PRAVILA
BEOGRADSKOG FESTIVALA DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA

("Sl. list grada Beograda", br. 100/2016)

Član 1

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (u daljem tekstu: festival), stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, je međunarodni takmičarski festival filmskih ostvarenja - dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih.

Festival se održava u Beogradu, jednom godišnje, u poslednjoj nedelji marta.

Član 2

Na Festivalu se prikazuju domaći i strani dokumentarni, kratkometražni igrani i animirani filmovi realizovani između dva festivala, kao i filmovi stari najviše dve godine koji nisu bili prijavljivani za takmičenje ili dati na uvid umetničkom direktoru festivala u prethodnom selekcionom periodu.

Član 3

Festival čine sledeći programski delovi:

- domaći takmičarski program,

- regionalni takmičarski program koji čine filmovi zemalja Jugoistočne Evrope,

- međunarodni takmičarski program koji čine filmovi iz celog sveta,

- netakmičarski filmski programi.

Član 4

Ciljevi festivala su: predstavljanje selekcije jednogodišnje, i u posebnim slučajevima, starije domaće, regionalne i svetske produkcije dokumentarnog, kratkometražnog igranog i animiranog filma; doprinos razvoju filmske umetnosti; podsticaj kreativnosti autora, doprinos razvoju i popularizaciji dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Član 5

Festival nema status pravnog lica.

Član 6

Festival ima znak.

Znak festivala je kružnog oblika, nalik srednjovekovnom štitu sa tačkama po obodu u čujem središtu je prikaz Beogradske tvrđave sa otvorenom kapijom ispred koje je jedrenjak. U donjem delu znaka, horizontalno su reči: Filmski festival Beograd. Uz znak navodi se naziv: Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (verzija na engleskom jeziku: Belgrade Documentary and Short Film Festival) i redni broj festivala.

O promeni i upotrebi znaka festivala odlučuje Grad Beograd.

Član 7

Na promotivnim materijalima festivala obavezno je isticanje znaka festivala i grba Grada Beograda.

Član 8

Festival ima Odbor i umetničkog direktora.

Odbor ima predsednika - predstavnika Grada Beograda i najmanje dva, a najviše četiri člana koje imenuje Skupština Grada Beograda na period od dve godine.

Umetničkog direktora imenuje Skupština Grada Beograda, iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture, na period od dve godine.

Član 9

Odbor i umetnički direktor festivala imaju pravo na nadoknadu za rad.

Visinu nadoknade, svake godine, utvrđuje gradonačelnik grada Beograda.

Član 10

Odbor festivala utvrđuje: program festivala i iznos sredstava potrebnih za realizaciju programa (program i predračun troškova), određuje mesto, vreme i dužinu trajanja festivala, podnosi izveštaj gradonačelniku grada Beograda o održanom festivalu sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa festivala, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., obrazuje odgovarajuće žirije za dodelu nagrada festivala i vrši druge poslove vezane za održavanje festivala.

Član 11

Festival predstavlja predsednik Odbora festivala ili lice koje on ovlasti uz prethodnu saglasnost Grada Beograda.

Član 12

Umetnički direktor priprema i predlaže Odboru festivala koncepciju i program festivala, koncepciju netakmičarskih programa festivala, kao i konačni program festivala, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija festivala i vrši druge poslove vezane za utvrđivanje programa festivala.

Član 13

Umetnički direktor, uz konsultovanje Odbora festivala, pregledom svih prijavljenih odnosno pozvanih filmova, formira takmičarske selekcije, kao i netakmičarske u okviru kojih će van takmičarske konkurencije biti prikazani filmovi koji su odabrani za učešće na festivalu, ali nisu uspeli da se kvalifikuju za takmičarsku selekciju.

Član 14

Žiri je stručno telo Odbora festivala koje se obrazuje za rad na jednom festivalu.

Žiri se obrazuje odlukom koju donosi Odbor Festivala.

Član 15

Odbor festivala dostavlja predlog programa i predračuna troškova festivala organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Beograda nadležnoj za poslove kulture najkasnije do 20. jula tekuće godine za festival koji će se održati u narednoj godini.

Odbor festivala je u obavezi da, najkasnije 60 dana pre početka festivala, usvoji program i predračun troškova festivala.

Član 16

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe festivala obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom poveri Grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture.

Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove kulture.

Član 17

Izveštaj o održanom festivalu sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa festivala, posećenosti, medijskoj kampanji i slično, Odbor festivala dostavlja gradonačelniku grada Beograda preko organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture, najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka festivala.

Član 18

Sredstva za održavanje festivala obezbeđuju se u budžetu grada Beograda na osnovu sagledanog programa i predračuna troškova festivala, kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koja se sredstva obezbeđuju u budžetu Grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Odbor festivala obezbeđuje sredstva za održavanje festivala i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 19

Za učešće na festivalu mogu se prijaviti domaći i strani kratkometražni dokumentarni, igrani i animirani filmovi, kao i dugometražni dokumentarni filmovi namenjeni javnom prikazivanju. Uz prijavu je potrebno priložiti saglasnost producenta - proizvođača.

Pravo prijavljivanja imaju pravna lica koja su registrovana za proizvodnju filmova, kao i autori filmova.

Svi filmovi moraju imati obezbeđen prevod na engleski jezik (uključujući i domaće filmove), odnosno na srpski jezik kada je reč o inostranim filmovima.

Član 20

Domaći i strani takmičarski program formiraju se od filmova koji su prethodno prijavljeni, kao i od filmova čijim je autorima i producentima poziv za učešće uputio umetnički direktor festivala. Odbor festivala, svake godine, najkasnije 90 dana pre početka festivala, na odgovarajući način obaveštava producente i autore o načinu prijavljivanja filmova. Prijavljivanje za učešće na festivalu može trajati najkasnije do 60 dana pre početka festivala. Izuzetak su filmovi interesantni za festival, a čiji završetak se očekuje neposredno pre početka festivala. Ovi filmovi mogu biti uvršteni na zahtev umetničkog direktora do dana štampanja kataloga festivala, a na osnovu odluke Odbora festivala o selekcijama.

Svi filmovi u takmičarskom programu, odnosno njihovi producenti - proizvođači, kako domaći tako i strani, nemaju pravo na nadoknadu za prikazivanje filmova.

Filmovi u netakmičarskom programu, odnosno njihovi producenti - proizvođači, kako domaći tako i strani, mogu imati pravo na nadoknadu za prikazivanje filmova samo u izuzetnim slučajevima, a na osnovu odluke Odbora festivala.

Član 21

Odbor festivala, na predlog umetničkog direktora, donosi odluku o selekcijama, za svaku selekciju pojedinačno.

Član 22

Na festivalu mogu biti prikazani filmovi čije su festivalske kopije sledećih formata: DCP, BLU-RAY, N.246.

Odbor festivala zadržava pravo da, u izuzetnim slučajevima, uvrsti u program filmove čije su kopije arhivskih ili tehnološki naprednijih formata od navedenih.

Član 23

Prijavljeni filmovi se ne mogu povući iz programa Festivala.

Konačnu odluku o programu festivala donosi Odbor Festivala na predlog umetničkog direktora.

Član 24

Na festivalu se dodeljuju nagrade.

Odbor festivala, na predlog umetničkog direktora, u skladu sa budžetom festivala, donosi odluku o broju i vrsti nagrada koje se dodeljuju na festivalu.

Član 25

Osim nagrada festivala, na festivalu mogu biti dodeljene i nagrade drugih ustanova i organizacija, za koje davalac nagrade formira poseban žiri.

Član 26

Odbor festivala ima pravo da zadrži kopije filmova iz zvaničnog programa 30 dana po završetku festivala radi organizacije festivalskih repriza.

Član 27

Stupanjem na snagu ovih pravila prestaju da važe Pravila Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma ("Službeni list Grada Beograda", broj 4/16).

Član 28

Ova pravila Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".