PRAVILA
MEĐUNARODNOG TAKMIČENJA MUZIČKE OMLADINE

("Sl. list grada Beograda", br. 100/2016)

Član 1

Međunarodno takmičenje muzičke omladine (u daljem tekstu: takmičenje), stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, je međunarodno takmičenje muzičkih umetnika do 30 godina starosti, po utvrđenim kategorijama.

Takmičenje se održava u Beogradu, jednom godišnje, u martu.

Član 2

Cilj takmičenja je selekcija mladih muzičkih umetnika, afirmacija domaćeg muzičkog stvaralaštva i podsticanje, širenje i razvijanje muzičke pedagogije, kao i podizanje nivoa muzičke kulture naše sredine.

Član 3

Takmičenje je otvoreno za mlade muzičare, soliste i kompozitore (koji su mlađi od 30 godina) i kamerne ansamble (čiji članovi pojedinačno moraju biti mlađi od 35 godina) sa svih kontinenata, bez obzira na njihovu nacionalnu, socijalnu, jezičku i drugu pripadnost.

Član 4

Takmičenje nema status pravnog lica.

Član 5

Takmičenje ima znak.

Znak takmičenja predstavlja zamišljenu teritoriju severoistočnog dela zemljine kugle sa koordinatama koje označavaju strane sveta, u čijem je preseku bela tačka čija projekcija se odslikava u severoistočnom delu sa dva ista slova: "B" i "V" (ćirilična i latinična varijanta) koja predstavljaju početno slovo našeg glavnog grada Beograda - sedišta takmičenja, a za vreme održavanja takmičenja - centar muzičkog života Sveta.

O promeni i upotrebi znaka takmičenja odlučuje Grad Beograd.

Član 6

Na promotivnim materijalima takmičenja obavezno je isticanje znaka takmičenja i grba Grada Beograda.

Član 7

Takmičenje ima Odbor i umetničkog direktora.

Odbor ima predsednika - predstavnika Grada Beograda i najmanje dva, a najviše četiri člana koje imenuje Skupština Grada Beograda na period od dve godine.

Umetničkog direktora imenuje Skupština Grada Beograda, iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture, na period od dve godine.

Član 8

Odbor i umetnički direktor takmičenja imaju pravo na nadoknadu za rad.

Visinu nadoknade, svake godine, utvrđuje gradonačelnik grada Beograda.

Član 9

Odbor takmičenja utvrđuje: program takmičenja i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), određuje mesto, vreme i dužinu trajanja takmičenja, podnosi izveštaj gradonačelniku grada Beograda o održanom takmičenju sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa takmičenja, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., vrši i druge poslove vezane za održavanje takmičenja.

Član 10

Takmičenje predstavlja predsednik Odbora takmičenje ili lice koje on ovlasti, uz prethodnu saglasnost Grada Beograda.

Član 11

Umetnički direktor priprema i predlaže Odboru takmičenja koncepciju i program takmičenja, koncepciju posebnih i pratećih programa takmičenja, kao i konačni program takmičenja, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija takmičenja i vrši druge poslove vezane za utvrđivanje programa takmičenja.

Član 12

Odbor takmičenja dostavlja predlog programa i predračuna troškova takmičenja organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Beograda nadležnoj za poslove kulture najkasnije do 20. jula tekuće godine za takmičenje koji će se održati u narednoj godini.

Odbor takmičenja je u obavezi da, najkasnije 60 dana pre početka takmičenja, usvoji program i predračun troškova takmičenja.

Član 13

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe takmičenja obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom poveri Grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture.

Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove kulture.

Član 14

Izveštaj o održanom takmičenju sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa takmičenja, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., Odbor takmičenja dostavlja gradonačelniku grada Beograda preko organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture, najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka takmičenja.

Član 15

Sredstva za održavanje takmičenja obezbeđuju se u budžetu Grada Beograda, na osnovu sagledanog programa i predračuna troškova takmičenja, kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu Grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Odbor takmičenja obezbeđuje sredstva za održavanje takmičenja i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 16

Stupanjem na snagu ovih pravila prestaju da važe Pravila Međunarodnog takmičenja muzičke omladine ("Službeni list Grada Beograda", broj 37/15).

Član 17

Ova pravila Međunarodnog takmičenja muzičke omladine stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".