PRAVILA
MEĐUNARODNOG FILMSKOG FESTIVALA - FEST

("Sl. list grada Beograda", br. 100/2016)

Član 1

Međunarodni filmski festival - FEST (u daljem tekstu: FEST), stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, je međunarodni festival filmskih ostvarenja.

FEST se održava u Beogradu, jednom godišnje, u februaru.

Član 2

Cilj FEST-a je da programom filmova i drugim pratećim sadržajem ukaže na izrazite vrednosti svetske filmske produkcije, da okupi sineaste i kritičare i da tako uspostavljenom komunikacijom razvija filmsku kulturu kao deo ukupne duhovnosti naše sredine.

Član 3

Osnovno programsko opredeljenje FEST-a je predstavljanje dela najviših umetničkih vrednosti, uz uvažavanje svih tendencija izražavanja i sadržajnih opredeljenja koja su saglasna ciljevima FEST-a.

Član 4

FEST nema status pravnog lica.

Član 5

FEST ima znak.

Znak FEST-a je pravougaonog oblika, unutar pravougaonika je šest jednakih kvadrata svrstanih (po tri) u dva reda. U četiri kvadrata upisano je po jedno šrafirano slovo: F E S T, dok su dva kvadrata sa promenljivim brojevima koji označavaju godinu u kojoj se manifestacija održava. Ispod znaka navodi se pun naziv manifestacije: "MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL, BEOGRAD" (verzija na engleskom jeziku: "THE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, BELGRADE").

O promeni i upotrebi znaka FEST-a odlučuje Grad Beograd.

Član 6

Na promotivnim materijalima FEST-a obavezno je isticanje znaka FEST-a i grba Grada Beograda.

Član 7

FEST ima Odbor i umetničkog direktora.

Odbor ima predsednika - predstavnika Grada Beograda i najmanje dva, a najviše četiri člana koje imenuje Skupština Grada Beograda na period od dve godine.

Umetničkog direktora imenuje Skupština Grada Beograda, iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture, na period od dve godine.

Član 8

Odbor i umetnički direktor FEST-a imaju pravo na nadoknadu za rad.

Visinu nadoknade, svake godine, utvrđuje gradonačelnik grada Beograda.

Član 9

Odbor FEST-a utvrđuje: program FEST-a i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), određuje mesto, vreme i dužinu trajanja FEST-a, podnosi izveštaj gradonačelniku grada Beograda o održanom FEST-u sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa FEST-a, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., vrši i druge poslove vezane za održavanje FEST-a.

Član 10

FEST predstavlja predsednik Odbora FEST-a ili lice koje on ovlasti, uz prethodnu saglasnost Grada Beograda.

Član 11

Umetnički direktor priprema i predlaže Odboru FEST-a koncepciju i program FEST-a, koncepciju posebnih i pratećih programa FEST-a, kao i konačni program FEST-a, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija FEST-a i vrši druge poslove vezane za utvrđivanje programa FEST-a.

Član 12

Odbor FEST-a dostavlja predlog programa i predračuna troškova FEST-a organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Beograda nadležnoj za poslove kulture najkasnije do 20. jula tekuće godine za FEST koji će se održati u narednoj godini.

Odbor FEST-a je u obavezi da, najkasnije 60 dana pre početka FEST-a, usvoji program i predračun troškova FEST-a.

Član 13

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe FEST-a obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom poveri Grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture.

Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove kulture.

Član 14

Izveštaj o održanom FEST-u sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa FEST-a, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., Odbor FEST-a dostavlja gradonačelniku grada Beograda preko organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture, najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka FEST-a.

Član 15

Sredstva za održavanje FEST-a obezbeđuju se u budžetu grada Beograda, na osnovu sagledanog programa i predračuna troškova FEST-a, kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu Grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Odbor FEST-a obezbeđuje sredstva za održavanje FEST-a i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 16

Uslovi prikazivanja filmova na FEST-u regulisani su Pravilnikom Međunarodne federacije udruženja filmskih producenata - FIAPF, a uslovi prikazivanja filmova uvezenih od strane domaćih distributera ugovaraju se neposredno sa distributerima u skladu sa pravilima FIAPF.

Na FEST-u učestvuju filmovi po pozivu.

Nacionalne kinematografije i samostalni producenti mogu svoje filmove da prijave i sami, a izbor filmova Odboru FEST-a predlaže umetnički direktor.

Konačnu odluku o programu FEST-a donosi Odbor FEST-a na osnovu predloga umetničkog direktora.

Član 17

Stupanjem na snagu ovih pravila prestaju da važe Pravila Međunarodnog filmskog festivala - FEST ("Službeni list Grada Beograda", broj 19/07).

Član 18

Ova pravila Međunarodnog filmskog festivala - FEST stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".