ODLUKA
O OBRAZOVANJU ROBNIH REZERVI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 34/2016)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi za obrazovanje, finansiranje, korišćenje i obnavljanje robnih rezervi, smeštaj, čuvanje i poslovanje robnim rezervama kao i korišćenje robnih rezervi u vanrednim situacijama.

Član 2

Robne rezerve grada Kragujevca obrazuju se i koriste za obezbeđenje snabdevenosti i stabilnosti tržišta u Gradu kao i radi obezbeđenja potreba grada za slučaj:

- vanrednih situacija - elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća, katastrofa i drugih većih nesreća i nepogoda usled kojih nastupa ili može da nastupi prekid u osnovnom snabdevanju ili nedovoljno odnosno nestabilno osnovno snabdevanje;

- nastupanja ili neposredne opasnosti od nastupanja ozbiljnih poremećaja na tržištu;

- vanrednog ili ratnog stanja;

- za podsticanje i zaštitu domaće proizvodnje;

- za druge potrebe utvrđene zakonom.

Član 3

Robne rezerve Grada čine osnovni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi kao i sirovine i reprodukcioni materijal za ove proizvode, živa stoka, merkantilna pšenica, industrijski proizvodi, lekovi, lekovi u veterini, sanitetski materijal, sredstva za higijenu, poljoprivredna oprema i mehanizacija, nafta i naftni derivati kao i ostali proizvodi od značaja za obezbeđenje snabdevenosti i stabilnosti u Gradu.

Robne rezerve mogu da čine i novčana sredstva u domaćoj i stranoj valuti kao i hartije od vrednosti.

Robne rezerve grada Kragujevca su u javnoj svojini.

Član 4

Robnim rezervama upravlja Gradonačelnik grada Kragujevca (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Stručne i administrativne poslove vrši gradska uprava nadležna za poslove robnih rezervi grada Kragujevca, po tržišnim principima.

Član 5

Gradska uprava nadležna za poslove robnih rezervi dužna je da preduzme potrebne mere radi blagovremenog sprečavanja nastanka materijalne štete na robi koja čini robne rezerve, uključujući i mere za njihovu prodaju, odnosno kupovinu.

Član 6

Obrazovanje, razmeštaj, korišćenje, finansiranje i obnavljanje robnih rezervi grada obavlja gradska uprava nadležna za poslove robnih rezervi na osnovu Godišnjeg programa.

Godišnjim programom utvrđuje se vrsta, naziv, količina, kvalitet i vrednost robe, potrebna sredstva, uslovi korišćenja kao i robne rezerve neophodne za slučaj vanredne situacije.

Sredstva koja se obezbeđuju za robne rezerve, utvrđuju se i obezbeđuju finansijskim planom za ostvarivanje Programa.

Godišnji program i finansijski plan za njegovo sprovođenje donosi Gradonačelnik na obrazloženi predlog gradske uprave nadležne za poslove robnih rezervi.

Član 7

U poslovanju robnim rezervama, gradska uprava nadležna za poslove robnih rezervi, uz saglasnost Gradonačelnika, zaključuje pravne poslove o:

1) nabavci, smeštaju, čuvanju i obnavljanju robnih rezervi;

2) davanju na zajam roba iz robnih rezervi zainteresovanim preduzećima uz garanciju i obavezu da se gradskim robnim rezervama, vrati roba iste vrste, količine i kvaliteta, u roku od godinu dana a koji se rok može produžiti uz obrazložen predlog zajmoprimca;

3) tehnološkim procesima nad robnim rezervama;

4) donacijama na teritoriji i van grada Kragujevca;

5) naturalnoj razmeni;

6) avansiranju poljoprivredne i industrijske proizvodnje;

7) drugim poslovima iz delokruga svoga rada.

Član 8

Robne rezerve obrazuju se nabavkom robe, ugovaranjem proizvodnje određenih proizvoda ili robnom razmenom.

Nabavka robe za robne rezerve vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuju javne nabavke.

Član 9

Sredstva za potrebe obrazovanja, obnavljanja i korišćenja robnih rezervi grada Kragujevca, obezbeđuju se:

- u budžetu grada Kragujevca;

- od prihoda ostvarenih u poslovanju robnim rezervama;

- iz donacija;

- iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Visina sredstava koja se za potrebe robnih rezervi obezbeđuju iz budžeta Grada utvrđuje se odlukom o budžetu za svaku godinu a realizaciju istih sprovodi gradska uprava nadležna za poslove robnih rezervi, za namene utvrđene Programom robnih rezervi, uz saglasnost Gradonačelnika.

Član 10

Robne rezerve obnavljaju se zamenom, prodajom, nabavkom i davanjem na zajam radi obnavljanja.

Prodaja robe iz robnih rezervi vrši se putem javnog oglasa i javnim nadmetanjem, kao i preko berze, u skladu sa zakonom kojim se uređuje trgovina.

Član 11

Gradska uprava nadležna za poslove robnih rezervi nabavlja robu za robne rezerve iz domaće proizvodnje i ugovaranjem proizvodnje određenih proizvoda a izuzetno iz uvoza.

Član 12

Gradonačelnik odlučuje o korišćenju robe iz robnih rezervi za intervencije na tržištu radi obezbeđenja redovnog snabdevanja i stabilnosti tržišta u Gradu kao i korišćenju robnih rezervi za obezbeđenje potreba Grada za slučaj vanredne situacije, loše snabdevenosti osnovnim životnim namirnicama ili kada njihova cena može znatno da ugrozi standard građana ili određenih kategorija građana kao i za snabdevanje narodnih kuhinja.

Odluku iz stava 1. ovog člana Gradonačelnik donosi na predlog gradske uprave nadležne za poslove robnih rezervi.

Gradonačelnik može odlučiti da se u vanrednim situacijama ili loše snabdevenosti, iz robnih rezervi Grada interveniše davanjem robe bespovratno, vodeći računa da se očuva neophodna količina robe u robnim rezervama.

Član 13

Gradonačelnik može odlučiti da se iz robnih rezervi daje na zajam roba iz robnih rezervi zainteresovanim preduzećima uz garanciju i obavezu da se gradskim robnim rezervama, vrati roba iste vrste, količine i kvaliteta, u roku od godinu dana a koji se rok može produžiti uz obrazložen predlog zajmoprimca.

Prilikom povraćaja robe date na zajam Gradonačelnik može dati saglasnost da zajmoprimac vrati drugu robu od preuzete ukoliko je to od interesa za popunu robnih rezervi grada, pri čemu će biti primenjene paritetne tržišne odnosno berzanske cene na dan dospeća obaveza.

Član 14

Skladištenje robnih rezervi grada Kragujevac vrši se u objektima koji su u vlasništvu Grada kao i kod privrednih subjekata, proizvođača, u javnim skladištima i kod drugih pravnih lica sa kojima se zaključuje ugovor o čuvanju, skladištenju odnosno obnavljanju robnih rezervi.

Član 15

Skladišni prostor za smeštaj i čuvanje robnih rezervi obezbeđuje se zakupom, kupovinom, rekonstrukcijom, izgradnjom ili promenom namene postojećih objekata, sredstvima za investicione potrebe koja su utvrđena Godišnjim programom.

Član 16

Skladištar kome je poverena roba iz robnih rezervi, skladište ili oprema, ne može bez pisanog naloga gradske uprave nadležne za poslove robnih rezervi tu robu koristiti, otuđiti, zameniti robom druge vrste i kvaliteta, kao ni premestiti u drugo skladište osim u slučajevima kada se ugovorom predvidi da obnavljanje robe vrši drugo pravno ili drugo lice kome su robne rezerve Grada poverene na čuvanje.

Skladištar iz stava 1. ovog člana dužan je da:

- ovlašćenom predstavniku gradske uprave nadležne za poslove robnih rezervi omogući kvantitativnu i kvalitativnu kontrolu robe;

- stavi na uvid isprave koje se odnose na uskladištenu robu;

- posebno označi izdvoji i označi robu iz robnih rezervi odnosno da u svakom trenutku ima na stanju uskladištenu robu iz robnih rezervi;

- omogući ovlašćenim predstavnicima gradske uprave nadležne za poslove robnih rezervi izuzimanje i premeštaj robe;

- pridržava se odredaba ugovora o čuvanju, skladištenju i obnavljanju robe iz robnih rezervi Grada.

Član 17

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju gradskih robnih rezervi i realizaciji programa za razvoj poljoprivrede na teritoriji grada Kragujevca - prečišćen tekst ("Službeni list grada Kragujevca", broj 34/09).

Član 18

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje sa radom Direkcija za robne rezerve grada Kragujevca a prava i obaveze iste prelaze na gradsku upravu nadležnu za poslove robnih rezervi.

Član 19

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".