PRAVILA
BEOGRADSKOG INTERNACIONALNOG TEATARSKOG FESTIVALA - BITEF

("Sl. list grada Beograda", br. 100/2016)

Član 1

Beogradski internacionalni teatarski festival - BITEF (u daljem tekstu: BITEF), stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, je međunarodni festival pozorišnog stvaralaštva.

BITEF se održava u Beogradu, jednom godišnje, u oktobru.

Član 2

Cilj BITEF-a je prezentacija savremenih pozorišnih događanja, čime se doprinosi razvoju pozorišne umetnosti kod nas.

Član 3

BITEF nema status pravnog lica.

Član 4

BITEF ima znak.

Znak BITEF-a čine velika slova kojima je ispisano: "BITEF", između slova se nalazi stilizovana glava muškarca, autorsko rešenje Slobodana Mašića Ispod znaka navodi se pun naziv manifestacije: "BEOGRADSKI INTERNACIONALNI TEATARSKI FESTIVAL" (verzija na engleskom jeziku: "Belgrade International Theatre Festival").

O promeni i upotrebi znaka BITEF-a odlučuje Grad Beograd.

Član 5

Na promotivnim materijalima BITEF-a obavezno je isticanje znaka BITEF-a i grba Grada Beograda.

Član 6

BITEF ima Odbor i umetničkog direktora.

Odbor ima predsednika - predstavnika Grada Beograda i najmanje dva, a najviše četiri člana koje imenuje Skupština Grada Beograda na period od dve godine.

Umetničkog direktora imenuje Skupština Grada Beograda, iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture, na period od dve godine.

Član 7

Odbor i umetnički direktor BITEF-a imaju pravo na nadoknadu za rad.

Visinu nadoknade, svake godine, utvrđuje gradonačelnik grada Beograda.

Član 8

Odbor BITEF-a utvrđuje: program BITEF-a i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), određuje mesto, vreme i dužinu trajanja BITEF-a, podnosi izveštaj gradonačelniku grada Beograda o održanom BITEF-u sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa BITEF-a, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., vrši i druge poslove vezane za održavanje BITEF-a.

Član 9

BITEF predstavlja predsednik Odbora BITEF-a ili lice koje on ovlasti, uz prethodnu saglasnost Grada Beograda.

Član 10

Umetnički direktor priprema i predlaže Odboru BITEF-a koncepciju i program BITEF-a, koncepciju posebnih i pratećih programa BITEF-a, kao i konačni program BITEF-a, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija BITEF-a i vrši druge poslove vezane za utvrđivanje programa BITEF-a.

Član 11

Odbor BITEF-a dostavlja predlog programa i predračuna troškova BITEF-a organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Beograda nadležnoj za poslove kulture najkasnije do 20. jula tekuće godine za BITEF koji će se održati u narednoj godini.

Odbor BITEF-a je u obavezi da, najkasnije 60 dana pre početka BITEF-a, usvoji program i predračun troškova BITEF-a.

Član 12

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe BITEF-a obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom poveri Grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za poslove kulture.

Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove kulture.

Član 13

Izveštaj o održanom BITEF-u sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa BITEF-a, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., Odbor BITEF-a dostavlja gradonačelniku grada Beograda preko organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za poslove kulture, najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka BITEF-a.

Član 14

Sredstva za održavanje BITEF-a obezbeđuju se u budžetu grada Beograda, na osnovu sagledanog programa i predračuna troškova BITEF-a, kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Odbor BITEF-a obezbeđuje sredstva za održavanje BITEF-a i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 15

Stupanjem na snagu ovih pravila prestaju da važe Pravila Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala - BITEF ("Službeni list Grada Beograda", broj 19/07).

Član 16

Ova pravila Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala - BITEF stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".