PRAVILA
FILMSKOG FESTIVALA U SOPOTU - SOFEST

("Sl. list grada Beograda", br. 100/2016)

Član 1

Filmski festival u Sopotu - SOFEST (u daljem tekstu: SOFEST), stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd je takmičarski festival domaćeg filmskog stvaralaštva.

SOFEST se održava u Sopotu, jednom godišnje, u julu.

Član 2

Na SOFEST-u se prikazuju domaći filmovi realizovani između dva SOFEST-a i filmovi koji ranije nisu bili prijavljivani za takmičenje, ili dati na uvid u prethodnom selekcionom periodu.

Član 3

SOFEST čine sledeći programski delovi:

- domaći takmičarski program,

- prikaz filmske produkcije zemlje - gosta SOFEST-a,

- prateći, netakmičarski, filmski i drugi umetnički sadržaji.

Član 4

Ciljevi SOFEST-a su: predstavljanje ostvarenja jedno- godišnje domaće produkcije - domaćeg filmskog stvaralaštva; doprinos razvoju filmske umetnosti; podsticaj kreativnosti autora; doprinos razvoju i popularizaciji filma.

Član 5

SOFEST nema status pravnog lica.

Član 6

SOFEST ima znak.

Znak SOFEST-a čine posebno dizajnirana ćirilična slova: "SO" i "FEST" između kojih su prikazane stilizovane lopatice dela sopotske fontane.

O promeni i upotrebi znaka SOFEST-a odlučuje Grad Beograd.

Član 7

Na promotivnim materijalima SOFEST-a obavezno je isticanje znaka SOFEST-a i grba Grada Beograda.

Član 8

SOFEST ima Odbor i umetničkog direktora.

Odbor ima predsednika - predstavnika Grada Beograda i najmanje dva, a najviše četiri člana koje imenuje Skupština Grada Beograda na period od dve godine.

Umetničkog direktora imenuje Skupština Grada Beograda, iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture, na period od dve godine.

Član 9

Odbor i umetnički direktor SOFEST-a imaju pravo na nadoknadu za rad.

Visinu nadoknade, svake godine, utvrđuje gradonačelnik grada Beograda.

Član 10

Odbor SOFEST-a utvrđuje: program SOFEST-a i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), određuje mesto, vreme i dužinu trajanja SOFEST-a, podnosi izveštaj gradonačelniku grada Beograda o održanom SOFEST-u sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa SOFEST-a, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., obrazuje žiri za dodelu nagrada SOFEST-a i vrši druge poslove vezane za održavanje SOFEST-a.

Član 11

SOFEST predstavlja predsednik Odbora SOFEST-a ili lice koje on ovlasti, uz prethodnu saglasnost Grada Beograda.

Član 12

Umetnički direktor priprema i predlaže Odboru SOFEST-a koncepciju i program SOFEST-a, koncepciju posebnih i pratećih programa SOFEST-a, kao i konačni program SOFEST-a, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija SOFEST-a i vrši druge poslove vezane za utvrđivanje programa SOFEST-a.

Član 13

Žiri je stručno telo Odbora SOFEST-a.

Žiri obrazuje Odbor SOFEST-a za rad na jednom SOFEST-u.

Član 14

Odbor SOFEST-a dostavlja predlog programa i predračuna troškova SOFEST-a organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove kulture najkasnije do 20. jula tekuće godine za SOFEST koji će se održati u narednoj godini.

Odbor SOFEST-a je u obavezi da, najkasnije 60 dana pre početka SOFEST-a, usvoji program i predračun troškova SOFEST-a.

Član 15

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe SOFEST-a obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom poveri Grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture.

Nadzor nad obavljanjem poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove kulture.

Član 16

Izveštaj o održanom SOFEST-u sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa SOFEST-e, posećenosti, medijskoj kampanji i sl., Odbor SOFEST-a dostavlja gradonačelniku grada Beograda preko organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove kulture, najkasnije u roku od 60 dana od dana završetka SOFEST-a.

Član 17

Sredstva za održavanje SOFEST-a obezbeđuju se u budžetu grada Beograda, na osnovu sagledanog programa i predračuna troškova SOFEST-a, kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Odbor SOFEST-a obezbeđuje sredstva za održavanje SOFEST-a i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 18

Za učešće na SOFEST-u mogu se prijaviti domaći filmovi namenjeni javnom prikazivanju. Uz prijavu je potrebno priložiti saglasnost proizvođača.

Pravo prijavljivanja imaju pravna lica koja su registrovana za proizvodnju filma i autori filmova.

Član 19

Takmičarski program formira se isključivo izborom - selekcijom od domaćih filmova koji su prethodno prijavljeni za učešće na SOFEST-u. Odbor SOFEST-a svake godine, najkasnije 90 dana pre početka SOFEST-a, na odgovarajući način obaveštava domaće producente i autore o načinu prijavljivanja filmova. Prijavljivanje za učešće na SOFEST-u može trajati najkasnije do 60 dana od početka SOFEST-a.

Član 20

Prijavljeni filmovi ne mogu se povući iz programa SOFEST-a.

Konačnu odluku o programima SOFEST-a donosi Odbor SOFEST-a na osnovu predloga umetničkog direktora.

Član 21

Na SOFEST-u se dodeljuju sledeće nagrade:

- Grand Prix - dodeljuje se autoru najboljeg filma izuzetne umetničke vrednosti - odluku o dodeli nagrade donosi Žiri SOFEST-a,

- najbolji film - dodeljuje se najboljem domaćem filmu u celini takmičarskog programa, nagrada se dodeljuje proizvođaču (ili proizvođačima) filma - odluku o dodeli nagrade donosi Žiri SOFEST-a,

- najbolja ženska uloga - dodeljuje se za najbolju žensku ulogu u filmu koji je učestvovao u takmičarskom programu SOFEST-a - odluku o dodeli nagrade donosi Žiri SOFEST-a,

- najbolja muška uloga - dodeljuje se za najbolju mušku ulogu u filmu koji je učestvovao u takmičarskom programu SOFEST-a - odluku o dodeli nagrade donosi Žiri SOFEST-a,

- nagrada publike - dodeljuje se najboljem filmu SOFEST-a, nagrada se dodeljuje na osnovu glasanja publike, a način glasanja utvrđuje se odlukom Odbora SOFEST-a.

Nagradu SOFEST-a čini plaketa - diploma i novčani iznos.

Visina novčanog iznosa nagrade utvrđuje se predračunom troškova SOFEST-a.

Član 22

Osim nagrada SOFEST-a, na SOFEST-u mogu biti dodeljene i nagrade drugih ustanova i organizacija, za koje davalac nagrade formira poseban žiri.

Član 23

Odbor SOFEST-a ima pravo da zadrži kopije filmova iz zvaničnog programa 30 dana po završetku SOFEST-a, radi organizacije festivalskih repriza.

Član 24

Stupanjem na snagu ovih pravila prestaju da važe Pravila Filmskog festivala u Sopotu ("Službeni list Grada Beograda", broj 19/07).

Član 25

Ova pravila Filmskog festivala u Sopotu - SOFEST stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".