PRAVILA
BEOGRADSKOG LETNJEG FESTIVALA - BELEF

("Sl. list grada Beograda", br. 100/2016)

Član 1

Beogradski letnji festival - BELEF (u daljem tekstu: BELEF), stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, je međunarodni festival umetničkog stvaralaštva.

BELEF se održava u Beogradu, jednom godišnje.

Član 2

Cilj BELEF-a je predstavljanje i afirmacija domaćeg i inostranog umetničkog stvaralaštva koje pozorišnim, muzičkim, likovnim i drugim programima obogaćuje kulturnu ponudu grada u letnjim mesecima, dajući podršku beogradskim umetnicima za realizaciju inovativnih projekata i prikazujući izuzetna umetnička ostvarenja sa međunarodne scene.

Osnovno programsko opredeljenje BELEF-a je predstavljanje umetničkih dela i umetničkih manifestacija koje su u relaciji sa gradom i životom u gradu, izvan etabliranih ustanova kulture i nisu deo stalnog repertoara, eksperimentišući sa formama umetničke i kulturne komunikacije (multimedijalnost, otvoreni prostori grada, alternativni prostori, animacioni projekti, radionice i sl.).

Član 3

BELEF nema status pravnog lica.

Član 4

BELEF ima znak.

Znak BELEF-a čine posebno dizajnirana slova - u latiničnoj i ćiriličnoj verziji - uz koja se dodaje godina održavanja BELEF-a.

Član 5

Na promotivnim materijalima BELEF-a obavezno je isticanje znaka BELEF-a i grba Grada Beograda.

Član 6

BELEF ima Odbor i umetničkog direktora.

Odbor ima predsednika - predstavnika Grada Beograda i najmanje dva, a najviše četiri člana koje imenuje Skupština Grada Beograda na period od dve godine.

Umetničkog direktora imenuje Skupština Grada Beograda, iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture, na period od dve godine.

Član 7

Odbor i umetnički direktor BELEF-a imaju pravo na nadoknadu za rad.

Visinu nadoknade, svake godine, utvrđuje gradonačelnik grada Beograda.

Član 8

Odbor BELEF-a utvrđuje: program BELEF-a i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), određuje mesto, vreme i dužinu trajanja BELEF-a, podnosi izveštaj gradonačelniku Grada Beograda o održanom BELEF-u sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa BELEF-a, posećenosti, medijskoj kampanji i sl. i vrši druge poslove vezane za održavanje BELEF-a.

Član 9

BELEF predstavlja predsednik Odbora BELEF-a ili lice koje on ovlasti, uz prethodnu saglasnost Grada Beograda.

Član 10

Umetnički direktor priprema i predlaže Odboru BELEF-a koncepciju BELEF-a, koncepciju posebnih i pratećih programa koji nisu obuhvaćeni programima festivala selektovanih kao sastavni deo BELEF-a, kao i konačni program BELEF-a, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija BELEF-a i vrši druge poslove vezane za program BELEF-a.

Član 11

Odbor BELEF-a dostavlja predlog programa i predračuna troškova BELEF-a organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Beograda nadležnoj za poslove kulture, najkasnije do 20. jula tekuće godine za BELEF koji će se održati u narednoj godini.

Odbor BELEF-a je u obavezi da, najkasnije 60 dana pre početka BELEF-a, usvoji program i predračun troškova BELEF-a.

Član 12

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe BELEF-a obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom poveri Grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture.

Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove kulture.

Član 13

Izveštaj o održanom BELEF-u sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa BELEF-a, posećenosti, medijskoj kampanji i sl. Odbor BELEF-a dostavlja gradonačelniku Grada Beograda preko organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture, najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka BELEF-a.

Član 14

Sredstva za održavanje BELEF-a obezbeđuju se u budžetu grada Beograda na osnovu sagledanih programa i predračuna troškova svih manifestacija kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Odbor BELEF-a obezbeđuje sredstva za održavanje BELEF-a i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 15

Stupanjem na snagu ovih pravila prestaju da važe Pravila Beogradskog letnjeg festivala - BELEF ("Službeni list Grada Beograda", broj 8/12).

Član 16

Ova pravila Beogradskog letnjeg festivala - BELEF stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".