PRAVILA
OKTOBARSKOG SALONA

("Sl. list grada Beograda", br. 100/2016)

Član 1

Oktobarski salon, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, je međunarodna takmičarska manifestacija vizuelnih umetnosti.

Oktobarski salon se održava u Beogradu, u oktobru, od 2014. godine bijenalno.

Član 2

Na Oktobarskom salonu se predstavljaju reprezentativna dela iz sfere aktuelnog stvaralaštva u oblasti vizuelnih umetnosti.

Član 3

Cilj Oktobarskog salona je predstavljanje i afirmacija najznačajnijih novih ostvarenja domaćih i stranih autora iz oblasti vizuelnih umetnosti.

Član 4

Oktobarski salon nema status pravnog lica.

Član 5

Na promotivnim materijalima Oktobarskog salona obavezno je isticanje grba Grada Beograda.

Član 6

Oktobarski salon ima Odbor i umetničkog direktora.

Odbor ima predsednika - predstavnika Grada Beograda i najmanje dva, a najviše četiri člana koje imenuje Skupština Grada Beograda na period od dve godine.

Umetničkog direktora imenuje Skupština Grada Beograda, iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture, na period od dve godine.

Član 7

Odbor i umetnički direktor Oktobarskog salona imaju pravo na nadoknadu za rad.

Visinu nadoknade, svake godine, utvrđuje gradonačelnik grada Beograda.

Član 8

Odbor Oktobarskog salona utvrđuje: program Oktobarskog salona i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), marketinški plan Oktobarskog salona, određuje mesto, vreme i dužinu trajanja Oktobarskog salona, podnosi izveštaj gradonačelniku grada Beograda o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa Oktobarskog salona, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., autora postavke, autore tekstova za katalog, određuje žiri za dodelu nagrada, visinu nagrada i vrši druge poslove vezane za održavanje Oktobarskog salona.

Član 9

Oktobarski salon predstavlja predsednik Odbora Oktobarskog salona ili lice koje on ovlasti, uz prethodnu saglasnost Grada Beograda.

Član 10

Umetnički direktor priprema i predlaže Odboru Oktobarskog salona koncepciju i program Oktobarskog salona, koncepciju posebnih i pratećih programa, kao i konačni program Oktobarskog salona, prostor odnosno prostore za održavanje izložbe, autora postavke, autore tekstova za katalog, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija Oktobarskog salona, piše uvodni tekst u katalogu i vrši druge poslove vezane za utvrđivanje programa Oktobarskog salona.

Član 11

Žiri za dodelu nagrada (u daljem tekstu: Žiri Oktobarskog salona) je stručno telo Odbora Oktobarskog salona, koje se obrazuje za rad na jednom Oktobarskom salonu.

Žiri Oktobarskog salona ima tri člana koji se biraju iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti za koju se nagrada dodeljuje.

Žiri Oktobarskog salona se obrazuje odlukom Odbora Oktobarskog salona.

Član 12

Na Oktobarskom salonu se dodeljuju tri nagrade. Odluku o dodeli nagrada donosi Žiri Oktobarskog salona.

Nagradu Oktobarskog salona čini novčani iznos.

Visina novčanog iznosa nagrade utvrđuje se predračunom troškova Oktobarskog salona.

Član 13

Odbor Oktobarskog salona dostavlja predlog programa i predračuna troškova Oktobarskog salona organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Beograda nadležnoj za poslove kulture, najkasnije do 20. jula tekuće godine za manifestaciju koja će se održati u narednoj godini.

Odbor Oktobarskog salona je u obavezi da, najkasnije 60 dana pre početka Oktobarskog salona, usvoji program i predračun troškova Oktobarskog salona.

Član 14

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe Oktobarskog salona obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom poveri Grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za poslove kulture.

Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove kulture.

Član 15

Izveštaj o održanom Oktobarskom salonu sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa Oktobarskog salona, posećenosti, medijskoj kampanji i sl. Odbor Oktobarskog salona dostavlja gradonačelniku grada Beograda preko organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture, najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka Oktobarskog salona.

Član 16

Sredstva za održavanje Oktobarskog salona obezbeđuju se u budžetu grada Beograda na osnovu sagledanih programa i predračuna troškova Oktobarskog salona, kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu Grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Odbor Oktobarskog salona obezbeđuje sredstva za održavanje Oktobarskog salona i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 17

Stupanjem na snagu ovih pravila prestaju da važe Pravila Oktobarskog salona ("Službeni list Grada Beograda", broj 37/15).

Član 18

Ova pravila Oktobarskog salona stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".