ODLUKA

O FINANSIRANJU TROŠKOVA VANTELESNE OPLODNJE

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 11/2013 - prečišćen tekst i 15/2016)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se bliži uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na finansiranje troškova vantelesne oplodnje iz sredstava budžeta grada Valjeva.

Član 2

Pravo na finansiranje troškova vantelesne oplodnje mogu da ostvare punoletna i poslovno sposobna žena i muškarac koji vode zajednički život u skladu sa zakonom kojim se uređuju porodični odnosi - supružnici, odnosno vanbračni partneri (u daljem tekstu: par).

Pravo na finansiranje troškova vantelesne oplodnje može da ostvari par za uslugu vantelesne oplodnje koja se pruža u Opštoj bolnici Valjevo (u daljem tekstu: Opšta bolnica).

Troškovi vantelesne oplodnje u smislu odredaba ove odluke obuhvataju troškove postupka vantelesne oplodnje i neophodnih lekova.

Član 3

Parovi iz člana 2. stav 1. ove odluke moraju kumulativno ispuniti sledeće uslove:

1. da su predhodno bez uspeha imali tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja,

2. da žena u momentu donošenja akta o ispunjenosti zdravstvenih uslova za uključivanje u proces vantelesne oplodnje nije navršila 40 godina života,

3. da imaju državljanstvo Republike Srbije,

4. da imaju prebivalište, odnosno da ostvaruju zajednicu života na teritoriji grada Valjeva najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva,

5. da ispunjavaju zdravstvene uslove za uključivanje u proces vantelesne oplodnje.

Izuzetno od odredbi stava 1. tačka 1. i 2. ovog člana, pravo na finansiranje troškova vantelesne oplodnje po odredbama ove odluke mogu da ostvare i parovi kod kojih žena u momentu donošenja akta o ispunjenosti zdravstvenih uslova za uključivanje u proces vantelesne oplodnje ima najmanje 40, a najviše 43 godine života.

Član 4

Finansiranje troškova vantelesne oplodnje može se ostvariti za dva pokušaja vantelesne oplodnje.

Član 5

Zahtev za finansiranje po odredbama ove odluke podnosi se gradskoj upravi nadležnoj za poslove zdravstvene zaštite (u daljem tekstu: gradska uprava).

Uz zahtev se prilaže:

- dokaz o tri bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja,

- fotokopija ličnih karti para, odnosno izjava dva svedoka da par ostvaruje zajednicu života,

- uverenje o državljanstvu Republike Srbije para,

- akt nadležne komisija Opšte bolnice o ispunjenosti zdravstvenih uslova za uključivanje u proces vantelesne oplodnje,

- izvod iz matične knjige venčanih ili izjava overena od strane dva svedoka da par ostvaruje zajednicu života u skladu sa zakonom.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, parovi iz člana 3. stav 2. ove odluke uz zahtev ne prilažu dokaz o tri bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 6

O podnetim zahtevima odlučuje gradska uprava.

Načelnik gradske uprave obrazovaće stručnu komisiju za ocenu ispunjenosti uslova za finansiranje vantelesne oplodnje po odredbama ove odluke.

Komisiju čine: socijalni radnik, psiholog, lekar specijalista - ginekolog i zaposleni u gradskoj upravi.

Komisija obavlja sledeće poslove:

- vrši kontrolu ispunjenosti uslova za finansiranje vantelesne oplodnje po odredbama ove odluke,

- predlaže gradskoj upravi donošenje akta o priznavanju prava po odredbama ove odluke,

- vrši i druge poslove.

Član 7

Po žalbi protiv akta iz člana 6. stav 1. ove odluke u drugom stepenu rešava Gradsko veće grada Valjeva.

Član 8

Sredstva za vantelesnu oplodnju po odredbama ove odluke prenose se iz budžeta grada Valjeva Opštoj bolnici, na osnovu akta gradske uprave o priznavanju prava na finansiranje troškova vantelesne oplodnje i fakture Opšte bolnice.

Opšta bolnica dostavlja gradskoj upravi fakturu za sve faze jednog procesa vantelesne oplodnje nakon završene usluge, za svaki par pojedinačno.

Član 9

Odnos između grada Valjeva i Opšte bolnice o vršenju usluge po odredbama ove odluke regulisaće se posebnim ugovorom.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o finansiranju troškova vantelesne oplodnje

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 15/2016)

Član 5

Ovlašćuje se Komisija za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine da izradi prečišćen tekst ove odluke.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o finansiranju troškova vantelesne oplodnje obuhvata:
1. Odluku o finansiranju troškova vantelesne oplodnje ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 17/12) iz kojeg je izostavljen član 10. kojim je utvrđeno stupanje na snagu i datum početka primene ove odluke,
2. Odluku o dopunama Odluke o finansiranju troškova vantelesne oplodnje ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 5/13) iz kojeg je izostavljen član 3. kojim je propisano da se zahtevi podneti do dana stupanja na snagu ove odluke rešavaju po odredbama ove odluke i član kojim je utvrđeno stupanje na snagu ove odluke,
3. Odluku o dopunama Odluke o finansiranju troškova vantelesne oplodnje ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 9/13) iz kojeg je izostavljen član 3. kojim je propisano da se zahtevi podneti do dana stupanja na snagu ove odluke rešavaju po odredbama ove odluke, član 4. kojim je dato ovlašćenje za utvrđivanje prečišćenog teksta ove odluke i član 5. kojim je utvrđeno stupanje na snagu ove odluke.