PRAVILNIK

O VIJENJU ZASTAVE I ISTICANJU OBELEŽJA NA BRODOVIMA I DRUGIM PLOVILIMA

("Sl. glasnik RS", br. 86/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuju uslovi i način vijenja zastave trgovačke mornarice Republike Srbije, uslovi i način isticanja nakita i znakova na plovilima srpske državne pripadnosti, upravni znak javnih plovila lučkih kapetanija, kao i uslovi i način isticanja posebnog znaka vlasnika, odnosno brodara broda.

Član 2

Zastava trgovačke mornarice Republike Srbije (u daljem tekstu: zastava) vije se na brodovima koji su stekli državnu pripadnost Republike Srbije (u daljem tekstu: brodovi) i na čamcima upisanim u domaći upisnik čamaca u plovidbi van granica Republike Srbije.

Zastava se, osim na brodovima koji plove sa jedrima, ističe na krmenom zastavnom koplju, a ako to nije moguće - na zastavnom sošnjaku, odnosno sošnjaku. Ako brod ne može da vije zastavu na krmenom zastavnom koplju, ili zastavnom sošnjaku, odnosno sošnjaku, a ima više jarbola, zastava se ističe na krmenom jarbolu, a ako ima samo jedan jarbol, zastava se ističe na tom jarbolu.

Na brodu koji plovi sa razapetim jedrima, a koji nema krmeno zastavno koplje, zastava se ističe na sošnjaku krmenog jedra, odnosno, ako brod ima samo jedan jarbol - na sošnjaku glavnog jedra. Na brodu sa jedrima bez sošnjaka koji ima jedan jarbol, zastava se ističe na spoljnjom porubniku krmenog, odnosno glavnog jedra. Brodovi koji ne mogu na ovaj način da viju zastavu, viju je na vrhu jarbola na način utvrđen u stavu 2. ovog člana.

Zastava se uvek podiže tako da gornji rub zastave dostiže do vrha zastavnog koplja, sošnjaka ili jarbola, odnosno do visine jedra koja bi odgovarala vrhu sošnjaka.

Ako se zastava vije na vrhu jarbola, druga zastava se ne vije, odnosno drugi znak se ne ističe na sošnjaku i krmenom zastavnom koplju, a ako se zastava vije na sošnjaku, druga zastava ili znak se ne viju, odnosno ne ističu na krmenom zastavnom koplju.

Član 3

Brodovi dužine veće od 100 m viju zastavu čije su dimenzije 2,10 x 1,40 m.

Brodovi dužine manje od 100 m viju zastavu čije su dimenzije 1,20 x 0,80 m.

Čamci viju zastavu čije su dimenzije 0,50 x 0,30 m.

Član 4

Pomorski brodovi uvek viju zastavu, a naročito u toku dana (od izlaska do zalaska sunca), i to:

1) pri ulasku, izlasku i za vreme boravka u luci, odnosno na sidrištu;

2) na otvorenom moru, kada su na vidiku stranih ratnih brodova - ako ti brodovi viju zastavu;

3) prilikom stupanja u vezu sa drugim brodovima ili kopnom;

4) za vreme plovidbe rekama, kanalima i jezerima;

5) ako u teritorijalnom moru, odnosno unutrašnjim morskim vodama u koje brod uplovljava, to propisuju propisi obalne države;

6) ako primete u svojoj blizini avion u niskom letu. U tom slučaju podižu zastavu na jarbolu ili na nekom drugom mestu koje se iz aviona dobro vidi.

Brodovi unutrašnje plovidbe i čamci viju zastavu od izlaska do zalaska sunca.

Član 5

Ako se na brodu nalazi šef strane države, kao počasni gost predsednika Republike Srbije ili predsednika Vlade Republike Srbije, predsednik vlade ili član vlade strane države, ili specijalni izaslanik šefa strane države, istaći će se, po odobrenju stranog predstavnika, na krmenom jarbolu, odnosno na prednjem jarbolu kod brodova unutrašnje plovidbe, državna zastava odnosne države, odnosno znak stranog predstavnika.

Ako se strani predstavnici iz stava 1. ovog člana prevoze čamcem na brod ili obratno, na krmi čamca će se istaći zastava, a na pramcu - državna zastava odnosne strane države ili znak predstavnika strane države.

Član 6

U svečanim prilikama brodovi ističu mali, odnosno veliki nakit.

Mali nakit sastoji se u tome što se, pored zastave istaknute na krmi, ističe i:

1) na krmenom jarbolu - posebni znak iz člana 12. ovog pravilnika, a ako ovog znaka nema - zastava;

2) na pramčanom jarbolu - zastava, a ako se nakit ističe u počast strane države ili stranih državljana, na tom mestu se ističe zastava odnosne države ili države čiji je državljanin lice kome se iskazuje počast;

3) na pramčanom koplju - zastava grada, odnosno opštine koja je luka upisa, odnosno grada, opštine, okruga ili oblasti čije ime brod nosi.

Veliki nakit sastoji se u tome što se uz mali nakit ističu i znaci Međunarodnog signalnog kodeksa iz Glave V "BEZBEDNOST PLOVLJENJA" Međunarodne konvencije o zaštiti ljudskog života na moru, 1974. ("Službeni list SFRJ - Međunarodni ugovori", broj 2/81) - u daljem tekstu: Međunarodni signalni kodeks.

Brodovi koji nemaju dovoljno jarbola i kopalja za isticanje nakita, ističu na propisanom mestu zastavu, a na ostalim mestima znakove propisane ovim članom, ako ih imaju.

Član 7

Za vreme plovidbe brodovi ističu mali, a u lukama veliki nakit.

Brodovi koji po važećim propisima ne moraju da imaju znake Međunarodnog signalnog kodeksa, ističu i u lukama mali nakit.

Član 8

Brodovi ističu nakit u dane državnih praznika Republike Srbije i kada to naredi lučka kapetanija, a u stranim vodama - kada to naredi diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Srbije.

Na zahtev zapovednika pojedinih brodova, institucije iz stava 1. ovog člana mogu da odobre isticanje nakita i u drugim svečanim prilikama.

Član 9

Zastava na brodu se spušta na pola koplja ili sošnjaka, odnosno jarbola ili jedra:

1) u dane žalosti;

2) u slučaju smrti na brodu - do časa sahrane spuštanjem umrlog u more, odnosno iskrcavanja umrlog na kopno;

3) u slučaju prevoza umrlog lica - za vreme trajanja njegovog ukrcavanja na brod i iskrcavanja sa broda.

Član 10

Ako strani lučki organ pozove zapovednika broda da istakne nakit ili spusti zastavu na pola koplja zapovednik će, ako je to moguće, tražiti najkraćim putem uputstvo od najbližeg diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije i po njemu postupiti.

Član 11

Ako domaći brodovi u luci istaknu nakit, odnosno spuste zastavu na pola koplja, lučka kapetanija obavestiće zapovednike stranih brodova koji se nalaze u luci o karakteru proslave ili žalosti i zamoliti ih da i oni postupe kao i domaći brodovi.

Član 12

Brodovi mogu da viju, odnosno da istaknu poseban znak vlasnika, odnosno brodara broda.

Znak iz stava 1. ovog člana ističe se, odnosno vije na velikom jarbolu (katarci), a ako brod nema veliki jarbol, na krmenom jarbolu.

Član 13

Znaci Međunarodnog signalnog kodeksa ističu se na praći iznad zapovedničkog mosta, na krstu pramčanog jarbola ili na drugom vidljivom mestu.

Član 14

Na čamcu bez kabine zastava se ističe na pramcu.

Na čamcu sa kabinom zastava se ističe na krmenom zastavnom koplju ili na jarbolu.

Član 15

Javna plovila lučkih kapetanija imaju upravni znak na obe strane pramca, kao i oznake "Lučka kapetanija" i "Inspekcija bezbednosti plovidbe", koje se ispisuju na obe strane kabine plovila.

Upravni znak iz stava 1. ovog člana ima oblik romba, bele je boje i ima plave rubove. U sredini romba nalazi se broj plovila, ispisan crnom bojom. Horizontalna dijagonala iznosi 0,80 m, a vertikalna dijagonala - 0,65 m. Širina rubova romba iznosi 0,10 m, a visina broja u rombu - 0,20 m. Dimenzije znaka mogu se, zavisno od veličine plovila, srazmerno povećavati ili smanjivati.

Plovila iz stava 1. ovog člana viju i jedan plamenac bele boje, oblika ravnokrakog trougla, čije su strane duge 1,00 m, a osnovica 0,50 m. Sa obe strane u sredini plamenca nalazi se znak propisan u stavu 2. ovog člana.

Plovila iz stava 1. ovog člana viju preko dana zastavu, kao i plamenac iz stava 3. ovog člana, a danju i noću pokazuju plavo rotaciono svetlo.

Upravni znak i plamenac dati su u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 16

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o vijenju zastave trgovačke mornarice Savezne Republike Jugoslavije ("Službeni list SRJ", broj 31/98).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

Upravni znak

 

 

Plamenac