PRAVILA
BEOGRADSKOG SAJMA KNJIGA

("Sl. list grada Beograda", br. 100/2016)

Član 1

Beogradski sajam knjiga (u daljem tekstu: Sajam knjiga) je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd.

Sajam knjiga je međunarodna manifestacija književnog stvaralaštva koja se održava u Beogradu, jednom godišnje, u oktobru.

Član 2

Cilj Sajma knjiga je predstavljanje i afirmacija domaćeg i inostranog književnog stvaralaštva.

Član 3

Sajam knjiga nema status pravnog lica.

Član 4

Sajam knjiga ima znak.

Znak Sajma knjiga ima izgled tri stilizovane poluotvorene knjige, postavljene u jednoj ravni, prikazane iz perspektive, pored kojih je ispisan broj manifestacije koja se održava i sledeće reči: "Beogradski sajam knjiga" (verzija na engleskom jeziku: "Belgrade Book Fair").

O promeni i upotrebi znaka Sajma knjiga odlučuje Grad Beograd.

Član 5

Na promotivnim materijalima Sajma knjiga obavezno je isticanje znaka Sajma knjiga i grba Grada Beograda.

Član 6

Sajam knjiga ima Odbor i umetničkog direktora.

Odbor ima predsednika - predstavnika Grada Beograda i najmanje dva, a najviše četiri člana koje imenuje Skupština grada Beograda na period od dve godine.

Umetničkog direktora imenuje Skupština Grada Beograda, iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture, na period od dve godine.

Član 7

Odbor i umetnički direktor Sajma knjiga imaju pravo na nadoknadu za rad.

Visinu nadoknade, svake godine, utvrđuje gradonačelnik grada Beograda.

Član 8

Odbor Sajma knjiga utvrđuje: program i predračun troškova Sajma knjiga, određuje mesto, vreme i dužinu trajanja Sajma knjiga, definiše kriterijume za raspodelu izložbenog prostora, utvrđuje standarde za opremu štandova, utvrđuje posebna pravila o učešću izlagača na Sajmu knjiga, predlog cene štandova, a u dogovoru sa DP "Beogradski sajam" i cenu ulaznica i parking-mesta, definiše osnovni koncept raspodele izložbenog prostora (pozicije izložbenih, prodajnih štandova, tematskih izložbi i sl.), utvrđuje nagrade Sajma knjiga, donosi Poslovnik o radu, obrazuje žiri i donosi Pravilnik o dodeljivanju nagrada, utvrđuje plan publiciteta i unutrašnjeg informisanja na Sajmu knjiga, utvrđuje kalendar i koncept nastupa na svetskim sajmovima knjiga, usvaja i podnosi gradonačelniku grada Beograda Izveštaj o održanom Sajmu knjiga sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa Sajma knjiga, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., utvrđuje program otvaranja Sajma knjiga, utvrđuje listu gostiju Sajma knjiga, predlaže učlanjenje u međunarodne organizacije, utvrđuje program izložbi i vrši i druge poslove vezane za održavanje Sajma knjiga.

Član 9

Sajam knjiga predstavlja predsednik Odbora Sajma knjiga ili lice koje on ovlasti, uz prethodnu saglasnost Grada Beograda.

Član 10

Umetnički direktor priprema i predlaže Savetu Sajma knjiga koncepciju i program Sajma knjiga, koncepciju posebnih i pratećih programa, kao i konačni program Sajma knjiga, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija Sajma knjiga i vrši druge poslove vezane za utvrđivanje programa Sajma knjiga.

Član 11

Žiri je stručno telo Saveta Sajma knjiga koje broji sedam članova.

Članove žirija bira Odbor Sajma knjiga za rad na jednom Sajmu knjiga.

Član 12

Odbor Sajma knjiga dostavlja predlog programa i predračuna troškova Sajma knjiga organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Beograda nadležnoj za poslove kulture, najkasnije do 20. jula tekuće godine za Sajam knjiga koji će se održati u narednoj godini.

Odbor Sajma knjiga je u obavezi da, najkasnije 60 dana pre početka Sajma knjiga, usvoji program i predračun troškova Sajma knjiga.

Član 13

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe Sajma knjiga obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom poveri Grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture.

Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove kulture.

Član 14

Izveštaj o održanom Sajmu knjiga sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa Sajma knjiga, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., Odbor Sajma knjiga dostavlja gradonačelniku grada Beograda preko organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture, najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka Sajma knjiga.

Član 15

Sredstva za održavanje Sajma knjiga obezbeđuju se iz izvornih prihoda ostvarenih plaćanjem nadoknade za korišćenje štanda; od prodatih ulaznica i na drugi način ostvarenih prihoda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Odbor Sajma knjiga obezbeđuje sredstva za održavanje Sajma knjiga i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 16

Za učešće na Sajmu knjiga mogu se prijaviti domaći i strani izdavači i knjižari.

Pravo prijavljivanja imaju pravna lica koja su registrovana za obavljanje izdavačke i knjižarske delatnosti i autori.

Član 17

Na Sajmu knjiga se dodeljuju sledeće nagrade:

- nagrada za izdavača godine,

- nagrada za izdavački poduhvat godine,

- nagrada za ediciju godine,

- nagrada za dečju knjigu godine.

Odluku o dodeli nagrade donosi žiri Sajma knjiga.

Član 18

Osim nagrada Sajma knjiga, mogu biti dodeljene i nagrade drugih ustanova i organizacija, uz prethodno pribavljenu saglasnost Odbora Sajma knjiga.

Član 19

Stupanjem na snagu ovih pravila prestaju da važe Pravila Beogradskog sajma knjiga ("Službeni list Grada Beograda", broj 19/07).

Član 20

Ova pravila Beogradskog sajma knjiga stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".