ZAKON
O OBNOVI KULTURNO-ISTORIJSKOG NASLEĐA I PODSTICANJU RAZVOJA SREMSKIH KARLOVACA

("Sl. glasnik RS", br. 37/91, 53/93, 67/93, 48/94 i 101/2005 - dr. zakon)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim zakonom utvrđuju se opšti uslovi za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanje razvoja na teritoriji opštine Sremski Karlovci (u daljem tekstu: Sremski Karlovci).

Član 2

Obnovom kulturno-istorijskog nasleđa, u smislu ovog zakona, smatra se sanacija, konzervacija, restauracija, revitalizacija i prezentacija kulturno-istorijskog nasleđa.

Član 3

Obnova kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanje razvoja Sremskih Karlovaca vrši se na osnovu programa obnove kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja Sremskih Karlovaca (u daljem tekstu: program obnove i razvoja).

Član 4

Program obnove i razvoja donosi Narodna skupština Republike Srbije.

Predlog programa obnove i razvoja utvrđuje Vlada Republike Srbije, na predlog Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca.

Odbor za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca priprema predlog programa obnove i razvoja u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Član 5

Radi praćenja ostvarivanja programa obnove kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja Sremskih Karlovaca, osniva se Odbor za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca (u daljem tekstu: Odbor).

II OBNOVA KULTURNO-ISTORIJSKOG NASLEĐA I PODSTICANJE RAZVOJA SREMSKIH KARLOVACA

Član 6

U Sremskim Karlovcima obnoviće se kulturno-istorijsko nasleđe koje je proglašeno za kulturno dobro.

Član 7

Sopstvenici, odnosno nosioci prava, obaveza i odgovornosti u pogledu korišćenja, upravljanja i raspolaganja nepokretnosti kulturnim dobrima u Sremskim Karlovcima podneće zahtev za dobijanje odobrenja za obnovu kulturnih dobara.

Član 8

Za područje kulturno-istorijskog kompleksa Sremski Karlovci donosi se prostorni plan sa posebnom namenom, u skladu sa zakonom.

Prostornim planom iz stava 1. ovog člana odrediće se delatnosti koje se mogu obavljati, odnosno koje će svojim sadržajem omogućiti obnavljanje i negovanje tradicije kulturno-istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca i neće narušiti autentičnost urbanističko-arhitektonskih, likovno-estetskih i ambijentalnih vrednosti kulturnih dobara, kao i ekoloških vrednosti.

III SREDSTVA ZA OBNOVU I RAZVOJ SREMSKIH KARLOVACA

Član 9

Za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanje razvoja Sremskih Karlovaca od opšteg interesa je da se saniraju, restauriraju, konzerviraju, odnosno revitalizuju i prezentuju objekti izgrađeni do stupanja na snagu ovog zakona.

Sredstva za preduzimanje mera iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

U budžetu opštine Sremski Karlovci obezbeđuju se sredstva za pomaganje programa u okviru komunalnih, PTT, saobraćajnih i železničko-transportnih delatnosti.

Sredstva za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca mogu se obezbediti i iz: sredstava samodoprinosa, naknada za korišćenje simbola Sremskih Karlovaca, zaveštanja, legata, poklona i drugih izvora.

Član 10

Ustanove, preduzeća i građani mogu uz naknadu proizvoditi i stavljati u promet suvenir, značku, nalepnicu ili drugi predmet, grb ili znak Sremskih Karlovaca ili prepoznatljiv deo spomeničke celine, odnosno pojedinih objekata te celine.

Visina naknade iz stava 1. ovog člana, način plaćanja i nadzora nad proizvodnjom i stavljanjem u promet proizvoda iz stava 1. ovog člana, urediće opština Sremski Karlovci.

IV ODBOR ZA OBNOVU I RAZVOJ SREMSKIH KARLOVACA

Član 11

Odbor ima predsednika i 14 članova.

Narodna skupština Republike Srbije imenuje predsednika i članove Odbora iz reda kulturnih, javnih i privrednih radnika.

Predsednik i članovi Odbora imenuju se na četiri godine i po isteku mandata mogu biti ponovo izabrani.

Član 12

Odbor se stara o obezbeđivanju uslova za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca i u tom cilju priprema program obnove i razvoja Sremskih Karlovaca, prati njegovo ostvarivanje i stanje kulturno-istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca.

Odbor utvrđuje dinamiku izvršenja programa, nosioce poslova i predlaže raspored sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije i opštine Sremski Karlovci za realizaciju pojedinih poslova i zadataka.

Član 13

Odbor donosi poslovnik.

Odbor podnosi Narodnoj skupštini Republike Srbije godišnji izveštaj o radu i izveštaj o ostvarivanju programa i planova obnove i razvoja Sremskih Karlovaca.

Član 14

Stručne i administrativne poslove za Odbor obavlja opština Sremski Karlovci.

Nadzor nad zakonitošću rada Odbora, kao i nadzor nad korišćenjem sredstava za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanje razvoja Sremskih Karlovaca vrši Ministarstvo kulture.

V KAZNENE ODREDBE

Član 15*

Novčanom kaznom do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj ustanova, odnosno preduzeće ako za upotrebu grba, znaka ili prepoznatljivih simbola Sremskih Karlovaca, na predmetima koje proizvodi i stavlja u promet ne plati naknadu opštini Sremski Karlovci (član 10).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u ustanovi, odnosno preduzeću, novčanom kaznom do 50.000 dinara.

Imovinska korist pribavljena prekršajem iz stava 1. ovog člana, oduzeće se.

Član 16*

Novčanom kaznom do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj građanin, ako za upotrebu grba, znaka ili prepoznatljivih simbola Sremskih Karlovaca, na proizvodima koje proizvodi i stavlja u promet ne plati naknadu opštini Sremski Karlovci (član 10).

Imovinska korist pribavljena prekršajem iz stava 1. ovog člana, oduzeće se.

VI ZAVRŠNA ODREDBA

Član 17

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 1992. godine.

Napomene

* Novčane kazne za prekršaje određene ovim zakonom izmenjene su Zakonom o valorizovanju novčanih kazni za prekršaje iz republičkih zakona ("Sl. glasnik RS", br. 53/93 i 67/93), Zakonom o izmenama zakona kojima su određene novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje ("Sl. glasnik RS", br. 48/94) i Zakonom o izmenama zakona kojima su određene novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005).