterijumi za izbor realizatora projekata koji se finansiraju iz budžetskih sredstava i fondova sa većinskim državnim vlasništvom, a finansiraju se i u skladu sa zakonom kojim se uređuje državna pomoć male vrednosti (de minimis), kao i podzakonskim propisima i drugim opštim aktima donetim radi njegovog izvršavanja.

Član 3

Ministarstvo nadležno za inovacionu delatnost, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika, upućuje javni poziv za prijavu predloga inovacionih projekata kojima se program realizuje.

Na osnovu obrazloženog predloga posebne komisije, imajući u vidu strateške ciljeve inovacione politike i likvidne mogućnosti budžeta, ministar nadležan za inovacionu delatnost:

1) utvrđuje visinu sredstava za finansiranje programa;

2) određuje projekte koji će imati prioritet u realizaciji programa.

Član 4

Program se realizuje putem inovacionih projekata, kojima se nastoji da se, kroz saradnju registrovanih subjekata inovacione delatnosti sa drugim subjektima inovacione delatnosti iz člana 2. tačka 5) Zakona o inovacionoj delatnosti, obezbedi razvoj komercijalno verifikovanog proizvoda uključujući i softver, procese, tehnologije ili usluge.

Prioritet u realizaciji ovog programa imaće projekat koji obezbeđuje visok stepen učešća vanbudžetskih ulaganja u ceni projekta, kroz novčanu participaciju, opremanje, ulaganje know-how, infrastrukturne i stručne usluge i dr.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".